Prečo sa ľudia ženú za peniazmi?
Neviem čo je toto za dobu, no mám v okolí veľa ľudí čo sa naháňajú za peniazmi...Stále len robiť mať aj viac robot alebo brigád aby mali viac peňazí...Každý len hrabe a hrabe no čo majú z toho, veď do hrobu si peniaze nevezmú...Alebo rozhadane rodiny čo ledva čakajú kedy rodičia zomrú aby mohli po nich zdediť...Alebo dôchodci čo sú už na dôchodku, no nie aby si užívali konečne kľud doma ale tiež pracujú a hrabú sa aby mali viac peňazí...
Nikdy toto nepochopím prečo ľudia nespomalia a nežijú pre okamih ale len hrabú a hrabú aby mali viac peňazí.
Čo si o tomto myslíte vy?
@liv1
@h2 Máme dve autá keďže auto mám od 18 a vtedy som ešte nepoznala terajšieho manžela..Auto je super vec keď potrebujem ísť na nákup do práce alebo deti roznasat na krúžky..Máme menšie splátky na hypotéku lebo sme si brali hypotéku pre mladých a bola na to zľava..No to je jedno aj tak si nájdete do čoho rýpať však.
Ale ved tu nejde o rypanie. Snazime sa ti vysvetlit, ze to co ty povazujes za oukej, pre nas nie je. Mnohe maju ruzove okuliare ako je teraz vsetko super a zo dna na den je to inak. Snazime sa ti vysvetlit ze by si sa nemala do druhych starat, pretoze to co pride tebe ok, inemu nemusi. No my by sme z vasej vyplaty napriklad “neprezili”. A ja nechapem a vlastne ani neverim, ze tahate 2 auta domacnost, poistky - zivotne aj na domacnost, dane z aut a nehnutelnosti, hypoteku, lekarov, benzin. stravu, kozmetiku, vylety, dovolenky, slusne oblecenie a skolopovinne deti s kruzkami. Neverim. Ale to je nakoniec moja vec 😁. Ty si tu mozes napisat anonymne co chces, okolnosti aj tak poznas len ty. Kazdy nech si zije tak ako uzna za vhodne. Tebe to moze byt jedno a tym druhym je tiez uplne suma, co si o tom myslis ty 🤷♀️😊
@liv1 a tak zase prečo nie? Tu sa autorky zastanem. Poznám kopec rodín, kde majú dokopy príjem okolo tej dvojky a všetko toto majú. Ale teda väčšinou majú šťastie, že majú buď ako aj oni nízku hypo alebo žiadnu. Zas nikde nepíše, že majú dve nové autá alebo že chodia na dovolenky do Dubaja.
@1fifinka1 Presne si to vystihla čo som mala na myslí.
@liv1 To není staranie sa do druhých..Normálna téma bavíme sa o tom s kamarátkami so susedmi..Myslím tému financie kto ako žije koľko zarába čo kupuje na čo má a nemá atď..Či pre teba táto téma je tabu..
Inak keď chces never mi..
@kristiii Ja mám v okolí aj také rodiny čo nemajú ani 1500 spolu príjem a pekne vyziju z toho aj si ušetria..Príklad my máme každý svoje auto máme cca 15 ročne autá slapu ako hodinky servis alebo oprava není také drahé..Kolesá si vie premeniť aj môj manžel aj olej a filtre vymeniť..Akurát čo na STK treba ísť každé dva roky a natankovať benzín.. Hypotéku máme nízku ako som písala 150 platíme mesačne..A dovolenka dá sa spraviť aj blízko..Deťom je jedno kam ideme hlavne že sme spolu a trávime spolu čas..Aj keď sme len na Slovensku alebo v okolitých štátoch.
Ja v mojom okoli vobec nemam tieto nahanacie sa typy ludi za peniazmi. Ale ked niekto potrebuje mat viac, nech sa nahana, nech hromadi peniaze, preco nie? Kazdeho vec.
Ale myslim, ze ked je clovek so svojim zivotom spokojny a je presvedceny, ze jeho hodnoty su spravne, vobec nema potrebu poukazovat na inych a riesit ako to maju ini.
A ono je jedna vec "pekne vyzit" pri skolkaroch a prvom stupni zakladnej skoly, ked tym deckam platis druzinu a obedy v skolke. Vacsie vydavky su pri pubertakoch, stredoskolakoch, vysokoskolakoch.
Nečitala som celu diskusiu, iba začiatok a koniec.
Ja by som nemohla “spomaľovať”, keď by som vedela, že moje spomalenie ma stojí moju životnú úroveň. Robím na cely úväzok a i keď mám takmer 50 rokov a v práci nabeham kopec kilometrov nemám potrebu spomaliť na polovičný úväzok. Môj manžel je podnikateľ, robí ešte viac ako ja, a jeho spomalenie by vážne narušilo náš životný štandard. A to chcem podotknúť, že nie sme žiadny prachači, obyčajná stredná vrstva.
Je fakt, že peniaze potrebujeme k životu, aby sme mohli mať taký životný štandard, aký chceme a väčšina z nás musí poctivo pracovať, aby naň mala. Nevolám to hrabanie peňazí, ale môcť si dovoliť - kúpiť čo chceme a potrebujeme, ísť, kde chceme, jesť kde chceme a čo chceme, dovoliť si dovolenku, dovoliť si zaplatiť dieťaťu nákladný šport…., poznám aj chudobnejších ľudí a som rada, že nie som nútená “spomaľovať “ ako oni.
To, čo sa nám snažíš autorka pred nami a hlavne sebou obhájiť sa nazýva “z núdze cnosť”
Ja napríklad žijem v krajine, kde sa tvoj mesačný príjem zarobí za 2 dni a nevyčaruješ s tým nič, hypotéky sa tu pohybujú v tisícoch a za 150 eur mám akurát tak jeden nákup (nič veľké) , či nájomné na nejaké 3 dni, ľudia sa MUSIA hnať za peniazmi, inak skončia pod mostom, odkázaní na konzervy a polotovary z charity a darované oblečenie a potom môžu cely deň vegetiť a kecať o tom, ako sa im dobre “spomaľuje” a ako nič k životu nepotrebujú.
@h2 no, toto je pravda, ale vy stále nie a nie pochopiť o com mala byť diskusia. Prečo je toľko ľudí vyhorenych, prečo je toľko ľudí u psychologoch, asi sú není moc šťastní, prečo sú ľudia čo robia 12 hodín denne? Lebo majú vysoký štandard? A aby ho mali musia robiť tých 12 hodín denne? Otázka autorky bola, co ich k tomu vedie? Kto nechce pochopiť, ved neodpovedajte. Ved si žite ako vám vyhovuje, chcela odpoveď od iných ľudí. Zatiaľ sú tie odpovede úplne od veci.
A čo iné máme robiť? Keď chceme slušne žiť. Ísť s dieťaťom aj na plaváreň, lyžovať, v lete na dovolenku. Ísť sa raz za čas najesť do mesta, ísť do kina aj popri hypotéke a lízingu na auto. My neškrobíme peniaze na účet. My z nich ako rodina žijeme. Nám nestačí sedieť doma od výplaty k výplate a dieťa zavreté v byte medzi štyrmi stenami .
@1fifinka1 Ale ja napríklad takých ľudí nepoznám. Poznám ľudí, ktorí robia 12 hodín, lebo majú takú prácu a po 12 hodinovej šichte majú zase inokedy voľno. Poznám aj ľudí, ktorí robia cez sviatky, alebo neskoro do noci (konkrétne aj môj muž, napríklad, ale nie kvôli peniazom, ale preto, že má proste takú prácu a má za to inokedy voľno). Mnohí ľudia pracujú veľa, alebo si zvlášť hľadajú brigády, či nejaký vedľajší príjem, ale všetci, o ktorých viem, že to takto robia, tak "musia", aby mali aký taký život. Nie preto, že by mali na účte tisíce, ale stále by im bolo málo a potrebovali by sa naháňať. Paradoxne, tí najbohatší ľudia, ktorých poznám, si život užívajú a v práci sa nepretrhnú.
@1fifinka1 No ale o akých teda je? Autorka píše, že sa jej kamarátky sťažujú, že takto žijú. Ale nikto iný tu nepísal, že takých ľudí tiež pozná. Ty takých poznáš? Čo majú peniaze na účte, ale okrem normálnej roboty chodia ešte za pár šupov brigádovať, aby mali viac, hoci to nepotrebujú?
@1fifinka1 ja to chápem, ale prečítaj si aj ďalšie komenty autorky, ona to vôbec nemyslí ako ty. Ona dookola nechápe, že keď ona robí na polovičný úväzok a v pohode vyžijú z čistého príjmu 1900 eur (o čom mnohé rodiny môžu len snívať), tak prečo sa iní naháňajú za peniazmi. Autorka dostala mnoho odpovedí, prečo to tak môže byť a stále sa tvári nechápavo. Podľa mňa si tu prišla len zvýšiť ego, že aká je skvelá a neženie sa za mamonom, ako tí fuj zlí ľudia. A ešte zadrie, že tej hamižnej dôchodkyni nestačí nádherný 450 eurový dôchodok…
@h2 hej. Môj prvý muž bol a je stále taký. Stále pracoval, hnal sa za peniazmi aj preto sme už bývali manželia. Nevedel ako deti vyrástli, nebol nikdy na rodicku, nebol s nami na dovolenke, lebo chodil z jednej práce do druhej. A nemusel, proste chcel. Mali sme všetko, ale on chcel stále viac a viac. Na otázku prečo, mi povedal, nikdy nechcem aby sme sa mali tak zle ako sme sa mali keď sme boli deti. Chápem, ale takto prišiel o všetko. O rodinu, zdravie, o šťastie. Prešlo 25 rokov, sily ubudli, ma síce lepšie auto ako my, viac peňazí na účte, ale deti k nemu nechcú chodiť, lebo si s ním nemajú čo povedať. Teraz plače do telefónu. Ma prachy a? Proste chcela len vedieť prečo to ľudia robia.
Vieš, ja žijem možno podobne ako ty autorka, mám dieťa, ktoré podľa mňa má všetko a je spokojné a ide nám to aj z jednoho cca priemerného príjmu. Ale netreba zabúdať, že nie každý má rovnaké podmienky pre život ako ja alebo ty. Ja som brala hypo 7 rokov dozadu, preto mám splátku podobnú ako vy...ale tí, ktorí žiadajú teraz alebo žiadali neskôr ako my, majú celkom iné podmienky, keďže aj ceny nehnuteľností vzrástli. Proste sa netreba porovnávať, to jednoducho nejde. Plus každý má iné preferencie a potreby. Môj syn napríklad nikdy nemusel krúžky, aj keď som ho do nich "tlačila", niekoho iného dieťa sa v niečom nájde a ja sa úprimne priznávam, že by som asi nemala na to platiť synovi profesionálnu úroveň čo ja viem tenistu či hokejistu.
@1fifinka1 vies, vela ludi ktori maju menej financii trpia jednym syndromom. Resp taki ako ty, alebo autorka. Myslia si, ze peniaze su zle, ze vsetci “bohati” su nestastni, ze to bohatstvo zdedili, nahrabali, ukradli a podobne. A uspokojuju sa tym, ze ak maju viac financii, musia sa mat urcite zle. Vid tvoj obrazok. Ver mi, ovela viac nestastia je v rodinach kde peniaze chybaju. Su predmetom drvivej vacsiny hadok a rozvodov. Aj ked sa niekto cely zivot za nimi dre, je to jeho vec. Stale nerozumiem tomu, ze toto je schopny niekto riesit
@1fifinka1 tak prosím ťa už konkretizuj, o akých je, keď tak dobre chápeš, čo autorka píše.
Ja tiež nepoznám nikoho, kto suší peniaze na učte, v dnešnej dobe, pri inflácii akú tu mame je to blbosť a taktiež u nás väčšina ľudí žije na dlh a užíva si peniaze, ktoré ešte ani nezarobila. To by sa možno autorke pozdavalo….
Všetci pracujúci ľudia, ktorých poznám, robia preto, aby mali slušný život a ten život niečo stojí. Niekto je spokojný s nohami v lavóre v svojej kuchyni, niekto na piesočnej pláži v Karibiku, niekto v Alpách na horskej chate. Ľudia sme rôzni, každý túži po iných veciach, ktoré sú rôzne drahé. Vyčítať niekomu, že mu nestačí lavór a maká, aby išiel na dovolenku do Mexika ti príde ok? Prečo by sa dôchodca mal uspokojiť so živorenim medzi 4 stenami, keď ešte túži spoznávať svet a na to potrebuje peniaze, ktoré musí nejak získať?
Peniaze sú ako morská voda. Čím viac ju budete piť, tým väčší smäd budete mať.
@autorka
Touto témou si viacerým stupila na otlak. Neviem, čo sa urážajú tí, ktorí tvrdia, že oni zarábajú len preto, aby prežili a občas si dopriali niečo naviac. Veď o nich a táto téma nebola.
Nechápem, prečo si všetko na seba vzťahujú,prečo si porovnávajú hypotéky a iné výdavky, ktoré sú aj tak v každom meste iné. Niektorým rodinám stačí príjem 2000€, niektorým ani zďaleka nie.
@1fifinka1 To je zaujímavé, koľko žien tu vraj pozná len ľudí, ktorí chcú peniaze len aby mali na slušný život. Nikto nechce nič naviac. Všetci chcú mať len toľko, koľko potrebujú... Tak predpokladám, že tieto ženy nepoznajú ani nikoho, kto chodí každý mesiac nechtárke, kadernícke, kozmeticke, každé leto na exotickú dovolenku, v zime na lyžovačku, nikoho kto sa vozí autom tam, kam by mohol ísť aj s autobusom či pešo.... A nie, nezávidím, toto všetko si môžem dopriať aj ja a je to úplne normálne, ale nepresviedčajte nás, že toto je úplný základ, lebo tieto možnosti sú už naozaj navyše. Ak si na ne dokážete zarobiť v normálnom pracovnom tempe, tak táto téma nebola ani o vás 😉. Ale problém je v tom, že veľa ľudí sa ozaj sťažuje, akí sú unavení, ako nestíhajú, ako majú málo, očividne sa sťažujú, ale toto veci navyše si proste neodoprú.

Toto myslím, že autorka mala na mysli. A nie ľudí, co chodia do práce aby zaplatili účty. Dôchodcov, ktori sú životom zrobeni, majú odložené peniaze a aj tak chodía stále do prace. A viete prečo? Aby aj tak všetko nakoniec natlačili do nevdacnych vnučeniec a deti. Keby bolo na nich, sú doma a oddychujú. Kopu z nich má zdravotné problémy, ale prečo? Lebo celý život len dreli, žiadny oddych, žiadne užívanie života, žiadne väzby. A potom je v správach, že dali tisíce neznámym vojakom. Ach keď čítam tie komentáre. Nikto nevraví, že ľudia nemajú pracovať. Len sa proste niektorí príliš ženu za majetkom a bohatstvom. A proste nežijú. Nakoniec ich šľak trafí, alebo sú na AD, alebo sú inak chori a každý sa potom čuduje. A to z čoho? Lebo ešte túto smenu vezmem, ešte tento projekt spravím, a tieto peniaze sa zídu a bla bla bla. O takých je reč, nie o ľudoch čo pracujú aby žili normálne.