Prečo používať slovo "mamka" namiesto "mama"?
Citam dnes diskusie a prispevky a vsade sama mamka sem, mamka tam. Miesto mama, mamina. To len mne pripada vyraz mamka ako z knihy Cenkovej deti? Alebo ako v starej inscenacii kde takto deti matky oslovovali? To kde sa toto pouziva?
Dalsi vyraz "puberta" ako vyraz pre pubertalne decko, adolescenta, pubertiaka. Ved puberta je vyraz pre obdobie dospievania, nie pre pubertiaka. A kazda tu pise zhanam toto a hento pre moju pubertu.
V podstate ma zaujima, ci je tu este niekto komu to trha usi. Take ze mat tvoje problemy, nemas co riesit a preco to pises ako anonym mozete vynechat, dakujem za pochopenie.
@1ryba velmi dobre prirovnanie! Ja som dost vela rokov bola v tom ze to je “hanlive”, ked som pocula ze mamka kukam ze ako skaredo hovori mame. Som z ba.
Inak moja kolegyna hovorila ide byt dazd 😀 kukam ze co?
@1ryba mne to divne nepride, kedze som v tom vyrastala🤭🤭🤭
mne mamka pride praveze uplne normalne a deti ma tak volaju, aj manzel niekedy pred detmi. Nevidim v tom nic divne. Mamina je pre mna az prilis. Je to taky stred medzi mamou a mamickou a ja som za. Ja pocuvam od kolegyne, ze matka...takze ona so svojou mamou extra dobry vztah nemaju.
Pubertu v takom vyzname som nepocula a kedze je na to slovo pubertiak, tak je to cisto len lenivost asi alebo nejaky novy trend. Mne sa to nepaci.
Ja som tiez považovala výraz "mamka" za nadávku (v ba sa v tom význame používa), až frajer z východu ma vyviedol z omylu, že u nich je to pekné oslovenie. O mojej puberte hovorím ako o puberte aj keď už vlastne ide o dospelú mladú ženu. Zato také "tomu nechápem" mi dokáže zdvihnúť tlak celkom spoľahlivo. Alebo guľáš. 🤣A vôbec mi nevadí, že ma deti stále oslovujú maminka.
no ešte pridám,čo mňa vytáča....
ideme vonku
zo mnou
@1ryba ja som tu neni🙈🤣🤣🤣 ale uz sa to na mna nalepilo a pouzila som to aj ja parkrat🤣
pre mna je mamka je to najkrajsie oslovenie ❤️
@matkahelka presne, nepoznam nikoho v okoli kto by hovorila mamina, tu sme mamky 🤗
“Kekse” pouzivame normalne, ani mi nenapadlo, ze je to nespisovne. Mna tu zase nedavno prekvapilo, ze okolo Ziliny sa na kekse pouziva vyraz “doboška”.
A tiez ma vytaca vyraz “bruško” pre velke tehotenske brucho. A nemozem nespomenut “ideme vonku”, “boli sme von”.
@belllinka keks keksy - dub duby... kekse su nemecke
Mojich rodičov volám maminka a tatinko .....mňa dcéra mami a tati a dakedy menom , keď jej niečo nechcem dovoliť tak mi povie ale mama
U nás na západnom Slovensku sa bežne používa mama, tato, babka, dedko. Ak niekto povie mamka, tatko, tak to má hanlivý význam. Niektorí mladší používajú české slovo maminka alebo mamina, mne osobne sa to nepáči.
@guiseppinka ano, musela som sa zamysliet, podla coho sa to sklonuje 🙂
Moja smrť je vychodniarske HRAJEME. Kde prišli východniari k cechizmu je pre mňa nepochopiteľné.
Inak nechapem preco a ako prisli ludia k tomu ze mamka znamena nieco skarede.. ved to je akoby niekto je zuza a oslovia ju zuzka, lucia/ lucka, kata/ katka, mata/ matka.. predstavuje to predsa nieco pekne mile.. a nie hanlive
@euka210 ja som z TN a tiez tak hovorim lahky,sol,volno atd bez ľ.
Ja som mala kolegynu z KE a idem do doktora,idem pratat to som si dlho zvykala
A teda k mamka to mi az tak nevadi ako ked som viac krat pocula u deti v skole,ze matka ma nepusti,alebo mater mi zakazala.
Moje deti ma volali mamka, mamicka, teraz mami. Vnucata rodicov volaju mamka, ocko, tatko. To je take vychodniarske. Lebo Vychodniarom zase trha usi zapadniarska mamina, maminka, babina, babinka a ocino. 😉