Prečo ľudia odsudzujú ženy za potraty?
Naozaj nechápem, prečo s tým ludia maju taky problém a odsudzujú ženy, ktoré to podstúpili. Veď sa ich to vôbec netýka, nijak ich to neovplyvňuje v živote. To si naozaj myslite, ze je lepšie nechať si dieta v každej životnej situacii? Áno, chápem, antikoncepcia existuje. Ale keď už zlyhá antikoncepcia alebo žena, prečo by si mala niesť následok v podobe nechceného dieťaťa? Našla som teraz takú stránku, kde sú zverejnené mena lekárov, ktorí vykonávajú potraty. Príde mi to cele strašne zvrátene. Chápem, že niekto by to nepodstúpil. Ja by som tiež nešla na operáciu oči a nemyslím si, že ľudia čo na ňu idú su horší ako ja alebo neviem čo.
Za následky treba niesť zodpovednosť
To aj deti učíte nezodpovednosti?
Ak chcem mať sex musím s tým.vzdy počítať, ak dieťa vôbec nechcem tak sex nemám alebo si nakombinujem ochranu .aké jednoduché.....
Je to dieťa..od 6 tt mu bije srdiecko takže žije a je jedno ci ma 1cm alebo 40 ...stále je to živý tvor ..
Keď otehotniete tak to rodine oznamujete...čakáme zhluk buniek, alebo dieťatko!?
Inak nechápem ako pre milujucu matku to moze byt zhluk buniek ...neviem...pre mňa to bolo dieťa už od teh .testu ..
Samozrejme zdravotné dôvody,znásilnenie atď to je úplne niečo iné.
Každopádne je to rozhodnutie ženy aj ked to neakceptujem, neodsudila by som ju . Ja s tým žiť nebudem.
@minenkak "naozaj v každej činnosti je riziko, že sa niečo zle strane."
Toto treba povedať tým, čo si idú sex iba užívať (pre zábavu) a nie sa tváriť, že napríklad pri použití prezervatívu tam nie sú spermie (ako si sa sama čudovala len pred chvíľou). Pravdu treba povedať a nie sa tváriť, že sex nemá nič s plodením detí. Pravda je, že nie je 100% antikoncepcia...
@tiezjedna nejako súdis ty, lebo nemáš šajnu oolko kto pomáha. Myslím, že žiadna žena., ktorá tu bojuje za práva tých najmenších, zároveň nedáva do komentu kde všade a ako pomohla. Rovnako môžem povedať že žiadna žena co sa tu bije za práva potratu nepodporuje a nelieči ubolene duše po upt. A tých je dosť, stačí sa informovať na Alexise
@zltalienka ja niekde píšem o nezodpovednom sexe,ja píšem ,že sex je pre zábavu a nielen plodenie detí ,už malé deti vedia ako sa robia deti ,ale malo ktora mama a otec poučia o antikoncepcii ,ale vlastne ja som toto všetko,.už písala v tejto diskusii a nie každý chce deti a je to jeho sen.Stale neviem o čom točiš.Ja som bola vychovávaná v duchu že život sa má užívať a baviť sa ,samozrejme zodpovedne a neobťažovať tým iných a aj preto beriem sex ako zábavu
možno je to tým, že druhých baví starať sa do života cudzím ženám. Mnohí si nevedia spraviť poriadok vo svojom živote ale rozhodnúť o druhom im ide jednoduchšie. Je to ťažká téma ale ak sa žena rozhodne pre tento krok, je to jej život a nikto nemá právo sa do toho starať. Jasné, okrem otca dieťaťa ale teraz narážam na ostatných ľudí na okolo.
Osobne si myslím, že nie je potrat ako potrat.
Presne ako píše anjelicek.
Nachádzam pochopenie pre prerušenie tehotenstva ak sú na to naozaj pádne a vážne dôvody (napríklad ak je potvrdené, že dieťatko bude ťažko hendikepované, alebo sa matke zistí vážna diagnóza, ktorú je potrebne neodkladne liečiť aby vôbec prežila, dokonca mam pochopenie aj v prípade ak ide o nasledok znásilnenia)....
Ale pre ukončenie z dôvodu nezodpovednosti je pre mňa NO GO. Tam pochopenie nemám ani keby neviem čo bolo a o koho sa jednalo.
Všetky ženy sme dospelé a svojprávne. Každá by sme mala byť schopná niesť zodpovednosť za svoje činy. Uvedomujeme si následky sexu všeobecne (nejde o to či je nechránený alebo chránený - istotu nepocčatia zaručí len nemať sex alebo maternicu). Takže ak viem, že dieťa nechcem, nemôžem si ho z ekonomických alebo sociálnych dôvodov dovoliť, urobím maximum preto aby k neželanemu počatiu nedošlo. Koniec koncov, vždy je to lacnejšia alternatívna ako neprísť k nechcenému ako samotný zákrok. Lebo prerušenie v takomto prípade je naozaj najjednoduchší spôsob zbavenia sa zodpovednosti za svoju nezodpovednost a hlúposť. Pre takéto ženy naozaj pochopenie nemám. Keď už sa stane a dieťa žena fakt nechce, nech mu dá aspoň šancu žiť a byť milované niekým kto také šťastie mat vlastné dieťa nemá a ide na utajený pôrod.
@zuzi0911 ja som bola učená, že zodpovedne je robiť si deti vtedy, keď som na to emocionálne a materiálne ready. To iste budem učiť aj moje dieta
A práve vtedy by si mala mat aj styk..lebo ako som písala ak dieťa nechcem tak proste bud nemam styk ,alebo si kombinujem ochranu ..a ak už neurobím z toho nič, tak budem niesť následky
.to učím zas ja svoje deti
@tiezjedna tak si potom odporujes,lebo si vyssie spominala nieco ine.popripade sa zamotavas
Ja stale tvrdim to iste.este raz
Urcite si niekedy zakopla o bezdomovca,ktory smrdel chlastom,fajcil,pil,nadaval,bol spinavy,pocurany....
Pomyslela si si,ake je to hrozne byt takto ozraty,valat sa po zemi,byt vulgarny
Co je normalne
Ale mozno si tiez nemala pravo si ani nic pomysliet a mat nazor?!
Odsudila si chlast,vulgarizmy ,spravanie.
Odsudila si tym aj jeho?
Nemohla si vediet,ci sa dostal na ulicu svojim pricinenim alebo mal smolu
No urcite v svojej dusi neuznavas to,ak bezdomovci chlastaju,su vulgarny..to ze ma niekto nejaky postoj,zastava si nejaky nazor,neznamena zr sa aj do niekoho stara.Pokial nevaji dotycny znamky vykrlkv a hladania o pomoc...
Ja tiez neuznavam vrazdy
Neuznavam to,ze njekay kuchar naporcuje svoju zenu.odsudzujem tento cin a je mi to luto...
Co sa vsak za tym skryva,nikto nevie.nikto nevie,ci bol dprycny psychicky naruseny,ci bol nasilnil,holdoval chlastu.
Ale zase si myslim,zr pokial by boli ludia vnimaví,a nie len kritizovali ale vedeli by inym pomoct,nemuselo by byt tolko tragedii...
Citala som cosi,ze sa ten par casto hadal.ze ta zena mohla byt tyrana dlhodobejsie
Musela mat nejaku dobru susedu.niekomu sa zdoverit.ale vsetkym to bolo zase jedno?
Stazovali sa len na hluk,krik.To bolo jedine,co ich trapilo...smutne
Ked ludia dokazu na seba volat policie ,kvoli uplnym zbytocnostiam,dokazu sa starat do inych,preco si v tomto smere davaju ludia klapky na oci?
No mne keby príde domov dcéra tehotná pred dospelosťou, nechala by som rozhodnutie na ňu. Určite by som jej netrieskala o hlavu že si ma zničiť život, lebo je to následok jej nezodpovednosti.
Autorka:
ano to mas uplnu pravdu. treba zacat od zakladu primerane a hlavne zrozumitelne. rozhodne by to znizilo pocet nezelanych tehotenstiev. ano sama tu vidim strasne casto temy kde niektore dospele zeny nemaju ani paru ako funguje ovulacia a podobne. same zeny niektore o svojom vlastnom cykle nevedia skoro nic. no je to cel velmi zlozita tema ale rozhodne by sa pred nou nemali zatvarat oci a malo by sa o vsetkom hovorit vela a stale.
@zltalienka to som počula od samotných mužov, že to je nespravodlivé. Predtým som mala na vec rýdzo ženský pohľad, aký tu už veľakrát zaznel.
@andigab veď toto. Aj to nenarodené dieťa má 2 rodičov, ale rozhodovať o tom, či sa narodí alebo nenarodí vlastne môže iba jeden z nich.
Autorka, ak by sme teoreticky vedeli zarodok od pociatku "nechat dozriet" v nejakom zariadeni, nieco ako inkubator, mala by matka toho zarodku pravo rozhodovat o jeho zivote? Predstavme si 10 tyzdnovy plod v "inkubatore" ku ktoremu pride matka a povie,nie,tento prosim odstrante, nechcem ho alebo momentalne na to nie som pripravena. Ci ide o to,ze ten zarodok je v matkinom tele? Preto ma pravo rozhodovat o jeho existencii? A co otec? Kamarat dal niekolko tisic eur na operaciu svojho potkana, viezol ho do Prahy,lebo mal nador,ten potkan. Ale dieta si dovolit nemohol,preto nezije. Je zaujimave,ze dnes ludia vedia sakramentsky dobre ,aka zodpovednost vyplyva z toho, mat zive domace zviera, ale ak niekto zije aktivnym sexualnym zivotom a otehotnie, tvari sa prekvapene ,ako keby sa stal obetou nejakej mimozemskej konspiracie a nie zakladnej ludskej biologie.
@tiezjedna Inkubator bol kedysi tiez "scifi" a dieta narodene v 5 mesiaci tehotenstva nemalo sancu prezit,dnes je to realita.preco by sa to niekedy nemohlo posunut este nizsie? ale o to nejde.ide o to,kto ma pravo rozhodovat o tom,ci niekto/nieco bude zit, lebo najcastejsi argument,ktory poznam je,ze zena ma pravo rozhodovat o svojom tele,preto sa pytam,ak by ten zarodok dokazal prezit aj mimo jej tela,ma stale pravo rozhodovat o jeho preziti? hypoteticka otazka,ktora ale vie veci celkom objasnit.
@tululu prirovnávať ženu k inkubátoru je riadny prepal 😂 to sa ani nedá brat vážne
autorka, ty si z toho celeho pochopila toto? fiha, tak to je potom asi naozaj zbytocne pokracovat.pekny vecer.
Nie je to prepal je to choré ty a inkubator asi ty si tam bola coby bolo keby bolo , bud rada ze to zakladatelka pomenovala iba ako prepal .....
@tululu no tak už aj dnes máme "ľudské zárodky", niekoľko dňové embryá zamrazené, čakajúce na to, ako sa jeho rodičia rozhodnú. Či budú potrebovať ďalšie pokusy na úspešné tehotenstvo alebo nie. Či budú platiť uskladnenie zamrazených embryí alebo nie. Ak nebudú platiť, je to biologický odpad. V "lepšom" prípade ich môžu darovať na pokusy. A áno rodičia (aj matka) môžu povedať, že už nebudeme platiť uskladnenie, vyhoďte to.
A podľa zákonov SR je úplne jedno, či je to pár dňové embryo alebo 10 týždňový plod. Oboje skončia v biologickom odpade.
Ak by veda vedela zabezpečiť vývin dieťaťa od počatia až po "narodenie" mimo tela ženy, tak tu máme úplne novú éru ľudstva. Je mnoho ženských vajíčok a mužských spermií darovaných do "bánk" so súhlasom na ich použitie. Stačí ich spárovať a k týmto deťom by už nemali biologickí rodičia žiadne práva.
@zltalienka pravda.preto som to posunula dalej,lebo zarodok je tazko definovatelny.
@tiezjedna moralne a etcke otazky si casto vyzaduju prave hypoteticke otazky, pretoze su inak tazko uchopitelne.ale beriem.
@tululu ale pri 10 týždňovom to máš stále jedno, s takými sa bežne chodí na interupciu a končia v odpade.

@zltalienka koľko nechcených tehotenstiev je len oproti dobe pred 30timi rokmi, vždy je riziko,je mi ľúto každej jednej ženy,čo musí riešiť potrat ale naozaj v každej činnosti je riziko, že sa niečo zle strane.Stale nechápem k čomu ma chceš dotlačiť