icon

Prečo často používate anglické slová v textoch?

4. aug 2024

Preco vsade do textov pouzivate anglicke slovicka? Vzdy ma to tak rozculuje, ked niekto nieco pise a plesne tam slovicko. Su aj zeny ktore to neovladaju a neroxumeju potom o com je rec. Ci teraz je ,,in" pisat vsade anglicke slova? Naco je to dobre? Len aby ste sa ukazali, ze ovladate cudzi jazyk ci co?

peknyvladko
4. aug 2024

Ano je to in. Bud sa to nauc, alebo sa nestazuj ze si out.

simsalabim
4. aug 2024

@lonely66 ano, doba je rychla, mladi sa tak vyjadruju… treba rozlisovat, kedy je vhodne sa tak vyjadrovat a kedy nie. A co sa tyka prevzatych slov, tak vsetko chce cas… kengura sa kedysi pisala kenguru, skusal sa aj vyraz klokan 🤷‍♀️ Ludom sa tazko rozkaze, co pouzivat, vyberu si sami. Iba to som chcela.

mandzula
4. aug 2024

Co si tam vsimam, anglicizmy vadia najma ludom, ktori by uplne inak pristupovali k tomu, keby k nam prenikali slova z rustiny...
A este ma zaujala jedna vec - ked sa clovek vyjadri v latincine, je povazovany za uceneho, ked v anglictine, je za odpadlika.
Musim sa priznat, ze ani ja uz nestiham svojej pubertalnej dcere, no nie som jesitna v tom zmysle, ze doma len po slovensky, radsej sa jej opytam na vyznam slova, lebo pokial sa nerozhodnem zit na Kozom Vrbovku, ale v meste, proste sa tomu musim prisposobit.

prasiatko30
4. aug 2024

Pouzivam ked neviem najst sk equivalent- blbe je to vtedy ked slovo v cudzom jazyku sa lepsie adaptuje na to co chcem povedat ako hocijake ine podobne slovo v sk alebo v aj - to je uz potom uplne ine show 😂😂😂😂

natalka114
4. aug 2024

Evidentne je to teraz cool :D

beata_k
4. aug 2024

Tiez mi to vadi. Chapem ak niekto zije mimo SR alebo cely den komunikuje pracovme v cudzom jazyku, ze sa mu tazko lusknutim prstov prepina z jazyka do jazyka. Aj ustalenym pojmy chapem. No niekedy to uz ludia prehanaju a nevedia co od dobroty. V kazdej druhej vete predsa nemoze byt slovo lepsie vyjadrene v anglictine, nez v slovencine. To uz je komicky pritiahnute za vlasy. Mame dost krasnych slov len ludom chyba slovna zasoba.

anketkarka
4. aug 2024

Mne to príde také pubertálne, keď je toho už veľa. Nevadí mi to, ale zdá sa mi to podobné ako keď sa pubertiak snaží byť cool. V súkromí a medzi kamarátmi je to v pohode, ale verejne je to pre mňa cez čiaru.

mqkm
4. aug 2024

Náhodou je to coolove prečo nie. Veľa Slovákov ovláda anglický jazyk a aj iné napr naší prastarí rodičia používali už vo folklórnych pesničkách rôzne slangy naučené buď z nemčiny (západné Slovensko) alebo angličtiny este aj z Ukrajiny (na východnom SK) atď a práve tieto slovíčka robia tie piesne také iné a dekorujú ich, teraz dovolenkujú & pracujú & študujú Slováci po celom svete, a keď sa tá Angličtina nalepí tak už je to tam. ☺️ treba to brať s humorom a byť otvorený k takymto veciam a byť hrdy že na SK sa ľudia aj detičky vzdelávajú a učia cudzie jazyky 👍🏻

candii
4. aug 2024

Minule som pozerala video o parfemoch, jedna mladá slečna ich prezentovala a naozaj sa to nedalo dopozerať. V každej vete používala anglické frázy .. ako napríklad you know , girl .. atď .. dosť ma to rozčuľovalo, nedalo sa to dopozerať

lavender94
4. aug 2024

Jazyk sa vyvíja, prečo už dnes nehovoríme archaizmami? Dnes je znalosť angličtiny považovaná za základnú gramotnosť. Fakt skoro všade je nutné ňou aspoň občas komunikovať. Kdekoľvek v zahraničí sa s ňou dá bezproblémov komunikovať, filmy pozeráme v angličtine, odborné články sú v angličtine. Je viac než prirodzené, že sa tie slová dostali do bežnej komunikácie. Prečo by sa mali brať ohľady na tých par ľudí, čo tomu nerozumejú?
Tie anglické slová mi do tých viet pasujú viac, lepšie vyjadria emóciu… To nie je tak, že by sme si teraz vybrali random slovíčko a napísali ho v angličtine, lebo je to trendy.

jamimo
4. aug 2024

@lonely66 nemusíš tomu rozumieť, ani sa ti to nemusí páčiť. Jozef Banáš môže mať tiež taký, alebo onaký názor... Mne je však smiešne, keď práve ON ("veľký intelektuál, duchovný guru", parafrázovač autorov východných filozofií, farizej, ktorý pokútnymi, režimu posluhovačskými praktikami parazitoval a benefitoval kde sa len dalo...) toto zdieľal.... Práve jeho som na vlastné uši počula ako sa vyjadril, že Adelka navštevovala Kindergarten a Grundschule v Nemecku 😄😄😄
Z môjho pohľadu Jozef Banáš skutočne nepatrí do odbornej obce, ktorá by ho požehnala vyjadrovať sa "erudovane" k implantácii zahraničných slov do denného používania slovenčiny. Apropó, keď tak počúvam Trochu inak s Adelou, tak musí veľmi trpieť pri komunikácii so svojou dcérou 🤨
Ak ťa zaujíma odborný názor z pohľadu jazykovedkyne, odporúčam Luciu Molnár Satinskú 👍 Zdrojov na internete je dosť.

jamimo
4. aug 2024

@mandzula súhlasím s tebou. 👍
Dávno, keď naši dedovia drali lavice, sa používali názvy tried Prima, Sekudna, Tercia, Kvarta... Dodnes na gymnáziách tiež.
V hudobnom prevedení tiež- duo, duet, kvintet, kvinteto... Alma mater tiež...
Dokonca aj súdne spory v zahraničí používajú a vyhrávajú aj vďaka hre so slovíčkami (výkladový slovník právnych pojmov (z latinčiny) )
Z gréčtiny používame v slovenskom jazyku ešte viac výrazov, napr. sacharidy- cukor, po grécky zachári, gynekológ- po grécky gyneká-žena, pediá- deti- pediater, galaxia- galá mlieko, akúte- počúvaj po gr, slovensky akustika. A keby len slová, aj významy, napr. trelós- vo význame gr. = povahovo "strelený," na Slovensku ak je niekto bláznivý, tiež sa používa "strelený"..., po grécky ta dume= rozmýšľame, (lebo ešte nevieme, uvidíme...) , v slovenčine dumám, dumať = premýšľať, lebo ešte zvažujem, neviem...To už nevadí nikomu... Prečo? Lebo neznalosť a nevedomosť 😉 Anglické výrazy sú teraz in, tak ich treba upáliť na hranici. Stredovek neskončil, stredovek trvá, ou jejé béjby...

hanaxxx
Autor odpoveď zmazal
mandzula
4. aug 2024

@candii ja vnimam rozdielne to, co opisujes ty, a teda ze clovek nema realne co ponuknut, len sa snazi byt nasilu akoze zaujimavy, a to, ked clovek anglictinu (alebo akykolvek iny jazyk) pravidelne pouziva, vyuziva ho v praci ci v skupine, v ktorej sa pohybuje, a teda je v jeho komunikacii prirodzeny.
A plus dalsia vec - ked vie, kde si ma davat pozor a neprovokovat.😃 Hovorim z vlastnej skusenosti. Mam v rodine osobu, pred ktorou si davam velky pozor, lebo viem, ze z toho bude gulanie ocami a poucanie o narodnej hrdosti.

candii
4. aug 2024

@mandzula tak ale to už je trošku aj na úrovni taký človek a tiež aj ten cudzí jazyk používa na úrovni, čiže v jeho spoločnosti byť je aj náučné. Ako, ja som ju nehejtovala, len som to proste vypla lebo tie anglické slangové slovíčka sa naozaj nedali počúvať 🤷🏼‍♀️ to nebolo o tom, že mala angličtinu na nejaké vyššej úrovni.

mandzula
4. aug 2024

@candii ved ja rozumiem, hentake typy su akurat tak komicke, nic viac.

rozculena
4. aug 2024

@simsalabim akože skúšal sa výraz klokan.....veď klokan sa normálne používa,podľa mňa viacej ako kengura

liz_lemon
4. aug 2024

@lonely66 to su takeho hovadiny, ktore stale menia "autora", ale napisal to len nejaky jednoduchy clovek

lonely66
Odpoveď bola odstránená
miadi
5. aug 2024

@lonely66 prepac nemozem z teba 😂😂😆 “ na slovensku po slovensky “ a tvoj Nick mal byt teda osamela66 . Ta ironia ze tebe vedia anglicke slova a sama si si dala jedno do pseudonymu nech to poviem po slovensky.

milanemila
5. aug 2024

To ze v dnesnej dobe niekto nevie po anglicky je dost smutne, hlavne ak xy rokov je anglictina uz na zakladnej skole. U mna napriklad vacsinou v hovorenom slove pouzivam aj anglicke vyrazy a to hlavne preto, ze aj v predchadzajucej praci som hovorila iba po anglicky a cloveku proste niektore slovicka uz napadaju skor v anglictine. Nevidim na tom nic zle.
Dalsia vec je, ze niektore vyrazy napr aj v IT alebo aj ine technicke veci sa jednoduche neprekladaju alebo ani slovensky ekvivalent nie je, resp sa ciastocne strati vyznam.
Napr z procesneho manazmentu RACI matica, no nebude to nikto menit do slovenciny aj napr preto, ze responsible a accountable slovencina vnima ako rovnaky vyznam 🤷🏼‍♀️, co ale teda nie je rovnaka rola v tomto kontexte. Cize v skovencine by z toho bolo ZZKI 😂🤦🏼‍♀️

heln
5. aug 2024

nedavno som citala nejaku diskusiu o edupage, a niekto sa tam rozculoval, preco to nema normalny slovensky nazov, no je to proste edupage, tu to beriem ako normalny zauzivany nazov niecoho....
necitala som diskusiu, ale myslim si, ze asi narazaz na to ked niekto pise v style: bolo to cringe, idem si za chillovat, bol to pre mna red flag atd, tiez niekedy pozeram na tie texty a fakt niekedy nerozumiem o com je rec.

guudy
5. aug 2024

@milanemila ja len k tomu, ze vsetci by mali vediet po anglicky. No, ja mam 40-50 r a som rocnik, ktory mal prvy cudzi jazyk na ZS od 5.rocnika. A to prosim pekne rustinu🙄. Anglictina nebola. Odo mna je stale dost starsich ludi, ktori tu moznost tiez nemali. V dospelosti sa jazyk uci vyrazne tazsie ako v detstve 🙂
Takze v tomto som dost tolerantna a beriem to ako samozrejmost len u ludi mladsich odo mna ;)

30katrusa40
5. aug 2024

No asi sa potom cítia dôležito a moderne. Neviem. Ja sa musím smiať na tom keď niektorá napíše ako by jej blikali kontrolky. Je jedno či to píše v angličtine či slovenčine. Jednoducho mi ten výraz príde vtipný.

milanemila
5. aug 2024

@guudy nepisala som, ze vsetci by mali vediet, ale teda ak nevedia, tak nech neprskaju na ludi, kt vedia a anglictinu vyuzivaju. Moja mama ma kusok pred 60 a po anglicky zazracne vie a aj po nemecky, tak ako je to mozne, ked mala v skole len tu rustinu 🙈 ja som sa tiez v nemcine a spanielcine zdokonalila na dobru uroven az v dospelosti. Ano male dieta sa uci lahsie, ale teda ako dospela sa uz nemam nic noveho naucit (nie iba jazyky), lebo to ide horsie? 🤷🏼‍♀️

tinqua
5. aug 2024

Ked používaš nejaký jazyk denne, tak v ňom začneš aj rozmýšľať. Je to v podstate nevyhnutné, takto mozog funguje. Za mňa to určite nie je provokácia, ani neúcta k slovenčine, ani známka nedostatočného patriotizmu. Slovník dnešnej mládeže a to čo veľa ľudí rozčuľuje je degešenie angličtiny poslovenčovaním - príklad "feelujem", ale nevidím v tom dramatický rozdiel oproti tomu, keď Rytmus zažíval úspech a vo veľkom sa používali cigánske slová ako more a bengoro...to druhé doteraz neviem čo znamená...by the way

lonely66
Odpoveď bola odstránená
lonely66
Odpoveď bola odstránená
guudy
5. aug 2024

@milanemila reagovala som na to, ze ‘v dnesnej dobe je smutne, ked niekto nevie po anglicky’ ;)
Tak len hovorim, ze stale je cca polovica obyvatelov Slovenska, ktora sa nikdy v skole anglictinu neucila. Napr moji rodicia su sedemdesiatnici a vedia po nemecky a madarsky. Anglictinu skusali, ale proste sa ju nezvladali naucit. Vedia len par zakladnych slovicok.
Tak si stale myslim, ze trosku tolerancie by neuskodilo ;)
Sama sa ucim novy jazyk a teda nejde to zdaleka tak lahko ako kedysi 🤭