Pravopis, gramatika - koníkovské jazykové okienko
Ja neviem, nechcem to zle napisat ani nikoho urazit, no neskutocne ma to vytaca, ked vidim, ako tu niektore dievcence neovladaju pravopis. Napr. ked som chcela malickej kupit cez bazar nohavice, ani neotvorim link s oznamom "predam ryfle".
Proste katastrofa! Som ucka na I.stupni a je to ozaj skoda. Fakt - v mailoch a esemeskach je vidno, kto ma kde zakladnu inteligenciu.
Aky je vas nazor???
ja som pochovaná, keď niekto želá alebo praje niekomu úprimnú sústrasť 😨
@bielamacka3 krištἠvr. kryštáL...krištáľ je niečo číre, priezračné, kryštál je chemicky vzniknutý útvar
@kvetinka75 ja som písala kraťase
@fokuska jasné, jasné, rýchlo som písala, nedomyslela,
@mirien22 jáj neuvedomila som si tú koncovku
Niekedy je aj človek prepracovaný, jedna kolegyňa z bývalej práce napríklad napísala Y po Š.
@mirien22 Nuz, obavam sa, ze pripona -e v mn.c. muzs. rod (nie vzor stroj) je produktom Zahoria... a kedze je blizko Bratislavy (=vela pracujucich Zahorakov), ma vplyv aj na obcanov prislych z ostatnych regionov, ktori potom uz nevedia, co je vlastne spravne... takze veselo v beznej reci "funguju" kratase, kekse, sandale 😀 ... Ale inak, napr. v reklamach sa zas stretneme s pohodovym sklonovanim pre zmenu mn.c. zens.rod, vzor zena s -e na konci... kapsule, granule... 😖 ciste diletantstvo, ale uz sa nad tym nikto ani nepozastavuje 😠
Btw. dalsi skvost sklonovania ... "v autobusi" 😂
@ave17 ked to hovoris v nareci, tak mozes pouzit asi hocico 😉
ale ked to hovoris po slovensky, len chces pouzit slang, hovorovy tvar od "kratkych nohavic", malo by to byt podla vzoru dub-duby = kratasy
...jedine, zeby to bol fakt chytak a my jazykove maniacky sme mimo? ozaj, ked tak nad tym rozmyslam, tak to je vlastne pomnozne ako nohavice - takze fakt kratase? ved nemame 1 kratas 😀 co ty na to, @mirien22 ? kurniiik, toto je otazka na Jazykovedny ustav 😉
lenze vychadzam z toho, ze ludia na zapad. Slovensku to pouzivaju aj v sklonovani napr. u "kekse". a tam rozhodne jednotne cislo mame, vzor dub... takze keks -keksy (ale kekse som videla uz napisane aj na akciovom putaci v supermarkete! 😲)
@bmuller tak kekse som ešte nepočula. To je asi mimo našej oblasti a tiež som zo záp. SK.
@kvetinka75 no nie som nejaky super geograf v urceni presneho povodu tejto koncovky, ale pouzivaju to kolegyne zo Zahoria (plus som to fakt videla v supermarkete v Ba ako uputavku na nejake horalky ci ake keksy 😉 to boli... zrejme pisal zamestnanec z toho kraja)
@ave17 hehe moja mama má zo slova gumáky jednotné číslo 'gumáka' 😂😂😂
@fokuska
@ave17
@bmuller
a ja som to pomocou uja googla vyriešila za vás🙂
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1915/
a sandále su tiež zle? to majú byť tiež "sandály" či ako? a ešte sa u nás večne rieši pyžama vs. pyžamo...
@0silvia0 nuz, velmi nejednoznacne napisane (ci je to slang, narecove slovo alebo co...).
z hladiska logiky ci dedukcie mas pravdu - ak je nieco nie nespisovne, tak je to spisovne 😅 ale osobne by som to skor ponala, ze kratase ako slovo ani nebrali do uvahy 😀 tzn. ak pouzit nespisovnu alternativu krakych nohavic, tak vo forme "kratasy"😎
@0silvia0
@ave17
@ave17
takze sa obratme naozaj na odbornikov ... voila
kraťasy -sov m. pomn. subšt. ▶ krátke nohavice, obyč. nad kolená: bavlnené, rifľové k.; elegantné, športové, cyklistické k.; dámske, detské, pánske k.; nosiť v lete k.
http://slovniky.juls.savba.sk/?w=kraťasy&s=exac...
@0silvia0 Jaaaaj, ja som to na prve rychle precitanie pochopila ze kratasy je nespisovne a ze kratase je teda spisovne.
Ale teraz ked na to pozeram, tak mi to dava zmysel tak, kratasy su nespisovny vyzraz - teda len hovorovy, lebo spisovne je to kratke nohavice. Slovo kratase teda oficialne ani neexistuje :D
@kvojtanikova no a clovek by si povedal, ze by to podobne mali byt vari sandaly... ale teda odbornici vravia, ze sandale:
sandál, -u, 6. p. -i, obyč. v mn. č. sandále, -ov m. (nár. i sandála, -y, -dál ž.) druh ľahkej vykrojenej obuvi;
staroveká obuv skladajúca sa z podošvy pripevnenej na nohu remienkami: nosiť s-e;
http://slovniky.juls.savba.sk/?w=sandál&s=exact...
takze musim prehlasit - viem, ze nic neviem 😀

@kvetinka75 to nechapem ;) koho, co. A tomu nerozumiem - komu, comu ;)