icon

Prečo ľudia odsudzujú ženy za potraty?

7. jan 2024

Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.

andigab
7. jan 2024

@katulkagajdos o tom som písala vyššie, niektoré ženy, ako tvoja známa, teda vychovávajú teoreticky rizikových jedincov s neistým výsledkom.

kika193
7. jan 2024

@cecilia29 podporuju potraty?
potrat je medicinsky zakrok v sulade s lekarskou etikou a standardizovanymi odbornymi postupmi, nikto ho 'nepodporuje'.
Lekar vykonava svoju pracu gynekologa.
Vyhrada svedomia pomaly v kazdej druhej nemocnici na nasom uzemi, neschvalenie potratovej tabletky, neustale pretriasanie istou skupinou poslancov v parlamente a demonizovanie UPT, to vsetko zhorsuje zdravie zien na Slovensku. Zaklad je predsa prevencia a edukacia uz od detskeho veku!
Ako krestanka viem, ze sudit nas moze len Boh. Mozno pravoverna krestanka plna predsudkov ma mensie sance na nebeske kralovstvo jak zena po upt. Ver mi, ziadna tam nejde s radostou a slnkom v dusi.

andigab
7. jan 2024

V okolí mám dosť žien, čo ostali bez partnera a dieťatko vyrástlo. Smutné, že tie, o ktorých viem, že boli na upt, mali manželov. Len nebolo jeho, alebo ešte nechceli. Prípad od prípadu, ale najprv spraviť max pre život, až potom upt.
Stotožňujem sa s názorom o dostupnej a bezplatnej antikoncepcii, pretože takto dilema či si dieťa nechať alebo ho dať preč, nenastane.

lenkasarka
7. jan 2024

@lenkakravcova ale je to predsa rozhodnutie dvoch ľudí,ktorí to dieťa budú vychovávať dalších najmenej 18 rokov. Z nejakého dôvodu je tam možnosť vybrať si dieťa podľa etnika,alebo zdravotného stavu.

janulik2008
7. jan 2024

Dievčatá, mám 🍿 kto si dá? 😁😁😁

kika193
7. jan 2024

@katulkagajdos takto sa neda argumentovat. Aj tehotenstvo moze mat neziaduci vplyv na zdravie matky, spustac autoimunitnych a metabolickych ochoreni, kardiovaskularnych, psychiatrickych ochoreni, komplikacii gynekologickych a v neposlednom rade ochorenia pohyboveho aparatu.
Dostupna UPT patri do lekarskej starostlivosti civilizovaneho sveta. Utajeny porod, hniezda zachrany maju prednost a je skvele, ze take projekty na Slovebsku mame! ale je na kazdeho vedomi a svedomi, ako so svojim telom a dietatom nalozi, ktoru moznost si vyberie.

minenkak
7. jan 2024

@katulkagajdos a teraz mi vysvetli ,ako dokážeš zabezpečiť páru adopciu mimo poradovníka,keď aj ,žena čo nemôže mať dieťa si zaslúži adoptovať biele a zdravé dieťa

andigab
7. jan 2024

@kika193 toto môže spustiť aj akákoľvek toxická látka, tehotenstvo je pre ženský organizmus prirodzené, dokonca vie ochrániť pred rakovinou maternice a dojčenie pred rakovinou prsníka.
Takto sa dá argumentovať do rána bieleho a kto sa nechá alebo chce nechať presvedčiť, nájde si dôvody, kto nechce dieťa, hľadá spôsoby.
Mamička, ďakujem Ti, že si podstúpila riziká na 4 riadky, zriekla sa komfortu, podstúpila bolesti a obetovala sa pre mňa. Milujem Ťa nadovšetko!

katulkagajdos
7. jan 2024

@minenkak vôbec nechápem túto otazku @kika193 je to môj názor, prečo sa na potrat moze niekto pozerať medzi prsty- to nie je otázka argumentácie a na to, čo si napísala by som ešte vedela reagovat, ale zbytočne tu budeme tráviť večer debatou, v ktorej nenájdeme názorový prienik.

minenkak
7. jan 2024

@katulkagajdos no že aj ženy čo nemôžu mať deti si zaslúžia zdravé a biele detí a ponúkajú len choré a cigancence,tak ako sa to dá mimo poradovníka sa dostať k takému dieťaťu.Ci keď nebudú ženy chodiť na potraty bude lepší výber?

katulkagajdos
7. jan 2024

@minenkak pekný večer aj tebe 🤦‍♀️

lenkakravcova
7. jan 2024

@andigab
Prirodzene je tak tehotenstvo ako aj neprijmat do tela tie spomínané toxické látky. Oba majú aj nejaké pozitívne aj nejaké negatívne účinky.
Je len na žene, či chce podstúpiť zdravotné riziká spojené s tehotenstvom rovnako ako keby chcela podstúpiť zdravotné riziká spojené s napr prejedaním sa toxickými látkami (dajme tomu nejaké mastné jedlá..).
Ako píšeš, je to o obetovani sa tomu dieťaťu.
Ak ho niekto nechce, logicky si ho nebude nechávať a podstupovať tie možné negatíva..

minenkak
7. jan 2024

@katulkagajdos veď chcem vysvetliť

fajnova
7. jan 2024

Lebo mi je to neskutočne ľúto... To je všetko, čo k tomu napíšem. A je mi blivno z niektorých komentárov tu, z komentárov žien prskajucich jedovaté sliny v každom príspevku,, tvariac sa, že sú vtipné a desne nad vecou. Veľmi smutné postavičky...

minenkak
7. jan 2024

Intímne vzťahy medzi mužmi a ženami a z nich vyplývajúca sexualita sú zakorenené priamo v podstate ľudstva a sprevádzajú ho celou jeho históriou. To isté sa dá povedať aj o interrupciách, ktoré boli až do nedávnej minulosti jednou z najčastejších foriem kontroly pôrodnosti. Ženy boli väčšinu svojho života tehotné a až do pozitívnych zmien v pôrodníctve bol pôrod nebezpečný a dojčenská a materská úmrtnosť vysoká. Pokrokom v zdravotníctve a kontroly pôrodnosti a plánovania rodičovstva získali ženy možnosť rozhodovať o svojom živote a svoju nezávislosť. Umelé prerušenie resp. ukončenie tehotenstva je univerzálny jav vyskytujúci sa vo všetkých spoločnostiach od nepamäti.

zuzitko74
7. jan 2024

Myslím si, že žiadnemu súcitnému človeku nie je úplne ľahostajné, keď mu príde uplakaná kolegyňa, dcéra, kamoška...a povie, že čakali bábätko a prišli o neho. Myslím si, že nikto príčetný by jej nepovedal, prečo reve kvôli obyčajnému zhluku buniek, veď to predsa ešte nebolo dieťa. S takou ženou každý súcití, jej stratu aj naozaj vnímame ako stratu.
Naopak, žene, ktorá dieťa nechce, sa snažíme povedať, že o nič nejde, ešte to predsa nie je dieťa, má právo sa rozhodnúť.
Dieťatko (zhluk buniek) je v oboch prípadoch to isté. Zmenu v našej rétorike spôsobuje len fakt, či je dieťa CHCENÉ alebo NECHCENÉ. Dosť hrôzostrašná predstava, že hodnota nejakej (budúcej) ľudskej bytosti je určovaná tým, či ju niekto chce, alebo nie.

andigab
7. jan 2024

@minenkak v minulosti pri interrupcii a pôrode bola žena jednou nohou v hrobe.
Pokrok v medicíne však nemá znamenať odstraňovanie nerozvážnej vášne. Ženy, máte x možností predchadzať, kondómy už čosi vydržia a sú na každej čerpačke. Nezabíjajte, hoc malinké a nenarodené. Nie je to ani moderné, ani trendy.

minenkak
7. jan 2024

@andigab píšem niekde ,v nejakom príspevku,že je to správne

morusha
7. jan 2024

@andigab Presne tak, niektoré názory sú až desivé

nykkushka
7. jan 2024

Ja sa skúsim vyjadriť ako žena, ktorá roky nemohla otehotnieť a podarilo sa až po IVF. Ja som nikdy nikomu nezávidela tehotenstvo, dieťa pôrod ako tu bolo spomenuté a v živote som žiadnu ženu za UPT neodsudila a nehnevala sa na ňu. Myslim, že ženy, ktoré idú na UPT (a vedome "zabijú" svoje dieťa) sú na tom psychicky viac v pi*i (pardon za výraz) ako ja, ktorá som to dieťa nemohla mať.
Ako bývalá anesteziologická sestra som asistovala pri uspavani mnoho potratov a ani raz som tu ženu nevidela tam ísť vysmiatu, spokojnu a zmierenu s tým, čo robí . Každá jedna plakala, či už išla a UPT kvôli zdrav stavu dieťaťa alebo to tak proste chcela.
Ja keby som v situáciách, o akých tu na MK píšu niekedy ženy, išla by som tiež na UPT. Nevidím zmysel v tom porodiť dieťa debilovi, psychopatovi, nasilnikovi, alkoholikovi a trpnut, či budem mať kde žiť, čo jesť, či môžem poskytnúť plnohodnotný život a vzdelanie dieťaťu. Áno sú to čisto sebecké dôvody, ja si to uvedomuje ale mám to v hlave nastavené takto a názory okolia ma nezaujímajú.
A k náboženstvu len toľko - po absolvovaní IVF ma v robote jedna kolegyňa strašne osierala, že je to proti bohovi, že sme mali skúšať aj 10 rokov a podobné sračky a jej dokonalá dcéra otehotnela pred manželstvom. To sú mi teda kresťania 🤮🤦🏼‍♀️

minenkak
7. jan 2024

@nykkushka 👍👏

damira90
7. jan 2024

Kresťania všetkých čo poznám dokázali závidieť zapredat aj vlastnú rodinu, žiadna sloboda mnoho komplexov a mladým ako mne na strednej kedysi púšťali potraty na náboženstve...ako tragédiu. Sú proti antikoncepcii iným chorým veciam že to má logické vysvetlenie že antikoncepci nie je zabitie plodu. Choré ako Jehovovovi jedina cesta je ateizmus a vedenie dietata tak aby si dávali pozor a nebalamutit naše budúce dcéry synov kresťanskými vecami ktoré je len zneužité a zďaleka to není ako vykresľujú... polka farárovi ma obvinenia jasne potraty netreba. Niektorá je ľahostajná tak ide to je už jej hlava a svedomie dosť blbé ale keď sa stane raz alebo dva v živote, určite to takým nie je jedno ale ak už majú dieťa nedajbože s partnerom zlým co sa ukázal krásne- tak si premyslí a zárodok do tých 3 mesiacov radšej potichu opustí... a robili to aj voľakedy len to bolo tajné prísne a neviem aké. Tam si choďte mudrovat farárom co deti obťažujú pokrytecké je to vsetko a aj bude nie ženám čo sa rozhodli inak *netrápia dieta nedajbože si nejaké komplexy a jedy na nechcené dieťatko vyburiť počas dlhých rokov aby sa dieťa cítilo ako nechcené.. Aj také sú ženy.. kresťania s amikuju starať do iných lebo svoj zivot majú taký onicom haha

andigab
7. jan 2024

@minenkak ten koniec nebol primárne adresovaný Tebe

minenkak
Autor odpoveď zmazal
morusha
7. jan 2024

@minenkak Aj vojny, mučenie, vraždenie sú súčasťou ľudstva od nepamäti a predsa s tým máme morálny problém a nie je nám to ľahostajné

minenkak
7. jan 2024

@morusha potrat sa dotýka primárne tej tehotnej ženy, vojny,mučenie, vraždenie sa dotýkajú iného človeka alebo ďalších miliónov ľudí.Myslím,že potraty sú fakt eliminovane na minimum a nikdo nepíše, že je to správne ,ale odsudzovať a moralizovať ženu, čo ide na potrat ,fakt není úloha nás iných ľudí

damira90
7. jan 2024

Ani vzrušiť sa nemôžete...ooo lebo proste kresťania nemôžu nič.. hlavne ze psy sa rozmnožujú aj opice aj králiky je to normálna vec. Len ľudia nie sme zvery je to zodpovednosť plodnosť jednoducho financie a všetko domácnosť výchova pomery pomoc všetko.. som zvedavá koľko z vás dodržiava pred svadbou nič nemat vy zarytý veriaci protokol všetkému ale keď ich nikto nevidí samy vedia čo sú schopní .
Vášeň je ako normálny ľudský pud .všetko si zadrzte odopoerajte sebe druhym a potom sa čudujete že hop choroby...ze vášeň ma ju každý stačí pozrieť starých a mladých farárov co spôsobili.. to je asi ta odoprená vášeň. To je smiešne tak ako tu kritizovať potraty ktoré ani jedna podľa mna neberie na ľahkú váhu keďže si to pamätajú celý život pri pohľade na dieťa nejaké...

damira90
7. jan 2024

Toto uz ano hlavne ze VOJNY A MUCENIE SU NAPRIKLAD AJ ZA VASE NABOZENSTVA ....... a zomierajú za ne deti. Odpor

andigab
7. jan 2024

@damira90 damira, prečo tak prskáš na kresťanov? Niekto z nich ti ublížil? To, o čom píšeš, sa týka všetkých ľudí. Byť po mojom zruším všetky náboženstvá a jazyky.
Nech si každý s každým pokecá a nekastujú sa či sa modlíš pri kríži alebo polmesiaci.
Nech každá žena, ktorá podstupuje upt, ju má ako skutočne poslednú a jedinú možnosť ako vyriešiť svoju situáciu. Škoda, že si to fyzicky aj psychicky odnáša opäť len žena. Muži za svoju vášeň a orgazmus takto neplatia.

mayami
7. jan 2024

@zuzitko74 si to vystihla

minenkak
7. jan 2024

@andigab myslím,že muži za svoju vášeň a orgazmus platia tiež veľkú daň, keď sa pozriem po okolí koľko mužov je odstrcenych od svojich detí a myslím, že bolesť prežívajú naozaj veľkú