icon

Prečo pri jednom dni zatvorených obchodov ľudia šalejú?

2. apr 2021

Myslim ze si to vsimol nejeden normalny clovek 😃 Ja vsak nepochopim naco su ludom pri 1-2 dnoch zatvorenych obchodov plne kose? Ja si vzdy pred sviatkami radsej nakupim dopredu pretoze viem co to v obchodoch bude. Bohuzial dostala som sa do obchodu az vcera ale isla som si zbehnut len po pecivo a dalsich cca 6 veci v kosiku co mi bolo treba. Ale to co som videla mne sa naozaj zastavuje rozum. Ludia plne kose, dobre ze nie 20 rozkov a prosim pekne bez srandy niekto mal v kosiku 3 chleby. To akoze vazne niektori len jedia a jedia alebo co? Proste ja tomu nerozumiem. Ja nakupujem s mierou ziadne taketo nakupy nerobim ci je otvorene alebo zatvorene, kupim si len to co bezne potrebujem ale ked vidim v obchodoch toto tak naozaj neviem ci su nenormalni ostatni alebo som nenormalna ja??? Az som sa vcera hanbila ze som mala v kosiku len 7 veci a nie plne kose kopcom ako ostatni 🤦‍♀️

jana_eyre_2
2. apr 2021

@hettinka ja som tento pondelok (vždy chodím v pondelok alebo v utorok naobed je tak najmenej ľudí, neriešim či ide sviatok alebo nie) oproti normálu navyše kúpila sušené mango a cucoriedky, lebo boli v akcii a radi ho jedavame na vyletoch 😅.. nadváhu u nás nemá nikto, takže 🤔
@sisaka

sisaka
2. apr 2021

Zabudla som dodať, že tých 60% ľudí samozrejme nechodí na MK, tu sú všetci štíhli vrátane detí, prevažujú vegetariáni/vegani a v košíkoch sú len kilá bio ovocia a zeleniny.

jana_eyre_2
2. apr 2021

@sisaka z teba sa v poslednom čase stala strašné milá osoba...

viestta
Odpoveď bola odstránená
kisskiss
2. apr 2021

@evamea najbližší obchod je pomerne veľký supermarket na rušnom sídlisku 🤷‍♀️ viem piecť, ale nejeme toľko pečiva, že by sa mi oplatilo s tým babrať - odskúšané. Preto kľudne kúpim každý druhý alebo tretí deň zopár žemlí, ak treba.. lebo viem, že keď kúpim viac ako 4-6 ks, sa vyhadzujú, lebo buď už odstáte nechutia alebo sú dni kedy proste pečivo nejeme.. protiví sa mi to vyhadzovanie.. to isté mlieko.. mám obdobia, keď ho vôbec nepotrebujem ani k vareniu, ani naň nemám chuť ako na nápoj (takto ho konzumujem u nás totiž len ja - na banánové mlieko alebo k müsli) no a neznášam tú zvláštnu pachuť v trvanlivom mlieku, preto kupujem čerstvé.. a bolo už tak, že som kúpila 2 a potom som jedno zostarnuté vyhadzovala :( detto vajcia sú obdobia, keď sa dostanem k rodine a dostanem domáce vajcia, ale veľakrát neviem dopredu.. takže už bolo, že som vajcia z obchodu vyhadzovala, lebo som uprednostnila tie naše.. prosím ťa, vôbec to neber, že na každý jeden tvoj dotaz mám výhovorku, ale reálne to takto u mňa funguje.. proste mám z toho fakt blbý pocit, keď musím vyhadzovať a takto som si už zvykla tieto menej trvanlivé potraviny kupovať radšej častejšie. A v bežné dni vôbec nie je problém ísť tých pár vecí nakúpiť, zdržím za tam možno štvrť hodiny. Tu sa od začiatku porovnáva deň pred sviatkom a šialenstvo v obchodoch s inými dňami. Podľa mňa nikto nemá problém s veľkými nákupmi na dlhšie obdobie. Neviem prečo sa to tu tak dotklo ľudí, ktorí bežne nakupujú všetko na 2 týždne alebo na mesiac.. lebo naozaj je to rozdiel, videla som to x-krát, ľudia pred sviatkom hlava-nehlava hádžu tie veci do vozíka, niektorí sa správajú ako zvieratá. Preto ako som už v nejakom skoršom príspevku písala, som si radšej objednala online, celkom som si na to už zvykla od minulého marca..
A ja som sa na tvoj dotaz ozvala len ako tá osoba, ktorá chodí na tie nepochopiteľné drobné nákupy a snáď som to už dostatočne vysvetlila z mojej perspektívy. Každý si zvykne na niečo iné, keď zistí ako mu to vyhovuje.

kisskiss
2. apr 2021

@evamea no tak takýto dlhý príspevok som teda nemala v plane napísať, sorry 🙈🤣

jana_eyre_2
2. apr 2021

@kisskiss dotklo sa to preto aj tých ľudí čo tak nakupujú bežne, pretože presne týmto uvažovaním "prečo toľko" sa potýkajú kedykoľvek počas roka.. človek aby sa bál chodiť do obchodu a nakúpiť tak aby mal dosť lebo potom ho budú pranierovat na nete...

elementissa
2. apr 2021

@indiankaindi presne v tomto s tebou suhlasim, ze ludia naozaj nakupuju ako po nebohom pred kazdym sviatkom, ale myslim, ze je to mentalitou Slovakov, ze na všetky sviatky musia mat napecenych 25 druhov zakuskov a 15 druhov jedal, aby nahodou nejaky vidlacky sused neohovoril. Ti, ktori nepecu a nevaria specialne sviatocne jedla (ako my), tak maju rovnako veľký kosik ako kazdy tyzden. My sme boli naposledy v obchode minulu sobotu a ako som pozerala chladnicku, tak ak nepojdeme zajtra kupit aspon nieco, tak nebudeme mat co jest na vecere ci ranajky. Varit je z čoho aj na dalsi mesiac, ale je veľa ludi, ktori jedia varené jedlo iba na obed a cerstva zelenina a ovocie sa ti po tyzdni naozaj minú

jankalukasova
2. apr 2021

@mandarinka555 a preco stojis ako debil? Sa nevies postavit normalne?
Inak kto chce usetrit cas, tak usetri. V tescu maju napr. tie scanery. Ja som to pri velkom nakupe x krat vyuzila. Vsetko skenujes priebezne, na kase sa to zo scanera nacita do kasy asi za 3 sekundy, zaplatis a odchadzas. Ziaden problem.

mandarinka555
2. apr 2021

@jankalukasova Zlatko moje....ja stojím za tou kasou 😝 14 hodín sa mordujem s respirátorom na papuli a nemôžem sa ísť ani vychcať ☹

jankalukasova
2. apr 2021

@mandarinka555 nuz povolanie si si vybrala sama...daj vypoved a chod robit cosi ine. Kde je problem?

elementissa
2. apr 2021

@viestta podla toho, co si napísala (o cerstvosti), nakupujes jedine u nejakeho farmara alebo v Yeme za vysokohorsku prirazku. Ziadne maso co kupis v Kauflande ci Lidli nie je čerstvé, všetko je zmrazené a rozmrazene aspon 5x, pecivo je z polotovaru, mliecne vyrobky su ofarbena biela voda s mnozstvom roznych zahustovadiel, koncentratov a podobne. A v takých obchodoch kde je vsetko cerstve sa nestoji hodiny v radoch. Lebo to si priemerna slovenska populacia nemoze dovolit

kristiii
2. apr 2021

Nechce sa mi čítať všetky komenty, keďže už podľa prvých je mi jasné, že pre väčšinu ľudí je normálne sa pred každým sviatkom tváriť, že nastala apokalypsa. Aj ja som sa už viackrát takto "hanbila" v obchode, že mám vo vozíku len pár veci. Nedávno tu bola diskusia o zdravom a bežnom (nebio) stravovaní a míňaní peňazí na stravu, no schválne by som sa pozrela, kolke z tých, čo toto šialenstvo pokladajú za normálne, sú z tých, čo vtedy písali, že míňajú na stravu celú jednu výplatu. Lebo nie, bežne v týždni ani cez víkendy takéto fronty a plne nákupné vozíky v obchodoch nie sú. Takže rozprávky o nákupoch pre 5- clenné rodiny + dalsie domácnosti...to ako vážne? Česť výnimkám.

jana_eyre_2
2. apr 2021

@kristiii akože čo tým chces povedať, že 5clenne rodiny a ľudia čo nakupujú aj iným neexistuje?

klarka56
2. apr 2021

@kristiii áno, vážne. Keď potrebujem ísť na veľký nákup, tak mi je jedno, čo si o tom myslí niekto s troma položkami v košíku. Keď sa hanbíš za pár vecí v košíku, tak tam nechoď. Ja sa napr. za plný nehanbím, prečo by som mala? Lebo sa bude niekto na koníkovi pohoršovať? Kto čo nakupuje a koľko na to minie so svojich peňazí je každého vec 😉

viestta
Odpoveď bola odstránená
erickatt
2. apr 2021

Ja som napriklad nasim kupovala tiez 30 zemli. Ale zas da mama do mrazaku a na nákup im pojdem az za tyzden

vendulka80
2. apr 2021

Dievcata uplne zbytočná diskusia a rozculovanie sa. Nic sa nevyrieši rovnako ako ked sa rozculujeme nad nonstop nakupovaním seniorov. A zbytocne sa tu handrkuje o blbostiach. Nikto do života toho druhého nevidi... niekto robi velky nakup raz za tyzden, niekto chodi kazdy den. Ved to je kazdeho vec. My ťaháme s muzom 24 hodinové služby a ked nas niekto vidí s košikom tak tiez prevraca oci. Ale bohuzial mame prácu akú mame a 3 deti. A niekedy ozaj vyjde cas len tesne pred sviatkami. Tiez by som si isla radsej nakúpiť doobeda v klude po sluzbe ale hop neda sa. A po 11.00 je to vsade hlava na hlave. Nech si kazdy robi tak, ako mu vyhovuje🤷🏻‍♀️

elementissa
2. apr 2021

@viestta okej, tak od masiara este chapem a zvyšok je uz na tvojom uvazeni, ty vieš, co je pre teba dobre.

laurika999
2. apr 2021

@amarilka26 Tiež nerozumiem Tvojej poznámke o komentároch. Pokiaľ viem, si prihlásená na diskusnom fóre, kde ľudia odpovedajú na otázky. Píšu svoje skúsenosti, poznatky a aj komentáre .... a @viestta mala pravdu. Aj taká je realita dnešných dní a konzumného sveta. Bez rozmyslu ľudia pred sviatkami nakúpia, potom nespotrebujú nezjedia, vyhodia. A niektorí iní zasa nemajú čo jesť a obracajú každé euro.

jankapepe
2. apr 2021

@kristiii odporúčam navštíviť 5clennu domácnosť s jedným či dvoma chlapcami v puberte. Jeden zdravý chlapec vo vývoji zje za dvoch dospelých chlapov a ešte večer googli v chladničke 🙂 A áno niekto je ochotný aj svokre doniesť mlieko chlieb zemiaky aby sa nemusela s nákupom ťahať.
Rozprávky to nie sú 😉

felicita027
2. apr 2021

@jankapepe my sme 6 členná rodina najmladší detský člen má 7 mesiacov a najsatrší tohto roku bude mať 7 rokov a jedlo u nás mizne rýchlosťou blesku 🤐 neviem, si predstaviť, čo to bude v puberte 😂 to asi ani 1 košík mi nebude stačiť v obchode 😂

viestta
Odpoveď bola odstránená
felicita027
2. apr 2021

@viestta poviem, deťom nech si idú samé kúpiť, že nemôžem toľko kupovať lebo budú na mňa všetci v obchode zazerať, že mám pre 4 deti a 2 dospelých plný košík 😂 ale ako tak čítam niektoré komentáre tak niektoré ženy asi žijú v nejakej bubline v ktorej každá rodina má maximálne 3-4 členov a stačí kúpiť na týždeň napríklad len 10 rožkov, nejaký chlieb, maslo, 1 balenie cestovín a ryže, 3-4 jogurty, 1mlieko, pár ks zeleniny, ovocia, 1 balenie mäsa, 10dk šunky a bože chráň aby niekto zobral viac toho 😂

viestta
Odpoveď bola odstránená
matafich
2. apr 2021

Nikto nemá právo kritizovať ľudí v obchode, ak tam sám je.

kristiii
2. apr 2021

@jana_eyre_2
@klarka56
@jankapepe ja netvrdím, že neexistujú viaclenne rodiny, ani také, čo ešte bežne nakupujú ďalším svojim známym. Ale akože chce niekto tvrdiť a niekoho presviedčať o tom, že deň pred sviatkom sa náhle niekoľkonásobne premnožia? Takto to funguje pred každým, aj keď len jednodňovým sviatkom a plne smetiaky po sviatkoch či pribratí ľudia tiež niečo svedčia o potrebnosti týchto nakupov.

raszuz
2. apr 2021

@viestta u nás bola rodina, kde sa pre 4 dodpelých a 2 deti pieklo v nedeľu jedno kura, nikdy sme to nechápali, lebo u nás to bolo podobne ako u vás 🙂

amarilka26
2. apr 2021

@laurika999 mna len zaraza ako hned utocne reaguju niektore, aby sa nestarala atd...pritom autorka to nemyslela zle. Kam sa vytratila ludskost, pochopenie, zmysel pre humor. Hned tu utocia niektore ako ose. Zrejme ziju neusporiadany zivot a potom si tu liecia komplexy, inak si to neviem vysvetlit.

hettinka
2. apr 2021

@viestta odkedy má nás mladý 14, u nás NIKDY nezostane na dalsi deň. V obchode som kedysi platila tak 40-50€, potom 60 a najnovšie 80. A zje sa všetko.
A onak súhlas, niekto bude vypisovať o LIDL, aké nekvalitne, pritom vovnutri asi nikdy nebol. Ja tam kupujem jogurty, zlozenie mlieko a živé kultúry. Čerstvé mlieko (ako radšej by som z mliečneho automatu, ale momentálne nemal prístup) tam kupujem tiež, aj krabicové do zálohy a je v pohode, vajcia slovenské. Zeleninu sa snažím niečo vypestovať, ale sebestační nie sme zďaleka a v zime tržnica nefunguje. Niečo jesť musíme. A keďže všetko musím kúpiť s navarit teraz doma (inak sa stravujeme aj mimo domu), tak tie nákupy sú šialene. Keby som mala kupovať všetko len eko-bio-racio, jeme tak 2 týždne z mesiaca a zvyšok asi poslem rodinu na bioluku sa napásť 🤣