Prečo štát necháva deti žiť v biede?
Dnes som bola svedkom situácie (videla som z okna) ako 3 deti a zrejme 1 vzrastom nízka žena (alebo 4 deti nie som si úplne istá) vliezli do kontajnera na odpad a prehrabávali sa v ňom, vyhadzovali odpad von z kontajnera. Či si niečo vzali, to neviem. O to nejde. Vôbec mi neberie rozum, prečo štát ponecháva deti žiť v takýchto podmienkach? Že by mali chodiť prehrabávať odpad!
Nejako som si myslela, že keď deti žijú v nevyhovujúcich podmienkach, tak ich štát odtiaľ odoberie a žijú v detských domovoch, pestúnskych rodinách alebo sú adoptované.
Lebo ak by štát mal tie deti v detských domovoch stálo by to štát peniaze ....
Ty si videla z okna aku maju narodnost?
Cela tato tema je neriesitelnou otazkou..na jednej strane si treba uvedomit, ze im takyto zivot vyhovuje...oni tak zit chcu, na druhej strane pre vsetkych tych, co im "pomahaju" je to zivobytie...dalsi aspekt su prispevky z EU...EU radsej da prachy a bude sa ohanat ludskymi pravami a kadejakymi inym nezmyslami, akoby mali svojim rozhodnutim sposobit ich rozlezenie do celej EU, organizacie na pomoc ciganom z toho profituju, preco by si mali odpilit konar pod sebou?...za celym problemom je mnozstvo ludi, kt.sa touto problematikou zivia (par z pomahajucich si naivne mysli, ze nieco zmenia, nie, nezmenia je to len kratkodoba pomoc)...osobne si myslim, ze jedinym rieseniem je konzekventne dodrziavanie zakonov, bez vynimky aj u ciganov...ano, stalo by to neskutocne mnostsvo penazi, ale inej cesty niet...oni sa nezmenia, lebo sa zmenit nechcu, im vyhovuje taky zivot...bola tu spomenuta sterilizacia...preco nie?...dobrovolna sterilizacia za prachy...tak ako to bolo za sociku...
@altair predsudky?...ake konkretne?..to su vsetko fakty a nie predsudky...mylis si vyrazy...
@erikavesela "osobne si myslim, ze jedinym rieseniem je konzekventne dodrziavanie zakonov, bez vynimky aj u ciganov" plne súhlasím.
Nové kolegyne sa po tom, čo som videla z okna rozhovorili a dosť ma uviedli do "obrazu ".
Veľa som nad tým od piatku rozmýšľala, aj hľadala informácie na nete. Na iné riešenie ako vziať deti z toho prostredia som neprišla.
Deti nemôžu za to, do akej rodiny sa narodili. Ak im ich rodičia nevedia zabezpečiť vyhovujúce bývanie, bezpečie, zdr. starostlivosť, stravu a vzdelanie, tak túto úlohu má prebrať štát so svojimi "orgánmi". Áno bude to stáť veľa peňazí. Keby to štát urobil pred 20 rokmi , tak by bolo tých detí žijúcich v osadách v nevyhovujúcich podmienkach podstatne menej.
Čo sa týka dospelých žijúcich v osadách, tak máme demokraciu, slobodu, nemôžeme nútiť ľudí žiť tak alebo onak, ale máme v krajine určité pravidlá a zákony, ktoré sa majú dodržiavať. Štát od tejto komunity nevyžaduje dodržiavanie pravidiel a zákonov a to je problém.
Ale tie deti vyrastu, dovrsia 18 rokov a kam pojdu? Naspat do osady. A co sa tyka dodrziavania zakonov, tak tie osady su na cudzich pozemkoch, nepatria im. Skusil by si niekto iny postavit nieco na cudzom pozemku. Ale oni mozu, pretoze co s nimi, kam ich premiestnit? Kazdy je rad, ked su daleko..
@la_dolce_vita presne tak, ziadne dodrziavanie zakov...lebo ide o ciganov...
@la_dolce_vita do práce? Ak budú vyrastať v priestoroch s tečúcou vodou, elektrinou a kúrením a budú zvyknutí bývať takto a budú mať vzdelanie (stačí výučný list) a budú vidieť, že štát im za ničnerobenie nedá ani cent a že z cudzieho pozemku ich vyženú, prečo by išli do osady?
Oni nerozmyslaju ako my.. im taky život vyhovuje, ale mozem sa mylit. Uz teraz su detske domovy plne tmavych deti, netusim, co je s nimi dalej, ale start do zivota lahky nemaju. Najst si pracu, byvanie.. je lahsie zit ako ostatni bez snahy a zodpovednosti.
ved sa chod popytat do detskych domovov co je s detmi po odchode z dd. vratia sa naspat do osady (pracovala som v dd, takze viem), skratka ten sposob zivota maju v sebe. to mas ako volanie divociny. to ze su v dd este nrznamena, ze su uplne izolovani od svojej rodiny, je beznou praxou, ze kazde prazdniny travia doma v osade.
@la_dolce_vita ako do hláv im nevidím, ale vidím Rómov, čo pracujú. Včera predavačka na pulte mäsa bola romka. Takže určite im paušálne taký život nevyhovuje, ibaže nič iné nepoznajú, keď sa narodia do takých pomerov. Mne to príde ako so ženou, ktorá vyrastala v rodine, kde otec tlkol matku a ona si nájde rovnakého, lebo jej to príde, že "tak to má byť". Iné nepozná. Aj tie deti žijúce v osadách zopakujú život svojich rodičov ak ich nikto z toho prostredia nevytrhne.
@wanduska327 áno, budú komunitné centrá, kde sa im budú venovať a čo z toho, keď potom prídu domov a tam uvidia niečo iné nemôžu s nimi byť 24 hod denne a suplovať rodinu.
Nehadzem ich vsetkych do jedneho vrecia, ti slusni a pracoviti nevadia nikomu. Kamoska mi rozpravala, ako jej otec s nimi pracoval a bol na prasky, napriklad: priamo v satni bolo nasr..., proste priamo tam isli na velku potrebu, viete si toto predstavit!?
Autorka možno 1 zo sto chce zmeniť svoj život.Oni v tom vyrastajú iné nepoznajú.A vieš, že oni žijú komunitne stretávajú sa.Dalsia vec je, že majú nízke vzdelanie a potom príde problém s prácou.Ja som voľakedy robila v pracovnej agentúre ponúkali sme nižšie pracovné pozície v ČR kto chcel pracoval polovica ľudí nechcela s nimi bývať na ubytovni, zamestnávateľ sa bál kradnutia a často robili do prvej výplaty a potom zduchli a ešte aj pobrali TV z ubytovne, umývadlo a pod ..poznám veľa Rómov vzdelaných u nás v dedine jedna na ministerstve, ďalšia má kozmetiku len to ide z rodiny, že majú vzor, rodičia trvajú na vzdelani deti atď ..
@bebebi preco sa stretavaju s rodicmi?..ja tomu nerozumiem...stat sa stara, rodic nema
na dieta narok...vybavene...radsej im zaplatit tabor, letne aktivity, ako ich poslat do osady k rodicom, co sa ich chceli zbavit...jedina cesta ako tieto deti zmenit je nemat styk s rodicmi...po 18?...ubytovne, takto by mali sancu zit normalnym zivotom a pracovat...
A to o ktorých hovoríš? Lebo ja poznám rodiny, ktoré sa bývaniu potešili a zveľaďujú si ho. Vela takych rodín poznam, o tom je obecne nájomné byvanie
@erikavesela lebo je to stále ich dieťa. Kým sa dobrovoľne a oficiálne nezrieknu svojho dieťaťa, rodičovské práva stále majú. Podľa našich zákonov je dokonca dd povinný pomáhať dieťaťu udrziavat vzťah s rodinou. PS: a to som ešte nespomenula, že ak ide dieťa na prázdniny domov, rodičia dostávajú finančný príspevok za každý deň, ktorý u nich dieťa strávi.
necitala som celu diskusiu, a odpovedi mas asi dost, ale napisem aj ja,
preco neberu deti? detom je vzdy najlepsie v biologickej rodine, lebo citova vazba, atd. , stat to stoji neskutocne peniaze ako uz bolo napisane, od urciteho veku musia ist do profesionalnych rodin, vies ako je tazke umiestnit surodenecku skupinu, je najlepsi zaujem pre dieta ho vytrhnut hoci zo zleho rodinneho prostredia a odtrhnut od surodencov?
dalsia vec kebyze im odoberies deti, do roka budu mat dalsie dve, a neviem preco stale maju ludia naivnu predstavu o tom ako sa im dobre zije z pridavkov, ti ludia zivoria, preto chodia vyberat kontajnery...
a riesenie naozaj existuje, ale trvalo by cele generacie, to su tie sorosove nexiskovky, ktore supluju stat, ktore chodia do osad a robia predskolske programy pre deti ktore nedali do skolky, potom vzdelavaju matky ako skvalitnovat podnety detom, program omama, programy pre mladez, ked sa dievcatam vysvetluje ako sa maju chranit, ako sa starat o deti a ze dolezitejsie je vzdelanie nez rodenie deti, komunitna praca v osadach...
@bebebi tak toto je pekne na hlavu..fasa, my ich zivyme a este im platime, ze sa o svoje deti postaraju cez prazdniny...toto ke zly sen...
@luccija Ale počkaj , to je predsa normálne že s nimi nemôžu byť 24 hodín denne.
Štát dá návod a ďalej musí fungovať rodina....ale ja som písala o Tom že aj tie rodiny teda aj k rodinám a dospelým ženám by mali chodiť pracovníčky.....
Ďalej viem že existuje taký projekt kde sa im stavia domček tak, že si najprv musia odkúpiť pozemok a pomaličky vieš....proste aby ich štát prinútil , naučil fungovať normálne ...že za všetko sa platí nie že všetko majú zadarmo. Tak isto dávka v hmotnej nudzi.....som za jej úplné zrušenie ....je to neefektívne tak isto ako bolo to haló tablety notebooky....dávka v hmotnej nudzi sa vyuziva
tu pomoze jedine od statu povoleny maximalny pocet deti ( celoštátne), ak prekrocia, tak pokuta ci väzenie. tak ako bolo v Číne. lebo o pomoc od nas oni nestoja a co dostanu zadarmo to si nevazia.
@isabella15 ty ani nevieš, čo vravíš žena, keď tu len spomínaš Čínu!
@isabella15 To skor nech stat zohladnuje financne len tym co pracuju a odvadzaju statu poplatky.....alebo len do urciteho poctu deti....

@ajuga chceš mi povedať, že neexistujú riešenia? Veď to je smiešne, jedna vec je, že sa to nerieši a druhá, že riešenie neexistuje. Sú iné krajiny, kde systém funguje a cigáni pracujú, treba sa inšptirovať tam. Stačí ak by štát pri rómoch dodržiaval vlastné zákony a už by to vyzeralo inak. Na vyplácanie dávok by napr mohla. ísť podmienka pracovať jeden z rodičov, dodržiavanie školskej dochádzky a dodržiavanie prospechu (nie že 10krát prepadne do 1.triedy a má ukončenú školskú dochádzku), pravidelné sociálne kontroly v domácnostiach, ak by nespĺňali min hygniecký a materiálny štandard- nevyplatenie žiadnych sociálnych dávok a dočasné/ trvalé (podľa stavu/ počtu opakovaní) odoberanie detí. Peniaze by na to štát mal, ak by to robil systémovo už aspoň 20rokov a bola by to prioritná téma. Samozrejme sú to návrhy laika od stola, ale neverím, že na cigánov nič nefunguje. Nie sú hlúpi, len využívajú systém a robia to, čo im dovolia, až to skončilo tu, že sú totálne na okraji spoločnosti. Toto je chyba štátu, ak by biely človek mal deti v takýchto podmienkach, už ich doma nemá. Rozdiel je v tom, že majú naučené iné vzorce správania a tie sa zmeniť dajú!