icon

Pravopis, gramatika - koníkovské jazykové okienko

zade
27. aug 2008

Ja neviem, nechcem to zle napisat ani nikoho urazit, no neskutocne ma to vytaca, ked vidim, ako tu niektore dievcence neovladaju pravopis. Napr. ked som chcela malickej kupit cez bazar nohavice, ani neotvorim link s oznamom "predam ryfle".
Proste katastrofa! Som ucka na I.stupni a je to ozaj skoda. Fakt - v mailoch a esemeskach je vidno, kto ma kde zakladnu inteligenciu.
Aky je vas nazor???

fokuska
7. jún 2018

@kvetinka75 to nechapem ;) koho, co. A tomu nerozumiem - komu, comu ;)

layla333
7. jún 2018

ja som pochovaná, keď niekto želá alebo praje niekomu úprimnú sústrasť 😨

beton
7. jún 2018

@bielamacka3 krištἠvr. kryštáL...krištáľ je niečo číre, priezračné, kryštál je chemicky vzniknutý útvar

mirien22
7. jún 2018

@kvetinka75 ja som písala kraťase

mirien22
7. jún 2018

@layla333 lepšie ako kapitán- sústrosť pozastalým 🙈😄

kvetinka75
8. jún 2018

@fokuska jasné, jasné, rýchlo som písala, nedomyslela,

kvetinka75
8. jún 2018

@mirien22 jáj neuvedomila som si tú koncovku

bielamacka3
8. jún 2018

Niekedy je aj človek prepracovaný, jedna kolegyňa z bývalej práce napríklad napísala Y po Š.

bmuller
10. jún 2018

@mirien22 Nuz, obavam sa, ze pripona -e v mn.c. muzs. rod (nie vzor stroj) je produktom Zahoria... a kedze je blizko Bratislavy (=vela pracujucich Zahorakov), ma vplyv aj na obcanov prislych z ostatnych regionov, ktori potom uz nevedia, co je vlastne spravne... takze veselo v beznej reci "funguju" kratase, kekse, sandale 😀 ... Ale inak, napr. v reklamach sa zas stretneme s pohodovym sklonovanim pre zmenu mn.c. zens.rod, vzor zena s -e na konci... kapsule, granule... 😖 ciste diletantstvo, ale uz sa nad tym nikto ani nepozastavuje 😠
Btw. dalsi skvost sklonovania ... "v autobusi" 😂

mirien22
11. jún 2018

@bmuller v autobusi som ešte nepočula 🙈😂😂😂

ave17
11. jún 2018

@bmuller a kratase nie je správne?🙂 pýtam sa,nevyryvam,ak áno,tak už aj ja to používam nesprávne🙂 ja som si to odvodila,že je to pomnozne ako nožnice🙂 a podľa čoho sa to teda skloňuje? Dík🙂

bmuller
11. jún 2018

@ave17 ked to hovoris v nareci, tak mozes pouzit asi hocico 😉
ale ked to hovoris po slovensky, len chces pouzit slang, hovorovy tvar od "kratkych nohavic", malo by to byt podla vzoru dub-duby = kratasy
...jedine, zeby to bol fakt chytak a my jazykove maniacky sme mimo? ozaj, ked tak nad tym rozmyslam, tak to je vlastne pomnozne ako nohavice - takze fakt kratase? ved nemame 1 kratas 😀 co ty na to, @mirien22 ? kurniiik, toto je otazka na Jazykovedny ustav 😉
lenze vychadzam z toho, ze ludia na zapad. Slovensku to pouzivaju aj v sklonovani napr. u "kekse". a tam rozhodne jednotne cislo mame, vzor dub... takze keks -keksy (ale kekse som videla uz napisane aj na akciovom putaci v supermarkete! 😲)

kvetinka75
11. jún 2018

@bmuller tak kekse som ešte nepočula. To je asi mimo našej oblasti a tiež som zo záp. SK.

bmuller
11. jún 2018

@kvetinka75 no nie som nejaky super geograf v urceni presneho povodu tejto koncovky, ale pouzivaju to kolegyne zo Zahoria (plus som to fakt videla v supermarkete v Ba ako uputavku na nejake horalky ci ake keksy 😉 to boli... zrejme pisal zamestnanec z toho kraja)

ziwka
11. jún 2018

Zdravim, pridavam sem tiez jeden skvost, a ja osobne by som o dotycnych s takou gramatikou ani lopatu neoprela. Kedysi, ked som som si hladala partnera, som mala podmienku, ze MUSI ovladat pokrocilu gramatiku :D Netvrdim ze ja ju ovladam na 100% ale snazim sa davat si pozor.

ave17
11. jún 2018

@bmuller Tiež som zaťažená na tieto veci a rada analyzujem,čo sa ako skloňuje.Vychádzala som z toho,že naozaj jedna kratasa nie je🙂 A beriem to ako pomnožné. Ale to slovo je asi celé nespisovné🙂

matazirafa
11. jún 2018

@ave17 hehe moja mama má zo slova gumáky jednotné číslo 'gumáka' 😂😂😂

fokuska
11. jún 2018

@ave17 Ja som to zas brala ako nohavice - jedna nohavica (ako ta cast kde vojde jedna noha), tak kratasy - jedna kratasa 😃 Kedze je to skratene od - kratke nohavice.

Kratase u mna teda stale ostavaju v kategorii nespisovne, tak ako kekse, casopise, plavke 😃

0silvia0
11. jún 2018

@fokuska
@ave17
@bmuller
a ja som to pomocou uja googla vyriešila za vás🙂
https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1915/

ave17
11. jún 2018

@fokuska tak tomuto už vôbec nerozumiem🙂 keď to berieme rovnako ako nahovica-nohavice,tak potom automaticky kratasa-kratase,rovnaká koncovka,či??? 🙂 asi fakt otázka na Jazykovedny ústav LS🙂

fokuska
11. jún 2018

@ave17 Jaaj :D :D to len opacne mi davalo zmysel, ze kratasy - jedna kratasa, jedna nohavica, ale uz z toho mnozne cislo mi zmysel nedava 😂😂😂😂 som to nedomyslela :D

@0silvia0 aaaaaaaaaa nie nie nie, to nemoze byt pravda :D

bmuller
11. jún 2018

@0silvia0 takze predsa len kratasy... aj ked nezdovodnili, preco/ aky vzor
ale - ŠORTKY to istia 😉

0silvia0
11. jún 2018

@bmuller ešte raz som si to prečítala a tam je to tak čudne napísané, že mne vychádza z toho, že spisovne sú kraťase, ale mne to nejde do hlavy, nepáči sa mi to. Je to tam napísané takto:

"Nespisovné pomenovanie krátkych nohavíc alebo šortiek má podobu kraťasy, nie kraťase"

kvojtanikova
11. jún 2018

a sandále su tiež zle? to majú byť tiež "sandály" či ako? a ešte sa u nás večne rieši pyžama vs. pyžamo...

bmuller
11. jún 2018

@0silvia0 nuz, velmi nejednoznacne napisane (ci je to slang, narecove slovo alebo co...).
z hladiska logiky ci dedukcie mas pravdu - ak je nieco nie nespisovne, tak je to spisovne 😅 ale osobne by som to skor ponala, ze kratase ako slovo ani nebrali do uvahy 😀 tzn. ak pouzit nespisovnu alternativu krakych nohavic, tak vo forme "kratasy"😎

0silvia0
11. jún 2018

@bmuller ja som z toho jeleň 😠

bmuller
11. jún 2018

@0silvia0
@ave17
@ave17
takze sa obratme naozaj na odbornikov ... voila
kraťasy -sov m. pomn. subšt. ▶ krátke nohavice, obyč. nad kolená: bavlnené, rifľové k.; elegantné, športové, cyklistické k.; dámske, detské, pánske k.; nosiť v lete k.
http://slovniky.juls.savba.sk/?w=kraťasy&s=exac...

fokuska
11. jún 2018

@0silvia0 Jaaaaj, ja som to na prve rychle precitanie pochopila ze kratasy je nespisovne a ze kratase je teda spisovne.

Ale teraz ked na to pozeram, tak mi to dava zmysel tak, kratasy su nespisovny vyzraz - teda len hovorovy, lebo spisovne je to kratke nohavice. Slovo kratase teda oficialne ani neexistuje :D

bmuller
11. jún 2018

@kvojtanikova no a clovek by si povedal, ze by to podobne mali byt vari sandaly... ale teda odbornici vravia, ze sandale:
sandál, -u, 6. p. -i, obyč. v mn. č. sandále, -ov m. (nár. i sandála, -y, -dál ž.) druh ľahkej vykrojenej obuvi;
staroveká obuv skladajúca sa z podošvy pripevnenej na nohu remienkami: nosiť s-e;

http://slovniky.juls.savba.sk/?w=sandál&s=exact...

takze musim prehlasit - viem, ze nic neviem 😀

0silvia0
11. jún 2018

@fokuska áno, teraz na tretie prečítanie to aj ja tak chápem. Konečne, to asi z toho tepla 😎