Prečo používať slovo "mamka" namiesto "mama"?
Citam dnes diskusie a prispevky a vsade sama mamka sem, mamka tam. Miesto mama, mamina. To len mne pripada vyraz mamka ako z knihy Cenkovej deti? Alebo ako v starej inscenacii kde takto deti matky oslovovali? To kde sa toto pouziva?
Dalsi vyraz "puberta" ako vyraz pre pubertalne decko, adolescenta, pubertiaka. Ved puberta je vyraz pre obdobie dospievania, nie pre pubertiaka. A kazda tu pise zhanam toto a hento pre moju pubertu.
V podstate ma zaujima, ci je tu este niekto komu to trha usi. Take ze mat tvoje problemy, nemas co riesit a preco to pises ako anonym mozete vynechat, dakujem za pochopenie.
Juuuj... Takých pojmov je kopec.
Idem vonku, sme von 🙈 ide byť/mať, párka, idem pri doktora.. ale tak to sú všetko záležitosti nárečia. Čo sa mamky týka, tak ano, aj v mojom okolí je to vnímané s hanlivým podtextom. Najstaršia raz prišla zo škôlky a oslovovala ma mamka, tak som jej vysvetlila, že toto nie. Nikomu to ale neberiem. Mne viac ako toto všetko lezú na nervy pojmy ako "gyndoš", v ženskom rode "gynda" (uvidíme, čo mi na to povie moja gynda 🙈), úchvatné sú aj krámy. Dievčatá to na strednej škole používali, už vtedy to bolo hnusné ale keď mi to teraz povie žena vo veku +/-40 rokov, tak normálne nechápem. Tiež nesprávne používanie slova "keby" ( "keby ideme" miesto "keby sme išli" alebo "kebyže ideme")
Ale teda čo sa týka mamky, tak súhlasím. Mám tri deti ale mamka teda nie som 😂😂
@jankalukasova a ako ťa oslovujú deti, keď ti chcú povedať pekne? Zaujímalo by ma, čo je na slove "mamka " hanlivé 🤔 (Dana- Danka, Jana- Janka, Anna- Anka... atd, mama- mamka)
Ja bežne použivam mamka mamička.Skôr nechapem niekoho kto nazve svoju Maminu matkou😃ešte použivam aj mamča.Potom tu take perly čo mi udru do očí idem do doktora alebo ide mať 😀mne zas nevadia tie spominane kratase a Keksy lebo to použivam aj ja. Ešte tak keksiky. A hlavne ma rozosmeje keď niekto povie že idem napr na obyce namiesto do obyc.Ide do dediny a nie na dedinu😀
A nebolo tu asi spomenuté ,, mamulienka"😁. Mňa tak najmladší drobec volá a nejako sa u nás udomácnilo😀
@danielllka este raz si precitaj odpoved od @simsalabim na prvej strane. Niektore regiony skutocne vnimaju mamku hanlivo, s negativnym podtonom. Jednoducho to tak je.
A niekto tu spominal oslovenie tatík. To vnimam ako rovnaku hrozu ako mamka.
Autorka. Lenže racionálne vysvetlenie na to nemá nik. Prečo zdrobnelina Jana/Janka, Martina/Martinka je v poriadku. A mama/mamka je hanlivé. Chápem, ze to tak majú len zaužívané, len úplne nevysvetliteľné a nelogické. Horšie znie mama, napr.aj ako Jana, Dana...
@danielllka oslovujú ma: Mamiiiii 😂 (keď sú na druhom konci domu),mami, keď sú vedľa mňa, maminka, mamina, mamička. Mamka nie, ako to tu už bolo viac krát vysvetlené, to oslovenie sa tu vníma negatívne.
Vždy som závidel v detstve kamarátom, že volali svoju mamku mamka. Ja som ju volal mama, lebo to tak chcela. A taký sme mali aj vzťah. Chladný.
@aurelia2000 aj ja som moju tak volala😓mamulienku moju...
@slovakboy tak toto je dosť odveci tvrdenie, chladný vzťah ste určite nemali kvôli oslovovaniu mama. Milióny ľudí po svete tak oslovujú svoje mamy a vzťahy majú skvelé. Ako aj ja a moja mama.
U nás je tiež mamka skôr negatívne, ale chápem, že v iných rodinách alebo regiónoch je to zas inak. Ale v mojom okolí nepoznám asi nikoho, kto volá mamu mamka. Keby áno, neriešim. Rovnako ako ani pubertu. Mozno som ten výraz už aj použila.
@slovakboy toto je strašná blbosť čo tvrdíš, takýto citový výlev som od teba nečakala. My sme volali mamu "mami" a vzťah tiež nie je ktoviečo.
Túto pesničku od Tublatanky určite poznáš, volá sa matka, spieva sa tam o mame, a je v nej lásky a citu kopec:
Mala som kamaráta z nejakej dediny od Bratislavy a ten používal slovo pre mamu "manka" s takým hnusným expresívnym podtónom. Nie ako meno Manka z Rumcajza, ale ako manka-hnusná mater. Predpokladám, že toto nárečové bratislavské "manka" je príčinou toho negatívneho podtónu "mamka" v západnej časti Slovenska
https://narecie.sk/manka
Mamka nepoužívame vôbec, ani ja, ani muž, ani deti. Mami, mamina, maminka 🙂 a rovnako tati, tato, tatino. Sme z BA. Ale "mamka" nevnímam negatívne, len sa mi to nepáči, nie sme zvyknutí to vôbec počuť v okolí.
Som z vychodu a mamka je u nas bezne prirodzene oslovenie, ziadna mamina 😃 Pre mna je to najoblubenejsie slovo, jednoduche a krasne. Nikdy som mamke inac ako mamka nepovedala 🩷 Mama je neosobne a drsne, mamicka je moc, mamina take skarede. Mamka je najlepsie.
Slovo "mamka" neznášam, príde mi hanlivé. Moje deti ho nepoužívajú, ale počúvam ho okolo...
Moja mama tiež neznáša oslovenie mamka (aj keď teda nikdy som ju tak nevolala), sranda, som nevedela ze viacerým to trhá uši
@bonboniera no ako vidíš, je nás tu celkom dosť, ktorým to trhá uši. A tvoja mama je odkiaľ? Nech si zosumarizujeme tieto regionálne rozdiely.
Západ, takže asi to zatiaľ sedí podľa dosiaľ popísaných komentárov 😄
Radsej by som sa nechala doma oslovovat mamka (velmi pekne oslovenie a vobec mi nevadi) akoby mal doma niekto pouzit slovo rohlik alebo vysmazat 🙈
Aby som pridala do tohto mišmašu 😂 - my sme zo západu a vždy sa u nás hovorilo mama, mami, mamina. Ale počula som kamošku z Popradu viackrát hovoriť mamka. A normálne sa mi to zapáčilo, že keď mám teraz malé bábo tak síce ešte nerozpráva, ale ja mu vravím že “kde je mamka?” Čiže som to infiltrovala do tohto regiónu tiež 😂. Podľa mňa je dosť rozdiel s akým citovým zafarbením to človek povie, na tom to počuť.
mne pri slove mamka okamžite naskočí Mamka Pôstková - asi by som odpadla od smiechu, keby mi tak povedia deti doma
tatik je podla mna celkom v pohode - ovela horsie a pre mna uplne neprijatelne je "oco"
to ako o co go? alebo ocot - uplne protivny pocit to vo mne vyvolava, husiu kozu mam
@lenkahvh mne sa tiež vybaví mamka Pôstková. A možno aj tam pramení môj odpor... Ale skôr je to o tom, že v mojom okolí sa to považuje za skôr negatívne oslovenie všeobecne.

S tým výrazom mamka ta chápem. Som z Prievidze a v mojom okolí sa to nezvyklo používať. Vydala som sa za muža, ktorého rodina pochádza z východu a tam sa používal výraz mamka bežne. Muža som naučila, že výraz mamka mi vadí a že pre deti mamka "nebudem"..Som pre ne mama, mamina, mamička. Tak som ich naučila a tak to u nás funguje.