icon

Prečo ľudia tak rozhadzujú peniaze?

16. nov 2022

Prečo ľudia tak rozhadzujú peniaze?Určite veľa z vás napíše lebo majú na to.No prečo niektorý vedia minúť celú výplatu za týždeň a potom do ďalšej výplaty vyplakavaju že nemajú peniaze?Prečo nešetria?Mám v okolí veľa ľudí čo rozhadzuje,áno rozhadzuje.Nemuseli by kupovať všetko čo sa im zapáči.No majú ako to nazvať takú úchylku.Aj v rodine,aj kamarátky vždy sa mi pochvália že toto som kúpila,toľko som platila,také hračky nakúpila deťom,oblečenie atď atď.Ano aj ja kupujem deťom oblečenie,no nemáme doma kopcom skrine.Neuznavam zbytočne veľa veci kupovať a ani sa to poriadne nevynosi.Deti rýchlo rastú.Alebo na Vianoce 10-20 hračiek dieťaťu,na čo tak veľa.Moje dostanú každá po 3 balíčkov,1 hračka 1 kniha a 1 niečo užitočné prikald oblečenie.Kazdy sa ma pýta ako to robím že ušetrím.Darmo im poviem ako,keď kyvnu rukou že ony aj tak nevedia šetriť.Kludne by minuli aj 5000 eur za týždeň keby mali.Stačí ak sa im niečo páči,nepozerajú na cenu,nevadí že dieťa má už xtu hračku,aj tak kúpia.Pride mi to divné v tejto ťažkej dobe,keď veľa ľudí si nemá ani čo do úst.A niektoré rozhadzuju a míňajú z roztopaze.Nie nezávidím,keby chcem môžem aj ja nakupovať,mám na to,ale na čo by to bolo dobré.Ja chcem aby moje deti si vážili veci okolo seba.Nie aby mali všetko na čo ukážu prstom.

Strana
z2
tenerifka
16. nov 2022

Tak ked sa stretavas s jednoduchymi, nemysliacimi bytostami, co cakas? Ved to je z ich strany cisty primitivizmus

natalala
16. nov 2022

Nech si kazdy mina svoje peniaze ako chce. My miname naozaj vela penazi na cestovanie a tiez sa najde niekto, kto nad tym ohrnie nosom, ze ved naco, ze je to zbytocne a ze nie sme normalni 🤷🏼‍♀️ To ze kopec slovakov je financne negramotnych je druha vec, ale do by mali asi zacat ucit uz na zakladnej skole.
Sa cudujem, ze sa vobec zaoberas tym, kolko a na co minaju tvoje kamosky, svagrina a svokra, ved neminaju z tvojho.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
abbey1
16. nov 2022

A koľko by podľa teba bolo rozumné mať tú rezervu? 5000 keby kotol? 200 000 ak by sme náhodou vyhoreli? Všetko je to také relatívne. Niekoho robí šťastným záhradka, niekoho cestovanie, niekoho dobrá kniha, niektorého kopa darčekov pre blízkych.
Pokiaľ niekto slušne nakŕmi rodinu, zaplatí všetky poplatky okolo bývania a podobne, nech si rozhadzuje na čo len chce.
Vieš koľko ľudí zomrie náhle, nesplnia si kopu snov, a rodine zostanú len tie našetrené peniaze či super rozbehnutý biznis.
Všetko je to tak relatívne. Pre niekoho je rozhadzovanie už kávička v meste, pre niekoho ani čižmičky za 2000.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
shee11
16. nov 2022

Mna na tom najviac mrzí to, ze vdaka takémuto konzumu zahádžeme našu planétu odpadkami (oblečenie, hračky, najlepšie plastové), lebo teraz na to máme a je nam sveta žiť. Ale co tu necháme našim deťom a čomu ich vlastne učíme týmto správaním,nad tym uz nerozmýšľame. Hlavné je dopriať si všetko, veľa a hned. Je to choré.

negymama
16. nov 2022

treba ich nechat nech narazia na dno ... svojej penaženky.

deti95060810
16. nov 2022

možno troška mimo... ale si písala že u vás deti dostanú 3 balíčky? tak u nás po dva...vždy jedna hračka a jedno oblečenie...🙂

marca12
16. nov 2022

To je materializmus a ludia si nevazia nasu zem. Nevidia ako zahlcujeme planetu zbytocnym odpadom.

loginexistuje
16. nov 2022

ja osobne nemam rada ked ludia takto riesia peniaze ako ty, pokial to ua nefinancujem nemam pravo do toho hovorit
ako sa vrav dopraj a bude ti dopriate niekto kupuje hmotne dary niekto zazitky niekto rad obdaruva a iny proste nie ved o tom je rozmanitost
ved im to pekne pochval ked ti povedia

autor
16. nov 2022

@elizabet173 Nie,nie som.To je druhá strana až moc šetrenie.Ja si doprajem,rada kúpim dobrú knihu,deťom niečo,aj do záhrady kvetiny.Minam tak akurát ako sa hovorí zlatá stredná cesta.
@deti95060810 U nás jedna hračka, oblečenie a kniha musí byť.

kleopatra114
16. nov 2022

Áno , ja som z tých , čo kupuju dost , ale na konci mesiaca mám stále čo jest a z coho platiť ucty. Ale !- hracky sa kupujú len na narodeniny a Vianoce ( síce je to viac balíčkov ako 3) , každý mesiac mi odchádzajú peniaze na zbierky pre choré deti , ľudí v nepriaznivej sociálnej situácii , svoje veci a hracky posuvam zadarmo druhým , komu ešte urobia radost, lebo ich rodicia si to nemôžu dovoliť , ochotne sa zúčastňujem iných zbierok , ktoré zorganizuje škola alebo mesto . Viem , že veľa minam , ale necítim sa preto zlým človekom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zoro9836
Odpoveď bola odstránená
onedaynick
16. nov 2022

@lucia851 ved ideme na predlzeny vikend. Co je na tom zle?

liusa82
16. nov 2022

Moja mamina raz mala podobnú kolegyňu.Peniaze riadne nemala, do pár dní bolo po výplate,nakúpila somarín ale aj vela fajčila a potom si požičiavala od ludí alebo aj od nebankoviek ked rozfrnádila.A aj od mojej maminy ked ešte robila.Samozrejme doteraz niektoré peniaze ani nevidela.Ale zas je to chyba aj maminy že viac na ňu netlačila.

loliki
16. nov 2022

Ja som si podľa názvu predstavovala, ako si ľudia rozhadzujú peniaze.... aby iných potešili a mohli ich pozbierať.
Asi sú len nákupní maniaci.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lucia851
16. nov 2022

@onedaynick choďte keď na to mate kľudne

solida1
16. nov 2022

Neviem, či je to rozhadzovanie, ale ja som doteraz nepochopila to mega nakupovanie pred akýmkoľvek voľným dňom. Napr.zajtra zatvorené obchody, dnes nákupné šialenstvo. Alebo kýbel pomarančov v nákupnom vozíku, pretože sú v akcii, kopec ovocia a pochutín, pretože idú Vianoce a tak sa to patrí. Či to už dokážem spotrebovať alebo nie, to je druhoradé.

ahhola
16. nov 2022

No keď si niečo kúpia, spotrebujú, alebo posunu ďalej, minimálne si spravia radosť. To po 89. začali v novinách chodiť inzeráty... Dajte si vyveštiť od madam Duvall. Tiež sme to zo segrou riešili, ci sa z tých blbosti zaplatia aspoň tie posahane inzeráty. A ona hovorí, ze bohate... Jej kolegyňa im poslala už druhú komplet výplatu za veštby a to vo firme parádne zarábali, 5000 sk keď bol priemer 3000. Z tohto mohli byť aj prví milionári, aspoň mali niečo do malej privatizácie, z blbych ľudí. Vtedy mi to hlava nebrala, tak ako dnes tie staré dievky, ze posielajú majetky pilotom, vojakom, princom a ešte si požičajú. 🙆‍♀️

katkaheinischova
16. nov 2022

,, lebo sú takí bohatí "

svetlonos
16. nov 2022

Kamaratku, velmi dobrej dlhorocnej, ktora sa mi roky stazovala na rovnaky problem, som zrusila. Tady nepocuvala, nic nemenila. Tak som povedala, ze uz o tom nechcem pocut ani muk. Kludne sa mozeme bavit o vsetkom moznom ale nie o danom probleme. Zacala riesit a bavime sa v pohode. Ani nahnevana nebola. Vyskusaj tiez a uvidis ako sa zachovaju 😉

veronika65
16. nov 2022

Ľudia sú čoraz viac finančne negramotní 😉 je jedno, že dlžia peniaze, plná skriňa oblečenia/kabeliek/topánok musí byť.... Dovolenka tiež musí byť (hoci tam fungujú na paštekach,ale tazdy vidí fotky z pláže).... Nový mobil/kávovar alebo podobná somarina, ktorú k životu nevyhnutne nepotrebuješ tiež musí byť.... Samozrejme na všetko pôžičky, všetko na splátky ktoré ani nevedia z čoho zaplatia, ale hlavne, nech ukážu, že všetko majú, hoci pravda je inde... 😂

danica2711
17. nov 2022

ďalšia "hlbokomyseľná" téma o ničom. Pani Dokonalá, ktorej sa široké okolie chodí zdôverovať, koľko preňazí minulo, ona im urobí prednášku o šetrení a aj tak sa nič nezmení... Dospelí, svojprávni ľudia si môžu robiť so svojimi peniazmi, čo chcú, ich finančná (ne)gramotnosť nie je môj problém

karolinakr
18. nov 2022

@zuzinka888 keby si šetrila, maš aj na to lietadlo :D

karolinakr
18. nov 2022

@majka99999 ta druha možnost, ako upútať, je dost chabá 🤣

zuzinka888
18. nov 2022

@karolinakr to ano ake vies aku nadrz a aku spotrebu ma take lietadlo??a kolko by pri terajsich cenach stala plna? A bolo by to kontraproduktivne setrit/ mat lietadlo a vyhadzivat tolke€ na letecky benzin.= auto je to lacnejsie takze vlastne šetrim.

frota3
18. nov 2022

takzko povedat preco to tak,je ci to je nutkanie, neviem, no je to kazdeho vec a fakt to nie je ani vec, nad ktorou by sa mal niekto iny nejak trapit alebo polemizovat, lebo s tym aj tak nic proste nespravi

Strana
z2