Prečo ma moja rodina nemá rada ?
Pekný deň želám, veľmi mma trápi správanie mojej rodiny, potrebujem sa vyrozprávať. Mám pocit, že ma rodina nemá rada, stále na mne všetci hľadajú chyby, čokoľvek, aby ma mohli skritizovať.
Naposledy minulú sobotu, sesternica sa vydávala, boli sme jej na svatbe. Samozrejme, vyfintila som sa, dala som si krásne šaty, bola som u vizážistky, krásne ma nalíčila aj upravila vlasy. Cítila som sa tak trochu ako princezná, veď to určite mnohé poznáte. Dala som si aj podpätky, predsa nepôjdem v teniskách, že? Neznámi ľudia, cudzí ľudia mi lichotili ako mi to pristane, muži si ma všímali, cítila som sa fajn, asi ako každá žena. No a vlastná rodina, keď ma uvidela ma okamžite skritizovala. Mama povedala, ako som sa mohla dať tak zmaľovať, skritizovala mi šaty, vraj prečo dlhé som si obliekla. Prišla babka, vraj vyzerám ako obor, ako som si mohla dať podätky, veď som taká vysoká aj bez nich (meriam 175 cm). Skritizovali každý centimeter, bolo mi do plaču. Že som zmaľovaná, čo to mám za náušnice... Sesternice, ujovia, tety sa iba smiali, boli ticho, nič nepovedali na moju obranu, zato ľudia, ktorý neboli našou rodinou boli šokovaní, tiež boli ticho, nevyjadrovali sa. Prišlo na rad fotenie, to ma zasa strkali dozadu, vraj som vysoká a nech zaleziem dozadu, babka zavelila aby som sa radšej vyzula, že vyčnievam. Cítila som sa strašne, akoby som bola nejaký netvor, ale náramne sa všetci smiali ako ma tam deptali. Neustále ma dirigovali ako sa mám postaviť, kam sa postaviť, prečo sa neusmievam viac.. nikoho iného, len MŇA. Celý deň aj večer mi pokazili.
Takto sa ku mne správajú stále, stále ma riešia, kritizujú, hodnotia. Nevšimla som si, aby kritizovali niekoho iného, vždy len mňa. Raz sa im nepáčia moje náušnice, potom vlasy, šaty, topánky. Mám docela malé nohy, nosím obuv č. 37, teda na moju výšku asi malé ani mame nie sú dobré a to je menšia odo mňa. Hneď ma kritizovala, vraj určite sú mi malé, ale chcem, aby ma každý obdivoval, že aké mám malé nohy.
Mám dlhé vlasy po pás, babka ma vždy kritizovala a raz mi ich chcela ostrihať, vraj vyzerám strašne. Sesternice vraj či si ich nechcem ostrihať, že sú rozštiepené, mimochodom, bola som vtedy u kaderníčky na kúru, takže neboli poškodené, práve naopak.
Mame vadí moja postava, nemám pás a mám širšie boky, vraj po kom len som, že na nikoho z jej rodiny sa neponášam. Dala som si na seba šaty s čipkou a strašne ma skritizovala, vraj sa obliekam ako malé decko, že to som celá ja - čipka. Inokedy som si dala sponku do vlasov, teraz to nosí veľa dievčat, tak ma okamžite zahriakla aby som si to dala dole a to pred celou rodinou, tiež sme vtedy boli na návšteve, celá rodina sa smiala na tom. Vadí jej, že mám dlhé mihalnice, že ak si mysím, že chlapovi budú stačiť moje dlhé vlasy a mihalnice do neba tak sa veľmi mýlim. A dodala, že som lacná. Bola som u kaderníčky a urobila mi zázrak s vlasmi, u kozmetičky a zase začala útočiť, že investujem do vzhľadu, pritom som sprostá a že je veľa dievčat, oveľa krajších ako som ja a šikovnejších.
V sobotu sme pozvaní na oslavu dedkových okrúhlych narodenín, očakávam podobné uštipačné reči, poznámky, no a čo mám robiť? Mám odísť ak ma budú urážať?
Prečo mi toto robia, prečo len mne? To im robí dobre?
@bmuller nekazem jej kritizovat, kazem jej poslat ich do kelu jednorazovo, na buduce si daju pokoj, v pozicii trpitela je prave preto, ze sa boji ze sa ich dotkne, narobi si nepriatelov..tvoja rada na taky kaliber drzosti z ich strany nezaberie
trenuj pred zrkadlom, staci pouzit tuto "zlahka extremnu" techniku len sem tam..😉
ked ta nic nenapadne tak zrkladli...odpovedaj na otazku otazkou.
Priklad. tetka povie, preco si si dala vysoke opatky? a ty: A preco vas to zaujima?
alebo preco si tak zmalovana:? odpoved. a ty sa preco nemalujes? a dookola sa Precujte kym to druheho neomrzi. urob si z toho zabavu.
vies ludia maju citlive tykadla, aj ked su to primitivi... v okamziku ked vycitia ze z nich nejdes do zufalstva, tak prestanu, uz to nebude zabavne.
tak si nachystaj nejaku univerzalnu frazu, pouzitelnu vzdy.."Aj ja ta lubim.." a usmevcek
@negymama Ale ja som nebola zmaľovaná, mňa líčila vizážistka, najlepšia z mesta. A bola som trošku výraznejšie, ale určite nie ako kraslica.
Ale chápem, o čom píšeš :D
Hod fotku- dobre ti poradili, ako mame zhodnotit ci ti zavidia alebo ta chcu usetrit verejnej hanby?
@katarinka89 Ja nepotrebujem hodnotenie. Verejnej hanby? To by mi cudzí ľudia nehovorili, že mi to svedčí. A rozhodne som nevyzerala ako cirkusový stan :D
to je jedno, mna nezaujima kolko sa ty malujes ci nemalujes...chapes ja to mam uz zadku, nepotrebujem ani tvoju foto. To je bezpredmetne, aj keby si vyzerala ako shrekova zena, ci ako pretty women... nikoho nema co zaujimat skala tvojej krasy,.. tu ide o tvoje sebahodnotenie a postavenie v rodine.
@katarinka89 Prečo by sem mala dávať fotku? Nepotrebujem foto, aby som vedela, že toto čo opisuje boli zákerné žiarlivostné podpásovky.
Veď to je Tvoj problém, že nevieš vhodne zareagovať. A obávam sa, že toto sa tak ľahko nedá naučiť. Ináč, zaujalo ma, čo si písala o tom chalanovi, že sa Ti posmieval, že by si sa mu nezmestila do auta. Tak dovoľ, aby som Ti to vysvetlila. Dotyčnému nešlo o to, aby sa z Teba vysmieval. Veď to bol cudzí človek na druhej strane cesty. Chalan, ktorý pokrikuje na ulici na babu, to robí, aby si ho ona všimla, lebo ho zaujala, zapáčila sa mu. A tým, že by si sa mu nevošla do auta, sa chcel ten chudák pred Tebou vytiahnuť, že on má auto! A preto, že je to zakomplexovaný blb, tak za Tebou neprišiel normálne a neoslovil Ťa slušne, ale pokrikoval z druhej strany cesty, lebo vedel, že kočka, ako Ty, by ho aj tak odmietla.
A čo myslíš, prečo na Teba volal? Jasné, že si sa mu páčila! A vedel, že Ťa nemôže mať.
@h2 Hmm, no neviem prečo, ako píšem, nikdy som sa na to takto nepozerala, myslela som, že je to skrátka nevychovanec.
A prečo by si teda vybral za obeť práve Teba? Keď je raz niekto nevychovanec a rád robí zle, robil by zle všeobecne.
@sapetka nuz aj keby tam isla ako krizenec yettiho a velkonocnej kraslice, navlecena v zaclone, spravanie jej rodiny, t.j. ludi, od ktorych ocakava podporu (ved ako kazdy) je hrozne.. Akoze konstruktivna kritika je jedna vec ale vysmech a nasledne bavenie sa na ukor niekoho, kto sa ocividne nevie branit, je primitivne..
No nechoď tam a nebudú mať do koho rýpať...Ale keď ty si furt ticho a necháš sa ponižovať a urážať, tak aké rady čakáš? Nevieš sa brániť ? Veď nemáš 13 rokov, tak reaguj uštipačne, aby pukli od zlosti....Alebo sa len priblblo usmievaš na každý ich komentár?
spekulujes preco to robi rodina, preco sa vysmievali decka v skole, preco pokrikoval magor na ulici.. Kasli na to a skor sa zamysli, preco ta to tak rozrusi.. Mozno mas kvoli pristupu vlastnej matky problem s urcovanim vlastnej hodnoty.. Je to pochopitelne, formuju nas nasi blizky a tvoja mama a zrejme aj sirsia rodina, na to isla nadmernou kritikou a zhadzovanim, cim ti zial zarobila na slusny problem.. Nehladaj pomoc na fore, kde si precitas x prispevkov, ako to vlastne ani nechces riesit ale skus psychologa, kurz asertivity, trenuj odosobnenie sa od blbych poznamok - co si iny ludia myslia nas nijako nedefinuje.. 😉 drzim palce
Neries vysku, meries vyzor. Ty sa mudis citit dobre, mat sa rada a potom ich budes mat na haku. Moja dcera meria tak isto ma 17 rokov a nie je najvyssia medzi babami. Nemam z nej pocit ozruty a nikto jej ani nehovori, ze je prilis vysoka. Ty sa musis zacat pozerat na seba inak a byt sebavedoma. Potom ti budu reci jedno.
Aj ked nevies pohotovo reagovat, nad tymi nevhodnymi poznamkami by sa mozno stacilo len pousmiat a povedat "dobre", "tvoj nazor".... Tych ludi by takyto postoj casom unavil. Len co z toho, ked ty tie poznamky vnutorne az prilis prezivas a beries vazne?
@lintu A toto je môj problém? Každú poznámku, urážku, kritiku strašne moc prežívam, riešim.. tam je niekde ten probém, verím, že ak by som ho vyriešia, vyrieši sa aj ostatné. Reči cudzích ľudí ma vedia trápiť aj týždne, čo kto o mne povedal, potom pitvám, či to nie je pravda a prečo to povedal...

@snehulienka8 presne tak...nestresovat sa, usmev... niekto ma kritizuje pre nadvahu priklad... tak zahlasim.. a toto ste poculi? kym tucny schudne, chudy umrie. ked ma nic nenapadne a nie som pohotova...vzdy je v zalohe spokojny budhisticky usmev do prazdna --myslim na nieco prijemne, napr. si predstavit dotycneho na hajzli a tak.ň
ako hovori bmuller nevracaj kritiku, neobracaj sa na konkretnu osobu, len vseobecne nejaku srandu a ked ta nic nenapada...tak usmev to isti.