Prečo sa bojím smrti?
Neviem čo tu chcem vlastne počuť možno váš názor útechu neviem...
Dosť sa zamýšľam nad smrťou hlavne odkedy mám deti. Som pokrstená svadbu som mala v kostole ale akosi neverím že po smrti nieco je ako to vnímate vy? Podľa mňa jednoducho prestane ísť mozog a je koniec nič neexistuje. Príde mi pritiahnuté za vlasy že naše duše niekde lietajú a keby aj čo z toho. Mne je hrozne že už jednoducho raz všetko skončí a viac neobjimem svoje deti. Ak by aj niečo bolí čo ak sa rodine znova ale nič si nepamätáme nemám rovnakých rodičov ani deti je to pre mňa extrémne psychicky náročné :( ten pocit neexistovania. Ja viem že aj pred narodením som neexistovala a obávam sa že rovnaké to bude aj potom ale na čo sa vlastne potom rodime má to zmysel tých pár rokov a koniec
Pre o teda niekto umiera mladý niekto starý ak by nejaké nebo bolo napríklad a manžel umre mladý žena stará tak keď sa stretnú bude medzi nimi taký vekový rozdiel...viem že odpoveď mi nedáte ja neverím ani zážitkom z klinickej smrti teda verím že niečo mohli vidieť ale predsa len tam ten.mozog nabehol a to mohlo byť nejaká predstava v tej chvíli ako sa prebúdzali ako sen aj ten trvá len pár sekúnd čiže to pre mňa nie je dôkaz. Je mi smutno :(
@karolinakr ja chápem, že ti ten výrok z Biblie nedáva zmysel s tým čo som napísala.. ale je to preto, že to čo si mi poslala má nízku autenticitu zápisu. Je to vec, ktorá bola zapísaná približne 300r po odchode Mesiáša Ježiša a bola zapísaná v inom jazyku než Ježiš hovoril. Tento verš je súčasťou Biblie ktorá pochádza až z:
Codex Sinaiticus (330 n.l. - 360 n.l.) – najstarší kompletný NZ., obsahuje celý Nový zákon a časti Starého zákona, písaný v gréčtine (ide teda o preklad), 730 listov (1 460 strán), obsahuje všetkých 27 kníh NZ + niektoré apokryfné. Miesto nálezu: Sinaj. Miesto uchovania: British Library
Čiže si vezmi, toto čo si citovala pochádza z obdobia 300 rokov po odchode Ježiša.
Dovtedy sa to tradovalo a kadejako prenášalo. Čiže človek to povedal deťom, tie ďalším, tie ďalším. Šesť generácii minimálne. Možno aj viac keďže ľudia žili kratšie.
Zápis je v inom jazyku než Ježiš hovoril.
Aká je teda šanca toho že je to zapísané vôbec správne ? Že nešlo o metaforu? Že tam nechýba polovica myšlienky? Že nejde o nesprávny preklad? O preklep? O niečo iné než bolo myslené?
Proste autenticita Biblie je mizerná voči Koránu. Preto sa o ňu nemôžeme opierať ako o Božie slovo. Iba ako o Bohom inšpirované dielo. Môžeme v nej nájsť veľa krásnych a hlbokých myšlienok, ale nemáme z nej vyvodzovať Zákon. Bozie slovo bol Ježiš Mesiáš a Korán. Nič viac. Tak to hovorí Boh v Koráne a neodvolal to dodnes. Proste Biblia je fajn, môžeme sa zo života iných veľa naučiť, mnohé časti sú v nej možno skutočne zapísané tak ako sa stali, ale obsahuje aj faktické chyby (a to sa nedá poprieť, stačí keď si dáš chat gpt a nájde ti súbor faktických chýb ako odlišné čísla v roznych tvrdeniach o jednej a tej istej udalosti..). Zákon si preto máme vyvodzovať iba z Koránu, ktorý bol zaslaný versovany. Dodnes máme jeho podobu zachovanú tak ako bol daný prorokov Muhammadovi.
@lenkakravcova Biblia nedáva odpoveď na otázku ako sa niečo stalo, ale prečo sa to stalo 🙂 presné čísla a racionálne fakty tam možno nenájdeš, ale hlavný zákon - zákon lásky je zrejmý.
@karolinakr ja chápem, že ti ten výrok z Biblie nedáva zmysel s tým čo som napísala.. ale je to preto, že to čo si mi poslala má nízku autenticitu zápisu. Je to vec, ktorá bola zapísaná približne 300r po odchode Mesiáša Ježiša a bola zapísaná v inom jazyku než Ježiš hovoril. Tento verš je súčasťou Biblie ktorá pochádza až z:
Codex Sinaiticus (330 n.l. - 360 n.l.) – najstarší kompletný NZ., obsahuje celý Nový zákon a časti Starého zákona, písaný v gréčtine (ide teda o preklad), 730 listov (1 460 strán), obsahuje všetkých 27 kníh NZ + niektoré apokryfné. Miesto nálezu: Sinaj. Miesto uchovania: British Library
Čiže si vezmi, toto čo si citovala pochádza z obdobia 300 rokov po odchode Ježiša.
Dovtedy sa to tradovalo a kadejako prenášalo. Čiže človek to povedal deťom, tie ďalším, tie ďalším. Šesť generácii minimálne. Možno aj viac keďže ľudia žili kratšie.
Aká je teda šanca toho že je to zapísané vôbec správne ? Že nešlo o metaforu? Že tam nechýba polovica myšlienky? Že nejde o nesprávny preklad? O preklep? O niečo iné než bolo myslené?
Proste autenticita Biblie je mizerná voči Koránu. Preto sa o ňu nemôžeme opierať ako o Božie slovo. Iba ako o Bohom inšpirované dielo. Môžeme v nej nájsť veľa krásnych a hlbokých myšlienok, ale nemáme z nej vyvodzovať Zákon. Bozie slovo bol Ježiš Mesiáš a Korán. Nič viac. Tak to hovorí Boh v Koráne a neodvolal to dodnes. Proste Biblia je fajn, môžeme sa zo života iných veľa naučiť, mnohé časti sú v nej možno skutočne zapísané tak ako sa stali, ale obsahuje aj faktické chyby (a to sa nedá poprieť, stačí keď si dáš chat gpt a nájde ti súbor faktických chýb ako odlišné čísla v roznych tvrdeniach o jednej a tej istej udalosti..). Zákon si preto máme vyvodzovať iba z Koránu, ktorý bol zaslaný versovany. Dodnes máme jeho podobu zachovanú tak ako bol daný prorokov Muhammadovi.
@lenkakravcova to je fundamentalny zaklad akejkolvek nauky, že Ježiš umrel za naše hriechy a skrze jeho obeť prichadzame k Bohu a do neba..
Ja viem, že ty si prešla na islam, čiže si inak vysvetĺuješ vieru
nebudem sa tu s tebou hádať ani polemizovať, toto je diskusia o inom,
jedno je isté - kto hĺadá pravdu - najde ju..kto klope - tomu sa otvorí..kto prosí - dostane
@lenkakravcova Biblia nedáva odpoveď na otázku ako sa niečo stalo, ale prečo sa to stalo 🙂 presné čísla a racionálne fakty tam možno nenájdeš, ale hlavný zákon - zákon lásky je zrejmý.
@glade22 to nepopieram 🙂
Len keď sme sa bavili o pravidlách a zákonoch, ktoré podľa Boha treba alebo netreba (racionálne a fakticky) tak na to máme niečo iné.
@lenkakravcova to je fundamentalny zaklad akejkolvek nauky, že Ježiš umrel za naše hriechy a skrze jeho obeť prichadzame k Bohu a do neba..
Ja viem, že ty si prešla na islam, čiže si inak vysvetĺuješ vieru
nebudem sa tu s tebou hádať ani polemizovať, toto je diskusia o inom,
jedno je isté - kto hĺadá pravdu - najde ju..kto klope - tomu sa otvorí..kto prosí - dostane
@karolinakr
S tým posledným výrokom súhlasím 🙂
K tomu zvyšku: Ak je pre teba zdrojom poznania Biblia, tak sama vieš, že tam Boh predsa celkovo obetu nechce. A zabitie nevinného (Ježiša) za vínneho (hriešnika) zakazuje:
Nech netrestajú otcov smrťou pre synov a ani synov nech netrestajú smrťou pre otcov. Nech je každý usmrtený za vlastný hriech! (Biblia, Dt 24:16)
„Choďte a naučte sa, čo znamená: Milosrdenstvo chcem, a nie obetu." (Mt 9:13)
Ja verím tomuto:
Nikto, kto bremeno nosí, nebude nosiť bremeno za iného (každý bude zodpovedať len sám za seba a nik neponesie hriechy za niekoho iného). Nech by vyzvala nejaká duša bremenami zaťažená (hriechmi a zlými skutkami, niekoho) ku svojmu bremenu (aby jej s ním pomohol a odbremenil ju), nebude z neho (bremena, ktoré ju ťaží) nič ponesené (nik za žiadnu inú dušu neponesie ani časť bremená bez Božieho súhlasu), aj keď by šlo o príbuzného (v ten deň ani žiaden príbuzný nebude môcť odbremeniť svojho blízkeho alebo príbuzného od toho, čo ten získal a za života pozemského nahromadil). (Korán, 35:18)
a čo tak štvrtý rozmer, duše zosnulých nemusia stúpať do neba, ale do inej dimenzie. Oni nás vidia, počujú, ale my ich nie.
a čo tak štvrtý rozmer, duše zosnulých nemusia stúpať do neba, ale do inej dimenzie. Oni nás vidia, počujú, ale my ich nie.
@done a možno práve tú inú dimenziu nazývame nebo.
@anonym_autor
„Lebo v ňom bolo stvorené všetko, čo je na nebesiach i na zemi, čo je viditeľné aj neviditeľné, či sú to tróny, či panstvá, či kniežatstvá, či vrchnosti; všetko je skrze neho a pre neho stvorené.“
Kolosenským 1:16
Zmysel života človeka je, že je stvorený pre Ježiša Krista, aby žil pre Neho, uveril v Neho. Každý človek sa pred Bohom raz postaví. Ten, kto uverí v Ježiša Krista ako svojho Spasiteľa, bude zachránený (Ján 3:16). Ten, kto Ho odmietne, bude súdený (Ján 3:18). Život má zmysel len v spojení s Tým, pre koho sme boli stvorení.
@tilonka neverim v boha ale som dobry clovek a budem sudena ?
@tilonka neverim v boha ale som dobry clovek a budem sudena ?
@katarinaschober nikto nie je dobry podla Biblie, lebo kazdy zhresil. Zhresila si niekedy?
„Lebo milosťou ste spasení skrze vieru. A to nie je z vás, je to dar Boží; nie zo skutkov, aby sa nikto nechválil.“
Spása nie je zásluhou človeka, ale je Božím darom, ktorý človek prijíma vierou. Nie je to za dobré skutky, ale len preto, že Boh je milostivý. Človek teda nemá čím sa chváliť, jediné, čo môže urobiť, je prijať túto milosť vierou v Ježiša Krista.
Mojmu priatelovi zomrela žena. Umierala na rakovinu. Boli spolu 20 rokov, mali 3 deti na ZŠ. Teraz, po 5 rokoch je vyrovnaný, zmiereny, žije nový život bez milovanej manželky. Pár rokov pred jej smrtou mal zazitok, ktory ho presvedcil o tom, že existuje život po smrti, že jeho žena tam niekde je, že sa má dobre. Mal s nou dva sny, ktoré mu to tak nejak aj potvrdili.
Ja som velmi skepticka, uverim, až ked zažijem. Ale velmi sa mi jeho pristup páči a fandím mu.
@barka1 Aj mne zomrel manžel a mala som podobnú skúsenosť v snoch. Stretla som sa s ním a rozprával mi, že je tam pekne, len je to pre mňa ešte ďaleko, že tam nemôžem ísť
@katarinaschober nikto nie je dobry podla Biblie, lebo kazdy zhresil. Zhresila si niekedy?
„Lebo milosťou ste spasení skrze vieru. A to nie je z vás, je to dar Boží; nie zo skutkov, aby sa nikto nechválil.“
Spása nie je zásluhou človeka, ale je Božím darom, ktorý človek prijíma vierou. Nie je to za dobré skutky, ale len preto, že Boh je milostivý. Človek teda nemá čím sa chváliť, jediné, čo môže urobiť, je prijať túto milosť vierou v Ježiša Krista.
@tilonka
ahááá super - takže uzasny clovek s dobrým srdcom niekde v Butane bude odsúdený, lebo nie je pokrstený katolík hej?
Nepríde ti to trochu pritiahnuté za vlasy??
@tilonka
ahááá super - takže uzasny clovek s dobrým srdcom niekde v Butane bude odsúdený, lebo nie je pokrstený katolík hej?
Nepríde ti to trochu pritiahnuté za vlasy??
@svetlonos nikto nie je dobrý, Boh nám nedal prikázania preto, aby sme ich dodržiavali ale preto aby nám ukázal že ich dodržať nevieme, len Ježiš Kristus dokázal naplniť celý zákon, prišiel na tento svet, zobral na seba podobu človeka, aby žil za nás dokonalý život, ktorý my nie sme schopný žiť a zaujal na kríži naše miesto. A keď Boh chce, pošle tým ,,dobrým,, bhútancom misionárov aby im zvestovali dobrú správu o Ježišovi Kristovi. Tu jšu verše z Písma, ktoré hovoria o tom aký je človek skazený.
1. Mojžišova 6:5
„A Hospodin videl, že veľká je zlosť človeka na zemi a že všetko zmýšľanie myšlienok jeho srdca je ústavične len zlé.“
2. Jeremiáš 17:9
„Nadovšetko klamlivé je srdce a zradné; kto sa v ňom vyzná?“
3. Žalm 14:2–3
„Hospodin hľadí z nebies na synov človeka, či je kto rozumný, čo by hľadal Boha. Všetci zblúdili, všetci sa skazili, niet nikoho, kto by robil dobro, niet ani jedného.“
4. Rimanom 3:10–12
„Nieto spravodlivého, niet ani jedného; niet rozumného, niet, kto by hľadal Boha. Všetci zablúdili, všetci sa stali neužitoční; niet, kto by činil dobro, niet ani jedného.“
5. Rimanom 3:23
„Lebo všetci zhrešili a nemajú slávy Božej.“
6. Rimanom 5:12
„Preto ako skrze jedného človeka vošiel hriech do sveta, a skrze hriech smrť, a tak prešla smrť na všetkých ľudí, pretože všetci zhrešili.“
7. Efeským 2:1–3
„Aj vás, ktorí ste boli mŕtvi v prestúpeniach a hriechoch, v ktorých ste kedysi chodili podľa spôsobu tohto sveta, podľa kniežaťa moci vzduchu, ducha, ktorý teraz pôsobí v synoch nepočnosti, medzi ktorými sme aj my za dávnych čias žili podľa žiadostivosti tela svojho konajúc vôľu tela a zmýšľanie, a boli sme prirodzene i my deti hnevu, ako aj ostatní.“
8. Títovi 3:3
„Lebo aj my sme boli kedysi nerozumní, neposlušní, blúdiaci, slúžiaci rozličným žiadostiam a rozkošiam, žijúci v zlobách a závisti…“
@anonym_autor
su ľudia, ktorí si pamätajú minule životy a hlavne zaujímavé je to u deti. Male deti casto hovorili o svojom minulom živote, ktorý zisťovania potvrdili.
Takže neboj, nebudeš len tak poletovat bezcieľne kade tade 😉.
Par si ich pamätám aj ja. Ved - za mna teda- nie je reálne naučiť sa všetko vzdy urobiť super správne za jeden život. A este tak byt picas zivota stále dobrý ba až svätý? No kdeže.
@anonym_autor chod na psychoterapiu, s takymi myslienkami sa ti bude zit tazsie a tazsie
@svetlonos nikto nie je dobrý, Boh nám nedal prikázania preto, aby sme ich dodržiavali ale preto aby nám ukázal že ich dodržať nevieme, len Ježiš Kristus dokázal naplniť celý zákon, prišiel na tento svet, zobral na seba podobu človeka, aby žil za nás dokonalý život, ktorý my nie sme schopný žiť a zaujal na kríži naše miesto. A keď Boh chce, pošle tým ,,dobrým,, bhútancom misionárov aby im zvestovali dobrú správu o Ježišovi Kristovi. Tu jšu verše z Písma, ktoré hovoria o tom aký je človek skazený.
1. Mojžišova 6:5
„A Hospodin videl, že veľká je zlosť človeka na zemi a že všetko zmýšľanie myšlienok jeho srdca je ústavične len zlé.“
2. Jeremiáš 17:9
„Nadovšetko klamlivé je srdce a zradné; kto sa v ňom vyzná?“
3. Žalm 14:2–3
„Hospodin hľadí z nebies na synov človeka, či je kto rozumný, čo by hľadal Boha. Všetci zblúdili, všetci sa skazili, niet nikoho, kto by robil dobro, niet ani jedného.“
4. Rimanom 3:10–12
„Nieto spravodlivého, niet ani jedného; niet rozumného, niet, kto by hľadal Boha. Všetci zablúdili, všetci sa stali neužitoční; niet, kto by činil dobro, niet ani jedného.“
5. Rimanom 3:23
„Lebo všetci zhrešili a nemajú slávy Božej.“
6. Rimanom 5:12
„Preto ako skrze jedného človeka vošiel hriech do sveta, a skrze hriech smrť, a tak prešla smrť na všetkých ľudí, pretože všetci zhrešili.“
7. Efeským 2:1–3
„Aj vás, ktorí ste boli mŕtvi v prestúpeniach a hriechoch, v ktorých ste kedysi chodili podľa spôsobu tohto sveta, podľa kniežaťa moci vzduchu, ducha, ktorý teraz pôsobí v synoch nepočnosti, medzi ktorými sme aj my za dávnych čias žili podľa žiadostivosti tela svojho konajúc vôľu tela a zmýšľanie, a boli sme prirodzene i my deti hnevu, ako aj ostatní.“
8. Títovi 3:3
„Lebo aj my sme boli kedysi nerozumní, neposlušní, blúdiaci, slúžiaci rozličným žiadostiam a rozkošiam, žijúci v zlobách a závisti…“
@avene55
vies, toto ked si prečíta nejaké dieta alebo pubertak, ktorý toho este pramálo zazil a uverí tomu, ok.
Ale ľudia, ktorí žijú a zažívajú rôzne udalosti, vedia sa načítať a vnímať vyššiu moc, vedia ze tieto zastrašovanie nie su správne ani láskavé.
To je ale na uplne inú temu 🙂.
Pokial berieme Boha ako nášho Stvoriteľa a porovnáme ho s milujucim pozemských rodičom, konštatujem jeden dôležitý fakt/poznatok.
Ak dokáže pozemský rodic milovať svoje vysoko problémové aj uz dospele dieta, nezatratit ho - prečo by to mal urobiť milujuci Boh?
Toto je ozaj na inú diskusiu aj tému. Co ak si trufnem povedať, ze som zopar "nebeských" zážitkov mala a Boh je milostivý i k tým, ktorí nedeľu lavice kostolov? Pozor, nic proti veriacim s dobrým srdcom, par ich poznám a mam hlboko v úcte.
Dnes má sviatok sv. Šarbel. Aj na jeho živote a na tom, čo sa dialo po jeho smrti vidieť, že sú tu veci, ktoré nás presahujú. A že nie všetci po smrti končíme rovnako. Tu sú základné informácie. Jozef Anton Makhlouf sa narodil 8. mája 1828 v mestečku Békaa Kafra v chudobnej rodine. Ako trojročnému mu zomrel otec, a tak vyrastal pod dohľadom svojho strýka. Keď mal 14 rokov, utiahol sa do jaskyne, dnes nazývanej Jaskyňa svätca, aby sa tam v tichu modlil. V rozjímaní dokázal tráviť hodiny. Cítil povolanie do mníšskeho stavu, no nemohol túto túžbu realizovať, lebo strýko bol proti.
Až po dosiahnutí 23 rokov opustil tajne domov a stal sa novicom v kláštore Rádu libanonských maronitov v Annayi. Prijal meno Charbel (Sarbel, Jerbello) po jednom z mučeníkov…
V roku 1859 požiadal o možnosť žiť životom eremitu a usadiť sa v pustovni. Toto povolenie však dlho nedostával. V roku 1875, keď otec Charbel už pridlho čakal na povolenie utiahnuť sa do pustovne, udial sa zázrak. Dvaja sluhovia sa rozhodli, že si z neho urobia žart a namiesto oleja naplnili jeho lampu vodou. Otec Charbel ju však zapálil ako obyčajne. Otec predstavený, ktorého na to upozornili vystrašení sluhovia, sa presvedčil, že v lampe naozaj horela voda. Pochopil túto udalosť ako znamenie a na druhý deň prišlo od generálneho predstaveného povolenie pre pustovňu.
Patrón Libanonu zomrel 24. decembra 1898 v povesti svätca. Niekoľko mesiacov po smrti sa okolo jeho hrobu začali diať mimoriadne udalosti. Keď otvorili rakvu, našli telo v stave, akoby ho práve pochovali. Preniesli ho teda do novopostavenej kaplnky, kde ho pochovali. V roku 1927 sa začal proces jeho blahorečenia, a tak rakvu znovu vyniesli na povrch. Mnísi a veriaci, ktorí sa tam zišli, videli z truhly vytekať tekutinu. Domnievali sa, že do nej prenikla voda, preto ju znovu otvorili. Telo bolo nedotknuté rozkladom a malo teplotu živého človeka. Na čele mŕtveho boli kvapky potu. Keď ich predstavený utrel, na šatke ostal odtlačok tváre.
V deň, keď sa v roku 1950 exhumovalo jeho telo, boli na príhovor otca Charbela uzdravení mnohí chorí, hluchí, nemí, slepí, ochrnutí – iba dotykom jeho hrobu alebo krvou, alebo často jednoduchou modlitbou v jeho mene. K hrobu Šarbela Makhloufa začali prichádzať pútnici, katolíci aj veriaci iných vierovyznaní, prinášali chorých a modlili sa za ich uzdravenie. Mnohí z nich sa skutočne vyliečili.
Vôbec sa nesústreď na to čo bude. Sústreď sa len na prítomnosť. A preži život tak,aby si nič neľutovala. Každého z nás občas napadne myšlienka na smrť. Kto povie opak klame.
Smrť je súčasť života ☺️ to nezmeníš. Jediná moja rada je ,ži naplno ,miluj svoju rodinu a prinášaj úsmev ☺️ ja verím v reinkarnáciu ☺️ a duše ☺️ som pokrstená a aj svadbu som mala v kostole. No ja beriem kresťanstvo ako sektu. Takže tam nejaké duchovno nehľadám. Už dávno nie.
@anonym_autor ppoznas hru The Sims ,ja si myslím,že na nás sa niekto tam hore takto baví
@minenkaa vies ze mi presne toto parkrat napadlo?😃
@anonym_autor
su ľudia, ktorí si pamätajú minule životy a hlavne zaujímavé je to u deti. Male deti casto hovorili o svojom minulom živote, ktorý zisťovania potvrdili.
Takže neboj, nebudeš len tak poletovat bezcieľne kade tade 😉.
Par si ich pamätám aj ja. Ved - za mna teda- nie je reálne naučiť sa všetko vzdy urobiť super správne za jeden život. A este tak byt picas zivota stále dobrý ba až svätý? No kdeže.
@svetlonos no to je podľa mňa ešte horšie keby som.tie.ine životy mala s ľuďmi ktorých mám pri sebe teraz s deťmi s rodičmi a nie s niekým.uplne iným
Osobné si už myslím že celé náboženstvo vzniklo aby sa ľuďom.lepsie umieralo a aby sa niekto.dobre nabalil peniazmi
@anonym_autor Mala som pred asi 10 rokmi veľmi podobné myšlienky. Vtedy som dlhšie študovala mimo Európy a dlhšie som nevidela rodinu. Často som myslela na to, že sa možno vrátim a niekto z nich už tam možno "nebude"... Úprimne - dosť som si to odplakala. Podobne ako Ty si ani ja nemyslím, že po smrti niečo existuje. Ani si nemyslím, že život sám o sebe je zmysluplný, nakoľko každý deň niečo musíme (myslím základné veci - najesť sa, ísť na wc a podobne). Proste každý deň povinnosti, človek sa snaží... Aby potom zomrel. Viem, znie to hrozne, ale ono to aj je hrozné 🙂 A je to fakt. Čo však chcem povedať: Zmierenie sa s tým mne osobne veľmi skvalitnilo vlastný život a aj medziľudské vzťahy. Pochopila som, že je nezmysel lipnúť na niečom alebo na niekom, a takisto že toho človek má vo svojej moci vlastne iba veľmi málo. To zmierenie sa s tým mi dalo veľmi veľa. Keď touto fázou zmierenia sa s tým prejdeš, zrejme to budeš vnímať podobne. Držím palce.
Zdravim Priatelia.
Tema co bude po smrti ma stala nemalo casu a skoncilo to tak ze som nakoniec zavrel knizky a zahodil zo slovami: "Rad sa necham prekvapit a verim ze nech pride cokolvek BUDE TO SPRAVODLIVE" - a to je moja cela priprava na smrt a mozno to nekomu pomoze.
Rad by som sa este vyjadril k slovu strach - ja to slovo strach ako otec dvoch deti 6 a 9r fakt nemam rad a zamienam ho vyhradne za slovo ZODPOVEDNOST. Ano neco tu "stvaram" neco vyvadzam: robim budujem zasobim sa neviem co ale nevidim za tym strach iba ak ZODPOVEDNOST. Strach budem mat ked pojdem lesom a bude na mna utekat medved.. .
Co sa tyka "Svedectiev" a klinickych zazitkov tady povim ze v rodine mam 50r uja, ktory robil "na pile" kde vyletela doska a urazila mu tepnu. Hovoril ze nastala len tma - neexistencia to jest zadne tunele a svetelne bytosti sa nediali a teraz si vyberte.
Neriesim to, je to oblast viery kde ako tvrdi kamarat "je mozne vsetko aj nic zaroven" viera vie zhltnut vsetko a tym je relativne nebezpecna.
Podla Moravskej kralovnej aforizmu Marie von Ebner Echenbachovej:
"Jedina viera ktora dokaze hory prenasat je VIERA VO VLASTNU VNUTORNU SILU" a dodala, ze len Hlupak ktory nic nevie musi vsetkemu verit"
Ja som TU A TERAZ, vo fyzickom tele odkazanom na vzduchu vode a jedle.. aj moja rodina. Aby som teraz riesil nejaku ne/vecnost tak na to bude po smrti myslim si casu dost...
@anonym_e3358f Ach anonymne 🙂 Nabudúce sa nehanbi a podpíš sa pod svoje "drísty" menom 🙂
@anonym_autor podla mna na smrt myslis lebo mas niekoho rada viac o zivote rozmyslas co bola a co bude a je to nemile pocut ale starnes, tak ako vsetci starnu a uvedomujes si to. Mas zodpovednost za rodinu a mas ich rada. Je to na prve pomyslenie neprijemne. Ale smrt je prirodzena sucast zivota. Je zbytocne sa tym myslienkam vyhybat. Ak mas potrebu tak skus si najst psychologicku.

@lenkakravcova