icon

Prečo sú kvalitné potraviny v supermarketoch nedostupné?

15. mar 2024

Rozmýšľam nad tým prečo sa v bežných potravinách nedá kúpiť napríklad kvalitný sirup, kvalitný syr, olivový olej atď... To sú len príklady. Prečo sa nedá kúpiť napríklad bio zelenina z farmy, aj keby dajme tomu brokolica nestála 1€, ale 5€. Vy také niečo kupujete? Ja mám pocit, že som mimozemšťan keď si 90% potravín musím objednávať cez internet a napríklad v takom Tescu nemám čo kúpiť.

Strana
z8
cafelatte
15. mar 2024

Tak ja v reťazcoch kupujem len najnutnejšie, mäso od mäsiara, pečivo jeme minimálne, sme nauceni na ranajkove teplé kaše z ovsených vlociek s medom, mlieko z mliekomatu, z ného si odvaram aj tvaroh, na oveckovu zincicu a bio syr mam zdroj, muku z prazrnka, zeleninu a zemiaky mam od pestovatela, med od včelárov, caje mam svoje, zbieram byliny, susim ovocie, orechy a zavaraniny svoje, taktiez domácu vegetu. Mak cesnak na trhu. Orieskove masla si vyrabam sama s 90% cokoladou, musíš mat vysokootackovy robot. V mraznicke mam po 5 kil bobul slovensky rakytnik, dive cucoriedky, cernice, maliny, brusnice ribezle a 10 kil sipok. Ja mam nákup v kaufe za 3 min., 30 regálov somarin ignorujem, kupujem tam napríklad banány, šampiňóny, karfiol, cibuľu a slovenské maslo, jogurty, kyslú smotanu, citróny.

autor
15. mar 2024

@raffaella neviem kde by som našla hodnoty tej múky čo si napísala. Ani tá moja nemá toľko W. Ak by odpovedala kvalite, budem rada kupovať múku za 1€ namiesto za 3€. Používam pivovarské kvasnice

autor
15. mar 2024

@cafelatte a toto je to, že keď človek začne rozmýšľať nad tým čo je, zistí, že si v supermarkete takmer nemá čo kúpiť. A aký máš prosím ťa ten mixér? Dali mi chrobáka do hlavy a už som nad tým začala uvažovať 😀 Starká má strašne veľa lieskovcov takže materiálu mám koľko chcem

lenkakravcova
15. mar 2024

Keď si napísala o tom drahom alkohole, tak v tom prípade ti dávam za pravdu - keď ten tam môže trčať, mohla by aj tá iná nutela.

andrejka1974
15. mar 2024

Všetky položky sú tam kvalitne a never tomu že bio je bio málokedy bio je bio

ibatanecnica
15. mar 2024

@h2 a asi nevedia ze tuto muku mkze kludne kupit aj pekaren ktora ma akoze domace kvalitne
pecivo

cafelatte
15. mar 2024

Je to tento štýl robota a tie orechy drvis v tej hornej dóze. Pri kúpe pozri recenzie, nie každý dokáže rozdeliť orechy na kašu. Ja mam rovnaký názor na naše supermarkety, mne by sa páčilo mať vedľa seba 4 obchody pekáreň, mäsiaren, ovozel a predaj mliečnych výrobkov.

raffaella
15. mar 2024

Tak som dosť skúsená v kvaskovani a čestne viem prehlásiť, že naša slovenská extra hladká 00 je skvelá na pizzu a pečiem veľa, iný chlieb ako kváskový nejeme (pečiem cca 4 chleby týždenne) a teda neštudujem W čísla (mám aj rakúske bio múky a tie majú tieto W). No základ je kvalitný lievito madre kvások na pizzu. Verím, že čo región v IT to iný recept, ja mám o pizze naštudované dosť a väčšina talianskych receptov je práve s LM. Ale samozrejme viem, že sú aj iné recepty s kvasnicami a podobne. Tým som ale chcela len napísať, že skôr ako múka je dôležité iné (kvások a pomalá fermentácia cesta).

raffaella
15. mar 2024

A ku tým múkam, resp. výberu - tu som fotila tento týždeň manželovi, že 1 chlieb bude zo 4 múk a druhá a štvrtá múka sú z Kauflandu (áno, dve sú z Rakúska), čiže naozaj sa tu dajú kúpiť kvalitné potraviny a za dobré ceny.

bosorkabb
15. mar 2024

Pretože
- cena
- dostupnosť
- možnosť akcie
Ale nájdeš tam aj kvalitné ako spomínané jogurty Hollandia napríklad, maslo, mlieko Tatranské mliekarne, kváskovy chlieb.....
Ľudia idú po cene a obchodník predáva čo ľudia chcú kúpiť a za koľko.

autor
15. mar 2024

@raffaella tak super, dobre vedieť 🙂

autor
15. mar 2024

@bosorkabb kváskový chlieb tam kupujem keď sa mi ujde, pretože väčšinou je vypredaný. A ešte vegánske maslo, aby som zas úplne nekrivdila Tescu

bubuzu
16. mar 2024

Človek sa príde na koňa posťažovať s niečím, čo ho trápi a ľudia ho tu väčšinou zlynčuju a vysmejú, aby si sami obhájili svoje často nekvalitné životy. Naozaj to trochu pripomína stredoveké námestia na ktorých sa verejne popravovalo alebo stavalo na hanbu. A ľudia sa pokukali, posmiali a spokojne odišli domov si hovoriaci, že ten ich ťažký, nanič život je furt lepší ako toho chudáka na pranieri. Keď je tu téma, koľko miniete na stravu a niekto minie málo,tak ho lynčujú, že určite kupuje nekvalitné, lacné a nezdravé. Keď míňa veľa lebo chce kvalitu a nie ovocie v januári, čo prešlo polku sveta, tak ho vysmejú, nech si pestuje sám a ide žiť do jaskyne. Neuveriteľne sa nás tie naše mozgy snažia chrániť pred priznaním, že nie sme dokonalí a občas robíme nelogické blbosti. Ale občas ma dojme, že keď už nič iné, keď sem príde žena s ťažkým osudom, týraná, ublížená, tak aspoň jej sa zvykne dostať patričnej podpory. A svojim spôsobom asi aj terapia, pri ktorej si tu kopec žien dvíha vlastné sebavedomie a ego na ostatných, im možno tiež v reálnom živote pomáha. Takže nakoniec asi dobre.

nelka93
16. mar 2024

@raffaella inak pernerku zbožňujem, asi najlepšia múka co je na Slovensku. Tiež pečiem z nej. Na Slovensku máme veľa kvalitných potravín, len treba vedieť ktoré to sú. Do špecializovaných obchodov chodím malo, len keď naozaj potrebujem niečo špeciálne. Med mam od včelárov, zeleninu v lete od svokrovcov, mäso kupujem slovenske, vajíčka tiež a nie kvietkovy chov. Sirupy nepijem, pijem čistú vodu alebo sodastream, príp.ovocne nesladene caje. Džemy si robím domáce, takisto aj zavaraniny. mlieko a výrobky kupujem lactofree, syry minimálne. Do tesca chodím málokedy, lebo ho mam ďalej od domu, ale viem ze majú celú uličku s týmito eko bio raw srandami, väčšinou to nikto nechce.

autor
16. mar 2024

@bubuzu to je taký trend a v poslednej dobe je to extrém. Vidím to skoro v každej diskusii, že sa stretne pár nickov a navážajú sa do autora. Možno nejaký psychológ by ti vedel vysvetliť. Nejde o tému a čo je v nej napísané, ale o niečo iné...

autor
16. mar 2024

@nelka93 ani ja nechceme tie bio raw predražené vysoko spracované, plné ečok srandy 🙂 Ja nie som nejaký pes, že si budeme nakupovať kompletnú stravu v jednom regáli. Ja kupujem všetko, ale čakám kvalitu. Absolútne to nemusí byť raw, dia, bezlepkové ani nič podobné. Nemám žiadnu chorobu ani alergiu. Nechápem absolútne týmto odveci komentárom

klementinka58
16. mar 2024

vcera sa tak tri nicky dohadovali v teme liscie chvosty a pubertiaci, nakoniec temu zmazali. Pre mna nepochopitelne. Sa necudujem, ze dost ludi si robi z konika srandu.

autor
16. mar 2024

@klementinka58 tú diskusiu som čítala a myslím si, že buď boli na mol, alebo na drogách. Inak, ale často si pomyslím či náhodou nie sú tie diskutujúce opité a hlavne večer. Lebo veď veľa žien pije 😀

klementinka58
16. mar 2024

Ano aj ja rozmyslam, ze niektore zeny co tu pisu pod fotkou ci su ozaj tak konfliktne aj bezne ci len tu sa ventiluju a doma pposluchaju na slovo

kukimuri
Odpoveď bola odstránená
moni565
2. júl 2025

Och bože, videli ste čo sa deje pri chove kurčiat na Slovensku? https://www.facebook.com/reel/717680107671369

zuzudrnda
2. júl 2025
@moni565

Och bože, videli ste čo sa deje pri chove kurčiat na Slovensku? https://www.facebook.com/reel/717680107671369

@moni565 chov kurčiat a podobne vyzerá podstielkovy chov nosníc na vajcia. Bez toho aby videli svetlo, hlava na hlave. O klietkovom pomlcim. Mala som možnosť vidieť. Odvtedy vajíčka voľný výbeh a z dvora. Toto je týranie.

Strana
z8