Prečo sú v obchodoch plné nákupné košíky?
Zakazdym, ked idem do vacsieho obchodneho domu (lidl, kaufland, tesco atd..), ostanem zarazena, ze ake neskutocne plne kose ludia maju :D stala som za jednou obeznou pani a len tak som sa pozrela, co vyklada na pas. A same nezdrave veci, polotovary, neskutocne vela sladkosti, tukove veci. Ako, ju neriesim, ale jej dve deti ( dievcata...vek jedna asi kolo 8 rokov, druha tak 12...obe obezne. A ich matka plne kose...ale to nebol plny kos, ale nalozeny nakupny kos az po okraj. Ja som tedy nikdy nemala problem s financiami, zijeme si doma nadpriemerne, ale v zivote som takto nenakupovala :D ani ked sme sli na dovolenku, ani ked sme robili oslavu. Mna vy zaujinalo, ze ci to ti ludia skonzumuju alebo nakupuju na par mesiacov :D a toto som zazila uz velmi velakrat, ze takto ludia zbesilo nakupovali. A velmi velakrat to boli prave obezni ludia.
A čo ťa je po plných,či neplných nákupných košoch?
@konikmodry111 Ty sa o moje stravovanie a moju šajnu láskavo nestaraj.
Lebo už pôsobíš ako samotná autorka tejto témy.
Ktorá zjavne tiež nemá väčšiu mentálnu výbavu ako na to, riešiť, čo iní kupujú, alebo jedia.
Ja sa pozastavujem nad tvojou temou. Sme 2+2, nakupujeme v utorok ked su deti na kruzkoch. Kedze byvame na dedine kde mame potraviny s obmedzenym sortimentom, je dokonca obdobie ked neviem kupit cerstve ovocie ci zeleninu, vecer o chlebe ci pecive mozem snivat...proste ak nenakupim v meste, nemam... Skus si to v hlave uložiť...ty vobec nevies pre kolko ludi je nakup a na aku dobu...a co je v kosiku sa ta teda vobec netyka...
Nuz, je to tak, prejedame sa. Obeznych ludi, vratane deti je coraz viac. Z niecoho priberat predsa musime. Tak nakupujeme a nakupujeme dondmoty, robime zasoby a potom zas jedlo po zaruke vyhadzujeme...no...samozrejme cest vynimkam. Ale celkovo je v zapadnych krajinach konzumny a "tucnejuci" trend :/ Veru, ziadna slava tak bezhlavo sa prepchavat a tomu ucit aj deti.
My byvame na dedine kde su male potraviny a jednota, predrazene. Chodime raz mesacne na velky nakup, kde je najma maso, naplnime mrazak, muka, cestoviny, mlieko,nie kartony, ale na tu mesacnu spotrebu. A u nas potom uz len pecivo, ovocie, zelenina co sa neda nakupit na neviem kolko dopredu. A tiez mame potom preplnene kose.
@laurika999 skôr ty mi prídeš mentálne jednochuchsia 🙈 a keby si prečítaš moje staršie komentáre, tak vieš že nie som autorka témy. Stačí citat. Môžeš ist rýpať do niekoho iného
@konikmodry111 Ďakujem za komentár, od teba to sedí. Preto ho beriem z rezervou ...
Ja nerozumiem tomu, že ludia naozaj majú energiu, čas a priestor riešit toto na modrom koníku🙏 venujem sa zdravej výžive doma , venujem tomu kopu času a energie pre svoju rodinu.. a neplytvám energiou študovanim vozíkov obéznych ludí a následne riešenim o tom..
Ja obdivujem, že niekto stíha pozerať do cudzích košíkov. Ja nenávidím obchody a nakupovanie, zvládam len trhy v prímorských destináciách 🙊, takže cez obchod len preletím, nahádžem do dvoch tašiek, čo nutne potrebujem, nablokujem rýchlo pri samoobslužnej a letím von... nakupujem takmer každý deň. Varím veľa a každý deň, keďže moji dvaja pubiši športujú a muž robí fyzicky a stravuje sa väčšinou len doma, cez deň nestíha chodiť po reštauráciách.
@janci27 ou to ja v ovocí a zelenine veľmi cítim rozdiel. Niekedy skočím aj do 3 supermarketov a vyberiem z tých 20% naozaj čerstvých veci, čo tam majú. Chuti to úplne inak, než už “smutne” ovocie.
Ale tak ja som bývala priamo pri zdroji, takže mám vysoké nároky, keď už nemôže byt priamo odtrhnuté
ja len tak na zamyslenie ,ak si niekto mysli, ze plný kos pre 4+1(este pdojcene plus prikrm) pocas skolskeho roka, ktorý clovek nakupi raz za týzden je moc, taký zakladny zoznam , bez nejakej tolerancie na zdravu nekaloricku stravu, bezEckovu :
- pečivo : chleba , 10 rožkov a ak chce niekto nieco na zmenu (vianocka/ makovnik- sanozrejme pre extrasuper zeny mozu upiect doma )
- ovocie : jablka, banany, pomarance...
- zelenina: mrkva 1kg, petrzlen, kalerab, por, popripade na polievky , brokolica....
- maso 3 kg , ryby
- olej2 - 5l ( vydrži dlhsie)
- ocot 6l - pouzivam na dezinfekciu /umytie pracky, umývanie vodneho kamena, vydrzi dlhsie...
- vody 6x po 1,5l - ciste alebo ako kofola pre navstevy, ku grilovaniu..mame sodastream ale ako zmena... cistu vodu na chlastanie sa nejak na navstevu nehodi...
- kava 1kg do kavovaru
- mlieko - bezlakto- kupujem minimalne 4-5
- mlieko normalne- 5 ks
- jogurty bezlakto- 10
- jogurty lakto-8 ( sme milovnici jogurtov, tie by sme mohli jest na kila... ) , jeden clen laktozova intolerancia.Pocty sa ale vždy menia podla stavu, podla chute...Biele jogurty su naj. a tie aj do jedla pouzivam na salaty napriklad..
- maslo bezlakto
- maslo normal
-koreniny, drozdie (sol, cukor ma clovek tak na pol roka )
- ryza ak je v dobrej akcii, beriem 10 balikov
- cestoviny 2- 3 baliky po 500g
- muka bezlepkova aspon 3 kg
- vajíčka 20-30 ks
- zemiaky
- dalej mame nieco ako sviatky- peciem si torty bzl a delakto, tak treba suroviny, ovocie na tortu...
Samozrejme, kto moze, vypestuje si vela aj doma.Ale berme ohlad, ze vela si clovek nevie, nestiha, nechce vypestovat alebo uz davno zjedol.
- drogeria- tu staci asi raz za mesiac...okrem plienok , toaletne(tie tiez kupujeme raz za pol roka priamo od papiernictva...
- kuchynsky kotucik papierovy- vymozenost dnesnej doby, ale kupujeme
- vlhcene utierky na umývanie- som na nich zavisla. pretret, prevonat nieco milujem.Asi vec, ktora je zrut penazi, ekologie ale mam ich rada...
-
Samozrejme, cast vzdy este ostane, nekupujem každý týžden 5l olej napriklad, alebo ryzu, mlieko.. atd..
Ale su to zakladne suroviny, ktore ja kupim na jeden sup a popripade este pocas týždna raz sa otocim na pecivo/sunku. Vsio....ale prvý nakup praska cez kosik a nezda sa mi, ze by sme sa "prezierali " a kupovali zbytocnosti....
V obchode ma nevidno. Ale v zahradkarstve hmmm :D
Presne preto su ti ludia tlsti, ze takto nakupuju. Plne kosiky sladenych napojov, sladkosti a podobnych mnamiek. Lutujem tie deti. Ja uplne schvalujem vyssie zdanenie vsetkych sladenych zbrnd a pridala by som aj vsetky sladkosti. Mozno to niekoho odradi a ak aj nie, nech aspon prispeju “do systemu”, kedze im neskor budeme s najvacsou pravdepodobnostou platit zdravotne vykony…
@bluka2 tak napr. take jablka, pomarance alebo banany, ktore kupujeme pravidelne, vydrzia uplne v pohode az niekolko dni pri spravnom skladovani, takze na tieto nechodime do obchodu kazdy druhy den a vobec necitit rozdiel a to tiez nemam rada uz mdle ovocie a zeleninu, taka nam uz nechuti, vzdy sa vsak da spracovat aj taka do varenia/pecenia, ak nahodou zostane, my nevyhadzujeme nic.
@30katrusa40 podľa koho alebo čoho to v poriadku nie je? Existuje nejaká stravovacia polícia?
@lelelienka ja som asi nikdy este nestretla cloveka, ktorý by mal plny kosik sladených napojov . Aspon o tom neviem, ale možno je to tým, ze mi je jedno , kto co nakupuje... Ak sa clovek nalieva každý den len sladenou vodou, nie je to dobre. Rovnako nie je dobre mat uplne az prehnane obavy z cukru... Treba mat podla mna sedliacky rozum, zlatu strendu cestu
My mame napriklad sodastream, detom bublinky nedavam a ani im nechutia , ked som skusala cistu jemne sytenu mineralku. dcerka mi to vyplula...
Piju cistu vodu, caje, bazový sirup domaci, a sem tam kupovany dzus pre zmenu. Nepiju dzus kazdý den na litre...
My kupime mineralky ciste ako zmenu (Fatra, miticka, magnezia) jednu kofolu a jednu oranzovu pre navstevy, popripade vinea...
myslím si, že daleko horsi problem ako sladene napoje je sposob výchovy.Vela rodicov radsej strcia mobil do ruky detom, akoby mali deti viest k sportu, zahrat sa s nimi s loptou , ist s nimi na turu, prechadzku, ...
Starsia 7rocna ma 17kg pri vyske 116-122, mladsia 5 rocna 15kg pri vyske 110... Obezitou teda netrpia
@lenka567899 ak podľa zdravého rozumu. Keď sa niekto nakúpi ozaj plný nákupný vozík polotovarov sladkých vôd a sladkosti tak to nie je v poriadku. Nemyslíš ?
Tazko sudit cloveka podla toho, co ma vo voziku. Lebo ak aj tam mozno ma pol vozika sladenych vod, sladkosti, pochutin, to neznamena automaticky, ze takto sa ich rodina bezne stravuje, mozno len ten dotycny clovek nakupoval aj na nejaku rodinnu prilezitost/akciu pre viac ludi, kde sa to bude konzumovat a nebolo to len v ramci bezneho potravinoveho nakupu pre svoju rodinu.
Inak keď sa takto ľudia pozerajú do košov nechcem vedieť čo si o nás mysleli pred týždňom, doma sme mali veľkú oslavu 35 ľudí takže sa kupovalo veľa sladkých vôd, čipsy a takéto slané blbosti, 15 bagiet na jednohubky a plný koš kadečoho... vidíš možno keby ma stretneš krutiš očami a pritom to ani zďaleka nebol bežný nákup
@janci27 staci sa na toho cloveka pozriet a hned vidis ci to kupuje na rodinnu oslavu alebo pre seba. Autorka pise predsa vyslovene o tlstych co maju takyto obsah kosika.
@30katrusa40 ty si morálna polícia? Pošleš ma do basy keď sa stravujem len z polotovarov, slakdkosti a kofoly?
@lelelienka ja nesudim podla toho, co ma kto vo voziku, dokonca ma ani nenapadne pozerat inym do vozika, co nakupuju 🙂 Ale aj obezni ludia mozu nakupovat predsa na rodinne oslavy, grilovacky a neviem co este. A kedze toho cloveka nepoznam, nesledujem, co nakupuje pravidelne kazdy tyzden, tak neviem posudit, ci to ma v tom voziku kazdy tyzden alebo nie. Tato tema uplne o nicom si myslim. Keby si hlavne kazdy hladel svojho nakupneho vozika, ci je v sulade s potravinovou (alebo skor moralnou?) policiou 😀
Aj ja mavam plny nakupny kosik. Vzdy v piatok. A dufam ze nikto na mna takto nesliedi kolko a co kupujem. Neskutočné...
No ked to mam uz tak sprosto napisat, co je niekoho do toho, co ja nakupim v obchode a ci mam plny kosik, od nikoho neziadam, aby mi ten nakup zaplatil, tak nech sa nikto nestara, ked aj dva budem mat kopcom. Presne pre toto neznasam chodit nakupovat, zakazdym sa najde niekto, kto ma potrebu komentovat moj mega nakup. Mimochodom, je nas doma 6. 4 deti, 2 dospeli. Na nakup chodim raz za 7-10 dni. Vzdy miniem cez 200 eur, ale mimo toho uz do obchodu idem max sunku a rozky dokupit. Robim denne detom desiatu x 3, ak chcem dat detom denne ovocie je to 15 kusov povedzme jablk iba na desiatu. Denne kazdy jeden jogurt zjeme, co je 42 jogurtov tyzdenne, niekedy chlapci zjedia aj dva naraz. Najmensi ma plienky, balik toaletaku, karton mlieka ( denne minimalne liter padne, ak varim nieco mliecne aj dva) a hned je kosik plny. Varim takmer denne. Ak varim na vikend na dva dni potrebujem minimalne 1,5 masa, vela zemiakov, zeleniny kopec. A ano, kupim im aj ten keksik na desiatu. Ak im len obden dam tak je to dost vela kusov na 4 deti. Moje deti zjedia toho za dospeleho a vyzeraju ako z koncentraku....tak prosim nesudte, ak ma niekto plny kosik nikdy nevies kolko osob ma doma a ako casto nakupuje.
@laurika999 teba si zapamätám neboj ☺️ ja som ti ešte aj lajk davala na tvoj príspevok 🙈 nechápem co si sa do mna tak obula. Možno si ma nepochopila ale nevadí 🤷♀️ Prajem ti aj tak krasny večer ❤️
@lenka567899 napísala som svoj názor. A nie do basy asi ťažko. Ale stravovanie takého spôsobu ťa dostane leda tak do nemocnice alebo márnice. Ale keď ti chuti len si daj.
@janci27 my nakupujeme hlavne bobule, ktoré sú teda z ovocia najzdravšie, takže to je náš základ. Potom banány nakupujem len, keď nie sú zelene a už s tým napríklad jeden supermarket mal dnes problém, všetky silno zelene. Pomaranče, tiež býva veľký rozdiel. To už spoznam z ktorých bude veľa stavy (vytláčame) a ktoré už sú polovyschnute. Jablka to sa zhodneme, to je v celku jedno
Človek, ktorý žije nadpriemerne je spokojný a nemá dôvod riešiť iných ľudí. Len nespokojný človek má potrebu sledovať cudzích ľudí koľko a čo nakupuje.
Mala si to tej obeznej matke povedať. Ako ničí zdravie avojich detí a prečo toľko nakupuje. Možno by ti letela taká facka, že by si sa prebrala.
Ja chodím napríklad do Tesca max 1-2 krát do mesiaca. Vezmem 3 balíky mineralky, 10kg zemiakov a mám plný veľký kôš. Mlieko, zaváraniny,cukor,olej tiež kupujem vo veľkom. Nemusím riešiť, že idem variť a nemám a musím bežať do obchodu pre olej a kúpim ďalších xy bludov. Keby niekto riešil veľkosť a zloženie môjho košíka, tak si o nom pomyslím, že je chudák, ktorý má tak úbohý život, že musí riešiť cudzí, aby bol zaujímavý.
Takýto anonymní hrdinovia riešiaci cudzí život anonymne na nete sú väčšinou tí, ktorí doma musia čušať a šúchať nohami.

aby uz niekoho plny kosik iritoval 😂