Prečo pri jednom dni zatvorených obchodov ľudia šalejú?
Myslim ze si to vsimol nejeden normalny clovek 😃 Ja vsak nepochopim naco su ludom pri 1-2 dnoch zatvorenych obchodov plne kose? Ja si vzdy pred sviatkami radsej nakupim dopredu pretoze viem co to v obchodoch bude. Bohuzial dostala som sa do obchodu az vcera ale isla som si zbehnut len po pecivo a dalsich cca 6 veci v kosiku co mi bolo treba. Ale to co som videla mne sa naozaj zastavuje rozum. Ludia plne kose, dobre ze nie 20 rozkov a prosim pekne bez srandy niekto mal v kosiku 3 chleby. To akoze vazne niektori len jedia a jedia alebo co? Proste ja tomu nerozumiem. Ja nakupujem s mierou ziadne taketo nakupy nerobim ci je otvorene alebo zatvorene, kupim si len to co bezne potrebujem ale ked vidim v obchodoch toto tak naozaj neviem ci su nenormalni ostatni alebo som nenormalna ja??? Az som sa vcera hanbila ze som mala v kosiku len 7 veci a nie plne kose kopcom ako ostatni 🤦♀️
myslim ze ludia to nerobia len kvoli 1 dnu ale nie vsetkym medzi sviatkami sa chce behat po obchodoch tak nakupia napriklad od vcera do utorka aby si sviatky mohli uzit v kruhu rodiny 🙂
A tych 20 rozkov a 3 chleby si viem bez problemov predstavit napriklad pre nejaku 4-5 clennu rodinu na 4-5dni 🙂
No aby mi niekto kontroloval kedy, kolko a co kupim 😂 .. staraj sa o seba, bude sa ti lahsie zit.
Necitala som diskusiu, ale neda mi nereagovat na uvodny prispevok...autorka pises ze "20 rozkov...a 3 chleby" a zhrozenaaa....nuz, kde si prisla na to, ze ty si prave tou reprezentativnou vzorkou naroda ? A ze si ma clovek kupit 6 rozkov ? Alebo neviem, kolko je podla teba nornalne ? Ty o tom rozhodujes, co je ok a co nie ? 🙊🙊 pozri, my mame 5 deti, do obchodu chodime raz za tyzden, pecivo kupujeme vzdy cca 40 rozkov a 4 chleby, ktore davame do mraznicky a postupne pocas tyzdna vytahujeme. Takisto kupujeme 4kg zemiakov, 4 kg masa, 4kg jablk a 4 kg hrusiek, asi 20 bananov, 40 jogurtov, 10l mlieka...Staci ti take vysvetlenie ? Alebo si totalne vykolajena, ako to preboha ti ludia mozu ? ☝😱😀😀 Alebo stale mas pocit, ze TY si ta JEDINA a vsetci by sa mali spravat ako ty ? A stale mas potrebu seba pasovat do role tej "normalnej", a vsetkych ostatnych, ktori sa spravaju inak ako ty, povazovat za "nenormalnych" ?
Zamysli sa skor nad sebou, nie je v poriadku podla seba posudzovat vsetkych ostatnych a cakat, ze vsetci maju rovnaku situaciu ako ty. Trochu viac pochopenia k druhym a nebudes taka sokovana😱😱😂😂 skor sa hanbi za svoje posudzovanie druhych, a nie za prazdny, alebo plny nakupny vozik😉
Preco? Preroze idem na velky nakup raz za 1-2 tyzdne. A taky plny kos mam vzdy. Tak snad nebudeme hladni,len preto,ze su nahodou v tieto dni sviatky a niekomu to vadi. 🙄 Preco vlastne do tych obchodov isli ti,ktorym to vadi, ked videli,ze je tam vela ludi? Milujem toto pohorsovanie,ale pritom tam nakupujete s nimi😂
Mne naopak pridu divni ludia,co si kazdy den idu kupit jeden jogurt,rozok,banan. Dalsi zase 2 jablka,sunku,chleba. Treti den syr,vajicka,2 papriky a pod. Ze ich to bavi😁
@kayyaa my sme na tom dost podobne mam 4 deti z toho 1 babatko a naozaj nemam cas chodit kazdy den alebo kazdy druhy do obchodu kedze zijeme na dedine kde u nas v dedinskom obchode toho vela nie je a kupujem tu vacsinou len pecivo alebo naozaj nieco nevyhnutne a je nerealne chodit do mesta kazdy den na male nakupy kedze popri materskej aj pracujem a manzel chodi na 12 aj nocne.... Tak ideme raz do tyzdna na velky nakup a stale mame plny kosik 😂 ale tak viem, ze pre rodinu s 1 alebo 2 detmi alebo dokonca bezdetne rodiny z mesta kde na kazdom rohu su potraviny to moze byt vela ale nezamyslia sa nad tym ze niektore rodiny mozu mat aj viac clenov alebo ze dokonca nemusia byt ani z mesta a mat najblizsi Lidl, Kaufland alebo nejake vacsie potraviny vzdialene niekolko desiatok kilometrov 😂
Každá, čo sa tu musí vyjadriť k ľuďom a ich plným košom, vždy "náhodou" do toho obchodu ide "len po niečo". Tak si mala ísť do malej predajne kde by "len 6 veci" mali a mala by si kľud.
Vieš oni ľudia aj teraz napr. pracujú dlho, majú iné povinnosti a na nákup sa dostali až včera keď mali dovolenku. A ešte si neodpustím jedno, do cudzích nákupov je ťa veľké konské, keď na to majú nech si kúpia.
Ja vytiahnem pečivo z mrazáku a ostatné ako šunka, zelenina kúpim v malom obchode. Do Kauflandu nepôjdem
Urcite ked je velka rodina tak nakupia viac.. Ale.. Obcas si clovek vsimne ked caka na pokladnu co ludia nakupia. Tiez sa nestačím divit kolko kartónov sladenych vôd, cipsov a inych somarin ludia potrebuju... Aj mimo sviatkov.
Mna ani nezarazaju tak plne koše, veľa ľudí nakupuje raz za týždeň. Skôr mi začína vadiť, ze ktorúkoľvek hodinu idem do obchodu je tam neskutočne veľa ľudí. Teda úplne všade je veľa ľudí, aspoň tu v BA kdekoľvek idem, či na kolibu, železnú (ráno po 9 bez šance zaparkovať), do mesta, do lesa, na výlet, ihrisko, k lekárovi, korona nekorona, všetko mega preplnene....
@rainee ja chodim tesne pred zatvorenim obchodov okolo 19:30-19:40 😀 stale nosim so sebou nakupny zoznam tak vsetky veci do 10min mam nahadzane v kosiku a mozem ist platit 🙂
lebo fungujú na konzumnom spôsobe života. majú pocit, že jeden "zatvorený" deň = hladujúca rodina 🙂 nevedia si vopred premyslieť, čo budú variť, jesť. boja sa, že bude všetkého málo a tak berú "do zásoby". potom likvidujú zbytky a nie je ich málo.... ja som sa naučila, keď ma čaká niečo také ako teraz, že nepôjdem 5 dní do obchodu (od piatka do pondelka), že si naplánujem, kedy čo uvarím a podľa toho dokúpim suroviny. mám to premyslené, nebudem mať jedla málo, no nebudem ani vyhadzovať. a do obchodu pôjdem najskôr v stredu-štvrtok... a ďalšia vec, ktorej nerozumiem v tejto pandemickej dobe je, že ako to myslia ľudia, ktorí napíšu: tí, čo nakupujú veľa, budú variť asi pre viac osôb. ako to viac osôb? veď keď sme bežne 4 v domácnosti, budeme aj teraz, nie? alebo sa potom idú zhlukovať zase do veľkých rodín a na to už fakt niet čo povedať 🙂 to je na inú diskusiu...
čiže konzumný spôsob života = nadmerné nakupovanie a následne mnohokrát vyhadzovanie zbytkov.
Ano lebo tak ako vy xhcete ist do prirody, na ihrisko s detmi, do obchodu pred sviatkami a podobne chce ist vacsina rodin...ma na to take iste pravo ako vy... A kedze mozeme sa pohybovat len vramci okresu teda ba vramci kraja tak je to tak ako tp je.... Tiez som sa minule smiala ze cestou do lesa taka fronta ludi ako nikdy.... Ale proste je to tak v ba je vsade vela ludi... Ja by som milerada isla za hranice aj ked aj svojho kraja, ale bohuzial... A co sa tyka posudzovania nakupov, no tak to je bez komentara.. Nech sa kazdy stara do toho preco sam prisiel do toho obchodu a nie o druhych... My sme tiez vcera nevedeli zaparkovat pred obchodom a to sme isli len po spekacky aby sme mohli vypafnut niekde do prirody opekat si... A neriesim to...
Kym nekupuju za tvoje peniaze, nic ta do toho nie je. Ja chodim raz tyzdenne pre pat ludi a mam kopcom kosik. Co je koho do toho.
Netvrdim ze to tak vsetci ale "pre viac ludi" neznamena ze vsetci budu rajdat po navstevach... susedka robi hrudku zo 40 vajicok ale deli na tretiny a v podstate vsetlko tak deli... pretoze robi aj pre mamu a svokrovcov... nabali a jej muz odnesie... vezmu si pri brane a hotovo...
Ja som vcera bola v lidli,a ked tak spatne uvazujem...netusim kto co mal v kosiku,ani kolko pre pana jana,co som Jezis aby som vravela kto moze kolko kupit 🤦♀️😀 tak mila pani,nech nechodi do obchodu vobec ani po tych len 6 veci,ci kolko pisala,zariadi so zahradku,kravy, sliepky... a ma p.o. problemoch s nazeranim do kosika.
Pred sviatkami si asi ľudia nakupujú na viac dnii, aby nemuseli počas sviatkov- možno kupujú aj rodičom, susede- neviem, mne príde len smiešne ako často na FB niekto hodi fotku z radu v Kauflande pred sviatkami a napíše, ľuďom j... ale to že v tom rade stojí aj on je zjavne v pohode 😂
@kisskiss no asi nemajú, inak by tam nechodili, že áno? Mlieko sa dá kúpiť na viac kusov, mäso si môžeš zamraziť, jablká ti v pohode 2 týždne vydržia, vajcia predávajú aj vo väčších baleniach ako je 10ks a pokiaľ nevieš piecť, tak pečivo máš nakúpené v najbližšom obchode za 2 minúty. Nie dve hodiny vo veľkom obchode s tými 7 položkami. 😎 Takže tento komentár ma moc nepresvedčil. 🙂
Inak zaujimave, teda aspon pre mna,ze ludom vadia ludia, v obchode,v prirode,na ihrisku...a smiesne,ze kazdy tam ide a mysli si,ze prave ON je ten vynimocny ... sa ma kazdy zastetlit ,mech su ostatni spokojni,ci ako? Skuste ist do indie, new yorku...no neviem,teda ci by ste tam teroristicky utok spachali na ludi alebo co 🤷♀️
@felicita027 no len pred záverečnou nekúpiš čerstvé pečivo, ovocie, zeleninu...
@panelacikova plný nákupný vozík nerovná sa konzumný spôsob života. Niekto možno nakupuje aj pre starých rodičov a pod. Len keď má niekto väčší nákup nedajbože pred sviatkami (akýmikoľvek) tak sú zakaždým diskusie. To sa tu riešilo aj pred vianocami. Ja jednoducho tomuto nerozumiem. Vy si nakupujete po svojom, niekto má zase iný systém. Stačí len rešpektovať, nestarať sa. Ja som bežne robievala nákupy pre rodičov aj svokrovcov. A vozík praskal vo švíkoch. Keď to takto robia viacerí, tak potom o tom diskutuje celý modrý kurník.... Ľudia robia závery a súdia na základe ničoho...
chcem mať tvoje problémy :D riešiť nakúpne vozíky iných... bude lepšie, keď sa sústrediš viac na seba a nie na iných... pekné sviatky 🙂
Myslím, že tu nejde ani tak o "nazeranie" do košíkov, ale skôr o to, že stojíš pred kasou pol hodinu ako debil s pár položkami v košíku, lebo pred tebou sa koná invázia na kasy a pásy su tak ponakladané, že pri každom pohybe všetko padá k zemi...a pás sa otočí päť krát, kým sa vyloží jeden veľký, kopcom naložený vozík...chudinky tie pokladníčky, ani vyčúrať sa nemohli ísť a o obednej prestávke nemôže byť ani reč a dôchodci sa zrážali s vozíkmi ako pošahaní 😢
@mandarinka555 tak sa vsetci podme hanbit a mat vycitky svedomia ,ze sme sa opovazili ist do obchodu...a to ludia nevedia pockat kym pridu na rad? Ani z voza ani na voz...
Sa mi páči, ako sa ľudia tvária, že nakupujú bežne, ako v iné dni, aj keď je nám všetkým jasné, že vzdy pred sviatkami nastáva na Slovensku panika a ľudia sa hrnú do obchodov, aby mohli nakúpiť na obžerské hody. Ja plné koše nezávidím, je mi jedno, kto čo nakupuje, pred sviatkami u nás panika nenastáva vďaka tomu, že sme multi-kulti, inak by to bolo asi to isté, ale viem od dcéry, ktorá brigádovala v supermarkete a robila pri pokladni, že vždy nákupy zodpovedajú tomu, kto ich kupuje. Vieme, ako vyzerá slovenská populácia (podľa statistik 60% dospelej populácie trpí nadváhou až obezitou, tak ako u nás v Kanade) takže si viem úplne živo predstaviť, čo a kolko je v tých košíkoch nahádzané.
@panelacikova zvláštne, že odkedy nakupujem raz za 7dni, odvtedy nevyhadzujem takmer nič.. pretože som si zvykla spotrebovať úplne všetko čo doma mám a na ďalší nákup len doplním čo sa minulo.. tak isto varím len podľa toho čo je doma, naučila som sa nahrádzať suroviny ak mi niečo chýba.. takže teória - kto nakupuje viac vyhadzuje viac je nesprávna, hoci určite to niekto tak robí - to nerozporujem.. ale tak isto určite niekto vyhadzuje ak sa tvári že nakupuje po troche každý druhý deň.. 😉

Ja keď som včera vykladala na pás, tak som počula, ako čosi pokladník zamrmlal kolegyni, pozrela som sa a ona tiež kukalana mňa ako puk. Keď už som bola pri ňom, tak "bože jedny sviatky a čo to spraví s ľuďmi". Skoro som okotkavela a cítila sa vinná, za to, že vôbec nakupujem a pomaly sa ospravedlňovala. Chodíme na nákup raz za týždeň, v košíku som mala bežné veci, ovocie, zeleninu, mäsa, salámu. Navyše iba 5 kg hladkej, 5 kg polohrubej, viac masla a veci na pečenie. Podarilo sa mi založiť kvások (starý už nešlapal ako mal), tak sa chystám na chlieb, vianočku a nejaké sladké koláčiky na pondelok.
Nezvyknem sa sťažovať, ale normálne som mala sto chutí včera písať vedeniu, ale potom som vychladla. Som si povedala, že aj keby som mala dva koše plné, tak každého do toho absolútne prd ....