icon

Prečo niekto používa slovo "až" namiesto "nech"?

20. okt 2022

Už ma to dávnejšie napadlo - vídam to tu v diskusiách. Je to čechizmus alebo niektoré nárečie to má tak zaužívané? Mne to "drása uši". Normálne chvíľu musím rozmýšľať nad významom vety. Napr. : " až to dobre dopadne" namiesto "nech to dobre dopadne"... a pod. O nič mega dôležité nejde, len ma to zaujalo. Ďakujem

river_song
Autor odpoveď zmazal
kiwi3
20. okt 2022

@sissy27 si z ba alebo zapadneho slovenska? lebo ja mam podobne "problemy", asi to dost zavisi od "miestnych zvyklosti". aj ked "napadlo ma" pouzivam tiez a niekedy aj dvojzmyselne.

hiro
20. okt 2022

Ked sa tu tak vyznate, mna udivuje preco tu niekto pise napriklad "pól štvrtej" a nie "pol štvrtej"? To nie je z cestiny ci? Ma to nejaky iny povod/dovod?

0silvia0
20. okt 2022

@hiro co si ja pamatam z detstva kedysi sa to "pól" bezne pouzivalo.

ichbinich
20. okt 2022

@hiro
Mne opravuje telefon casto na taketo nezmysly. Takze u casti to je urcite tiez "vina" telefonu, fakt vazne 😉 😀 Mne napr. telefon nepise OK, ale ôk. Ako nechapem. Ked pisem, OK, vzdy myslim OK a nikdy nie ôk. A to mi opravuje aj v nemcine/anglictine. Ide ma porazit 😀 (a mam nastavenu aj nemcinu, aj slovencinu, aj anglictinu a telefon rozpoznava reci celkom dobre. Az teda na to ôk 😉)

sissy27
20. okt 2022

@kiwi3 áno 😀 ako ja chápem, že sú to všetko nárečové záležitosti, a určite stredoslováci / východniari by si našli rovnako na tom našom. Ale aj tak mi je z tých vecí občas normálne nevoľno 😂

hiro
20. okt 2022

@ichbinich "ôk" :D Som si to dal googlit, lebo anglictina, nemcina asi take slovo nema. Naslo mi nejaku hudobnu skupinu a Hornbach 🙂 Tak zase som mudrejsi, to slovo fakt existuje:

0silvia0
20. okt 2022

@sissy27 tvoje tiky su aj mojimi tikmi. Tvoje pocity nevolna su aj mojimi pocitmi. Uplne totozne😀

0silvia0
20. okt 2022

@hiro ale ved to vysklonovali oká... Sada ôk

jaskolka
20. okt 2022

@sissy27 áno, v slovenčine to trhá uši a oči,aj mne. Ale napríklad doma, keď hovoríme po rusínsky, tam to všetko sa skutočne bežne používa (do doktora, počkám za mužom, zimusne veci, letná voda - vlazna voda)
Bez problémov prehadzujem medzi jazykmi.
No v slovenskom jazyku by som to nevedela používať, uz len znelo by mi to hrozne 🙂.

ivuska027
20. okt 2022

Mne vadí zle používaný výraz "nakoľko" a "keďže, pretože a lebo". Niekedy to "nakoľko" až smiešne vyznie, ako chcel ten človek pôsobiť dôležito 😂🙈

lilope
20. okt 2022

@ichbinich všetci čo sa vyhovárajú na opravu telefónu, tak nech si vypnú automatickú opravu a majú po probléme. Urobila som to hneď na začiatku, lebo som viac opravovala telefónom dokončené slová ako písala text.
Teraz nehovorím o tebe, ale najviac ma pobaví, keď človek má v texte xy hrubiek a nesprávnych slovných zvratov a vyhovorí sa na telefón. No jasné 😎

hablko2
20. okt 2022

@livinka1111 ja som z Kysúc a okrem MK som sa s tým nestretla 🙂

0silvia0
20. okt 2022

@ivuska027 mne zas tieto tebou napisane slova vobec nezneju dolezito (teda ze ten co ich pouziva chce byt dolezity), skor obycajne, bezne.

viestta
20. okt 2022

@lilope telefón hrúbky občas opravuje, takže niektorým sa také zíde. Horšie je keď si blbec zamysli, že vie lepsie ako ja co chcem napísať. A keď neprečítam, tak napíše kadejaké chu-jady. Ale môj už sa naučil aj chu-jady pisat😃

ivuska027
20. okt 2022

@0silvia0 keď je "nakoľko" v zlom kontexte, tak áno. 🙂

katkati
20. okt 2022

Juj, ako nemám rada, keď niekto ukončí vetu spojkou "či?"

ichbinich
20. okt 2022

@lilope
No ja to mam zase zapnute, nech mi pise diakritiku a nech mi opravi preklepy. Inak pisem bez diakritiky (na pocitaci).

Na starych telefonoch som ale slavne-neslavne "T9" vypinala ako prve 😀
Smart-telfony su ale celkom dost smart, az na to "ôk" a este v nemcine mi predlozku "im" opravuje na "I'm" do anglictiny. A ked nedavam pozor, tak to tak odoslem a prijimatel musi mat dojem, ze som blb a pritom som len prilis rychlo tukla na odoslat 😀

0silvia0
20. okt 2022

@ivuska027 no tak ked niekto napise v bazari, ze nemozem vam premerat veci, nakolko nemam cas😀 alebo kedze som odcestovana, pretoze mam narok na dovolenku, tak vam balik odoslem o tyzden... v tychto pripadoch snad ano😂

ichbinich
20. okt 2022

@lilope
A poznam, hrubky, ze mi oci idu vyliezt a vraj to "opravil telefon".

sticker
trema
20. okt 2022

Mna v poslednom case irituju slova ako drevenne, kozenne, sklenenne.. vazne tam treba napchat dve n?

martinkatinka
20. okt 2022

@livinka1111 ja som z Kysuc a nezda sa mi, ze by to tu bolo take rozsirene 🤷

lilope
20. okt 2022

@viestta @ichbinich
Mne sa pravidelne stalo, že telefón nerozoznal nominatív mn. čísla, slová vír/výr alebo mi/my písal ako si zmyslel alebo dopisoval slová, ktoré som nemala v úmysle napísať, tak ma to tak naštvalo, že som s tým spravila rázny koniec. Nemám rada, keď v tom nie som sama sebe pánom a keď už mám napísať nejakú capinu, tak je to len moja chyba. Aj sa k tomu rada priznám 😄

nikky6
20. okt 2022

a na Hornej Nitre sa pouziva slovicko "az" v suvislosti zase celkom inej. "vezmi si z tych buchiet, AZ chces". 🙄 😂 tiez sa mi nad tym rozum zastavuje, ale tak budis :D iny kraj, iny mrav, evidentne 😂

vroni
20. okt 2022

Hrdo sa hlásim, že som úplne ľahostajná k používaniu napadlo ma. Zato plujem oheň a síru, keď čítam tomu nechápem.

simi_77
20. okt 2022

zaujimave, nad tym som nikdy neuvazovala 🙂

ibrunova
20. okt 2022

AŽ sa používa okolo ZA, PB.. Do doktora na východe.. Každý región má svoje.. Ja nechápem napríklad ideme lekárke..

januelik
20. okt 2022

baby mňa najviac vytáča keď mi niekto napíše pošli mi niaké koláče, alebo kúp mi niaké čokolády. Toto ako fakt? Nijaké oki tak žiadne. Píše sa nejaké

boldo87
Odpoveď bola odstránená
sissy27
20. okt 2022

@0silvia0 ďakujem, že ma v tom nenecháš 😂