Prečo štát necháva deti žiť v biede?
Dnes som bola svedkom situácie (videla som z okna) ako 3 deti a zrejme 1 vzrastom nízka žena (alebo 4 deti nie som si úplne istá) vliezli do kontajnera na odpad a prehrabávali sa v ňom, vyhadzovali odpad von z kontajnera. Či si niečo vzali, to neviem. O to nejde. Vôbec mi neberie rozum, prečo štát ponecháva deti žiť v takýchto podmienkach? Že by mali chodiť prehrabávať odpad!
Nejako som si myslela, že keď deti žijú v nevyhovujúcich podmienkach, tak ich štát odtiaľ odoberie a žijú v detských domovoch, pestúnskych rodinách alebo sú adoptované.
Viaceré sa pýtate, ako pomôcť, či ako riešiť situáciu. Je množstvo neziskoviek, ktoré na rôznych úrovniach pracujú s ľuďmi z osád. Za mňa jeden z najzmysluplnejších projektov je projekt "Cesta von", ich OMAMY a cesta z generačnej chudoby. Pozriete si ich stránku, facebook. Búrajú mnohé predsudky, ktoré ako spoločnosť voči rómom máme a zároveň nám ukázajú, že kde je vôľa, motivácia, veľké srdce, mnoho driny a pochopenia tam sa dejú takmer zázraky. Dávajú šancu deťom, dávajú šancu mamkám a ich rodinám.
@altair Omamy sú jedna veľká blbosť....prepáč to teraz neutočim na teba len reagujem že to nemá absolútne zmysel...sama som vyberala ľudí do tohto projektu a sledovala ich nulovú výkonnosť....
Iné sú neziskové organizácie ano, niektoré pomáhajú ale je to málo....
@cecilia29 len tie psi, ktoré sa tam chodia zachraňovať sú týrané, množené, často choré a agresívne. Ako pomôžeš osadníkom? Sama píšeš, ako skončia veci a peniaze, ktoré dostanú. Koľko tisíc detí z osád vy skončilo v domove? Koľko tisíc domov by sa muselo vybudovať? Kto by to platil? My daňoví poplatníci? Tie psi idú do útulku a následne si ich niekto adoptuje. Koľko ľudí si chce adoptovať rómske dieťa? Ich nezaujíma nič len fet, cigarety, alkohol a sex. Čím viac detí, tým viac dávok. Jediné riešenie problemu v osadách by bola vasektomia a sterilizacia rad radom.
@tetapetra po pôrode z nemocnice utekajú preto, aby ich chlap nepretiahol inú rómku, pudy majú ako zvieratá. Porodí jedno a hned čaká ďalšie. Mám kamošku rómku, ktorá nežije v osade, ale jej starká áno. Počuvať jej príbehy bolo fascinujucejšie, ako telka.
Sú slušní romovia, slušnejší, ako veľa bielych a potom sú tí z osady, čo sú horší, ako zvieratá.
👆preto, lebo všetci zatvárajú pred týmto problémom oči a zabúdajú na zákon o rodine 36/2005. Ak by v našom štáte fungoval, v marginalizovaných skupinách a komunitách by nebolo ani jedno dieťa. O fungovaní sociáno-právnej kurately detí už radšej mlčím 🙄
@wanduska327 jasne ze to nie je popularne a Igorko by prisiel o volicov, ktorí este stale dufaju,ze uvidia 500€. Suhlasim,ze toto je velky problem a ked vykypi bude pruser. Treba s nimi "pracovat" ibaze to nie je take jednoduche. Postavis komunitnu skolku- vyroja sa aktivisti za ludske prava a ohanaju sa separaciou. No cielom nie je separovat, ale naucit zit tak ako zije vacsina aby ich dokazalu prijat. Ziadna matka netuzi aby sa deti kamaratili s detmi s osady takze vzdy budu " separovane" Mne by ani nevadilo, ze su romovia, ale to ze nevedia pouzivat zachod- hygiena( vsi, zltacka....) 🙉
@altair ani Cesta von a omama nepomôže všetkým osadníkom. Je osadník a osadník. A väčšina je bohužial z kategorie fet, alkohol a deti zdroj príjmu. A im nepomôze nikto a nič. Máme neďaleko osadu odkiaľ osadníci vyberajú koše denno denne. Denno denne ich riešia policajti, bez úspechu. V osade je omama, učiteľka zo školy získala cenu Slovenka roka. Situacia v osade je rovnaká. Deti hladné, bosé, holé. Pár sa ich v škole snaží. Ale výchova a vzor rodičov nepustí. 1.menštruácia znamená 1.dieťa a následne 2.,3 ,4...
Nuž chodím do takej osady, pomáham takým slušnejším rodinám, kde rodičia aj pracovali, kým sa dalo. (Zvyšok osady je doslova iný "svet", sú fakt v katastrofálnych podmienkach, za ktoré si môžu aj sami. Pretože sa ponevierajú po okolí obklopení doslova na smetisku a neznažia si skvalitniť svoje životné podmienky.) Rodiny, ktoré navštevujem, nemajú bordel na dvore, chceli by žiť inak. Oslovili ma, keď som priniesla materiálnu pomoc luxusne (nepreháňam!!!) vyobliekaným, navoňaným a ovešaným "sociálnym pracovníčkam", ktoré materiálnu pomoc, ktorú dostali zadarmo samozrejme speňažili. Inak súhlasím s tebou vo všetkom @nikaeli
Týmto som chcela povedať, len to, že štát o nich určite vie, keďže tam chodia tie "sociálne pracovníčky"..
Pracujem v osade. Tiez som zila v takej predstave, ze preco stat deti neodobera, ked ziju v hroznych podmienkach. Ale kde ich umiestnia? Vsetko je plne. Len u nas z osady by tri stvrtiny deti odobrali, ak to mame klasifikovat podla podmienok byvania. Deti v mrazoch len v mikinach. Nanosila som tony oblecka do prace, pravidelne mame zbierky oblecenia, odovdavame rodinam, kde je situacia najhorsia. Jeden den donesieme oblecenie a na dalsi den pride ina matka po ospravedlnenku do skoly pre decko, ze nema topanky, tak nemohol ist. Pomoc by musela byt neustala. Chajda 3x3 metre a tam 10 ludi. Nikto ich nezamestna, lebo nemaju navyky. Ale oni ani iny zivot nepoznaju. Len taky. Lebo vysli z rovnakych podmienok. Cez den po drevo aby bolo do dalsieho dna. Peniaze maju len cca dva dni po podpore. Alkohol, sem tam cosi pre dieta kupia. Deti maju rozne zdravotne problemy, lebo sa pribuzni davaju dokopy. Vsi, ekzemy, zle hojace rany z dovodu spiny v dome.
A preco zeny utekaju z nemocnice? Lebo doma maju dalsie deti, o ktore sa chlap nevie postarat. Mali sme nejden pripad matky, co doobedu porodila a poobede prisla domov. Deti maju deficit lasky. Su nervozne, deprivovane. Zmrznute, hladne. Lebo nie su peniaze. Darmo, ze niekedy ich prijem z pridavkov a rodicaku presahuje moj mesacny plat. Financna negramotnost. Nevedomost o forme ochrany pred tehotenstvom. Vela zien by aj chcelo danu, ale 40 e je pre ne vela, ked doma maju 6,8 hladnych krkov. Nemaju peniaze na autobus, deti nechodia do skoly, vznika zaskolactvo. Ale nikto im siahnut na pridavky nemoze, max sa stane prijemcom obec a ta im da miesto 60e pridavku listky v tej hodnote na nakup potravin. Proste na tie peniaze maju narok a bodka. Kuratela bezmocna.
Otcovia droguju, chodia na automaty, zadlzuju sa u uzernikov, kde uroky su obrovske. Za 50e pytaju spat 125. Z niektorych najslabsich si uzernici spravili sluhov za tanier polievky ci 4 haluze dreva.
Realita osady na vychode. A my nezmozeme nic. Max im poskytnut poradenstvo, nejske oblecko a sem tam stravu. Kontolovat ich, ci deti sli do skoly, ci po podpore maju co detom navarit.
Ine riesenie mate?
@lalenka33 Za sociku tu bola moznost dat sa dobrovolne sterilizovat pre ciganky myslim ze im davali 15 000 Sk......no a po prevrate sa mnohe sudili ze vraj boli k tomu donutene...
@makodob a dalsia vec, nie ze zmenit jednu celu generaciu romov, ale tri generacie, kedze u nas v osade su babicky, ktore maju tesne po 35tke. Prababka ma dalsich 16-17 rokov viac. A tie 50- 60 rocne su tie, ktore sa vedia ako tak vyjadrit a rozumeju slovensky. S od nich mladsimi je to coraz tazsie
Riesenie tohto problemu neexistuje. Treba si uvedomit, ze to nie su ludia ako my. Cely vychod bude casom jedno velke gheto. Denne ich vidim v kontajneroch hrabat a zobrat pred supermarketmi. Tiez si vzdy pomyslim, kde je socialka preboha?! Ale je ich tak vela, ze to proste nie je mozne riesit. Skrz moju pracu aj vidim, ake davky dostavaju na deti, im sa neoplati ani pracovat. Z tych deti ale nikdy nic nebude. Budte radi, kto ste daleko od tychto osad, to este len bude veselo, ked budeme v mensine ☹
Autorka, nevhodne bytove podmienky nie su dovodom na odnatie dietata z rodiny. Ani ked byvaju napr. v stane. Tot definicia od socialnych pracovnikov. Ono tu mame aj pracujucu chudobu. Aj matka samozivitelka s 3 detmi, tazko pracujuca sa moze hrabat v kosi.
@vreckovka2 čože? Nevhodné bytové podmienky nie sú dôvod na odobratie detí? Tak to veľa vysvetľuje.
Znamy Lunik IX,boli tam nadherne byty,byvali tam aj biele rodiny spolu s nimi......museli odtial doslova utekat......idea bola prevychovat ciganov.....asi tak.....radiatory odniesli do zberu zeleza,co sa dalo odmontovat popredavali,pripadne popalili v peciach ktore tam vytvorili,niekolkometrove kopy smeti pod oknami....no ved staci pozriet fotky co koluju na nete.....nie,ich nikto neprevychova.
samozrejme, že nie sú - opýtam sa ešte raz - videla si niekedy chatrč v osade? v jednej rozpadnutej chajde ich je aj 10 - myslíš, že majú v jednej izbe 10 postelí? že majú skrine plné oblečenia? hračky? pomôcky do školy? chladničku plnú jogurtov a šunky? vaňu? prečo potom chodia deti bosé, polonahé, špinavé?
@ajuga nerozumiem ako k tomu mohlo dôjsť. Veď máme povinnú dochádzku, povinný vyučovací jazyk slovenský. Ako to, že 35 roční a mladší nerozumejú slovensky? Nechodili do školy? Takto sa sami výlučili z možnosti mať prácu a vedieť si zabezpečiť bývanie a jedlo a čo treba k životu.
@nikaeli nie, v osade som nebola.
však preto ich je v Indii cez miliardu 😂 a to naši cigáni sú ešte zlatíčka, to si ani len neviete predstaviť geto v Londýne, Paríži, Malmo, Európska únia s*rie na nejaké Košice 😂
Autorka, vela vysvetluje to, ze si v osade nikdy nebola. Matka, ktora ma 8 deti, je cele tie roky iba doma. Rozprava iba romsky s muzom, detmi a so susedmi. Nechodi nikde a ak aj raz do mesiaca ide do mesta, rozprava sa romsky, nie slovensky. Ako zeny na materskej zblbnu, romske zeny trikrat tak. Oslabuje sa slovna zasoba, a kedze slovencinu naozaj nevyuzivaju vela slov zabudnu.
Povinna skolska dochadzka u mnohych onci na zakladke, niektori ani tu nemaju dokoncenu.. ako to urad odkontroluje? Myslis si ze za nedokoncenu sk dochadzku odoberu deti ci ako? Kuratela dohliada, aby deti mali aspon ako tak teplo, aby nezomreli od hladu a v zime nepomrzli. Ine sa neda robot nic. Ci myslis, ze odoberu dieta preto lebo sa matka hrabe v kontajneri a dieta je bose?
Treba si uvedomit, ze oni su vacsinou dementni. Incesty su u nich bezne, mnozia sa medzi sebou. Ano, treba ich snazit ich vzdelavat, ale oni proste nemaju mentalnu kapacitu. Su ako zvierata. Ved ani zviera nema okolo seba taky bordel, neznici si svoj pribytok. Toto nikdy nepochopim, ze im nevadi. Chudoba je jedna vec, ale zit v takom prostredi medzi potkanmi a neviem cim este, hadzat odpadky o okna?! Treba pomoct tym sikovnym, dat im sancu, ale vacsina je k nicomu.
*treba sa snazit ich vzdelavat
Ja zas nechapem, preco stat radsej odoberá deti namiesto toho, aby rodine pomohol z biedy. Vyšlo by ho to niekoľkonásobne lacnejšie a deťom je najlepšie pri rodičoch (pokial nejde o tyranie)
Pozri ono ani do osady nemusis chodit. Staci ti matka, sama na 3 deti, ktora vyrastala v zlych podmienkach. Financne negramotna, tazko jej rozumiet, ledva pise, mnohokrat by sa dalo polemizovat o mentalnej urovni v pasme postihnutia, no kde ju zamestnaju? Zoderie sa za par eur a smetiakom si "prilepsi". Je to smutna realita. Ale deti su relativne ciste, vacsinou najedene, do skoly chodia.
@julish ale ako pomôcť rodine z biedy? Kým budú bývať v chatrči 3x3 metre zrejme bez vody, elektriny a kúrenia, tak budú vyzerať a voňať nevhodne na to, aby ich vzali do práce. Keď im štát dá bývanie (zadarmo), tak si to nevážia a zničia to. Keď im štát poskytne vzdelanie, tak ho nedokončia a idú "rodiť deti". Keď im štát dá nejaké "dávky", to ich minú na alkohol. Tak ako?

@wanduska327 Pozerám ze tam mam zopár gramatickych chýb juj pardon ....