Prečo ma moja rodina nemá rada ?
Pekný deň želám, veľmi mma trápi správanie mojej rodiny, potrebujem sa vyrozprávať. Mám pocit, že ma rodina nemá rada, stále na mne všetci hľadajú chyby, čokoľvek, aby ma mohli skritizovať.
Naposledy minulú sobotu, sesternica sa vydávala, boli sme jej na svatbe. Samozrejme, vyfintila som sa, dala som si krásne šaty, bola som u vizážistky, krásne ma nalíčila aj upravila vlasy. Cítila som sa tak trochu ako princezná, veď to určite mnohé poznáte. Dala som si aj podpätky, predsa nepôjdem v teniskách, že? Neznámi ľudia, cudzí ľudia mi lichotili ako mi to pristane, muži si ma všímali, cítila som sa fajn, asi ako každá žena. No a vlastná rodina, keď ma uvidela ma okamžite skritizovala. Mama povedala, ako som sa mohla dať tak zmaľovať, skritizovala mi šaty, vraj prečo dlhé som si obliekla. Prišla babka, vraj vyzerám ako obor, ako som si mohla dať podätky, veď som taká vysoká aj bez nich (meriam 175 cm). Skritizovali každý centimeter, bolo mi do plaču. Že som zmaľovaná, čo to mám za náušnice... Sesternice, ujovia, tety sa iba smiali, boli ticho, nič nepovedali na moju obranu, zato ľudia, ktorý neboli našou rodinou boli šokovaní, tiež boli ticho, nevyjadrovali sa. Prišlo na rad fotenie, to ma zasa strkali dozadu, vraj som vysoká a nech zaleziem dozadu, babka zavelila aby som sa radšej vyzula, že vyčnievam. Cítila som sa strašne, akoby som bola nejaký netvor, ale náramne sa všetci smiali ako ma tam deptali. Neustále ma dirigovali ako sa mám postaviť, kam sa postaviť, prečo sa neusmievam viac.. nikoho iného, len MŇA. Celý deň aj večer mi pokazili.
Takto sa ku mne správajú stále, stále ma riešia, kritizujú, hodnotia. Nevšimla som si, aby kritizovali niekoho iného, vždy len mňa. Raz sa im nepáčia moje náušnice, potom vlasy, šaty, topánky. Mám docela malé nohy, nosím obuv č. 37, teda na moju výšku asi malé ani mame nie sú dobré a to je menšia odo mňa. Hneď ma kritizovala, vraj určite sú mi malé, ale chcem, aby ma každý obdivoval, že aké mám malé nohy.
Mám dlhé vlasy po pás, babka ma vždy kritizovala a raz mi ich chcela ostrihať, vraj vyzerám strašne. Sesternice vraj či si ich nechcem ostrihať, že sú rozštiepené, mimochodom, bola som vtedy u kaderníčky na kúru, takže neboli poškodené, práve naopak.
Mame vadí moja postava, nemám pás a mám širšie boky, vraj po kom len som, že na nikoho z jej rodiny sa neponášam. Dala som si na seba šaty s čipkou a strašne ma skritizovala, vraj sa obliekam ako malé decko, že to som celá ja - čipka. Inokedy som si dala sponku do vlasov, teraz to nosí veľa dievčat, tak ma okamžite zahriakla aby som si to dala dole a to pred celou rodinou, tiež sme vtedy boli na návšteve, celá rodina sa smiala na tom. Vadí jej, že mám dlhé mihalnice, že ak si mysím, že chlapovi budú stačiť moje dlhé vlasy a mihalnice do neba tak sa veľmi mýlim. A dodala, že som lacná. Bola som u kaderníčky a urobila mi zázrak s vlasmi, u kozmetičky a zase začala útočiť, že investujem do vzhľadu, pritom som sprostá a že je veľa dievčat, oveľa krajších ako som ja a šikovnejších.
V sobotu sme pozvaní na oslavu dedkových okrúhlych narodenín, očakávam podobné uštipačné reči, poznámky, no a čo mám robiť? Mám odísť ak ma budú urážať?
Prečo mi toto robia, prečo len mne? To im robí dobre?
A prečo im nič nepovieš nato? Postav sa im a povedz čo máš na srdci, nenechaj sa urážať deptat
Viem ze je to silne a tvrdé ale prestala by som sa s nimi stretavat,odmietat pozvania,kym sa to nezlepsi.mozno si vstupia do svedomia a zistia preco sa s nimi nechces stretnut
Napisala si to co ja, len inymi slovami 🙂
S tymto sa skus najprv popasovat. Ked to zvladnes, bude sa ti urcite lahsie zit.
Ako nemyslim v zlom...ten predosly komenr ci si neni precitlivena ale napr..moja babka vzdy jee aka si vysoka a na babu az moc...ale realne to zle nemysli..mama mi tiez led som bola mladsia hlavne ze som zmachlena ale bol to jej nazor povedany nie ako urazka ale vyjadrenie nazoru..
Neberies si to moc?
A to je taky problem sa s nimi prestat stretavat? Nepovedz mi ze este byvas doma. Ja by som im narovinu povedala ze ked im tak vadim,viac ma neuvidia a dovi
Chod na nich rovnakým metrom... začne ta niekto kritizovať skoč do reči a skritizuj ty...
Hm a co ak to s vizazou ozaj prehanas? Každý seba vníma inak ako ho vnímajú ostatní... Možno si bola ozaj "preprinceznickovana" a nehodilo sa to na svadbu, keďže nevesta ma byt stredobod pozornosti.. A možno si sa skraslila až tak ze to pôsobilo komicky. Nesudim len sa snažím pochopiť prečo majú nemiestne narážky..Tak ci tak nemajú právo ta takto verejne zosmiestnovat, normálny človek povie medzi 4 očami ak je niečo v neporiadku. Ja by som sa na nich vysralaa a vôbec za nimi nechodila...
175 cm je dobrá výška, ja meriam 174cm a nikdy som s tým nemala problém.
Také reči si netreba všímať, však by som im povedala, že šaty z čipky sú moderné alebo, že mne sa to práve tak páči a podľa možnosti by som ani nebola dlho s nimi na oslave.
@sabca99 je to uplne jednoduche, ked ta ma kto viest 😊
Iba jedno slovo - joga 🧘♀️
na rovinu povedz mame, aj babke že si nepraješ aby s tebou takto hovorili, a že ťa nezaujíma čo sa im páči alebo nepáči, tak nech sa nestarajú.Že tiež nie su krásavice a predsa ich niekto zpratal z dráhy :D
No podla tohto co pisete vas nema rodina vobec rada,odidte a nebavte sa s nimi a ak vas budu urazat tak sa s nimi uz neserte a povedzete rovno ,,drž piču " ci uz mame alebo babke a mozno sa konecne uvedomia,na niektorych ludi ttreba tvrdo a priamo lebo su retardovaní,prepacte sa nadavky ale dojal ma vas prispevok,ja by som ich uz davno poslala......
Pocuj, mudre hlavy toto asi nezazili. Mam to podobne. Moja babka to robila mamine, mamina mne. Mamine som povedala ze sa ma to dotyka, davala si pozor, potom je raz uslo. Odisla som teda prec. Odvtedy si dava sakra pozor ci sa stara do toho ako vyzeram. Babka je stara zena, ktoru som brala jednym uchom dnu druhym von. Brala mi spod nosa tanier, ze a uz stacilo! Pichala mi do brucha s fejsom ze no, moc tej diete nedavas! Vzdy som mala zle vlasy, oblecenie .... podotykam, ze na 164 som mala okolo 55 kil, citila som sa jak najtucnejsi tvor na svete. Ked sa mi narodila dcera, babka prisla tyzden oo porode na navstevu. Vecer telefonat, ze sa mam dat dokopy, kto to kedy videl aby som mala take brucho, ze vyzeram strasne a aka som bola vzdy pekna (akoze faaaakt???) zlozila som telefon, hormony ma zrutili, plakala som hodiny, moj muz babke vynadal, ja som jej vtedy dva mesiace nedvihla telefon, neukazala som sa a mam uz par rokov pokoj. Nepocula som pol slova. Odkedy mam malu a pocujem, ze rodina riesi ci je 5rocna chuda alebo pribrata, tak im rovno poviem nech sa pozru na seba. Moja dcera nema ani 18 kil, ma normalnu detsku postavu a uz jej hodnotia brusko, vlasky, tvaricku, ze ma nozicky do x a ze po kom .... no bijem sa doteraz aj za nu ale stoji to za to. Neriesia to aspon pred nou. Segra mi spomenula, ze to riesili ked som tam nebola, tiez im vysvetlila ze to neni zdrave. Rodinu nezmenis, svoj postoj ano. Viem ako to dokaze boliet a mrziet a niest si to cely zivot. Ale je to tvoj zivot, nie ich, ak ta maju takto deptat, odstran zo zivota tuto negativnu energiu tym, ze pre zaciatok obmedz stretavanie a uvidis. Prajem vela sil.
Nespominala autorka ze ma v sobotu nejaku oslavu? Zaujimalo by ma, ze ako to dopadlo.
@misscelaneous Mne toto robila stara matka z otcovej strany. V skratke, ked som mala 15 poslala som ju do p*ce, stara nestara. Dobre vedela, co hovori. Odvtedy som tam nepachla. Je to uz 17 rokov. Bolo to naj rozhodnutie.
Ak sa k tebe podobne spravali cely tvoj zivot, tak sa nedivim, ze mas problem. Ano, su ludia, ktori tu sikanu na seba akoby privolavali, citit z nich slabost, strach, tuzbu po prijati a silni manipulativni si ich vedia rychlo vytipovat a robit im zo zivota peklo. Preco? Lebo maju sami problemy napriklad, su neisti a ponizovanim druhych si zvysuju mienku o sebe. Takze radim to, co zaznelo velakrat - najdi si dobreho psychologa/terapeuta a pracuj na sebe. Nestaci naucit sa asertivne techniky a mat poruke zoznam vhodnych odpovedi. Potrebujes sa zmenit ty, tvoj vnutorny pokoj spravi viac, nez ked niekoho posles do zadku
No neviem, mne to cele znie asi tak, ze autorke stale len niekto krivdi, zle robí, smeje sa, ohovára, nadáva, no proste všetci sú na ňu "bakaní". celé mi to príde tak absurdne, ze to hadam nemôže byť pravda. Ak hej, tak nie sebavedomie je to, co autorke chyba, ale trosku pokora a nadhlad.. ked ti niekto niečo skritizuje, nemusí to znamenat ze ti ubližuje.. ak si spokojná sama so sebou, podakuj za nazor a bud si z neho niečo vezmi, alebo nie, ake takéto detinske spravanie a urazanie sa.. ja by som ti hadala tak 13 rokov..
Totiž keď mi jeden človek niečo vytkne, ok.. dvaja, no uff. .. ale keby na mna cele moje okolie ukazovalo prstom, tak sa aspoň zamyslim ze prečo, a či nahodou nieje chyba niekde vo mne .. nemyslím si že tu ide o nejaké spiknutie sa celej rodiny proti tebe, skôr bude problém na opačnej strane. Aký? To už musíš ty vedieť..
@acrobaleno Dobre si pamätáš 🙂 Bola som včera na dedkovej oslave, celá rodina sa zišla. Tak babka mala poznámky týkajúce sa mojich vlasov, vraj načo také dlhé vlasy, veď len zavadzajú. A od mamy dirigovanie kam si mám sadnúť. A ako vždy som musela umyť riad, čo na tom, veď dedko je už starý a treba mu pomôcť, ale nikto mi neprišiel pomôcť. Ale nič nové pod slnkom, na "špinavú" prácu som im bola vždy dobrá. Takže táto oslava bola docela pokojná.
@river_song Tým problémom je moja rodina. Ja chodím oblečená slušne, pekne, ak by sme sa vedľa seba postavili ja a moja sesternica v tom istom outfite, líčení aj vlasoch, hádaj dievča koho by skritizovali??
Ty si potrebujes vzdy dopredu zabezpecit z oslavy odvoz (hoci si aj vezmi peniaze na taxik, ak nemas auto. Autobus byva casovo obmedzeny.).
Potom ked zacnu s kritikou oblecenia a vzhladu, tak sa vzdy len usmej a povedz: len aby horsieho nebolo... hlavne, ze sme zdravi... na dlhe vlasy muzi vo svete letia... Pokus sa to pozitivne zaonačiť.
Alebo len mlc. Nereaguj, tvar sa, ze si prepocula.
A ked dojde na tie riady, tak povedz jednoducho: dnes nie, dnes nech to ide urobit .... (a vyber si meno niekoho, kto by tiez mohol, trebars sesternice.)
A trvaj na tom. Aj keby sa do teba pustili.
A keby nakoniec nebodaj sla a oni ju chvalili, aka pracovita, sikovna, tak skonstatuj, ze jej to dobre ide, lepsie nez tebe, i tie hrnce sa hned krajsie lesknu, ze moze umyvat aj nabuduce. a ze normalne by sa uz mohla aj vydavat, ked je taka sikovna (ak teda este nie je). a vsetko to hovor akoby si tu chvalu vazne myslela. Ziadna ironia.
Nepovol ani keby sa toho urazene tvoja vlastna mama chytila a do teba by hustili, ako mozes nechat vlastnu mamu na oslave takto pravovat. Kludne povedz: teta, i vy mate ruky. a vase dcery/nevesty tiez.
Je mozne, ze atmosfera hodne zhustne, ked si postavis hlavu, ze pomozes prarat zo stola, ale nebudes umyvat, tak na to tie peniaze na taxi.
aby si im mohla povedat, ze casy, ked si chodila na ich oslavy iba riady umyvat, sa uz skoncili a mohla odist.
Alebo, ak si typ, co sa vzdy snazi konfrontacii vyhnut a radsej ustupi a posluchne (i ked ho to potom stve), tak ti mozu tie peniaze posluzit, ked budes citit, ze uz sa blizi ten okamih, ze ti zas pridelia pracu. Povies, ze este nieco mas dohodnute a zavolas si taxi.
Aj keby si len domov sla, urob to a odid (oni nemusia vediet. Ak si slaba a na naliehanie musis uviest dovod, inak sa zle citis, tak si vymysli stretko s kamoskou.)
Alebo si rovno vzdy dopredu priprav podu, ze mas este podohadovane veci a z tych oslav odchadzaj vzdy skor. Prv ako ti pridelia pracu, co nechces urobit.
Tu pracu totiz nakoniec niekto urobit musi a oni si casom zvyknut, ze ten niekto nie si ty, ale niekto iny.
A prilezitostne obcas ostan trochu dlhsie a trochu pomoz, aby sa nepovedalo.
Oni si zvyknu, ze to tak je a tvoja praca pripadne niekomu inemu.

@eliska13 No tak to je mozne.