Prečo na Slovensku ubúda bocianov a lastovičiek?
Ahojte všetci čitatelia(ky) v poslednom čase som si všimla že každým rokom prilieta menej a menej bocianov a aj lastovičiek čo je veľmi smutné... Ako dieťa som trávila každé leto u babky a bocianov a lastovičiek bolo všade a pravidelne sa vracali na stejné aj nové miesta no v poslednej dobe akosi tie hniezda sú už prázdne a overených 7 miest bolo tento rok len 2 obsadené 😔
Čím to je že ten návrat našich vzťahovavých vtákov postupne klesá a už je dosť zriedkavé ich vidieť .Ako dieťa som.to zbožňovala práve príchod týchto vtákov a veľmi som sa tešila keď som počula klepot zobákov bocianovalebo lastovičiek keď nám z hniezda vykukovali tie malé hlávky a ten ich štebot 🥰 A teraz je to všetko preč bolí ma z toho srdce keďže som milovníkom zvierat aj som koľko krát zachránila zvieratká ci vtáky robí to tento svet krajším miestom no teraz si neviem vysvetliť prečo sa toto deje. Moja babka vravieva že raz príde doba keď nepríde už ani jeden z nich a až vtedy si uvedomíme hodnotu života a prírody a nebudeme ju brať ako samozrejmosť.
Co? Malo bocianov? Nikdy som ich nevidela viac ako posledne roky. Kedysi bolo bocianie hniezdo raritou, dnes ich ma kazda dedina v mojom okoli niekolko. Na luke rovno pri nas sa ich pasie naraz aj 20.
Lebo sme debili,čo lastovička zhodia hniezdo ,nechcú aby hniezdili u nich na oknách,bytovkách....a aj globálne otepľovanie,emisie .
Málo bocianov? Príď na návštevu k nám,na každom druhom komíne je plne hniezdo,aj 4-5 mladých 😃
Bežne po záhrade sa mi prechádzajú bociany,deti zo škôlky ich majú skoro ako "škôlkarskych maskotov"lebo ich maju denne v záhrade, doslova už môžu deti k nim ísť,tak si zvyknuté na ľudí
Lebo sme debili,čo lastovička zhodia hniezdo ,nechcú aby hniezdili u nich na oknách,bytovkách....a aj globálne otepľovanie,emisie .
@anonym_f2a6c8 mam tri hniezda na dome a nezhodim ich,ale mas pravdu,debilovia zhadzuju
odkiaľ si nato prišla že je menej a menej lastovičiek? možno máš pravdu, neviem. pracuješ s ornitologmi? oni by vedeli dať presnú odpoveď.
my vždy sčítavame vtáky keď je výzva od ornitológov. býva to niekedy vo febr. a tam krásne vidíme ako je málo vtákov po tom bláznivom Silvestri.
lastoviciek je menej v obyvaanych oblastiech, lebo stracaju miesta kde by mohli hniezdit a aj potravu. Kedysi hniezdili pod strechami dedinskych usadlosti s dobytkom, kde hnoj bol zdrojom rozneho lietajuceho hmyzu, co je hlavna potrava lastoviciek aj beloritok. Ale uz zistili, ze sa da hniezdit napriklad aj pod dialnicnymi mostami, takze z obyvanych oblasti sa odstahovali tam a v obyvanych oblastiach ich vidame malo.
Co sa bocianv tyka, je ich stale viac a uz sa naucili aj zimovat na nasom uzemi, nie vsetky odlietaju do Afriky, mnoho zimuje na juhu Europy a aj na juhu Slovenska
@anonym_autor milujem zvieratá aj vtáčiky. Ale práve ja som štyri hniezda lastovičiek zničila. Resp nie hniezda, len začali s výstavbou... Máme novú fasádu, a na štyri okná sa rozhodli si spraviť hniezdo. Nemam to odfotené ale toľko bordelu, hovienok, blata, slamy, hliny, kamienkov... Bolo mi do plaču. Krásna sivá fasáda a okakana.. drhla som to a vtáčiky nevtaciky, prelepila som ten kút sackom aby ich to odplasilo. Kto nezažije, nepochopí.
Ale potvorky si našli miesto nad balkónom vysoko v štíte a hniezdo už je tam. A už sa aj ozývajú mláďatká. Schválne tu zajtra pridám fotku aká je dlažba na balkóne teraz... 🥹 Momentálne nemám to srdce hniezdo zničiť ale určite nechcem aby sa tu o rok vrátili.. takže ak má niekto radu, čo s tým.. dajte.
My sme doma milovníci zvierat tiež. Minulý rok koncom augusta sme sa sťahovali na nový dom s bielou fasádou. Lastoviciek tu máme neúrekom a veru, bránili sme im aby si robili hniezda, aj tak stihli porobiť blatove bodky skoro okolo celého domu. Naozaj to vyzeralo hrôzostrašne a ani sa to nepodarilo úplne vyčistiť. My sme sa s manželom zhodli, že nabudúci rok kúpime umelé hniezda. Je to krásny a chránený vták, veľmi užitočný, radosť pozerať, ale naozaj si nechcem nechať zničiť niekoľko tisícovu fasádu nového bieleho domu. Na byte sme mávali lastovičky tiež, ale tam si jednoducho spravili hniezdo v rohu a všetko ok. Ale na dome skutočne porobili blatove bodky na 3 metrovom úseku a nakoniec začali stavať aj tak inde.
@anonym_autor Môže to byť aj regiónom, krajom. Ja som práve naopak nikdy nevidela viac lastovičiek. Neviem možno iba si viac všímam,pozorujem vtáky. Ale keď prileteli bolo to nádhera. A bociany vidím občas keď sa chodím bicyklovať. Tu u nás nemajú veľmi hniezda.Ale všimla som si aj to,že som nikdy ešte nevidela toľko uhynutých u nás na sídlisku. A rôzne druhy. My dávame v lete aj napájadlá vodu vtáčikom a v zime krimime sykorky.
@anonym_f2a6c8 poškodiť hniezdo chráneného živočícha (a okrem holuba sú to všetky vtáky) v čase hniezdenia je protizákonné. Kľudne nahlásiť.
@anonym_autor milujem zvieratá aj vtáčiky. Ale práve ja som štyri hniezda lastovičiek zničila. Resp nie hniezda, len začali s výstavbou... Máme novú fasádu, a na štyri okná sa rozhodli si spraviť hniezdo. Nemam to odfotené ale toľko bordelu, hovienok, blata, slamy, hliny, kamienkov... Bolo mi do plaču. Krásna sivá fasáda a okakana.. drhla som to a vtáčiky nevtaciky, prelepila som ten kút sackom aby ich to odplasilo. Kto nezažije, nepochopí.
Ale potvorky si našli miesto nad balkónom vysoko v štíte a hniezdo už je tam. A už sa aj ozývajú mláďatká. Schválne tu zajtra pridám fotku aká je dlažba na balkóne teraz... 🥹 Momentálne nemám to srdce hniezdo zničiť ale určite nechcem aby sa tu o rok vrátili.. takže ak má niekto radu, čo s tým.. dajte.
@emka530 predávajú také plexisklá, ktoré navŕtate do fasády a lastovičky tam už nepostavia nič, tiež máme novú fasádu, takže sme to montovali hneď na jar, takmer to nevidno a funguje
No lebo človek len všetko ničí.. u nás máme lastovičiek veľa, lebo mne nevadia hniezda na fasáde, aj keď máme pekný moderný dom 🤷.. mám tu aj 7 hniezd a celé leto pokoj od hmyzu..
@emka530 ukáž malinkých
My sme doma milovníci zvierat tiež. Minulý rok koncom augusta sme sa sťahovali na nový dom s bielou fasádou. Lastoviciek tu máme neúrekom a veru, bránili sme im aby si robili hniezda, aj tak stihli porobiť blatove bodky skoro okolo celého domu. Naozaj to vyzeralo hrôzostrašne a ani sa to nepodarilo úplne vyčistiť. My sme sa s manželom zhodli, že nabudúci rok kúpime umelé hniezda. Je to krásny a chránený vták, veľmi užitočný, radosť pozerať, ale naozaj si nechcem nechať zničiť niekoľko tisícovu fasádu nového bieleho domu. Na byte sme mávali lastovičky tiež, ale tam si jednoducho spravili hniezdo v rohu a všetko ok. Ale na dome skutočne porobili blatove bodky na 3 metrovom úseku a nakoniec začali stavať aj tak inde.
@cejarka to ani nemusiš mať na dome, ale takom stlpe v strede zahrady, odporučam každemu, kto chce mať čistu fasádu
treba si to preklikat, ma to asi 7 fotiek, veža pre lastovičky v Belgicku
@cejarka to ani nemusiš mať na dome, ale takom stlpe v strede zahrady, odporučam každemu, kto chce mať čistu fasádu
treba si to preklikat, ma to asi 7 fotiek, veža pre lastovičky v Belgicku
@karolinakr Ďakujem, určite kúpime. Lastovičky chceme, len tak, aby sme boli spokojní aj my.
@anonym_f2a6c8 mam tri hniezda na dome a nezhodim ich,ale mas pravdu,debilovia zhadzuju
@janinah My bývame v bytovke. Kúpili sme 4 hniezda a všetky sú obsadené. Pozorovať tie malé vtáčiky je lepšie ako sledovať telku. Máme ich 5 mesiacov z celého roka a nemenili by sme. Parapet vyčistíme po ich odlete a tešíme sa na ich návrat. Je smutné vidieť koľko hniezd na sídlisku je pozhadzovaných.
My sme našim nebránili, chodili k nám roky. Zaujímavé bolo, že neboli na 1 hniezdo 2 dospelé ale 3 a všetky poctivo kŕmili. Minulý rok si nám spravili hniezdo z druhej strany domu belorítky. Už sme si nejak zvykli ze po nich treba upratat, vždy sa na ne tešíme kedy priletia a na mláďatká. Minulý rok sa im tam nasťahovali vrabce ,tak si postavili hniezdo kúsok vedľa. A tento rok nič, ani jedna z 3 lastovičiek neprišla, a ani tie belorítky. A celkovo k počtu, teraz sa zberajú odlietat , a čo vidím na drôtoch je ich naozaj žalostne malo oproti minulým rokom. Pritom hniezdiť majú kde, kúsok od nás majú koňa, tak aj muchy by hádam boli. Neviem čo sa stalo.

bociani su brutalne predatory, napriklad decimuju kibicov co dokazu zahniezdit iba raz