icon

Prečo ľudia odsudzujú ženy za potraty?

7. jan 2024

Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.

silvike
10. jan 2024

@keksik83 A dalsia vec. To ze dievca place v 18.rokoch neznamena, ze v 28r. Nebude stastna a vdacna ze ju jej matka priviedla na svet. Kde je napisane, ze je hej situacia nemenna a nic uz nemoze byt v jej zivote dobre. Ved okolnosti sa menia zo dna na den, z roka na rok. Myslim, ze kazdy clovek zazije nestastie a tak to je aj normalne. Potom vyde aj slnko ...a tak dokola ;) To je zivot.

andigab
10. jan 2024

@silvike tak ma napadlo, sterilizácia po druhom UPT zo sebeckých dôvodov? Či je to príliš drsné? Minimálne ako odstrašujúci moment by to možno niekomu pomohlo nesexovať ako zajace. Len ako poriešiť nezodpovedných mužov, čo sa na tom podieľajú?

keksik83
10. jan 2024

@fantaghiro21 veľmi zbežne som prešla tvoj príspevok, nechce sa mi ho čítať celý. áno, vo vzťahu sa môže stať všeličo aj po rokoch, dôležité je, ako rodičia rozchod ustoja (vo vzťahu k dieťaťu je to to najdôležitejšie). muž je na súkromnej klinike, času má vďaka tomu dosť, služby nemá, keď nechce. keď má niekto jedno dieťa a má dosť prostriedkov, neznamená to hneď, že dieťa rozmaznáva, ale že sa mu hlavne má čas venovať. aj to, ako dieťa zvláda pubertu, závisí od toho, aké základy má doma v rodine. tým že s pubertiakmi pracujem, to viem najlepšie. neboj, hoci som učiteľ, nevzdychám a nesťažujem sa, veci si viem zorganizovať (aj preto som zostala len pri 1 dieťati). možnosť ísť na potrat je individuálne rozhodnutie každej ženy!

keksik83
10. jan 2024

@silvike ver mi, že v jej situácii by si s takýmito kecami určite neuspela.

fantaghiro21
10. jan 2024

@andigab tak to sa budu urcite burit matky,ktore miesto toho,aby detom podali informacie,ze so sexom maju cas,podporuju ich este v sexovani a strcia do vacku HAK ci kondom.a to castokrat deti,ktore ak by otehotneli,boli by trestne stihane..no a ked sa tak stane,nemohli by mat dalsie deti...
No kedze maju niektore deti viac sexualnych partnerov,ako 40 rocna zena za svoj zivot,tak sanca otehotniet je obrovska....
Ja budem dufat,ze ked moje dievcata vyrastu,budu si seba vazit ,budu mat k sexu a sexualite rozumny pristup,nelahnu do postele s prvym chlapom...budu mysliet na to,ze sex nie je len pre potesenie,zabavu ale aj na plodenie deti a treva mat voci tomu nie len zodpovednost ale aj mentalne vyzretie....a to zial v dnesnej dobe nie je moderne....

zltalienka
10. jan 2024

@andigab koho by si chcela sterilizovať po 2 UPT?
Ako myslíš že povinne?
Máme tu zákony, a zároveň slobodu v rámci zákonov krajiny v ktorej žijeme. A tie nikomu nezakazujú "sexovať ako zajace" a potom chodiť hoci aj na Upt, alebo rodiť kooopec detí o ktoré sa nevedia/nemajú záujem postarať.

zltalienka
10. jan 2024

@keksik83 ďakujem za Tvoj príbeh. Aspoň sa mnohým otvoria oči.

chvostik1
10. jan 2024

@ibatanecnica celiakia je intolerancia (alergia) na lepok. A dostávajú na ňu príspevky aj dospelí. Mám v práci niekoľko kolegýň, ktoré na celiaticke potraviny príspevky dostávajú. Inak by som to sem nenapísala

ibatanecnica
10. jan 2024

@chvostik1 mýliš sa, celiakia a intolerancia je niečo úplne iné . Tak isto ako intolerancia a alergia. Trošku si o tom naštuduj, než začneš písať bludy. Kolegyne síce máš, ktoré dostávajú príspevky ale informácie slabé.
N a celiakiu príspevky sú na intoleranciu na lepok nie.

fantaghiro21
10. jan 2024

@keksik83 pises,ze vsetko sa moze stat.ale pises o sebe ze mas vsetko zorganizovane ,dost prostriedkov,ako by sa ta to netykalo.no nemas nic zorganizovane.
Aj dieta,s dobrym zakladom,z dobrej rpdiny sa moze dostat do zlej partie,a moze sa z neho star nasilnit,narkoman,vrah...
Pride choroba,vsetko naruby.aj tie istoty co si mala su davno zabudnute...
Dieta,ktore pocas tehotenstva malo byt zdrave,ma vazne psychicke a telesne plstihnutie
Kedze si zena lekara,o to viac by si mala vediet,ze zdravie je velmi krehka zalezitost,velmi menlive.
To ze s pubertiakmi pracujes,neznamena ze vsetko vies najlepsie.....

fantaghiro21
10. jan 2024

@chvostik1 velmi zle informacie mas...

zltalienka
10. jan 2024

@keksik83 "no mne sa dostávajú do rúk študenti od 15/16 rokov, mnohí sú osamelí, znechutení, duševne prázdni... z jednej triedy iba malá časť z nich žije s oboma biologickými rodičmi, nemá nevlastných súrodencov" žiaľ toto je realita. Deti doplácajú na neusporiadaný život ich rodičov. Ťažko očakávať od detí, že budú vedieť ako majú žiť, keď to nevedia ich rodičia. Pokiaľ nebudú mať a poznať svoj zmysel života, tak .....obávam sa, že "strelcov" ako ten z Prahy ešte len bude pribúdať.

andigab
10. jan 2024

@zltalienka zamýšľam sa nahlas, pretože strach je silný motivátor. Ako inak donútiť všeobecnú populáciu dávať si pozor? Oná vrstva množiaca sa od 14 rokov to má ako prestíž. Čím skôr, tým si lepší. Dieťa je prostriedkom zárobku a chlapec si dokáže, aký je už veeeelky, že splodil. Veľa detí bez budúcnosti. Tí z druhej vrstvy na to kašľú, ale dokedy? Nemajú vštepené základné hodnoty, čo od nich čakať?

andigab
10. jan 2024

@fantaghiro21 chápem, že si chceme vychovať naše dcéry čo najlepšie, no sú pomaly raritou. Ťažko zapadajú do kolektívu, kde to funguje podľa, škoda, dosť moderných pravidiel.

katka700
10. jan 2024

Lebo na tie potraty chodia ženy a naša spoločnosť je ešte stále riadne myzogynna. Keby na potratychodili muži nikto by ich neriešil.
Normálny človek nemôže odsúdiť ženu za to že nechce mať dieťa s nasilnikom, alkoholikom, narkomanom alebo porodiť ťažko postihnuté dieťa ktorému treba celý život meniť plienky.
Proti potratom ktorých počet stále klesá vykrikuje malá ale hlučná skupina neznasanlivych náboženskych fanatikov co sa radi s*ru do života druhých a narcistických falošných panbozkarok čo kydaju na druhé ženy aby si pripadali nadradene.
Kedysi sa na dedinách v predzahradkach pestovala ruta a mladé baby ju zrali a humplovali si pečeň aby náhodou niektorá z nich nebola prespanka. Teraz v dôchodkovom veku keď sa ich už neželané tehotenstvo netýka podpisujú petície na zákaz potratov, saskuju s bielymi stužkami a slzia pri pomnickoch nenarodeným 🤮

ibatanecnica
10. jan 2024

@katka700 málokedy ale tentokrát s tebou súhlasím .

fantaghiro21
10. jan 2024

@katka700 vyssie sme sa bavili,ze vsetci krestansli fanatici,sa seru do inych.ktori?
Lebo ja mam pocit,ze na zaklade aj tejto diskusie,mi nikto nepodlozil fakty"ktori vsetci" ...
Vies o tom,ze kydas a kritizujes inych,lebo so myslis ze krestania kritizuju?kde beries ty pravo?
Ty mpzes mat oplzle reci?
Inak,vies.o tom,ze pomniky nenarodenym su postavene aj pre deti,ktore sa narodili spontannym potratom?preco smoklis ty pred pomnikmi a urnami tvojich mrtvych? Na co? Ked zeny po potrate nemozu? Hnusne od teba

andigab
10. jan 2024

@katka700 trochu expresívny príspevok. Kto núti ženu chrápať s násilníkom, ožranom, či feťákom? Veď si to odtrpí dvojnásobne. Odhliadnuc od toho, koľko stojí upt na vlastnú žiadosť? Opäť si tie peniaze musí dať dokopy žena. Problém je komplexnejší než ho vidíš, sadnúť na kožu, nechať to vyškriabať a hotovo. Taká sa vráti späť domov k tomu istému hajzlovi.

ibatanecnica
10. jan 2024

@andigab áno trochu agresívny ale podľa mňa pravdivý. A nikto nie je dokonalý, život je raz hore a raz dole, preto sú aj také ženy a rôzne osudy. ľudia sú na rôznych mentálnych úrovniach.
Ale niektorí veľmi radi určujú čo je správne a čo nie a vnucujú to druhým.

fantaghiro21
10. jan 2024

@ibatanecnica to je pravda ,ale preco to niektore rady zovseobecnia a napisu"vsetci"

ibatanecnica
10. jan 2024

@fantaghiro21 to všetci treba brať s rezervou. Bežne sa tak ľudia vyjadrujú. Vhodnejšie by bolo väčšina alebo niektorí. Netreba sa zase chytať za slovíčka.

fantaghiro21
10. jan 2024

@ibatanecnica no chytam,lebo ti co to pisu maju aj take predstavy .kritizuju o tom ze niekto ich kritizuje,pritom to nie je az taka pravda....najprv by malo zacst od seba a nemat take oplzle reci

zltalienka
10. jan 2024

@andigab ideš na to od zlého konca. Nie ako donútiť populáciu dávať si pozor....to nepomôže. Ak raz (hlavne chlapec) zistí aký je sex super, už sa ho nevzdá. Bude hľadať spôsoby ako ho dostať (samozrejme zadarmo) zas a zas a bez toho, aby on musel riešiť dôsledky.
Ibaže tí chlapci už dávno vyrástli v dospelých mužov a zmenili svoje taktiky ako presvedčiť ženské pokolenie, aby naďalej "poskytovali" sex zadarmo a bez toho, aby oni museli riešiť dôsledky.
Dnes tu máme neskutočné množstvo mužov, ktorý "nedospeli" a aj keď možno majú deti, tak sa o ne nestarajú ako by mali. Bremeno výchovy (a častokrát aj financovania) padlo na ženu, ktorá robí čo môže, ale sama nestíha na všetkých frontoch a vyrastajú deti aké popísala keksik.
Kedysi dostal chlapec/muž právo na sex spolu s povinnosťou (postarať sa o prípadné potomstvo). Teraz chlapec/muž má právo na sex, ale povinnosť nemá. Povinnosť prešla na ženu/dievča.
Nestačí "dávať si pozor". Chlapci/muži ani poriadne nemusia, veď on tehotný nebude a dievčatá akýkoľvek spôsob antikoncepcie použijú, ani jeden nie je 100%. Je potrebné zmeniť zmýšľanie, lebo ako sama píšeš, ťažko vychovať dcéru čo najlepšie, keď potom nevie zapadnúť do kolektívu.

mimuska007
10. jan 2024

@cecilia29 ale pomáha iba do 12 mesiacov dieťaťa, teda ak je to tá organizácia čo bola v dokumente o interupciach na Slovensku

zltalienka
10. jan 2024

@andigab "Kto núti ženu chrápať s násilníkom, ožranom, či feťákom?" Tak vidíš, tí chlapi si nájdu taktiky na tieto ženy, aby mali sex.
Vo všeobecnosti tam budú 2 hlavné dôvody: 1. Nedostatok sebaúcty u ženy (ak nedostala od rodičov a nedokázala ju sama nájsť) 2. nedostatok financií

keksik83
10. jan 2024

@fantaghiro21 pôvodná téma bola odsúdenie žien, ktoré absolvovali potrat! ty tu do toho začínaš ťahať choroby, ktoré môžu prísť, rozvody po rokoch vzťahu atď. nie som blbec a veľmi dobre viem, že dnes sú veci tak a zajtra môžu byť inak! ale ak otehotnie žena, ktorá má priviesť dieťa na svet s tým, že sa na to buď necíti, nie je na dieťa zrelá, nebude mu vedieť dať, čo potrebuje po mentálnej a vzťahovej stránke, alebo má s tým dieťaťom živoriť a posielať ho do školy takmer hladné a v o číslo menších topánkach, tak nie je o čom. a tu som za to, že žena má právo sa rozhodnúť a nikto ju nemá právo za jej rozhodnutie odsudzovať. to že ty si skromná, že by si sa zmierila možno aj s výchovou desiatky detí, neznamená, že tak má urobiť aj druhá. toto je na dlhú a obsiahlu debatu. mňa už nerieš, ja som so svojím životom a všetkom v ňom ok.

zltalienka
10. jan 2024

@andigab "Oná vrstva množiaca sa od 14 rokov to má ako prestíž. Čím skôr, tým si lepší. Dieťa je prostriedkom zárobku a chlapec si dokáže, aký je už veeeelky, že splodil. Veľa detí bez budúcnosti. Tí z druhej vrstvy na to kašľú, ale dokedy? Nemajú vštepené základné hodnoty, čo od nich čakať?" Vzhľadom k Tvojmu bydlisku zrejme veľmi dobre vieš o čom píšeš. Len "vďaka" ním vyzerajú štatistiky pôrodnosti v SR ako-tak dobre. Bola by som zvedavá ako by dopadla pôrodnosť v SR, ak by ju bola možnosť sledovať aj podľa etnicity.

keksik83
10. jan 2024

@zltalienka áno, presne. toto nie je o samotných deťoch, je to o spoločnosti a o ich rodičoch. preto budem stále tvrdiť, že deti majú mať v prvom rade tí, ktorí ich aj vychovajú a budú sa im skutočne venovať.

viestta
10. jan 2024

Vcera neskoro vecer tu pisala 17 rocna dievcina o informacie k UPT. Dve temy jej boli zmazane. Neviem komu to vadilo, neviem kto jej takto iniciativne "pomohol" vyriesit jej problem, ale ak sa takto ma pomahat tym zenam, ktore sa v tazkej situacii maju sa rozhodnut, tak potom zbohom aleluja...

andigab
10. jan 2024

@ibatanecnica preto vnucovať nemá zmysel, môžeme argumentovať a presviedčať, to útok väčšinou vyvolá protiútok.

@zltalienka kde by si teda začala?