icon

Prečo byť proti interrupcii?

30. júl 2023

Všímam si, že na SR je dosť ľudí čo je proti interrupciám a zaujíma ma prečo, ved ked niekto chce nech ide kto nechce nech nejde

viestta
30. júl 2023

@terezka1947 mas okolo celkom divnu vzorku, pretoze ja vobec netusim kto z mojho okolia bol na potrat nie to este aby som vedela preco... A ani ma to nezaujima

terezka1947
30. júl 2023

@marisoul17 nie...vôbec.
Len ma irituje ako ideme bojovať za práva žien. Ale niektoré je potrebné chrániť pred nimi samými.
Chápem,keď žena v stave zúfalstva urobí mnoho vecí...či už chceme,či donútené.
Len mi rozum neberie niektoré:
Posl.pripad ti napíšem. Kolegyňa mi vraví,že ide na potrat,lebo práve dokončili dom, majú tam detské izby a keby si toto nechala,musela by sa vzdať svojho sna-svijej pracovné,v ktorej chce konečne tvoriť. Šije a hackuje pre detičky. A ona je presne aj osoba,kt.neverie antikoncepciu,lebo nevie si to odsledovať,aby tie tabletky jedla pravidelne. No a bola už na 3potratoch,toto bude 4.
Veď čo. Tie predtým zaplatili frajeri a teraz o tomto manžel nevie. Peniaze si požičala od kamošky na rozšírenie dielnicky.
Tieto ženy má irituju.
Ani,môžeš mi teraz napísať,že je to právo ženy.
Ok...budem tvoj názor rešpektovať.
Ale súhlasiť s ním nebudem. Aj tu na MK vidíš mnohé témy,kde dieťa moze byť,ale nechce byť.
Keby bolo právom každej ženy rozhodnúť o dieťati,resp.o svojej maternici,zrejme by nebolo bezdetných žien. Veď prečo sa nerozhodli.
Iba preto,že si niektore ženy na téme potrat idú postaviť svoju politickú kariéru a idú sa tváriť chápavo,atď.este to neznamená,že majú pravdu.

terezka1947
30. júl 2023

@viestta určite sa nevypytujes a ani nemám potrebu sa niekoho pýtať,či ide,či bol na potrat.
Bohužiaľ,robím v prostredí,kde ženy veľa povedia.

marisoul17
30. júl 2023

@terezka1947 súhlasiť s tým nemusíš, ale upierať jej právo, ktoré má nie je v poriadku. A už vôbec nie je poriadku, keď na základe čoraz nižšieho percenta potratovosti pojdeme oklieštit práva všetkým a hlavne ženám. Muži si môžu plodiť ďalej, ale tej žene to nedarujeme.

autor
30. júl 2023

@terezka1947 Silne pochybujem, že niekto chodí na interrupcie len tak z rozmaru, nie je to pekné to ano ale je to jej rozhodnutie, jej svedomie

terezka1947
30. júl 2023

@marisoul17 máš pravdu,nemusím s tým súhlasiť.
Ale bolo by dobré mať na základe niečoho relevantného aj fundovanu odpoveď na to,z akého dôvodu a prečo by mala mať žena sama od seba a práve v 21.stor.rozhodnut,kto sa narodí a kto nie.
Nech sa otvorí normálna a fundovana celospoločenská debata. Mne vyjadrenia istej poslankyne B.nestacia.

viestta
30. júl 2023

@terezka1947 nech uz je zena nezodpovedna, ci zodpovedna a nieco zlyhalo, v kazdom pripade vytlkat z toho politicky kapital je scestne. A o nic ine v tomto nejde, iba a len o politicky kapital. Zial, vytlkaju ho hlavne ti, ktori si v konecnom dosledku nad nezelanymi tehotenstvami a detmi z nich narodenymi umyju ruky. Pre nich ich zaujem o problem konci 12. tyzdnom tehotenstva

marisoul17
30. júl 2023

@terezka1947 ten dôvod tu je a volá sa to telesná integrita či reprodukčné práva.

terezka1947
30. júl 2023

@marisoul17 nie,nie je.....ani odborná verejnosť nie je v tejto téme jednotná.

terezka1947
30. júl 2023

@viestta úplne súhlasím. Narába sa tu so zúfalstvom žien teatrálne,ale bez empatie,či skutočného záujmu riešiť problém.

marisoul17
30. júl 2023

@terezka1947 nebudem sa tu s tebou hádať o faktoch. Každý má právo rozhodovať o vlastnom tele (teda zjavne okrem tehotnej ženy).

joesvk
30. júl 2023

@viestta Politický kapitál vytĺkaju obe strany .Pre mňa úplne scestné.Tak Záborská ako Cigániková.

viestta
30. júl 2023

@terezka1947 preto hovorim, ze nic na interrupcnom zakone menit netreba. Ak ano, tak do slovenskej mediciny doniest pokrok, ktory je okrem Polska dostupny vo vsetkych civilizovanych krajinach a povolit potratovu tabletku, ktora je setrnesia ako chirugicky zakrok. Ale tu sa zas len zavadzajuce informacie dostanu von. Hlavne sa operuje s tym, ze by si ju chodili kupovat zeny ako acylpirin, pritom to vobec nie je pravda. Ale preco by sme nepostrasili pospolity a neinformovany lud, vsak? Odborny nazor je im ukradnuty, pretoze zas treba vytlct politicky kapital. Vsak nas za to nasi volici budu milovat este viac...

terezka1947
30. júl 2023

@marisoul17 máš názor...ja mám tiež.
Pravda niekde bude😊

marisoul17
30. júl 2023

@terezka1947 reprodukčné práva a telesná integrita nie je názor...poštuduj.

terezka1947
30. júl 2023

@viestta ja sa riadim už k 40+ a začínam sa báť budúcnosti,lebo to,čo nám teraz rastie je,česť výnimkám, smutné.
Mladí ľudia iba prijímajú...a čím v telke,či na social.sieti väčší kriklun,tým automatickejsie a nekritickejsie prijímanie nazoru.
Mám svoj názor je už hotová mantra.
Mať názor je sloboda človeka,ale pátrať potom,či ho mám správny je povinnosť.
Teraz sa diskusie koncia-mam svoj názor. A teda-mam pravdu. Stačí,že človek nájde ešte jedného človek,čo má názor rovnaký=pravda.

viestta
30. júl 2023

@joesvk pozri sa, na rozdiel od pani doktorky v dochodkovom veku Ciganikova chce zachovat pravo zien rozhodovat aj o svojom tele.
@terezka1947 ja sa nemiesam do kapusty, ktora nie je moja, takze nabozensku stranku a ich pohlad na svet nebudem nikomu vyvracat. Ano to je ich nazor, maju na neho pravo. Rovnake pravo je rozhodnut o sebe, teda ked sa niekto rozhodne neist na potrat je to jeho volba. Rovnako ako je jeho volba tam ist. Nebudem mu upierat jeho pravo rozhodnut sa len preto, ze ja mam iny nazor.
(A ano, aj sa mam blizsie k dochodku (ak ten dochdokovy vek neposunu na 100) ako k mature, takze viem co to posudit. Preto viem posudit aj to, ze prava cloveka rozhodovat o sebe musia byt v 21. storoci zachovane bez ohladu na to kto ma na to aky nazor)

terezka1947
30. júl 2023

@viestta každé právo človek istým spôsobom "ochraňuje" zákon. V tomto prípade to musí byť obzvlášť citlivé.

viestta
30. júl 2023

@terezka1947 a teraz tvoj nazor na zmenu zakona. Ja som svoju napisala...

terezka1947
30. júl 2023

@viestta nie som za interupciu vôbec. Ale ok,nech má žena zákonom stanovenú možnosť v určitých situáciách ju podstúpiť legálne,pod dohľadom odborníkov,do určitého týždňa.
Nie som za zlegalizovanie potratovych tabletiek. Mnohé ženy ešte nevedia používať správne antikoncepciu,či riešia kondóm. Čo by vzniklo pri tejto tabletke.
Len v skratke.

joesvk
30. júl 2023

@viestta Okrem Cigánikovej chce zákon, ktorý máme, zachovať väčšina poslancov.Už bolo mnoho pokusov to zmeniť a furt je to rovnako.
Ja ju vnímam rovnako ako tú dôchodkyňu.Vytĺkanie politického kapitálu.

viestta
30. júl 2023

@terezka1947 pri tejto tabletke by nevzniklo nic. Ta tabletka sa podava v nemocniciach, pod dozorom lekarov ak by doslo ku komplikaciam, jej podanie je prisne regulovane a podavaju sa len do urciteho stadia tehotenstva. Je to len farmakologicke ukoncenie tehotenstva. Vidis, ani nevies ako to funguje ale si proti. To nie su vitaminy na rast vlasov, ktore si ktokolvek a kedykolvek moze kupit.

viestta
30. júl 2023

@joesvk keby Ciganikova bola dostala do zakona potratovu tabletku, bol by to krok vpred. Takto len preslapujeme na mieste, ale dobre aj tak. Mohli by sme aj cuvnut ako Poliaci.

marisoul17
30. júl 2023

@terezka1947 tu tabletku predpisuje lekár a podáva sa pod dohľadom lekárov, v zahraničí ambulantne, u nás by to chceli riešiť na oddeleniach.
Je to humánne ukončenie tehotenstva. Odmietať takýto postup je ako odmietať operáciu slepého čreva laparoskopicky, ale radšej rozrezať cele brucho. V každom prípade, toto nie je debata do parlamentu, o zdravotníckych postupoch by mali rozhodovať lekári a odborníci. Tak ako nerozhodujú o formach chemoterapie pri onkologických pacientoch, nech nerozhodujú ani o iných postupoch v zdravotníctve.

autor
30. júl 2023

Určite som za tabletku, je to šetrnejšie a moderné krajiny to majú...ach kedy sa aj na SR posunieme vpred

terezka1947
30. júl 2023

A sme na koreni veci. Pre mňa je dieťa dieťaťom od počatia. Čiže jasné,že mám iný názor aj na tabletku.Potratova tabletka je formou interupcie. Čiže už niečo rieši...a verím tomu,že by prišla do lekárne ako vitamín.
Nejdem už prispievať,lebo je to kontroverzná téma a predsa si každá pôjdeme "svoje". Ale nakoniec,veď prečo nie...je to diskusia.
Iba mám otázku:vyvtvrdite,že dieťa je dieťaťom pre vás až od nejakého dňa,týždňa....ja tvrdím,že od úplného začiatku. Čiže kto má pravdu?keď aj lekári sú v tomto nejednotni?
Keď sa ja mýlim,ok....o nič neprídem.
P.S. potraty sa presadia,aj interupcie tabletky,kt.pojdu normálne na voľný predaj do lekární. Ten tlak tu je a pretlačí sa. Ide o to,kedy.
Otázkou ostáva,čo to zmení a či naozaj práve toto právo pomôže ženám.

viestta
30. júl 2023

@terezka1947 skus si dat tu robotu a pohladaj mi, kde v Europe je potratova tabletka volnopredajna. Pretoze moje informacie su take, ze vsade je na predpis.

marisoul17
30. júl 2023

@terezka1947 v tomto prípade môžeme mať každý svoj názor, ale legislatíva a 90% lekárov a štúdií v tom má jasno (ti ostatní si väčšinou uplatňujú vyhradu vo svedomí). Tabletky nie sú na voľný predaj v žiadnej krajine, v ktorej sú zlegalizovane a nie je tam ani tlak na to, aby boli voľné dostupné.

viestta
30. júl 2023

@terezka1947 este sa ta spytam inac. Ako pomoze zenam zakaz interrupcii?

autor
30. júl 2023

@viestta skvelá otázka