Prečo majú chudobní ľudia deti?
Prečo keď ľudia nemajú dať čo do huby a poriadne kde bývať tak si aj napriek tomu spravia deti??? Čo je to za rozum? Prečo to robia?
Ja pocádzam z dosť chudobnej rodiny... celú základnú/strednú školu som si nikdy nič nemohol dovoliť, nikdy som nebol na výlete, na diskotéke, na chate, nikdy som si nemohol nič kúpiť, ani poriadne oblečenie... šikanovali ma kvôli tomu, celú základnú školu som bol vylúčený z kolektívu a nikdy som sa s nikým nebavil... takže okrem fyzickej ujmy z nedostatku základných vecí som utrpel aj dosť psychickej ujmy z ktorej mám dodnes následky... a na strednej škole to bolo tiež podobné aj keď tam sme boli už v lepšej situácii ale stále som bol sku**ený sociálny prípad, čo si chodil pre sociálne štipendium....
Teraz som na vš a už je lepšie - ale stále je to dosť na hovno aj keď chodím dosť do práce tak si zarobím ale aj tak väčšina ide do domáceho rozpočtu na dlhy a na opravy domu, ktoré si roodičia dovoliť nemôžu keď 1 je chorý ani nemôže mať prácu a druhý robí za malý plat....
Ale chápete to.. proste ja... aby ste ma zle nepochopili, ja mám svojich rodičov rád a spravím pre nich čo sa bude dať, teraz keď chodím do práce tak sa máme o trošku lepšie...
Ale ja proste nechápem prečo si robili deti keď sú na tom tak ako sú. V podstate mám celú mladosť v prdeli, nikdy som nič nezažil, ani frajerku som nikdy nemal lebo ani 3 eura na kávu si nemôžem len tak dovoliť dať. A stále aj keď už je lepšie tak stále máme dni kedy je prázda chladnička.
Mne nezostáva nič iné než si dokončiť školu a dúfať, že si nájdem lepšie platenú prácu aby som sa mohol mať lepšie. Ale nikdy nikdy nikdy by som si nazakladal rodinu ak by moje príjmy a životná situácia boli zlé... Až keď budem zarábať 1200 v čistom, potom si založím rodinu, inak ani náhodou.. Nespravím chybu, ktorí spravili moji rodičia...
A vidím to aj na iných ľuďoch... proste totálni žebráci, ktorí sotva vyžijú zo svojej smiešnej výplaty a majú 2-3 deti... Akože ja to fakt nechápem ako tí ľudia rozmýšľajú !! Tak do riti najprv sa snažím zlepšiť svoju situáciu a až potom si spravm deti nie? A keď všetci len držia huby a krok tak nechc nečakajú že im niekto zvýši platy... keby sa všetci naraz postavili za dôstojné životné podmienky tak sa tu máme lepšie a naše deti by nemuseli takto trpieť.. ale nie, ľudia radšej sklopia hlavy, vzdajú sa a povedia si že mohlo byť aj horšie... a kvôli tejto sprostej mentalite sme tam kde sme...
Aj keď v tomto zasratom Slovensku budem rád keď budem mať 900 v hrubom... ale radšej budem sám a nie si zakladať rodinu, už len kvôli tým deťom... toto by som nikdy nespravil, takýto život, takéto detstvo, takúto mladosť fakt nikomu neprajem a nikdy by som to nespravil svojim vlastným deťom.
Keby sa rozhodli "ta nemať"tak tu nie si. To je jednoduché.
Ale s tým už nič neurobíš. Oni ta mali, vyrástol do a teraz je na tebe, ako si zariadis život. Kľudne si nájdi skvelú prácu a zarábaj nadštandardne.
No hnevať sa, a priam vyčítať rodičom že načo ta mali, keď boli chudobní? To znie až zvláštne.
Mám kamošku, jej mama ovdovela, keď mala 2 roky. Pretlkali sa, ako sa dalo, a veru nikdy nemala nejaké super oblečenie, školsku tašku mala zasivanu, na desiatu často len chlieb s maslom, občas výnimočne mala nejaké ovocie či šunku. Na výlety šla zriedka s nami, občas keď zo školského fondu jej prispeli.
Ale nikdy na mamu nenadavala, že načo ju mali (otec bol už v čase jej splodenia chorý).
Počas strednej brigádovala, nosila letáky, potom predávala v stánku zmrzlinu keď už mala 17,ze mohla robiť aj tak. Aj na výške okrem štipendia a prídavkov si privyrábala, ako sa dalo, aby neflakala ju
Tetaz je z nej úspešná právnička, zarába skvelo, jej muž tirz, čiže žijú si ozaj "nad pomery" môže si dovoliť skoro všetko, čo chce
Ale nerobí to. Pretože sa naučila žiť skromne, a práve je za to mamine vďačná. Bohužiaľ, aj jej mama už zomrela, nestihla už ani jej promócie. Práveže ju aj to mrzí, že nemohla tetaz o ňu sa postarať, a vynahradiť jej ťažký život.
Takže ma taky živiť v chudobe sa dá pozerať dvojako
Verím že si to nemal ľahké. Ale väčšina keby uvažovala takto tak vymreme. Každý pár väčšina chce mať so svojej lásky dieťa. Je pravda stačí aspoň jedno keď peňazí je málo. Ale ta láska sa nedá zaplatiť. Pochopíš keď budeš mat deti. Sú ľudia ktorý majú veľa peňazí ale vravia ze to najdôležitejšie im chýba a to je dieťa. Takže ťažko súdiť. Zakladas si rodinu a veríš že sa budete mať lepšie. Verím a prajem nech sa ti to podarí.
Vnimam z tvojho prispevku (uvodneho) velmi vela hnevu, negativity, vycitiek...ale extremne cierno - biely pohlad na zivot, a na vsetko.
Za mna - kym som nevystudovala vysoku skolu, zila som v chudobe, cize cele detstvo, celu mladost, to ze niekedy nebolo na chleba, aj to sa stavalo. Ziadne vylety, ziadne dovolenky, nikdy som nebola v skole v prirode, od 16tych rokov som stale brigadovala, aby som si vobec mohla kupit veci do skoly, oblecenie...
Ako sa na to pozeram dnes?
Priciny chudoby u nas boji aj objektivne (90te roky boli fakt priserne), ale NAJMA vedome a dosledky urciteho sposobu spravania sa mojich rodicov. Darmo ma tu niekto ukamenuje, ale 90 % z chudobnych ludi su chudobni okrem materialnej a financnej stranke aj myslou, schopnostami, rozhodnutiami, zodpovednostou za svoj zivot - nehovoriac o duchovnej, kulturnej chudobe...mozno hodotovej.
Vystudovala som VS a mojim cielom bolo zit inak, ako zili moji rodicia, ktorych si vsak napriek vsetkemu vazim a som im ochotna vzdy pomoct.
Som vlemi vdacna za svoj zivot a napriek x tazkym situaciam vnimam vo svojom zivote neskutocne Bozie pozhenania a som skutocne stastna. Mnoho ludi vela veci o mne nevie a vnima ma ako "cloveka narodeneho so zlatou lyzickou", ako cloveka, co sa raduje z kazdej blbosti, ako clvoeka "co nezije na slovensku"...
Ale vies co - ja uz teraz zijem zivot v Bozom kralovstve a rozhodla som sa zit zivot naplneny, radostny a som vdacna za vsetko, co mi bolo dane...
... aj to, ze dnes zarabam velmi, velmi slusne je velky DAR,nie samozrejmost
@sisaka tu je niečo k tomu https://www.google.com/amp/s/domov.sme.sk/c/amp...
A ešte mi nedá. Ty si dostal od rodičov kopu lásky a skromne pomery. Iní mozno dostali kopu peňazí, aj tie výlety boli, ale nedostali lásku, keďže sú aj rodicia psychopati. Máš sa este dobre, ver tomu, skus sa popýtať deti psychopatickych rodičov na ich detstvo... Každý sme niečo v živote prežili a keby sme sa všetci ľutovali, nikam sa nepohneme.
@buba183 veru nikdy som nechcela deti. Ale potom prišiel môj manžel a až pri nom prišla túžba po deťoch. Pred ním som mala 3 vzťahy. Ani 1 nebol ten pravý a ani pri jednom som tie deti nechcela. Až pri mojom. Paradoxne môj je neplodny, takže deti nie sú tak ci tak. Ale keď príde do života ten pravý, túžba po vlastnom dieťati je veru riadne silná.
@lalala94 na niektore vysetrenia sa caka mesiace aj preto, lebo lekari nemaju problem poslat pacienta na hociake odborne vysetrenie bez toho, aby oni urobili aspon zakladne a objektivne posudili, ci je nutne odborne. Jeden druhemu nahanaju vykony, cim viac pacientov, tym viac penazi.
Dúfam, že sa ti uľavilo. Moja rada je, po škole choď pracovať do zahraničia. Lepšie zarobíš a môžno stretneš aj tvoju budúcu manželku. My sme boli v Írsku a oveľa lepšie sa tam žije. Držím ti palce. Neboj, čas všetko vyrieši. Bolesť zahojí. Koľko ti chýba do skončení školy? Začni sa zdokonaľovať v Aj napr. Kto vie jazyky sa má lepšie.
Ahoj. Ja som necitala komentare pred tym. Chcem Ta povzbudit. Ja som mala podobne detstvo, nemala som si co obliect, stale chybali peniaze na vsetko, som tretie dieta. V podstate ma vychovala ulica. Na strednu som sa dostala na vychytene gymnazium, kde chodili deti vsetkych papalasov Slovenska a my sme mali staru skodovku. Samozrejme sa so mnou nikto nechcel bavit. A potom v 18 som odisla z domu, zacala som upratovat domacnosti, aby som si zarobila na skolu. Po dostudovani som sa zamestnala a rozbehla som velku karieru. Momentalne mam pred 40tkou, zijem vo velkom dome s bazenom, mam 2 deti, ktore maju vsetko.
Niekedy zivot zacne az v 30tke.
Chcem Ti povedat, ze ma to naucilo pokore, ostrym laktom kvoli sikane, velkym zmyslom pre spravodlivost. Vazim si kazde euro, vazim si pani ucitelky. Zaroven si naozaj doprajem, drahe handry, dovolenky atd.
Zivot vie byt kruty, ale seriou dobrych rozhodnuti a ctiziadostou to dotiahnes daleko. Tiez by som ihned prestala podporovat financne rodicov to mali urobit sami. Postav sa na nohy a vybuduj si buducnost, da sa to.
Mne sa veľmi páči, ako si sa s tým vysporiadal a chceš na sebe makať a makáš na sebe. Vďaka tomu dosiahneš v živote viac, ako deti z bohatších rodín, ktoré sa nemusia tak snažiť. Držím palce ”
Tiež som bola tak, ale s tým, že mama odišla do čiech, bola som s nevlastným otcom a keďže sa chcel "pomstiť" mame, tak jej povedal, že nech si pre mňa hľadá ubytovanie, lebo on nechce, aby som tam bývalá. Mama nechcela prísť na SVK a ja odísť do čiech a tak si. Sa prebijala životom od 14 rokoch sama. Raz v podnájme s nejakou pani, u starkej, u brata, u kamaratkinych rodičoch atď. Od 15 som chodila na brigády, lebo mama mi posielala 30 mesačne, lenže prišlo za zuby 70 eur za okuliare 70 eur, nemala som nosiť aké oblečenie, chodila som ako šupáčka, keď sme išli na školský výlet, baby sa chválili, že majú 100 eur v peňaženke ako idú na nákupy a ja 5 eur. A keď sa ma spýtali, že či idem s nimi, koľko mám, hanbila som sa ako pes. Nemohla som si vodiť kamarátky l starkej, lebo to bol malý, zafajjceny byt. Prišla som ku kamoškam, krásne izby s notebookom, vlastná posteľ a ja na gauči v obývačke. Celá stredná bola o prežívaní. V 22 som otehotnela, v 24 porodila druhé dieťa a zaprisahala som sa, že ich v živote neopustím a budem sa snažím, aby mali pekný život. Nekupujeme im všetko, čo si zmyslia, vysvetľujem im, že mnohé deti sú horšie na Tom a musia si vážiť to, čo majú, ale aspoň chodia dôstojne oblečené, nenosia topánky po 5 súrodencoch o 4 čísla väčšie a hlavne majú lásku a domov to, čo ja som nemala.
Sa ich opýtaj asi no nie ? Ale odpoviem ti rýchlo asi nečakali, že ochorie jeden z nich. Ak je to mamina tak ti poviem, že tehotenstvo nie jednu ženy dostalo na invalidný dôchodok. Spustilo rakovinu, zničilo telo a podobne. Lebo ak si jedináčik tak buď rad, že si jedináčik nevďačný hlupák. Lebo sú aj taký co si urobia 5 deti aj keď nemajú co huby a ten najstarší sa o mladšie stará. Ty sa staráš sám o seba a aj tak si iba rozmaznaný zakoplexovany závistlivá fagan
tu ta kazdy dodzube ze co tu pises..ale ja ta chapem..sice som nikdy netrela biedu ani ako dieta ale ked som zakladala rodinu pre mna bolo dolezite aby sme mali byt stalu pracu a penazi tak akurat na to aby som nemusela dietatu odopriet nove oblecenie kruzky ake chce a zaluby... bez toho by som nesla do rodenia deti...mozu ta rodicia milovat ako chcu a 100% aj miluju ale zial spolocnost je taka ze ludi ktori vycnievaju proste odsudia a najma deti su krute...a dieta na periferii bude stale len trpiet
Je mi ľúto, že tento svet z teba vytiahol len to, že si nanič, lebo tvoji rodičia nemali peniaze, lebo to nie je pravda. Žiaľ fakt je táto doba taká, že všetko sa točí okolo materiálna, ale ani zďaleka to nie je všetko. Aj keď dnes ustáť náklady okolo detí dá zabrať. Neviem či si niekedy čítal Bibliu, ale skús si ju možno začať čítať. Ja som veriaca, ale nie vždy som bola a mala som podobný pohľad na plánované rodičovstvo ako ty. Ale stali sa isté okolnosti a začala som Boha hľadať a aj som Ho našla. Deti sú dar od Boha. Dieťa dáva Boh a akokoľvek absurdne to znie, je to tak. Ja mám 4 deti. Ale všade okolo seba vidím ľudí a je ich fakt dosť, ktorí deti nemožu mať a ani nemajú a to vyskúšali všetky možnosti, čo svet ponúka. A niekedy tí ľudia musia prejsť premenou myslenia, kým im Boh detí dá. Takže ty si možeš plánovať aj 5000€ plat, auto, dom, kariéru a krásnu a zdravú manželku a može prísť stopka od Boha a deti mať proste nebudeš. To sú veci, kroré by ľudia, tak ako stárnutie a iné chceli mať pod kontrolou, ale nikdy ich pod kontrolou mať nebudú. Tí, čo sa chránia a nechcú, koľkokrát to ľuďom zlyhalo. A opačne, kto chce mať dieťa, tak nemože. Ak by ľudia išli v pokore úprimne za Bohom, ľudia by mali iné hodnoty ako peniaze a materiálne zabezpečenie. Vieru v Boha človeku nikto nemože zobrať, ale to všetko pozlátko okolo áno. Skús prehodnotiť svoj pohľad.
Ty si tak ročník 2000? Trpel si nedostatkom veci? Podľa mňa si ich mal dosť, len spolužiaci mali viac. Pred 89.som za kabát dala výplatu, za čižmy tretinu, za kabelku štvrtinu... Ved dnes sú handry, boty za bagatel, v sekaci v charite sa dá ohaknut na parádu. To za našich čias nebolo. Na kožené bundy šóry 100metrov.Lenze ty už nemáš s čím porovnať a žiješ v dnešných cenách, chápem. Rodiča ti dlhujú hlavne dôveru v seba a výbojnosť, ťažko tti to mohli dat, keď asi sami nemali... Dnes ti v pohode pozicaju/darujú bicykel, ved si mohol zjazdiť celé sk./cr. Inak deti z mnohodetnych rodín častokrát spravia dieru do sveta. Odídu von a tam sa im zadari. Ma to svoju logiku, vždy nejaké deti ostanú doma, o patria rodičov. Ty sa zariad pre seba. Peniaze, ktoré tlacis do domu, ti nikto nevráti. Daj rodičom podpísať, ze si vložil 0000 do domu. Aby si raz nedostal z domu len z koláča dieru a teraz ako mladému človeku ti chyba. Ale inak, si rad na svete, nie? 🌞🌍🍀
@dominikak4 Dominika, klobúk dolu! Fakt, neskutočná bojovnica je z Teba a silná osobnosť. Je mi fakt ľúto, aké detstvo si si zažila, no ako sama píšeš, zocelilo Ťa to a vďaka tomu si teraz človek aký si a vážiš si to omnoho viac, ako človek, ktorý dostane všetko ako na podnose. Aj ja som si vydrela to, kde som teraz sama, tak viem o čom hovorím. Som veľmi rada, že si sa s nami podelila o svoj príbeh, ktorý je nesmierne inšpiratívny a teším sa Tvojej skromnosti, empatii a tomu, že máš ❤ na správnom mieste. Držím Ti palce a želám pevné zdravie 🙏
P.S. Od známej som sa "náhodou" dozvedela, že aj SM sa dá liečiť, ak chceš, ozvi sa mi do správy a môžem Ti dať viac info 😉
@autor
Ahoj, uff, troška silná téma... vieš, každé dieťa si rodičov vyberá ešte kým sa im narodí. Z nejakého dôvodu, ktorý zrejme teraz nechápeš, si si ich vybral Ty sám. Možno práve preto, aby si sa namakal na svojom šťastí sám, alebo aby si si vážil to, čo máš, lebo si si to sám zadovážil. Alebo je v tom nejaký iný dôvod, ktorý pochopíš neskôr, alebo nikdy...
Chápem Tvoj hnev, rozumiem aj Tvojmu rozhodnutiu neurobiť rovnakú "chybu" ako Tvoji rodičia, je to všetko v poriadku. Skús sa prosím na to pozrieť z iného uhlu pohľadu a skús popracovať na seba rozvoji a pritiahnuť si lepšiu budúcnosť bez hnevu z minulosti, no so silou čeliť lepšej budúcnosti a ak chceš, napíš mi súkromnú správu, mohla by som Tvojej rodine pomôcť s tou plnšou chladničkou 😉
@dominikak4 Si veľmi veľmi dobrý človek. Chcela by som ťa poznať. 😊 Želám pevné zdravie tebe, detičkám i rodičom - jednoducho všetkým. Si naozaj krásny človek. ♥️
@autor Neboj, bude dobre. 🙂 Zaslúžiš si to.
@katka3010 ďakujem, ak sa neurazíš, ja o tej SM nemôžem písať a ani na ňu myslieť, dostáva ma to do stavu bezhraničného strachu a úzkosti až hypochondrie. V rámci polročnej diagnostiky som si prešla peklom a nechcem sa tam vracať, vytesnila som to do ďalšej kontroly po pôrode a pri tom chcem zostať. Viem o tej diagnóze viac než dosť, žijem s ňou vďaka otcovi a zároveň sa jej bojím asi viac ako smrti. Snažím sa veriť, že liečba v mojom prípade nebude potrebná, že ma tá pliaga obíde, aj keď niekde v kútiku duše viem, že to tak asi nebude....budem to riešiť ak to príde, tak ako všetko....
@dominyca9 ďakujem za tvoje milé slová, ďakujem všetkým, vôbec som také reakcie nečakala.
@dominikak4 si velmi silna zena ,no vzdy mi je luto az do plaču ked vidim ako sa odsuva zdrave dieta bokom a energia a starostlivosť ide do dietata postihnuteho,podla toho co pises tak tvojej sestre by bolo fajn v domove uz ako dietatu a mohli ste mat vsetci plnohodnotni zivot,sestru navstevovat a mozno na vikend brat domov...zial vela rodicov si toto uvedomi neskoro a trpia zdrave deti v rodine. ..drzim palce v buducnosti❤️
Niekto sa narodí do slabšej rodiny,iný zas prežije život s tyranom, niekomu osud nadelí chorobu a iný je zas celý život sám. Každý máme dáky diel niečoho čo si nesieme. Zo svojho udeľu si zober to ,že si zdravý. Si šikovný keď študuješ VS. Neľutuj sa a ani si nedávaj pred oči detstvo. Máš možnosť si sám vybudovať rodinu tak rob tak aby tvoje deti žili na úrovni ,aby nemuseli zažívať to čo ty.
@miadi absolútne s tebou súhlasím, píšeš veľmi rozumne a z tvojich pismeniek cítim že si vyrovnaná bytosť napriek zlým životným situáciám,si silná žena 💛
@vlcik1 ty píšeš bludy a ani sa nesnažíš chápať čo ti @miadi píše a čo sa snaží vysvetliť.
A keď píšeš že cítiš autorovu bolesť tiež je to blud,to cítiš tú svoju bolesť lebo máš rovnakú skúsenosť ako on z detstva, hneváš sa tu na ženu ktorá je silnejšia ako ty lebo ona odpustila a žije si spokojne??? Ako to vážne? Spokojná je práve preto že odpustila a je vnútorne vyrovnaná,z teba cítiť zatrpknutosť a aj autor je skôr nasraný ako ubolený... a prečo vlastne??Lebo žije a má dve zdravé ruky a nohy??
ps:keď má človek traumu atď treba to riešiť s odborníkom nakoľko psychika je mocná čarodejka a za potlačené emócie a nevyriešené traumy sa platí krutá daň.
To čo človek potláča a ukladá do podvedomia ho dobehne skôr či neskôr vo forme fyzického neduhu.. takže keď ti píše @miadi to čo píše tak vie o čom píše,žiaľ ty spíš tak nechápeš 🤷

Ja naopak poznám rodiny, kde rodičia majú peňazí ako pliev, no z detí sú flakaci, fetaci, kriminálnici a zlodeji. Nie je na škodu vážiť si jedlo, bývanie, peniaze a dobru prácu. A to si vedia vážiť väčšinou len takí, čo zažili aké to je nemať peniaze, nemať zdravie, neísť na dovolenku, alebo nemať kde bývať a čo jesť. Vŕtať sa v minulosti je najväčšia somarina a brzda v živote. Máš teda jedinečnú možnosť žiť presne tak ako si vždy chcel. A nie obzerať sa už naspäť. A nestaraj sa do druhých prečo niekto deti ma a prečo ich ma. Je ta vlastne do toho prd makový. Ži svoj život a súd seba. Nie druhých.