Prečo má toľko veľa ľudí predsudkov voči psychicky chorým ľuďom?
Zdravím, mám ťažkú psychickú diagnózu a stretávam sa dennodenne len s predsudkami. Je smutné, že musím v dnešnej modernej dobe to riešiť. Prečo má toľko veľa ľudí predsudkov voči chorým ľuďom na psychiku? Chápem, že niektorí nevedia, čo to obnáša aj sa boja. Pričom som relatívne normálny chlap, aj keď mám so schizofréniou. Pričom ľudia, čo ma spoznajú tak väčšinou zmenia názor ku lepšiemu. Tie predsudky unavujú ma. Každému vysvetľovať, že nepravda, aj keď chápem, že moja diagnóza nie je chrípka. Je to schizofrénia, ktorú ľudia nepoznajú vôbec, že o čom to je...
Píšes, že sa cítiš v pohode. No nie až tak dávno si tu mal fórum, že to nevieš prijať, že je to ťažké... Psychológ vie ako na teba, pozná metódy ako hovorit s chorou osobou. Obycko človek nevie ako na to. Veľa ľudí má zle skúsenosti.
Nevravela by som to hocikomu. Par mesiacov na spoznanie a potom ak by som si rozumela s tým a tou, tak potom by som to povedala. Tak máš možnosť ukázať aký si
@kim2028 pozri uzivaj si zivot co to da dakuj svojim rodicom za lasku a starostlivost mas ich a to je velke plus pre teba
@1gramofon Áno, bohužiaľ z niektorých vecí som rozčarovaný. Hlavne ako starne mi ta moja makovica (zle sústredenie, slabá pamäť). Čo sa týka správania je to viac ako OK si myslím. Možno je to aj tým, že nie som sedliak. Skoro som vyštudoval za inžiniera. Prišiel druhý relaps a pokles schopností, tak som musel skončiť s VŠ. Inak vážne nie je to až také zle.... Kognitívne príznaky s negatívnymi príznakmi dávajú ma tak trochu dole... Správanie je super...
@kim2028 ja by som to prestala hovoriť veľa ľuďom.Ludia majú predsudky aj voči ľuďom čo majú úzkosti, depresie či len niekto povie, že berie antidepresíva, ale to, že pol sveta berie lieky na ukludnenie či nespavosť nikomu nevadí.a ďalšie tisíce by na svoje výbuchy zlosti či afekty doma mali brať lieky tiež nikoho nezaujíma.Ci alkoholici, fetaci...ešte dlho bude trvať, aby spoločnosť prijala,že niekto chodí k terapeutovi a chce na sebe pracovať.drz sa
Myslim ze je to kvoli tomuto nazoru - mat psychicku poruchu znamena mat slabu psychiku, a vela by vyriesili pevna vola, zdrava zivotosprava, zmena v zivote. Ale ako sa rokmi bude z tejto temy stavat bezna vec, a nie tabu, moze byt napokon "psychicky chory" aj kazdy druhy clovek.
Samozrejme ze su realne psychicke diagnozy vyzadujuce liecbu, ako mas ty. Tu mozu vznikat predsudky zo strachu - co ak si clovek zabudne dat liek, co ak mu prepne, co mi urobi?
Pretoze vacsinou ludia, ktori su psychiatricki pacienti, si neuvedomuju alebo nechcu pripustit, ze bohuzial maju lekarom stanovenu tuto dg. A nic nerobia pre zlepsenie svojho zdravotneho stavu… naopak sa im stav zhorsuje a ludia potom automaticky od nich bocia… je to bohuzial tak.
Ako je tu vyssie spomenute schizofrenia. Ako si napisal, treba disciplinu pevnu volu…
Vies kolko ludi sa na to vykasle? A nespravi ani to minimum, ze pojde k psychiatrovi? A aj ked pojde, tak spochybnuje jeho vystrenie. Bohuzial velmi vela…
@ewelinka21 Pevnú vôľu ani nie. Tu nemám, lebo by vyzeralo to inak. Jednoducho niečo začnem, ale nič nedokončím. Neviem robiť dlhšie nič viac ako 3 dní. Skôr je to o tej disciplíne, ktorá je ťažká. Hoci chápem, že niekomu sa môže zdať, že tie lieky nepotrebuje už, keď sa zlepší mu stav. Práve to je na tom nebezpečné, že nie každý je ochotný brať to už až do smrti. Viete ako niekedy môžete robiť veľa a ten stav sa zhorší vám sám. Hlavne pri ťažších diagnózach, ja už nedokážem momentálne ani nič plánovať a tým pádom nerobím skoro nič.... Kedysi som mal toľko koníčkov...
@luccija Ja zase nehovorím často. Nie som taký, že by som hovoril to veľa ľuďom. Štve ma to, že niekedy poviem no a ľudia použijú to ľahko proti mne. Niektorí sú vážne chorí, čo dokážu vymyslieť. Napr. v nemocnici som a bol tam jeden spolubývajúci a pýtal sa ma čo mi je povedal som mu diagnózu a veľmi som klesol v jeho očiach. Nebolo toho málo chcel ma preč z izby. Nie aby išiel za sestrami, že má problém a nechce so mnou byť, ale urobil mi takú hanbu, že koniec. Vymyslel si, že som ho napadol. Ja zvládam konflikty veľmi zle, nie som konfliktný typ človeka a tak verili jemu... Odvtedy som si povedal, že tie lieky budem brať normálne ako sa majú a snáď do nemocnice sa už nedostanem.
@vibamaja Ahoj schizofréniu mám od 27 rokov, ale problémy som prvé mal už v 23. Teraz mám 33. Nemám partnerku, neviem no bolo by mi jej ľúto asi. Uvedomujem si, že nie je to so mnou vždy jednoduché. Môj stav je v pohode v tom, že poriešil som hlasy a bludy na veľmi dlhší čas. Mám aj nenápadné zhoršenia stavu, ktoré nie sú až tak nápadné, ale nedajú sa riešiť. Psychiatri hovoria všetci len súčasť choroby, medicína je na ne kratká. Netuším, že čo by som chcel ďalej robiť. Snáď len užívať si život a žiť v prítomnosti a nie v minulosti ako aj budúcnosti.
@kim2028 dolezite je, ze si svoj stav uvedomujes, ze sa liecis, snazis v ramci moznosti...
Urcite sa nevzdavaj, davaj si male ciele, ktore dodrzis... Zacni sa venovat tomu, co Ta kedysi bavilo... pomaly, pomalymi krokmi kusok po kusku... Kasli na predsudky inych, ludi nezmenis. Nehovor kazdemu o svojej diagnoze, aby Ta automaticky neskatulkovali...
Prajem Ti len to najlepsie v zivote, aby si mal zmysel zivota a radost z neho...
@ewelinka21 Presne tak, brat sa niekoľko prvých rokov liečby snažil z toho nejako vyvliecť, našťastie to mal nariadené súdom, a keby prestal brať lieky, skončil by na nejaký čas zase nedobrovoľne v ústave. Teraz chvalabohu mu lekár nastavil také lieky, ktoré mu nerobia až tak zle a tak sa s ním dá fungovať pomerne (v porovnaní s predošlým stavom) v pohode.
@kim2028 aj môj ujo má silnú schizofreniu už niekoľko rokov..... doteraz som o tom nevedela... pravdupovediac,vedela som,že mu niečo je,ale diagnózu som netušila,kým mi ju nepovedala mama (jeho sestra) . Inak keď ss s ním sem tam vidím,komunikujeme úplne normálne, tak ako predtým ako ju dostal..... pre mňa osobne je stále tým istým človekom ako si ho pamätám ako dieťa a to,že má nejakú psychickú chorobu vôbec neriešim.
Podľa mňa, nie všetci mame mesiášsky komplex, že sme pripravení sa dobrovoľne obetovať či už vo vzťahu alebo v priateľstve. Ja ako zdravý človek si do života vyberám ľudí, ktorí mi ho majú spríjemniť, je to úplne bežný jav. Je to iné, ak by moje deti mali psychickú chorobu, lebo rodinu si nevyberieš, samozrejme by som k tomu inak pristupovala, ale tým, že sme všetci ok, tak nemám dôvod udržiavať vzťahy s ľudmi s poruchami psychiky. Babka mala schizofréniu a podrezala si žily, ok pred 20 rokmi ešte neboli take lieky, beriem, doba ide dopredu, ale stále je to nevyspytateľná choroba 🙂 je fajn, že sa cítiš ako sa cítiš, ale to je tvoje vnímanie, skôr by som verila lekárom, ktorí tvoj stav sledujú ako tebe. Suseda ma tiež schizofréniu, je krajčírka, úžasná žena, milionkrat mi pomohla, aj spolu venčime psy aj všetko ok, ale nie je to priateľstvo.. Ja ti len prajem všetko dobre, určite sa spomedzi ľudí nájde aj niekto, kto ta nezaškatuľkuje, žiaľ, ľudia ako napríklad ja nadväzujú vzťahy radšej s ľudmi o ktorých presne vedia čo sa bude diať v určitých situáciách. Mám lepších aj horších priateľov, ale nikto z nich nie je nevyspytateľný a to mi práve vytvára tu osobnú pohodu
@nadazdi Ja si nemyslím, že je to nevyspytateľná choroba. To sú len mýty. Mám stanovené aj vlastné pravidlá, ktoré nikdy neprekročím. Je to posledné, čo chcem aby som priťahoval pozornosť, že niečo je v neporiadku... To aj s liekmi, ktoré mi až tak dobre nesedeli. Dokázal som sa vždy kontrolovať, aby som nevyviedol nejakú hlúposť... Raz uznávam bolo to blízko, keď som mal chuť na skoro každú krajšiu čajočku, ktorú som uvidel. To smrdelo prúserom a veľkým, že čo ak stretnem nejakú krásnu neodolateľnú ženu na ulici, pri ktorej sa nebudem vedieť vôbec ovládať hm? Taká sa nenašla na šťastie a zvládol som to... Tak cca. polroka som smial na tom na ulici a prišlo mi to veľmi smiešne, že čím ma ježiši psychiatri to kŕmia preboha. Pretože taký som nikdy nebol a nemám na to vôbec takú povahu... Vlastné pravidlá ma vždy spásili a asi po 6 mesiacoch som si povedal psychiatrovi, že ďakujem a zmena je to určite príjemná pre mňa, ale radšej niečo iné, lebo to nie som ja... Aj psychiater sa zasmial na tom, keď som mu tie historky rozprával, že nie som to skutočne ja... Teraz je to už v pohode. Som sám sebou v pohode. Modernejší liek neexistuje asi už a cítim, že je to ono...
@monillia Moderná medicína robí skutočne pokroky. Vecí čo sa videli kedysi nemožné, tak sa zdajú už možné... Je to takto aj čo sa týka tejto choroby. Viem o čom píšem ja som vyskúšal si to na vlastnej koži všetko ako pokusný králik. S modernými liekmi ide to, aj keď nie sú pre každého... Poviem tak, že dnes neviem už ani, že niečo beriem oproti antipsychotikám najstaršej generácie, čo som bral. To sa nedá porovnať, aké bolo to niekedy a aké je to teraz. U svojho psychiatra som nebol už vyše roka a pol, lebo teraz počas korony neliečia ma veľmi. Nechcú ma veľmi vidieť. Jednoducho nie som taký ťažký akútny stav a s tým, čo mám negatívne príznaky tak mi nevedia pomôcť. Občas sa spýta sestrička, že ako sa mám a usúdi, že u mňa nie je to potrebné, aby ma videl a stačí napísať len recept...
@kim2028 celkom tomu nerozumiem, že na jednej strane napíšeš, že to nie je nevyspytateľná choroba, a to sú len mýty. A hneď za to napíšeš veľmi zvláštne veci, ktoré pripomínajú prinajmenšom obťažovanie ak nie aj znásilnenie (?). Alebo ako to máme chápať? Keďže píšeš že by z toho bol prúser, tak asi nejde o obyčajne oslovenie tých čajočiek... Takýmto rozhovorom o mýtoch možno uveria ľudia, ktorí majú informácie iba s filmov. No nás s osobnou skúsenosťou už len ťažko niečo presvedčí o opaku.
A celkovo máš veľmi popieračské vyjadrovanie, vlastne ako každý schizofrenik. Môže ti tu písať hoc kto s osobnými skúsenosťami, aj tak si budeš písať svoje. Proste ty vidíš svoju realitu, a už len to je pre mňa nevyspytateľné, že ako inak ju vidíš.
Ja by som tu mohla písať o x skúsenostiach, tak ako mnoho iných ľudí, ale načo? Schizofrenik to aj tak nikdy neuzná, a ani preto nikdy nepochopíš, že práve kvôli tomu majú ľudia "predsudky".
Mimochodom, môžem sa opýtať? Lebo toto ma vždy zaujímalo. Kedy si začal počuť prvé hlasy? A chápe to ten človek, že čo sa deje? Že nikto okolo neho reálne nie je tak ako môže počuť hlasy? Alebo to berie nejak normálne, že je to realita.
@kim2028 každý tvoj komentár je v podstate v niečom odlišný od druhého, ja fakt nemám mesiášsky komplex sorry 😁 som skeptická voči týmto ľuďom, keď nemusím, nepotrebujem byt v ich spoločnosti a je fakt milé, že si ok, ale ja verím viac doktorom v takýchto usudkoch.. schizofrénia je najťažšia psychická porucha, to nie sú depresie ktoré sa dajú korigovať, je to ako keby mi človek s leukemiou povedal že je zdravý, lebo sa tak cíti 🙂
vsetko je to o tom, ze ludia sa boja, maju obavu z takychto veci, stale sa o tom aj v dnesnej dobe malo hovori, ludia nevedia co cakat a z toho vsetkeho to prameni, viem si predstavit, ze to nemas jednoduche, ale tak to mnohi musia zacat od seba aby nejaka zmena nastala
@maribell Za prvé mal som na nich chuť veľkú to nepopieram, ale ani neoslovil som ich ani nezoznámil. Nieto znásilnil alebo obťažoval. Len som sa pozrel na nich nenápadne, zasmial som sa na tom, že čo má to byť a nechal som to byť... Zase mám pravidlá a nesprávam sa ako blbec. Nie som konfliktný typ vôbec. Som rozumný napr. hlavné motto je nevytŕčať z davu a nebudiť pozornosť. Zase prekrúcaš čo som nenapísal?? Vidím, že tvoje predsudky sú hrozné... Ja nepopieram svoju chorobu. Áno som chorý, preto beriem lieky. Ten kto berie lieky stabilne tak nemusí mať dnes už žiaden problém s psychikou... Aj psychiater, čo ma prijímal na áčku v nemocnici a poznal ma dobre, že v akom stave som prišiel prvýkrát tam tak skonštatoval časom, keď sa stal aj mojim ambulantným psychiatrom po 3 rokoch, že tá psychika je skutočne už super a nemusí ju už prakticky ani vôbec riešiť. Nečakal to ani, ale potvrdilo sa, že kto berie lieky tak ako má, tak nemá skoro žiaden problém. U mňa išlo o ojedinelé vzplanutia choroby. Jednoducho druhýkrát som to prehnal poriadne. Išlo o rehabilitáciu po ťažkom úraze na jednej špecializovanej klinike a veľmi som sa vyčerpal. Musel som cvičiť 12 hodín denne. Dal som takto nejakých 11 dní a nedal som to aj vďaka nášmu zdravotníckemu systému, kde odmietajú preplatiť dlhšiu liečbu, keď ju človek potrebuje. Musel som byť už do 11 dní tip top a nebol som ešte fit ani zďaleka tak prišiel relaps. Je to tak, že neznášam stres a vždy vyvolal mi moju chorobu. Odkedy nemávam stresy, tak som úplne v pohode...
@luccija hej viem, preto píšem, že je to iné, keď je to v rodine.. babku sme neodstrčili do kúta, ale normálne sme sa správali, avšak keby som si mala sama vybrať, tak určite žiadne vzťahy s takými ľudmi nenadvazujem.. jej schizofrénia začala s neliečenou stareckou demenciou, pravdepodobnosť dedenia je tympadom taká istá akože sa rozvinie sama u každého bežného človeka 🙂 a čo sa týka tvojho posledného výroku, ja neviem či by s tebou dokázali súhlasiť aj doktori, ale je to milé.. odpovedala som autorovi len ako to vnímam ja, nemám záujem o tvoje moralizovanie, o psychické zdravie sa u nás v rodine staráme až až 🙂 ak by sa mala u mna schizofrénia rozvíjať, tak už dávno ale že dávno ma odporučí psychológ ku psychiatrovi, som však úplne zdravá a nemrzi ma to 🙂
@kim2028 nezdá sa mi, že by som niekde prekrúcala, čo si povedal. V tom prípade nastalo nejaké nedorozumenie, a buď som ja volila nejaké nesprávne formulácie, alebo si to ty nepochopil. Ja som to nemyslela tak, že popieraš chorobu..ale že máš popieračské vyjadrovanie napríklad v tom, že aj keď ti tu napíše 100 ľudí, že majú veľmi zlé osobné skúsenosti, tak stále aj napriek tomu píšeš, že nie nemajú skúsenosť a majú to z filmov 🤷
@maribell Za prvé ja som o filmoch ani raz nepísal a ani som sa nevyjadroval ku tomu. Zase chceš robiť zo mňa blbca? To akože vážne, prosím? :D Napíš mi prosím ťa príspevok, kde som napísal, že ide o film a popieram to takým spôsobom. Ručím ti, že taký príspevok odo mňa tu nenájdeš... 🙂 O filmoch som tu nič nepísal ja, ale iní ľudia.... Toto je prvý môj príspevok, v ktorom spomínam slovo film.
@kim2028 s akými konkrétne predsudkami sa denodenne stretávaš Ty? Je prirodzené, že ľudia majú strach z toho, čo nepoznajú, alebo čo sa vymyká nejakej norme v správaní. A to nemusí byť vyslovene človek so schizofréniou, ale aj alkoholik, dievča, ktoré odmieta jesť, človek v depresii. Poznám pár ľudí so schizofréniou. Naučila som sa, že s 2 ženami je komunikácia vždy v bode, kde skončila, keď som ich v mladosti poznala. Obe majú veľké šťastie, že majú rodiny, ktoré sa o nich s láskou starajú. Potom mám známeho, ktorý má schizofréniu ale je aj závislý, žije s rodičmi a vyrastal v dysfunkčenej alkoholickej rodine. Keď je v stave, že má halucinácie, tak s ním nekomunikujem, alebo mu slušne napíšem, že vôbec tomu nerozumiem. Určite ho ako človeka neodmietam, mám s ním súcit a nemám problém s ním komunikovať, ale na strane druhej mám svoje hranice a nejdem do konfrontácií, ktoré by nikam neviedli. Keď je v dobrom stave, dá sa s ním rozprávať o rôznych zaujímavých veciach. Keď má halucinácie a prenasledujú ho, tak vtedy ak s ním hovorím, vôbec na to nijako nereagujem a slušne ukončím hovor, alebo ak píše o tom, tak tiež to len nejako okomentujem, že nerozumiem, alebo nemám čas. Ale má aj obdobia, že sa dokáže o halucináciách rozprávať a vtedy môžem s ním hovoriť otvorene.
Buď rád, že máš fajn rodinu, ale nevidím zmysel riešiť druhých ľudí, prečo majú predsudky. Jednoducho majú a svojim vysvetľovaním neprispeješ k zmene ich presvedčení. Pretože vnímajú Tvoje zacyklenie a to býva otravné. Takže sa znova utvrdia vo svojich predsudkoch.
@kim2028 ok prebehla som si to a veru o filme si nepísal ty, iba si na to reagoval 👍. To však nemení nič na tom, že si popieral, že ľudia majú informácie zo svojich skúsenosti. Odkiaľ ich teda majú? Sú to proste sprostredkované informácie, či už prostredníctvom filmu, seriálov, časopisov, článkov,... ? A nie je to jedno? Tu ide o to, že niektorí ľudia ti tu napísali, že práve pre to majú ľudia predsudky, lebo majú osobné skúsenosti a ty si to poprel.
Možno by bolo celkom zaujímavé prečítať si čo si o tom myslí tvoja rodina ,nie tebou sprostredkovane,ale oni nie sú na MK a asi by ti to verejne ani nenapisali
@kim2028 "zaujimavy zivot" ako ti to popisovali lekari, nemusi byt nicim pritazlivy a pohodovy pre druhych ludi.
Inak mna by zaujimalo, ze ked to tak okolie odcudzuje, ci to bezne sa rozprava novym znamym, ze mam psychicku chorobu? akukolvek? lebo teda taketo detaily o okoli neviem, ak nenastane nejaky problem, ludia to ani neriesia. A ked uz nastanu problemy, tak bud to vezmu negativne/neutralne/pozitivne.

@zuzana212722 Ja som v poho. Najbližšie okolie kamaráti a rodina nepovedali na mňa nič zle. Dokonca tvrdia všetci svorne, že tá ťažká choroba nezmenila skoro ma vôbec. Buď mi všetci klamú alebo hovoria pravdu. Verím, že je to pravda. Moja sestra pristupuje ku mne tak, ako by som chorý ani nebol, aj keď vidíme sa málo. Rodičia ofukujú ma to áno, aj keď by nemuseli už a vďaka ním dokážem relatívne dobre fungovať. Starajú sa mi o dobrú rodinnú klímu, ktorú potrebujem a som im za to veľmi vďačný. Skutočne sa snažím. Nepopieram, že diagnóza je to ťažká a väčšina ľudí nie je schopná pracovať. Ja nemôžem pracovať vďaka negatívnym príznakom, zlej koncentrácii a parkinsonu. Sústredím sa max. 30 minút a potom dojde veľká únava a nedokážem nič robiť. Tiež netvrdím, že vyzerám nejako dobre. Vyzerám navonok ako múmia bez citov ako každý schizofrenik. Dá sa však so mnou rozumne rozprávať. Odkedy beriem lieky najnovšej generácie, tak mi to aj celkom myslí. Teda aspoň rodičia hovoria mi, že ujde to veľmi a je na nich vidno, že sú relatívne radi....