Prečo je Slovensko najmenej pohostinná krajina?
Prečo je Slovensko podľa ratingu najmenej pohostinná krajina ?
Lebo mentalita, nedivim sa tomu
Precitaj si skukolvek diskusiu staci aj tuna na MK. Samy jed, zavist, zloba. Slovaci su frustrovany, neprajny narod, a neviem, cim to je. Lebo takto sa spravaju aj majetnejsi ludia, ktori maju "vsetko". To bude nejaka kolektivna povaha, alebo co.
Ach,tieto ratingy, výskumy, štatistiky...🙄 Nemyslím si,že je to naozaj tak!
Podľa prieskumov zje zeleninu každý deň len každý 4. Slovak🥴, píšu v Bille. Mňa sa nikdy nikto na nič nepýtal a predsa vedia ako často si dám zeleninu🤨
Som "trošku" precestovala svet aj ďalej ako Európu a môžem povedať, že Slovensko JE pohostinná krajina. Sú iné, omnoho menej pohostinné. Nám tu príde cudzinec a dali by sme aj posledné. Inde to tak nie je.
Som "trošku" precestovala svet aj ďalej ako Európu a môžem povedať, že Slovensko JE pohostinná krajina. Sú iné, omnoho menej pohostinné. Nám tu príde cudzinec a dali by sme aj posledné. Inde to tak nie je.
@zmrzlinka8 kedy a kde? Lebo mojho muza, co neni Slovak sa vzdy bez mojej pritomnosti snazili odrbat, ci uz platenie parkingu, alebo niekde v hoteli. Ako nie sme to najhorsie na svete, ale pohostinnost nejaku extra nemame. Tiez som dost precestovala, mam dojem, ze Slovaci su dost frustrovani
A kto robil ten rating? Ktoré všetky krajiny precestoval? Tieto hodnotenia majú tak hodnotu výcucu z prsta 🤦
za mňa čím severskejšie tým studenšie čumáky 🤭🙈 vo všetkých prieskumoch je trošku zamiešaná aj politika podľa toho pre aké publikum sú určené 😉
By na zaujímalo, podľa akých kritérií sa takéto niečo dá vyhodnotiť 🤔
Ak by som mala hodnotiť pohostinnosť, tak je to viac pocitová záležitosť. A k tomu pocitu samozrejme prispievajú rôzne okolnosti. Keď sme chodili so súborom po festivaloch, tak napríklad tam bolo krásne cítiť, ako nás kde prijali a to "merateľné" bolo napríklad pohostenie a jedlo celkovo. V takom Maďarsku, Čechách a doma na SK sme hladní nikdy neboli, kralovsky postarané bolo o nás. Zato v takom Nemecku napríklad sme boli štyri dni na bagetach. V Poľsku a Taliansku to bolo ok, ale "odtiaľ potiaľ". To jedlo ako také vlastne celkom dobre odráža aj ten pocit z toho prijatia.
Lebo mnohí ľudia sú obmedzení v zmýšľaní a čokoľvek nové je tu pre mnohých nebezpecne, nie hodne spoznania..
Najlepšie bolo v rozhlase v oravskej dedine keď vyhlasovali že ľudia si majú dať pozor, lebo sa po dedine túlajú neznámi ľudia (divné entity /cigáni alebo niečo také povedali presnejšie ) a ľudia si majú zamykať príbytky.
Neskôr z toho vypadlo, že to boli turisti ubytovaní v najlepšom hoteli čo dedina ponúkla.
Toľko k pohostinnosti :D
Mne stačí vzorka na MK, aby som poznala odpoveď. 🙈🙊😅
Podľa prieskumov zje zeleninu každý deň len každý 4. Slovak🥴, píšu v Bille. Mňa sa nikdy nikto na nič nepýtal a predsa vedia ako často si dám zeleninu🤨
@rejka7 ja len na okraj, ty vies, ako funguju prieskumy? ze existuje take nieco, ze vzorka (napr. 1000 ludi), ze ta vzorka musi byt reprezentativna a ze potom vedia vypocitat, ze kazdy 4. neje zeleninu, aby sa nemuseli pytat 5 milionov ludi?
k teme (inak zas su tu hned rano asi tri tieto "brigadnicke adminovske") - neviem, ci najmenej pohostinny, ale od tej pohostinnosti, co si nahovarame, mame daleko. a hlavne v poslednych rokoch.
@autor pls vies mi hodit link na ten spominany prieskum?
@autor nevidim v podstate nic zle na tom, co tam je napisane. Samozrejme, je velmi smutne, ktore miesto v rebricku mame... len mi napada, aky level komunikacie v cudzom jazyku maju slovaci.
Moze to kludne suvisiet s tym, ze sa uzatvarame, ked vidime, ze je niekto zo zahranicia. Ak niekto nevie dobre rec, alebo nerozumie dobre, tak nerozvija komunikaciu dalej... aj to s tym moze suvisiet. Co myslis?
@autor nevidim v podstate nic zle na tom, co tam je napisane. Samozrejme, je velmi smutne, ktore miesto v rebricku mame... len mi napada, aky level komunikacie v cudzom jazyku maju slovaci.
Moze to kludne suvisiet s tym, ze sa uzatvarame, ked vidime, ze je niekto zo zahranicia. Ak niekto nevie dobre rec, alebo nerozumie dobre, tak nerozvija komunikaciu dalej... aj to s tym moze suvisiet. Co myslis?
@akje môže to tak byť, sme malá krajina a máme za sebou dlhé roky socializmu, tak ovládanie angličtiny je tu stále na nedostatočnej úrovni. Okrem toho Slováci asi najviac riešia politiku a bohužiaľ aj životnú úroveň a preto sa viac ako iní uzatvárajú pred svetom.
V tomto rebricku je Švajčiarsko na poslednom mieste,zalezi,ake kriteria sa posudzuju...
https://www.20min.ch/story/ranking-2024-gastfre...
Áno,priznávam, že nemusí byť ľahké sa v menšom meste alebo dedine dohovoriť po anglicky,ale to je také isté napr.v Japonsku,Kórei... Za čo sa naozaj pred cudzincami (najmä mojimi kolegami) doslova hanbím, je cudzinecká polícia, jej fungovanie a prístup k službám pre ľudí, ktorí sem prišli seriózne pracovať, nie využívať systém.
Pretoze tu stale mame pocetnu starsiu generaciu, pre ktoru su cudzinci votrelci. Pretoze stredna generacia neovlada jazyk a tym padom, ked stretnú cudzinca, tak pred nim ujdu prec. A pretoze vela Slovakov je lakomych dopriat aj vlastnej zene kus svojej vyplaty pocas materskej, tak co od nich mozeme cakat, ze budu pohostinni?
Mala som vela zahranicnych kolegov, s ktorymi sme v ramci teambuildingov v praci chodili na rozne miesta na SK. Povacsinou v sluzbach, hoteloch, restikach boli ludia zamraceni, povedali iba co museli, otočili sa chrbtom a odisli. A tam sa akakolvek konverzacia koncila. A mnohi sa ma nasledne prekvapene pytali, preto maju ludia na SK taky odstup. Ina mentalita. Cudzincov maju za prachatych slnieckarov, co si sem pridu dovolenkovat a “myslia si, ze sa z nich vsetci poseru”.
Som Slovenka a je to nechutne spravanie. Cest vynimkam.
Dovolím si nesúhlasiť.
podla mna sme pohostinni v ramci nasich bublin, napr. ked dieta privezie kamosa zo zahranicia domov, alebo tak poodbne, tam sme ozaj velmi pohostinni.
ale v sluzbach je citit odstup, mozno nechcu, aby sa im cudzinci prihovarali, kedze nasi neovladaju jazyk-mozno
a co sa tyka toho, ze v mensich mestach, deinach ludia zazeraju-to je nasa dna, my sme tu zili este mozno 100 rokov dozadu usadeni vo svojich dolinkach, raz do roka na trh do vedlajsieho mesta, vsšetci s apoznali, cudzi bol skratka cudzi element..
potom socik- zavreti, tak sme to nemali kde okukat, tak niektori stale zazeraju.
ale nemyslim, ze to je az tak zle, ani ze je to nejaka specialita Slovakov.
Slováci vždy boli a sú srdečný a pohostinný národ. Akákoľvek návšteva k nám prišla, či už domov, alebo do firmy, nezostali hladní ani smädní a bolo o nich vždy postarané, po celú dobu im nič nechýbalo.
Ja keď som prišla s 10 ročným dieťaťom po 24 hodinovej ceste do Mexika, priamo k známej rodine, hladni, smädní, unavení, podotýkam boli to domáci, tak sme dostali len vodu a aj to sme si museli vypýtať.
V Nemecku bol šéf na návšteve u obchodného partnera doma. Ponúkli mu občerstvenie raz, keď nevzal hneď, odniesli a ostal hladný. Ja v Nemecku detto, bola som 3 dni na bagetách.
To len tak, čo som si narýchlo spomenula,bolo by toho viac.
Súhlasím s názorom, že sme pohostinní v rámci našich bublín - to sú presne tie skúsenosti, ako sa u nás hostí očakávaná návšteva.
Ale ja si myslím, že Slováci su zakomplexovani, neprajni, závistliví, nevieme byť ani len profesionálni.. . stačí sa pozrieť na to, ako vyzerajú naše služby, na to, akí sme k cudzincom a nech je to ešte človek inej pleti, tak už čistá katastrofa..
@rejka7 ja len na okraj, ty vies, ako funguju prieskumy? ze existuje take nieco, ze vzorka (napr. 1000 ludi), ze ta vzorka musi byt reprezentativna a ze potom vedia vypocitat, ze kazdy 4. neje zeleninu, aby sa nemuseli pytat 5 milionov ludi?
k teme (inak zas su tu hned rano asi tri tieto "brigadnicke adminovske") - neviem, ci najmenej pohostinny, ale od tej pohostinnosti, co si nahovarame, mame daleko. a hlavne v poslednych rokoch.
@biba_18 myslím, že mám.. 😉
Ale mala som silný pocit, že dotyčná to myslí vážne..
Som už asi druhom príspevkov na koni tak silne ovplyvnená, ze automaticky očakávam to najhoršie.. 🤪
@biba_18 myslím, že mám.. 😉
Ale mala som silný pocit, že dotyčná to myslí vážne..
Som už asi druhom príspevkov na koni tak silne ovplyvnená, ze automaticky očakávam to najhoršie.. 🤪
@beronsche
automaticky očakávaš na koni to najhoršie a predsa sem chodíš čítať príspevky. Radšej ani nechoď, ... budeš len negatívne ovplyvnená a keď práve vtedy sa k tebe priblíži voľajaký cudzinec, štekneš po ňom, prenesieš na neho tu negativitu a obraz o "pohostinnom Slovensku" vo svetovom meradle bude zase v prdeli. ( Toto mal byť trošku vtip, pre tých menej chápavých ).

Lebo je to fakt. To len blúznime o chlebe a soli.