icon

Prečo sa ženy u nás po práci starajú o celú domácnosť a muži nie?

11. júl 2022

Ahojte žienky,
ako človek ktorý sa pár rokov pohybuje v kruhoch inej kultúry kde ženy sú doma a starajú sa o deti, domácnosť, varenie a muži chodia do práce a donesú peniaze... všimla som si úplný nonsens ktorý sa deje na Slovensku (a nielen na Slovensku) a ktorým bohužiaľ trpi aj moja rodina a známi...
...žena maka v práci, rovnako ako muž, a po práci sa od nej očakáva navariť, učiť sa s deťmi, oprať, umyť riad atď atď. A je to považované za NORMÁLNE pritom je to totálna otročina ženy,žena padá na hubu.
Prečo to tak je? Prečo to ženy dopustia? Prečo to majú muži ľahšie? Pokiaľ predsa žena maká v práci, tak domácnosti a deti majú byť 50/50. Pokiaľ chce muž všetky vymoženosti pána domu, má sa postarať o financie aby zena nemusela ísť do roboty a starala sa o domácnosť.
Pokiaľ chce muž aby jeho žena doniesla domov prachy ako on, musí začať variť, upratovať, starať sa o deti.
Ako to ženy môžu dopustiť? Napr. moja mama maka naozaj v ťažkej práci, príde domov a čaká ju hora riadu, a iné povinnosti. Veď to je otročina 😢😢

Strana
z2
lucinkaboz
9. sep 2022

@saxana000 každý muž čo pride domov z práce oblečie montérky a ide robiť murárske práce, 😂hej...možno v tvojom okolí, možno na dedine....a množstvo mužov sa nechá obskakovať z práce , sadne k telefónu....a ten muž z tých monteriek si potom robí s deťmi úlohy?či to už nie je jeho práca?

galioska
9. sep 2022

oteocinu ma len ten kto ju dovoli, u nas sa robi vsetko a kazdy , to by bol iny boj z mojej strany keby nie

liljana
9. sep 2022

@lucinkaboz Nerozumiem jednej veci. Hovorite tu, ze muz pomaly nic nerobi, v praci oddychuje. Ale dookola sa tu rozoberaju diskusie, ze muz ma byt, dom,.. ked sa brali a zena este ani v 40tke nema nic. Nejak to nesedi do pohladu v diskusiach , kde sa rozobera vecne a dookola lenivi muzi a usilovne zeny. Kde ti "lenivi" muzi prisli (aj za slobodna) k byvaniu, usporam (za oddych v praci nikoho neplatia) a preco usilovne zeny pomaly nic nemaju. Chce to vyrovnany pohlad.

saxana000
9. sep 2022

@lucinkaboz netvrdim ze kazdy... Ale od zeny nikto necaka ze bude malovat izby a skladat skrinky obkladat kupelnu a dokoncovat dom.ak je to takto tak je praca podelena.autorka pise o rodicoch vo veku asi 50 rokov tam ucenie s detmi uz nehrozi.. A ked mamu caka doma hora riadu tak nech si kupi umyvacku.alebo strci chlapovi do ruky utierku..

lucinkaboz
9. sep 2022

@saxana000 lenže muži tie skrinky nrskladaju každý deň, nemaluju byť každý deň, ani nevymienaju žiarovky každý deň, toto všetko si dnes urobia aj ženy, vymenia žiarovky, vymaluju byt...zato žena musí ?každý deň variť , umývať riady, upratovať, žehliť, nachystať deti, urobiť s nimi úlohy...voľný čas pre ženy?A to by mali byť milé, upravené, nestarnúce, fakt krásny zivot

lucinkaboz
9. sep 2022

@liljana
@liljana Úplne mimo, či má byť muž v 40 a žena nič nemá...nie je to o inom ?

evaachesa
9. sep 2022

Ak by som mala takto fungovať čo i len mesiac, tak s takým mužom už nie som. Ako si kto zariadi, tak má. 🤷

liljana
9. sep 2022

@lucinkaboz Prepac, nemusis varit, tym padom ani jest. Ked nebudes jest, nemusis umyvat ani ziaden riad. Upratovat nemusis, ked si nenarobis bordel. Kto dnes este zehli? Iba ti, co sa na to zehlenie stazuju. A deti mat nemusis, ked je podla teba s nimi tolko prace. Vsetky staznosti razom vybavene. Bez muza a bez deti budes mat skvely zivot bez jedinej staznosti. 🙂

sense
9. sep 2022

@liljana ja zehlim síce nie denne ale zehlim, ale nesťažujem sa... Je to môj relax 🙈

vevesh
9. sep 2022

Ako, neviem, neviem. Tu na fore kazda ma chlapa, ktory v domacnosti a aj starostlivosti ide pol na pol.....ale ked sa clovek pozrie na diskusie na mk, tak to teda v nich nevidno. A teda v mojom okoli to plati na 150%- muz ide do roboty a zena robota+ deti+domacnost. Muz tak maximalne par krat navari cosi sviatocne a raz za cas zavezie decka z/do skol(k)y, raz za uhorsky rok opravi tecuci odtok a skoncil.... Podla mna to je este so socializmu, kedy na jednej strane museli vsetci pracovat a na druhej strane "rodinne zalezitosti" boli pripisovane iba ulohe zeny. A ostalo to teda do dnes takto....

lucinkaboz
9. sep 2022

@liljana o čom to tu prosím ťa tocis? Nemusím variť nemusím jesť atď atď atď ? Ja som zo seba slúžku v domácnosti neurobila a to aj varím aj upratujem atď.Takze si totálne vedľa, pointu si nepochopila a na tvoje rady nie som zvedavá, mudrlantka v každej diskusii

liljana
9. sep 2022

@lucinkaboz Ked ti vadia (slusne) odpovede, tak naco prispievas do diskusii? A ak nie si zvedava na ine komentare/odpovede, preco si myslis, ze je niekto zvedavy na tie tvoje.

elementissa
9. sep 2022

No každý má tak ako si zariadi. Ja doma neotrocim. Môj domov slúži mne, nie ja jemu. Preto mám doma práčku, umývačku, roombu a braavu na dlážky, Teslu na okná. Minimalistickú domácnosť, ktorá sa udržiava sama, hlavne nerobíme bordel, všetko má svoje miesto. Zoberiem, vrátim naspäť. Dieťa si od roka upratuje svoje hračky a veci samo. (A bez vyzvania upratuje aj v škôlke, ja tak jednoducho zvyknutý). Čo sa týka bežného upratovania, ktoré roboty nezvládnu, tak to si s mužom delíme napoly. Ja ani nevarím. Varí muž, jeho to baví. Mňa nie. Ja radšej za tú dobu nacancam byt. Každý máme to svoje a nikto neotroci. O dieťa sa staráme obaja. muž je ranostaj, on nachystá pre dieťa a pre seba raňajky, ja zatiaľ pomôžem dieťaťu sa obliecť a vychystat do škôlky. Do škôlky ho vodime na preskacku raz jeden, raz druhý, robíme spolu, takže jeden deň má službu muž, potom zase ja. Žiadne také, že by som si išla vybavovať nejaké špeci neperspektivne zamestnanie kvôli škôlke (navyše tá naša je od 7;30 do 17:30). Ale striedame sa, vždy máme raz dlhší a raz kratší deň. Keď idem s krpcom do škôlky, tak začnem robiť až o deviatej a o piatej to už musím zabaliť a bežať poňho. Keď s ním ide muž, kľudne potiahnem aj 10-11 h (ja som v práci hrozne rada, mňa treba trhať od počítača, som workoholicka). Muž chystá raňajky pre syna, ja večeru. Muž ráno kŕmi mačky, ja večer. Každý máme svoje povinnosti. On vynáša smeti, ja čistím mačkám záchodíky. On varí, ja lestim povrchy. Každý to, čo máme radi. S dieťaťom trávim čas spolu aj každý zvlášť v rovnakej miere. Proste ako si zariadiš, tak máš. Zmyslom vzťahu je, aby sa ľuďom žilo spolu ľahšie ako by sa žilo jednotlivcovi. Nie, že jeden je oslik a ťahá všetko za všetkých. Ale samozrejme, to je otázka nastavenia a preferencie. Ak to niekomu vyhovuje 🤷

lucinkaboz
9. sep 2022

@liljana ty si všade....všade rozdávas rady😂

liljana
9. sep 2022

@lucinkaboz Jednoducha rada. Kto nechce, tie rady preskoci. Skor sa zamysli, preco o tvoje komentare vacsina ludi nestoji. Asi nikomu nepomahaju.

lucinkaboz
17. sep 2022

@liljana lajkami hej, ako vidím máš 80 lajkov na koment, sakris to je logika, takže pridávas komentáre s cieľom akým, aby ich ľudia preskakovali alebo lajkovali, a čo tak oboje bez ??Tak prečo sa tým neriadis 😂😂😄sama

liljana
17. sep 2022

@lucinkaboz Chod dalej snupat sodu bikarbonu.

lucinkaboz
17. sep 2022

@liljana rozumiem 😂😂😂tvoja vizitka

lenkakravcova
17. sep 2022

@tomas115 určite to nie je patologické, ved je to na dohode manželov.
Ak im to tam vyhovuje, nie je čo riešiť.
U nás manžel zarába, ja sa starám o domácnosť a deti.
Nesťažujem sa ani ja a ani on. Vyhovuje nám to tak. On zarobí dosť a neotravuje sa s domácimi prácami, a mne zase vyhovuje ze nemusím chodiť od detí niekam do prace, lebo ma proste nebaví cestovanie. Popritom si stíham robiť ako hobby eshop, a manžel má tiež čas na svoje hobby po práci.
Nám model: muž živiteľ a žena udržovatelka domáceho krbu vyhovuje. Ale úplne chápem, že na SR to štandard nie je, hlavne kvôli výške miezd. Mnoho mužov a žien by bolo rado, keby takúto možnosť mali vôbec na výber. Kvôli účtom si ale nemôžu dovoliť aby žena ostala doma.

siska53
17. sep 2022

@loginexistuje ak si nepochopila, ona s nou nezije!

siska53
17. sep 2022

Zvacsa muzi o dost dlhsie robia oproti zenam.. a nejak to tej zene asi prischne alebo co.. moj obcas vylozi/namozi umyvacku a vynimocne vyperie.ci utrei prach.. a odkedy je korona, tak kedze robi homoffice stale vlastne, tak na 97 % ma na starosti deti on - dovadzanue, privqdzanie. Cez tyzden ale vari babka a aj sa s detmi uci, on na to nema cas a ja som zas zvacsa v praci a a ked obcas mam homoffice, moj typ prace neumoznuje, ze sa mozem pocas bezneho prac.dna venovat detom ci domacnosti.
A nejak ho neviem presvedcit, ze by mal pomoct viac.. on prosto vela robi a domacnost uz nestiha.. co ti na to poviem?

hlupa_troska
18. aug 2023

@zuzulka558
@lucinkaboz

utopia, tak funguju len muzi vychovani matkami samozivitelkami alebo velmi milujuci partneri

Strana
z2