Prečo používať slovo "mamka" namiesto "mama"?
Citam dnes diskusie a prispevky a vsade sama mamka sem, mamka tam. Miesto mama, mamina. To len mne pripada vyraz mamka ako z knihy Cenkovej deti? Alebo ako v starej inscenacii kde takto deti matky oslovovali? To kde sa toto pouziva?
Dalsi vyraz "puberta" ako vyraz pre pubertalne decko, adolescenta, pubertiaka. Ved puberta je vyraz pre obdobie dospievania, nie pre pubertiaka. A kazda tu pise zhanam toto a hento pre moju pubertu.
V podstate ma zaujima, ci je tu este niekto komu to trha usi. Take ze mat tvoje problemy, nemas co riesit a preco to pises ako anonym mozete vynechat, dakujem za pochopenie.
Som zo samého stredu Stredného Slovenska, a tiež mám mamku. 🙂 Bratrancova dvojročná dcéra ho volá "tatíčko", to by ti asi ešte viac trhalo uši, však mám pravdu?😂
Absolútne mi to nevadí,nech sa každý oslovuje ako chce. Mňa moje dieťa volá dokonca aj menom 🤷🏻♀️. Svoju mamu volám mama. Sú oveľa horšie slová ako mamka a puberta.
Na západnom Slovensku má mamka a tatko vyslovene negatívnu konotáciu - moji spolužiaci na druhom stupni ZŠ tak hovorili rodičom, keď boli v pubete a ,,neznášali ich." Inak ja slovo mamka tiež neznášam, to je jedno z najhorších slov aké v slovenčine poznám, mamina sa mi tiež nepáči, ale nie až tak ako mamka. Pre otca neznášam oslovenie ,,tatík" a ešte keď to tu nejaká dospelá napíše - dá fotku s deckom a k tomu ,, čakáme tatíka" alebo podobne. 🤢
Ja som si všimla, že mamka používajú ludia z východného Slovenska. Sama som bola šokovaná, keď som počula na ihrisku ako sa oslovuju mamy " daj mamke, pod k mamke". Pre mňa bolo slovo mamka, keď som chcela mojej mame škaredo povedať, ked som bola na ňu nahnevaná. Preto toto slovo beriem ako urážku, škaredý výraz pre mamu. Moje deti majú zakázané ma tak oslovovať. Ale aspoň hneď viem na ihrisku identifikovat, kto je z akej časti Slovenska
Tak ja volám mamu, mama, jeden brat máti alebo mamča a druhý mamka. v podstate nevadí mi ani jedno ani mi to netreba uši. Viac mi vadia Kekse, a rupsak.
A svoju dcéru volám tiež predpuberta alebo decko moje....ona mňa mami, a otca volá oci alebo tatik
Mama a ocec 🤣 niet nad krajšie oslovenie
@dadushka007 aj na strednom slovensku sa pouziva mamka. Vlastne jediny kto s tym ma problem je BA a okolie 🤷♀️
No tak u nás najmladší syn ma volá maminka, prostredný mamina a najstarší mama. 😁
Manžel svoju mama, ja svoju mamina, dcéra mna mamička a syn mamka 😂 a to nie sme ani z východu 😉
@earlgrey neznasam vychodnarske spojenie "idzem do maceri/švekry"
A ocec je teda tiez dost odveci a extremne dlho mi trvalo, kym som k vyrazu "cetoš" priradila spisovny vyraz...
Pre mna ma skor "mamicka" taky neagativny ironicky naboj...
@guiseppinka ešte je aj ujčina a nepoužíva sa to len na východe,ale aj na Orave.
@tetapetra s ujcinou som sa stretla tiez, ale menej (v ocovej strane, tam boli kontakty slabsie).. ked som sa pytala na pribuzensky vztah, tak to bolo rozmyslania🤣🤣 a s oravou nemam spolocne nic, ale tieto vyrazy sa pouzivali kdekolvek, kde sa rozlisovali ludia podla stran...
Mne napriklad mamka znie tvrdo, tak ako tatko napr.,nie s milym podtonom. Ja som hovorila vzdy zas mamina.
Mne viacej vadia extremne zdrobneninky ked dospele zeny tu pisu napr moja lasocka, keksicek, bobenko a podobne a ano aj spominane vianky vyssie..
@rozculena
🤣 presne tak a ja idem do vyvrtky aj za slovo brúško u dospelých! Mne keď dospely povie, no mas trosku bruško, slak ma ide trafiť. A je mi úplne jedno, či som tehotna alebo priste bachrata! No nie celkom ale priberám do brucha. Proste je to brucho a hotovo. Ešte keď sa bavím s malym synom a poviem: v brušku mam bavetko, tak ôk. Ale s dospelým sa napiť o mojom akebo jeho ho "brušku" kokos, tak to chytám amok.
@guiseppinka moja mama používala ujcinna a stryna pre tety, aby rozlisili či je z maminej alebo otcovej strany
My sme mali mamuľku ❤️ a ešte máme taťulku. 🥰 Používame len vnútri rodiny, vonku používame mama a otec. Výrazy mamka a tatko sa u nás považujú za hanlivé, nikdy sme si ich nevyslovili, to by bola veľká urážka.
Zalezi veľmi od tónu, akým sa tá mamka vysloví. Mala som kamoša vychodnia, on hovoril mamka. Ale toľko lasky v tom jeho podtone som nepostrehla ani u tých, ktorí hovorili mama, maminka, mamina. Krásne sa to od neho počúvali, keď o nej niečo povedal. A teda on mal od mamičkara na hony ďaleko 🙂.
@janickacrazy aj u nás tak
Tak ja som priamo z Bratislavy a slovo mamka používam úplne bežne. Svoju mamu tak síce neoslovujem, tú volám mami. Ale pre mňa osobne vždy radšej mamka, než mamina.
Mami, mama, mamka, mamina je ok. Môj otec pochádza z Oravy a hovoril "mať a mater" fuj, to je hnusné. Vždy som mu vravela, že je to hanlivé.
Mat tvoje starosti 🤣
@ina2405
Stojí vysoká, divá Poľana,
mať stará ohromných stínov,
pod ňou dedina Detvou volaná,
mať bujná vysokých synov:
či tých šarvancov Detvy ozrutných
Poľana na tých prsiach mohutných
nenosí a nenadája?
Alebo aspoň na tie výšiny
nehľadí dcéra tejto rodiny,
keď má porodiť šuhaja? -
Ako by Detva obrov nemala! -
Mať zrodila v poli syna,
trávovú plachtu porozvíjala,
z buka na buk ju pripína;
prvý raz oči šuhaj roztvorí,
čo vidí? - výsosť Poľany hory
a opachy nezvratných skál;
a spustí zraky prvé v doliny:
čo vidí? - hory zázračnej stíny
a prekrásnu slovenkú diaľ.
Mať žne: a kto to dieťa čičíka?
Šum lístia storočných dubov;
a k akej piesni chlapča privyká?
Vietor duje horou hrubou;
a pekná pieseň šumnej materi
mladučkú dušu len s krásou mieri,
aby celkom syn nezdivel:
a preto potom rád on počúva
aj keď Poľanou víchor predúva
aj mladuchy slovenskej spev.
Andrej Sládkovič Detvan

Je to cisto len o zvyku . Ja zas neznasam , keď ma deti volajú mamička , moja strašia dcéra to dobre vie , tak to naučila aj mladšiu a keď mi chcú urobiť nervy , tak ma tak oslovujú . Ale väčšinou ma oslovujú maminka / maminka . Aj to maminka mi trhá uši 😀 . Mamka sa používa väčšinou na východe , mamina na západe