icon

Prečo sú kvalitné potraviny v supermarketoch nedostupné?

15. mar 2024

Rozmýšľam nad tým prečo sa v bežných potravinách nedá kúpiť napríklad kvalitný sirup, kvalitný syr, olivový olej atď... To sú len príklady. Prečo sa nedá kúpiť napríklad bio zelenina z farmy, aj keby dajme tomu brokolica nestála 1€, ale 5€. Vy také niečo kupujete? Ja mám pocit, že som mimozemšťan keď si 90% potravín musím objednávať cez internet a napríklad v takom Tescu nemám čo kúpiť.

autor
15. mar 2024

@ibatanecnica aha, ok 🤦

autor
15. mar 2024

@merlinja jasné, tak sa hrsť orechov si dám na palacinky. Ďakujem za tip 🙂

autor
15. mar 2024

@minenkak mňa to nezaujíma ako si ideš pestovať ty. Ja som žiadne rady rady ohľadne pestovania nepýtala. A skús si to pole možno urobiť viac permakultúrne v súlade a prírpdou a zamulčovať a nebudeš musieť cicať toľko vody z riek

justxme
15. mar 2024

Môžeš si do palaciniek dať tvaroh, ovocie, džem... Ja dávam často rozmiešany tvaroh a kakao

viestta
15. mar 2024

Autorka, tu vodu s kyblom beries z akej rieky? Lebo ked z Vahu, tak to nebude ziadne BIO terno. Pozri sa kolko miest a fabrik mas hore prudom. Kolko priehrad, z ktorych sa uvolnuju sedimenty z cias, ked sa este cisticky nestavali ani vo fabrikach ani v mestach a dedinach a vsetky (a teraz mi nerichadza jemnejsi temin, takze musim pouzit to co to vystihuje) sracky sa vypustali do riek.
Al nechapem preco sa rozculujes, ze v Tescu nie je bio brokolica. Vsak si vypestuj svoju, budes (zhruba) vediet cim si ju krmila a polievala. Zjes svojich 20 brokolic z hriadky v juni, juli a potom uz brokolicu nebudes jest, pretoze mimo tychto dvoch mesiacov nema u nas brokolica prirodzenu sezonu a ak sa predava celorovne, tak je dovazana cez pol sveta. Nemusis sa rozculovat, ze v Tescu nemaju bio-raw-natur lieskovcovu pomazanku. Nasad si do kuta zahrady 2 liesky, v septembri pozbieras oriesky a po zvysok roka si mozes robit pomazanku kedy len chces. Ked mas dost velky pozemok vypestujes si aj psenicu, zemiaky, kapustu a nebudes vobec odkazana na Tesco. Olej nahradis mastou z vasho prasiatka, bez ryze sa zaobides, pre mlieko si budes chodit k susede co chova kravku a do tesca budes chodit len pre toaletak. Ked sa velmi posnazis, tak z popola a kosti z rasata uvaris aj mydlo a nebudes tam chodit ani pre Persil.

taminka1986
15. mar 2024

Tak asi si mimozemstan😁

ibatanecnica
15. mar 2024

@viestta toaleťák? A čo tak lopúchové listy.

minenkak
15. mar 2024

A už začína agresivita,niekomu bolo stúpene na otlak, A tvoj štýl pestovania je krásne rozprávkový ,ale nie na to aby si bola schopná vypestovať čo potrebuješ a nemusiet nakupovať.A práve preto ,malý hospodári nezmôžu zásobovať hypermarkety

autor
15. mar 2024

@viestta a ešte začnem žiť v jaskyni aby som nemíňala elektrinu 🙂

autor
15. mar 2024

@viestta ty máš odkiaľ vodu?

autor
15. mar 2024

@minenkak agresivita, ale nie z mojej strany 🙂

viestta
15. mar 2024

@ibatanecnica bude sa musiet aj socializovat, takze cesta pre toaletak bude prijemnym spestrenim pri dennodennej lopote na roli

ibatanecnica
15. mar 2024

@viestta aha tak t o áno

minenkak
15. mar 2024

Ale čo sa rozculujes, však chceš mať bio zeleninku celý rok tak sa snaž

minenkak
15. mar 2024

Ale ,ale a kde som ja agresívna

viestta
15. mar 2024

Ja mam vodu z rybnika a o jej zlozeni si nerobim iluzie pretoze viem odkial tam priteka. A preto si nerobim ani iluzie o tom, ze nasa zelenina je az tak priepastne lepsia ako ta z obchodu. Jedine co mam pod kontrolou je chemia, vo vsetkom ostatnom je to rovnaka loteria ako ked kupim mrkvu v obchode.

katica06
15. mar 2024

Ako to čítam tu je už boj. Či existuje bio či nie. Pestujem si ovocie a zeleninu sama.Od kedy mám deti dávam si pozor ak aj postrekujeme tak čo a čím postrekujeme. Nebudem klamať hnojím ale nie umelím hnojivom ale tak hnojom od našej hydiny, alebo maštalným hnojom. Ak treba aj postrekujeme, ale za tie roky mám presne odskúšané čo pôsobí na ktorého škodcu(výluh z cibule,cesnaku, žihľavy) a čomu mám nechať vlastný priebeh(napr.kučeravosť listov). Mlieko mám od sesternice,med od suseda včelára, vajcia mám vlastné,cestoviny, kompóty, zaváraniny až po vegetu si spravím sama, bylinky asi 20 druhov si suším sama (do kuchyne aj na čaj)aj sto ďalších vecí.Máme doma aj sirupy z ovocia a byliniek (deti pijú 95%vodu) a o niečo zdravšiu nutelu (z ovocia hol.kakaa. čokolády a medu).
Aj keď ste už pri polievaní zachytávame všetku daždovú vodu do nádrží polievanie a mohla by som dlho pokračovať

andreakotesova
15. mar 2024

U nás v meste máme jeden farmársky obchod so zaručene bio mäsom a pod. Každé ráno stojí ich auto pred istým mäsokombinátom a berie od nich mäso, ktoré následne predáva ako bio. Ja si to "bio" mäso kúpim o 70% lacnejšie priamo v predajni toho mäsokombinátu... 🙂

masinka
15. mar 2024

Ja som skusala pestovat u nas v zahrade "bio" ovocie - t.j. bez chemie. Vysledok bol taky, ze jahody mi zozrali slimaky, marhule/broskyne nahryzli mravce a splesneli kym stihli dozriet, slivky mi zozrali vosky a v ceresniach bolo viac cervikov ako ceresni. Jedine co to zvladlo bez postrekov su jablka.... a potom sused zakuril v kozube a kazde malo krasny cierny dehtovy povlak. Mimochodom pan profesor Hricovsky vravel, ze nebio sa postrekuje cca 35 x za sezonu, zatial co bio iba cca 5-7 x.

autor
15. mar 2024

@katica06 super, takto si to aj ja predstavujem. Samozrejme, že sa všetko nedá na 100% ako si tu niektoré predstavujú 🙂 Ja nepotrebujem mať panenské potraviny z raja Adama a Evy, ale lepšie doma vypestované jahody ako jahody z Tesca, ktoré doslova štípu na jazyku. Ale potrebujú rýpať a zhovaďovať

autor
15. mar 2024

@masinka treba asi začať pestovať permakultúrne. Viem, že slimáky žerú buď "potvory" z jazierka, ale kačky indické bežce. Ako bojovať proti ostatným neviem, ale určite to nejak ide

autor
15. mar 2024

*alebo

autor
15. mar 2024

@andreakotesova samozrejme, treba si overovať a nie kupovať bezhlavo veci, ktoré sa tvária ako bio

@masinka to s tým striekaním je pravda, viem o tom. Ale tak lepšie striekané 7x ako 35x či?

h2
15. mar 2024

A prečo ti ma je ľúto? Ja nemám problém?

katica06
15. mar 2024

V Tesco by som jahody v živote nekúpila. Nebudem klamať je.okolo.toho veľa práce, ale za moje názory čo sa týka udržateľnosti, separovania a ekológie ma tu už v minulosti ukameňovali

h2
15. mar 2024

Teraz čítam, že ideš zavlažovať vodou z rieky??? No mám dosť! To už fakt si radšej kúpim v Tescu, než jesť zeleninu, zavlažovanú vodou z našej Slovenskej rieky. 😝

autor
15. mar 2024

@katica06 deti ich chceli tak som ich kúpila, ale mladšia ich vôbec nejedla lebo ju štípali. Ale aspoň z nich mám peknú debničku no... Už tam jahody v živote nekúpim (a v podstate ani inú zeleninu a ovocie) . Mňa tiež všade kameňujú, rozumiem 🙂

h2
15. mar 2024

Chudoba si nekupuje hľuzovkový syr za 53€ za kilogram. Ani obyčajnú múku za 7,90.

xckaretxxx
15. mar 2024

@lenkakravcova vedeli ste, že keď je múka v akcii v Lidli a v Kauflande, je to múka z Ukrajiny?

h2
15. mar 2024

@xckaretxxx Vedela si, že múka môže byť z Ukrajiny, aj keď nie je v akcii?