Prečo sú ľudia takí?
Vnimate aj vy, ze ludia, ktori si vlastnym pricinenim zariadili nie uplne najidealnejsi zivot, sa vacsinou stazuju na vsetkych a na vsetko, len v sebe a svojich zivotnych rozhodnutiach nevidia povod problemu?
Vacsinou takych ludi neriesim, ale ako sa stalo na Ukrajine to, co sa stalo, nemoze takych ludi vystat. Vraj „Ukrajincom daju a nam kedy?” - a co by chceli ti ludia, resp. co zavidia tym nestastnikom utekajucim pred vojnou? Ze prisli o svoj doterajsi zivot, blizkych, domov, majetok a teraz dostanu nejake prispevky, pomoc, aby neskoncili ako posledni bezdomovci?! … Vcera po dlhej dobe otvorim FB a vybehne na mna hned prvy post od byvalej spoluziacky zo ZS, ktora v 18tich cakala uz druhe dieta, kazde s inym, bez zazemia, s holou ritou. Ta osoba nikdy nepracovala, ale medzi prvymi by brala a inym, ktori to potrebuju, nedopriala ani zakladnu pomoc. Tiez sa zvykne vehementne stazovat pri vyske rodicaku a roznych prispevkov, pritom nikdy nepracovala a tomuto statu nic nedala. Jednoducho bez chrbtovej kosti. Ako mozu byt ti ludia tak tupi?
Chcela som sa asi len vyrozpravat z tejto frustracie, mate aj vy takych neprajnych ludi v okoli? Poviete im na to nieco alebo ignorujete? Ja som sa snazila vzdy ignorovat, ale niekedy uz pretecie pohar…
Ahoj, stačí jednoducho rešpektovať názory iných, ich pohľad na svet a nemyslieť si o sebe, že pravdu máš len Ty a ostatní ľudia s iným názorom musia byť hneď ,,tupí,,. Nikdy nevieme, prečo majú na to ľudia iný názor, nevieme, aké majú problémy, informácie, životné skúsenosti, je to v podstate každého vec...a všetko v živote má dve strany, aj tá vojna, aj covid, aj pomoc štátu ľuďom, všetko. Iný názor si prečítaj, vypočuj, porozmýšľaj, či na ňom nie je kúsok pravdy, zabudni na ňho, ignoruj, nerieš, vybavené...
vnimam to uplne rovnako ako ty. a takychto ludi hned vymazavam. zasnem nad sprostostou niektorych jedincov. mna minule prekvapila suseda. hlasila mojej mame, ze v kostole prespava jedna ukrajinka. a citujem "ma pri sebe velky batoh. urcite ho niekomu ukradla.". ty vole, ja som skoro z koze vyskocila. ako toto niekto moze povedat?????? alebo ako sa niekto pozastavi nad tym, na akych autach prisli. to akoze mali auto nechat doma a prist vlakom? este sa mali aj blate vyvalat a dotrhat si oblecenie, nech su ludia spokojni? ti ludia si vobec neuvedomuju, cim si prechadzaju.
alebo take, ze vsak neviem v kolkych % ukrajiny sa nebojuje, mali ist tam. akoze wtf? keby sa bojuje v kosiciach, ludia v bratislave by boli u totalnej pohodicke?
nikdy som nenadavala na slovesku povahu, lebo vsak aj ja som slovenka. ale co si vsimam, tak ako narod dokazeme byt v prvej chvili strasne solidarni a ideme sa rozdat. no po kratkej chvili sa dokazeme otocit a vsetko nam zacne vadit. pomaly aj, ze dychaju "nas" vzduch.
napr. aj situacia s koronou. najskor tapkanie na balkonoch, o par tyzdnov hon na doktorov.
Ako hovorí môj manžel: "Ľuďom jebe"...
Autorka, ty tiež zrejme dobre sleduješ ľudí a vieš čo kedy robila spolužiačka, a nerobila a s kým spí a s kým si decko urobila 😀
si anonym,neviem koľko máš rokov,aké zázemie máš apod.Si si istá,že o pár rokov ty,tvoje deti,alebo rodičia nebudú potrebovať hocakú pomoc?Na čo ti je vôbec FB?
@danyelia V tomto pripade presne viem, preco maju pohlad, aky maju.. pretoze im chyva vzdelanie a su frustrovani z toho, ako si zariadili zivot. Co mi je samozrejme ukradnute. Co uz mi ale ukradnute nie je je to, ze maju potrebu sa rozkrikovat akoby sa im nejako ublizovalo.
@3katka151 Vobec nie😄, je to o nej verejne zname.
@babababka Tento komentar je absolutne mimo kontext mojho prispevku.
Tak ako za vojny boli ludia, co zachranovali zidov, pomahali partizanom,.... A boli ludia ktori ich udavali. Aj tych, co im pomahali. Co myslis, ze robia ti isti ludia dnes ...? Ti co pomahali kedysi, pomahaju aj dnes. Ti co udavali, dnes nemaju komu udavat, tak aspon nadavaju.
Možno to vieš v jednom prípade, ale dnes sa ,,rozkrikujú,, aj ľudia slušní, vzdelaní, zamestnaní, dôchodcovia, chorí, matky- samoživiteľky, ktorí pracujú/pracovali celý život, no jednoducho niektoré napr. podmienky na príspevky v štáte sú nastavené tak, že oni do tej kategórie pomoci nespadajú, aj keď pomoc potrebujú a zaslúžili by si ju, no nedostanú ju. Tu ale nie je ,,zlý,, ten utečenec, ktorý pomoc dostane, ale štát, ktorý tie podmienky pomoci ponastavoval tak, že v očiach tých ľudí to ,,nie je fér,, a sú frustrovaní, toto vôbec nie je o závisti...
Pozri sa na to aj z inej strany. Vláda ako taká je zvolena ľudom. Ľudia si ju volia v nádeji že urobia Slovensko lepším miestom, uľahčia ludom zivot , pomozu ľuďom . Žiaľ realita je opačná ! Zdražovanie , podkopávaniu nôh a celkovo vedia tým čo robia ľudí vytočiť do nepríčetnosti … cely ten systém že dame par ľuďom (poväčšine psychicky labilnym ) moc nád nami rozhodovať je chorý ale je tu už tisícročia. A áno sú ludia frustrovaní lebo vsetko ide hore okrem platov . A potom počúvajú na tv ako idu pomáhať Ukrajine . Samozrejme že pomôcť treba . Ja si nechcem ani predstavit čo ti Ukrajinci prežívajú a doprajem im ! Ale obcas naozaj zabolí že viac pomahaju cudzincom ako vlastným. A áno netreba sa spoliehať na štát ale nie kazdy môže byt manažér a zarábať tisíce . Musia byt aj ľudia čo pracujú za par stoviek. Tu robotu treba robit a žiaľ nie je dobre zaplatena . Tak prečo nepomoct aj takym ľuďom .
@danyelia Pre mňa sú toto totálne neporovnateľné veci. Je pravda, že je to u nás ako v kocurkove? Je. Je pravda, že enormné množstvo ľudí u nás prepadáva sitom a nevedia sa dovolať žiadnej pomoci? Je. Je pravda, že napríklad na dôchodcov sa totálne kašle? Je. Je pravda, že súčasná vláda je značne nekompetentná? Je. Je pravda, že ľudia sú zúfalí a frustrovaní? Je. Aj ja som z "riešení" našej vlády značne frustrovaná a to ani nie som v núdzi, zatiaľ. Napriek tomu pomoc občanom napadnutej krajiny je pre mňa úplne iná kategória a nemá žiaden súvis s vnútroštátnym (ne)fungovaním. K nám pricestovaní Ukrajinci nie sú len v núdzi. Veľa z nich má rovnaké problémy ako naši občania, tiež prepadávali sitom, nevedeli sa dostať k žiadnej pomoci, mnohí majú rovnako choré deti, na ktoré zbierali vrchnáky, lebo štát nemal peniaze... A PLUS k problémom, ktoré trápia aj našich, majú aj zbalenie si života do kufra auta, strach o život, bomby za chrbtom, útek nevedno na koľko a niektorí aj vedomie, že ich domov už je len hromada trosiek a nemajú sa kam vrátiť. To je akútna situácia, ktorú treba riešiť bez ohľadu na vnútroštátne nedostatky a zlyhania.
@jahoda_12 Skús si predstaviť, ze nie si človek, ktorý roky čaká na mestský nájomný byt, ale namiesto toho sa vzdelávaš a tvrdo na sebe pracuješ, aby si mala dobré zamestnanie s dobrým platom, čo sa ti aj podarí a kúpiš si za všetky peniaze a vysokú hypotéku vlastné bývanie. Tešíš sa z neho a dobre si žiješ. Keď tu zrazu... začne vojna, musíš utiecť, aby si prežila a tvoj draho zaplatený byt ľahne popolom. Prídeš do cudzej krajiny len s jedným kufrom osobných vecí, tvojich jediných vecí, ktoré na svete máš. Ako by si sa cítila, keby ti miestny obyvateľ závidel, že si dostala pomoc zadarmo?
@jahoda_12 Akú prednosť? Tebe vadia tie vlajky? A našim občanom sa pomáha. Kopa ľudí na Slovensku žije len a iba zo sociálnych dávok. Žije tu veľa ľudí, ktorí nikdy nepracovali. Naši občania nie sú ohrození vojnou, nikto im nebráni pracovať a starať sa o to, aby sa mali v živote lepšie. Mne príde choré, že niekto závidí veci, ako hygienické potreby, alebo lístok na vlak zadarmo, kým Slováci si ich musia kúpiť. To má teraz štát rozdávať všetko zadarmo, aby sa Slováci necítili ukrivdení?!
@thoughtfulweirdo Ahoj, samozrejme pomáhať treba, ale v rámci finančných, ekonomických, zdravotných a iných možnosti štátu. Ľudia sú frustrovaní aj z toho, že pre Slovákov sa dlho nikdy nič nedalo, viď.,,prázdna špajza,, (nedostatok škôlok, pracovné podmienky, zdravotná starostlivosť...) a zrazu pre cudzincov sa dá všetko. Áno, na prvom mieste má byť občan SR a potom pomáhajme komukoľvek. A Slovensko pomáha údajne najviac na svete! spomedzi ostatných krajín. My ale nie sme bohatá svetová veľmoc, ktorá vyrieši všetky ich problémy, ukončí vojnu, nastolí svetový mier (bohužiaľ...)
@danyelia Ale vojna je stav núdze. To, ze v škôlkach nie je miesto, je jedna vec. To, že kvôli ľuďom v núdzi sa dočasne urobia isté ústupky, je zase niečo iné. Keby som mala voľnú ubytovaciu kapacitu, dala by som ju k dispozícii utečencom z Ukrajiny. Rovnakú pomoc by som neprispôsobivej rodine zo Slovenska, ktorá si za svoju situáciu môže sama, neponúkla.
@jahoda_12 Ale závidí. Veď som to čítala tu, na koníku. Už je tá diskusia asi zmazaná, ale možno si viaceré spomenú, že presne tie vlaky zadarmo tu vadili jednej osobe.
Poprosila by som jeden jediný prípad, kde boli Slováci vyhodení z práce kvôli zamestnaniu utečencov z Ukrajiny. (Zdôrazňujem slovo utečencov, nehovorím o Ukrajincoch, ktorí tu žijú a pracujú roky). K tym bytom: tí, čo čakajú na obecný byt, nie sú bezdomovci, žijúci pod mostom. Reálne niekde bývajú, hoci aj u rodičov. Utečenci nemajú kde.
To s tým zdražovaním potravín a cenou plynu som nepochopila. Potraviny sa nezdražujú preto, aby bolo viac pre Ukrajincov. Plyn detto. Ak nebude plyn, budú v takej istej zime, ako všetci ostatní.
@h2 Aha, a čo ak aj tá ukrajinská rodina, ktorej by si s radosťou uvoľnila miesto v Tvojom voľnom byte napríklad, je ,,neprispôsobivá,,? To by si si vopred zisťovala? Čo ak by to boli bohatí ľudia, ktorí Ťa len chceli využiť? Čo ak tá slovenská rodina je ,,neprispôsobivá,, z dôvodov, ktoré Ty ani len netušíš (smrť živiteľa rodiny, vážna choroba, ťažké životné udalosti v minulosti...) Ako vieš s istotou, že si za zlú životnú situáciu môžu sami?

tito ludia zial maju pocit, ze im asi niekto nieco dlzi 🤷♀️ alebo ze stat je povinny ich zivit hoc sa oni dobrovolne rozhodli mat viac deti za sebou alebo byt dlhodobo na PN atd., my sme na tom financne nazvime to akurat (nemusim ratat kazdy cent ale nemozem rozhadzovat) a napriek tomu mame dieta jedno, pretoze to dieta je svojim sposobom luxus a ked mu chcem normalne dopriat, tak odmietam ratat, ci si mozem dovolit jahody alebo banany
mna osobne najviac vedia vytocit komentare ako si nezasluzia tie, ktore dobre zarobia a preco aj im sa teraz navrhlo dat jednorazovy prispevok a zvysit danovy bonus - tak toto ma dviha zo stolicky, lebo ti ludia su tak hlupi, ze si ani neuvedomia, ze vdaka tym, ktori pracuju a zarabaju je vobec z coho tie davky vyplacat, takze ja som sa castokrat neovladla a spustila sa na moju hlavu taka vlna hejtu, ze som si povedala, ze to nema zmysel, akurat si ja pokazim den a oni aj tak nic nepochopia