icon

Prečo je Slovensko najmenej pohostinná krajina?

19. máj 2025

Prečo je Slovensko podľa ratingu najmenej pohostinná krajina ?

Strana
z2
procrastique
19. máj 2025

Lebo je to fakt. To len blúznime o chlebe a soli.

kiki68
19. máj 2025

Lebo mentalita, nedivim sa tomu

zorienka28
19. máj 2025

Precitaj si skukolvek diskusiu staci aj tuna na MK. Samy jed, zavist, zloba. Slovaci su frustrovany, neprajny narod, a neviem, cim to je. Lebo takto sa spravaju aj majetnejsi ludia, ktori maju "vsetko". To bude nejaka kolektivna povaha, alebo co.

kikulienkadd
19. máj 2025

Ach,tieto ratingy, výskumy, štatistiky...🙄 Nemyslím si,že je to naozaj tak!

rejka7
19. máj 2025

Podľa prieskumov zje zeleninu každý deň len každý 4. Slovak🥴, píšu v Bille. Mňa sa nikdy nikto na nič nepýtal a predsa vedia ako často si dám zeleninu🤨

zmrzlinka8
19. máj 2025

Som "trošku" precestovala svet aj ďalej ako Európu a môžem povedať, že Slovensko JE pohostinná krajina. Sú iné, omnoho menej pohostinné. Nám tu príde cudzinec a dali by sme aj posledné. Inde to tak nie je.

kiki68
19. máj 2025
@zmrzlinka8

Som "trošku" precestovala svet aj ďalej ako Európu a môžem povedať, že Slovensko JE pohostinná krajina. Sú iné, omnoho menej pohostinné. Nám tu príde cudzinec a dali by sme aj posledné. Inde to tak nie je.

@zmrzlinka8 kedy a kde? Lebo mojho muza, co neni Slovak sa vzdy bez mojej pritomnosti snazili odrbat, ci uz platenie parkingu, alebo niekde v hoteli. Ako nie sme to najhorsie na svete, ale pohostinnost nejaku extra nemame. Tiez som dost precestovala, mam dojem, ze Slovaci su dost frustrovani

qrstxyz
19. máj 2025

A kto robil ten rating? Ktoré všetky krajiny precestoval? Tieto hodnotenia majú tak hodnotu výcucu z prsta 🤦

zuzanka.zuzu
19. máj 2025

za mňa čím severskejšie tým studenšie čumáky 🤭🙈 vo všetkých prieskumoch je trošku zamiešaná aj politika podľa toho pre aké publikum sú určené 😉

akvi
19. máj 2025

By na zaujímalo, podľa akých kritérií sa takéto niečo dá vyhodnotiť 🤔

Ak by som mala hodnotiť pohostinnosť, tak je to viac pocitová záležitosť. A k tomu pocitu samozrejme prispievajú rôzne okolnosti. Keď sme chodili so súborom po festivaloch, tak napríklad tam bolo krásne cítiť, ako nás kde prijali a to "merateľné" bolo napríklad pohostenie a jedlo celkovo. V takom Maďarsku, Čechách a doma na SK sme hladní nikdy neboli, kralovsky postarané bolo o nás. Zato v takom Nemecku napríklad sme boli štyri dni na bagetach. V Poľsku a Taliansku to bolo ok, ale "odtiaľ potiaľ". To jedlo ako také vlastne celkom dobre odráža aj ten pocit z toho prijatia.

jana_eyre_2
19. máj 2025

Lebo mnohí ľudia sú obmedzení v zmýšľaní a čokoľvek nové je tu pre mnohých nebezpecne, nie hodne spoznania..

procrastique
19. máj 2025

Najlepšie bolo v rozhlase v oravskej dedine keď vyhlasovali že ľudia si majú dať pozor, lebo sa po dedine túlajú neznámi ľudia (divné entity /cigáni alebo niečo také povedali presnejšie ) a ľudia si majú zamykať príbytky.

Neskôr z toho vypadlo, že to boli turisti ubytovaní v najlepšom hoteli čo dedina ponúkla.
Toľko k pohostinnosti :D

mamamasama
19. máj 2025

Mne stačí vzorka na MK, aby som poznala odpoveď. 🙈🙊😅

alica110
Autor odpoveď zmazal
akje
19. máj 2025

@autor pls vies mi hodit link na ten spominany prieskum?

deedol
19. máj 2025
@rejka7

Podľa prieskumov zje zeleninu každý deň len každý 4. Slovak🥴, píšu v Bille. Mňa sa nikdy nikto na nič nepýtal a predsa vedia ako často si dám zeleninu🤨

@rejka7 ja len na okraj, ty vies, ako funguju prieskumy? ze existuje take nieco, ze vzorka (napr. 1000 ludi), ze ta vzorka musi byt reprezentativna a ze potom vedia vypocitat, ze kazdy 4. neje zeleninu, aby sa nemuseli pytat 5 milionov ludi?

k teme (inak zas su tu hned rano asi tri tieto "brigadnicke adminovske") - neviem, ci najmenej pohostinny, ale od tej pohostinnosti, co si nahovarame, mame daleko. a hlavne v poslednych rokoch.

autor
19. máj 2025
@akje

@autor pls vies mi hodit link na ten spominany prieskum?

akje
19. máj 2025

@autor nevidim v podstate nic zle na tom, co tam je napisane. Samozrejme, je velmi smutne, ktore miesto v rebricku mame... len mi napada, aky level komunikacie v cudzom jazyku maju slovaci.

Moze to kludne suvisiet s tym, ze sa uzatvarame, ked vidime, ze je niekto zo zahranicia. Ak niekto nevie dobre rec, alebo nerozumie dobre, tak nerozvija komunikaciu dalej... aj to s tym moze suvisiet. Co myslis?

autor
19. máj 2025
@akje

@autor nevidim v podstate nic zle na tom, co tam je napisane. Samozrejme, je velmi smutne, ktore miesto v rebricku mame... len mi napada, aky level komunikacie v cudzom jazyku maju slovaci.

Moze to kludne suvisiet s tym, ze sa uzatvarame, ked vidime, ze je niekto zo zahranicia. Ak niekto nevie dobre rec, alebo nerozumie dobre, tak nerozvija komunikaciu dalej... aj to s tym moze suvisiet. Co myslis?

@akje môže to tak byť, sme malá krajina a máme za sebou dlhé roky socializmu, tak ovládanie angličtiny je tu stále na nedostatočnej úrovni. Okrem toho Slováci asi najviac riešia politiku a bohužiaľ aj životnú úroveň a preto sa viac ako iní uzatvárajú pred svetom.

tundra
19. máj 2025

V tomto rebricku je Švajčiarsko na poslednom mieste,zalezi,ake kriteria sa posudzuju...
https://www.20min.ch/story/ranking-2024-gastfre...

kikulienkadd
19. máj 2025

Áno,priznávam, že nemusí byť ľahké sa v menšom meste alebo dedine dohovoriť po anglicky,ale to je také isté napr.v Japonsku,Kórei... Za čo sa naozaj pred cudzincami (najmä mojimi kolegami) doslova hanbím, je cudzinecká polícia, jej fungovanie a prístup k službám pre ľudí, ktorí sem prišli seriózne pracovať, nie využívať systém.

hankab
19. máj 2025

Pretoze tu stale mame pocetnu starsiu generaciu, pre ktoru su cudzinci votrelci. Pretoze stredna generacia neovlada jazyk a tym padom, ked stretnú cudzinca, tak pred nim ujdu prec. A pretoze vela Slovakov je lakomych dopriat aj vlastnej zene kus svojej vyplaty pocas materskej, tak co od nich mozeme cakat, ze budu pohostinni?
Mala som vela zahranicnych kolegov, s ktorymi sme v ramci teambuildingov v praci chodili na rozne miesta na SK. Povacsinou v sluzbach, hoteloch, restikach boli ludia zamraceni, povedali iba co museli, otočili sa chrbtom a odisli. A tam sa akakolvek konverzacia koncila. A mnohi sa ma nasledne prekvapene pytali, preto maju ludia na SK taky odstup. Ina mentalita. Cudzincov maju za prachatych slnieckarov, co si sem pridu dovolenkovat a “myslia si, ze sa z nich vsetci poseru”.
Som Slovenka a je to nechutne spravanie. Cest vynimkam.

abbey1
19. máj 2025

Dovolím si nesúhlasiť.

kofa77
19. máj 2025

podla mna sme pohostinni v ramci nasich bublin, napr. ked dieta privezie kamosa zo zahranicia domov, alebo tak poodbne, tam sme ozaj velmi pohostinni.
ale v sluzbach je citit odstup, mozno nechcu, aby sa im cudzinci prihovarali, kedze nasi neovladaju jazyk-mozno
a co sa tyka toho, ze v mensich mestach, deinach ludia zazeraju-to je nasa dna, my sme tu zili este mozno 100 rokov dozadu usadeni vo svojich dolinkach, raz do roka na trh do vedlajsieho mesta, vsšetci s apoznali, cudzi bol skratka cudzi element..
potom socik- zavreti, tak sme to nemali kde okukat, tak niektori stale zazeraju.
ale nemyslim, ze to je az tak zle, ani ze je to nejaka specialita Slovakov.

beronsche
19. máj 2025
@rejka7

@rejka7 o štatistike si zrejme ešte nepočula.. 🙂

zmrzlinka8
19. máj 2025

Slováci vždy boli a sú srdečný a pohostinný národ. Akákoľvek návšteva k nám prišla, či už domov, alebo do firmy, nezostali hladní ani smädní a bolo o nich vždy postarané, po celú dobu im nič nechýbalo.
Ja keď som prišla s 10 ročným dieťaťom po 24 hodinovej ceste do Mexika, priamo k známej rodine, hladni, smädní, unavení, podotýkam boli to domáci, tak sme dostali len vodu a aj to sme si museli vypýtať.
V Nemecku bol šéf na návšteve u obchodného partnera doma. Ponúkli mu občerstvenie raz, keď nevzal hneď, odniesli a ostal hladný. Ja v Nemecku detto, bola som 3 dni na bagetách.
To len tak, čo som si narýchlo spomenula,bolo by toho viac.

beronsche
19. máj 2025

Súhlasím s názorom, že sme pohostinní v rámci našich bublín - to sú presne tie skúsenosti, ako sa u nás hostí očakávaná návšteva.
Ale ja si myslím, že Slováci su zakomplexovani, neprajni, závistliví, nevieme byť ani len profesionálni.. . stačí sa pozrieť na to, ako vyzerajú naše služby, na to, akí sme k cudzincom a nech je to ešte človek inej pleti, tak už čistá katastrofa..

biba_18
19. máj 2025
@deedol

@rejka7 ja len na okraj, ty vies, ako funguju prieskumy? ze existuje take nieco, ze vzorka (napr. 1000 ludi), ze ta vzorka musi byt reprezentativna a ze potom vedia vypocitat, ze kazdy 4. neje zeleninu, aby sa nemuseli pytat 5 milionov ludi?

k teme (inak zas su tu hned rano asi tri tieto "brigadnicke adminovske") - neviem, ci najmenej pohostinny, ale od tej pohostinnosti, co si nahovarame, mame daleko. a hlavne v poslednych rokoch.

@beronsche @deedol nemáte veľmi zmysel pre humor, či?
podľa štatistík je každé štvrté dieťa na svete číňan ... ešte dobre že máme iba 3 deti, neviem ako by som toho číňana vysvetlila manželovi ...

beronsche
19. máj 2025
@biba_18

@beronsche @deedol nemáte veľmi zmysel pre humor, či?
podľa štatistík je každé štvrté dieťa na svete číňan ... ešte dobre že máme iba 3 deti, neviem ako by som toho číňana vysvetlila manželovi ...

@biba_18 myslím, že mám.. 😉
Ale mala som silný pocit, že dotyčná to myslí vážne..
Som už asi druhom príspevkov na koni tak silne ovplyvnená, ze automaticky očakávam to najhoršie.. 🤪

rejka7
19. máj 2025
@beronsche

@biba_18 myslím, že mám.. 😉
Ale mala som silný pocit, že dotyčná to myslí vážne..
Som už asi druhom príspevkov na koni tak silne ovplyvnená, ze automaticky očakávam to najhoršie.. 🤪

@beronsche
automaticky očakávaš na koni to najhoršie a predsa sem chodíš čítať príspevky. Radšej ani nechoď, ... budeš len negatívne ovplyvnená a keď práve vtedy sa k tebe priblíži voľajaký cudzinec, štekneš po ňom, prenesieš na neho tu negativitu a obraz o "pohostinnom Slovensku" vo svetovom meradle bude zase v prdeli. ( Toto mal byť trošku vtip, pre tých menej chápavých ).

Strana
z2