icon

Prečo vďačnosť patrí Bohu a nie lekárom?

lila246
23. jan 2025

Mozno kontroverzne, no vzdy ma to dokaze vytocit. Narocne operacie precizne vykonane spickovym chirurgom - vdaka Bohu! Uspesne IVF po niekolorocnom neuspesnom prirodzenom snazeni sa - dakujeme Bohu! Niekolkohodinovy tazky , nakoniec uspesny, porod - vdaka Bohu! Vy, ktore ste sa v tychto vetach nasli, nenapadlo Vam niekedy ze je to kvoli ludom? Ktori obetovali kopec rokov svojho zivota aby vas mohli vyliecit? Ktori stravili nespocetne mnozstvo dni a noci studiom aby sa mohli stat lekarom, a vy dakujete za to Bohu? Keby bol ten Boh, ktoremu tolko dakujete, taky skvely, naco by Vam bolo IVF a preco ste nepocali prirodzene? Preco vam nefunguje chlopna spravne ale chce to zasah doktora? Preco vam Boh lusknutim prsta neodstrani zlcnikove kamene? Hej rozhorcila som sa, a to preto,lebo v rodine mame chirurga, a je to neskutocne psychicky, aj fyzicky, narocna praca. A dnes som bohuzial zasa v autobuse pocula konverzaciu dvoch babiek, ako “Boh vyslysal jej motlitby a Miskova operacia dopadla uspesne”. A veci podobne slachavam casto, a je to neskutocna urazka pripisovat pracu realnych hrdinov imaginarnemu vyplodu.

ivec16
26. jan 2025

lebo niektore veci su jednoduche medzi zemou a nebom… urcite su ludia vdacni aj lekarom a urcite im to aj povedia ale vdaka bohu sa to aj podarilo… pretoze napriek to u ze ta operuje ten najlepsi lekar na svete s ato aj tak nemusi podarit… tak isto ako aj ivf nie je zaruka ze sa to podari a ze dieta mat ten par bude… pretoze je mnozstvo parov ktorym sa to nepodari ani s ivf… takze vdaka Bohu ze sa to podarilo tym co sa podarilo, pretoze to nie je samozrejmost ani pri najspickovejsom time lekarov…

sharpay
26. jan 2025

Nemas co robit cez nedelu len tu virit vody o jednej z najviac omielanych tem? Mat taketo problemy tak som stastna zena...😂

natalka13
26. jan 2025

@canerko preco potom boh nezachrani vsetkych pri autonehode?
To ze zachranar lekar upratovacka povrdia ze boh nas vas zachranil je obycajna veta ktora sa udomacnila ako u veriacich tak u neveriacich.
Chvalabohu ze sme nezmokli a podobne sa bezne pouziva.

canerko
26. jan 2025

@natalka13 Ja som veriaca takze dakujem za vsetko,a verim ze nas Boh zahranil

ramzesa
26. jan 2025

@natalka13 ľudia nechcú Pána Boha pustiť do svojich životov. Ale ak sa stane niečo zlé, tak potom to zvaľujú na Neho. Dostali sme návod, ako dobre žiť v Desatore, v Biblii. Koľko ľudí dodržiava Desatoro? A ktovie, pred čím horším mala byť naša duša ochránená skorším odchodom z tohto sveta?

pattinka
26. jan 2025

Nečítala som komentáre, iba mám potrebu sem pod tento príspevok napísať.
Som sestra a denne pomáham v nemocnici chorým ako najlepšie viem. Často však/ denne dakujem Bohu, že mi pomáha v praci, že ochraňuje mojich najmilších.
Dcéra študuje veľmi náročnú lekársku genetiku v zahraničí, je doma veľmi málo a ja neviem ako inak by som jej pomohla, aby to štúdium zvládla ako úprimnou a vrúcnou modlitbou k Bohu za ňu 🤍

jessicai
26. jan 2025

@lila246 Ja len toľko...ako vieš z vypočutia dvoch starších dám,že bolo poďakované len Bohu a ten človek, ktorý bol operovaný nepoďakoval doktorom a sestrám v nemocnici? Ten rozhovor Ťa vytočil, ale pravda mohla byť iná ako si ju videla svojimi zmyslami.

deborahzelenkava
26. jan 2025

@martinmmartin to vystihol. pretoze je ovela lahsie zhodit problemy a zodpovednost na niekoho ineho ako si realne priznat, ze som spravila chujovinu a teraz za to platim. Je predsa lahsie povedat, ze boh ma tresta s rakovinou ako to, ze som krava a uz davno som mal prestat fajcit a zrat hovadzie na dennom poriadku.
Je tiez jednoduchsie povedat ze boh mi nepomohol najst si novu pracu a boh ma tresta ako si priznat, ze som mala zbytocne neadekvatne vysoku hypoteku a nesplacala som vcas, preto teraz pridem o dom.
Len nerozuemiem tomu, ze teda ak je boh vsemohuci, preco potom dovoli aby trpeli deti a zvierata? Ved deti a zvierata su nevinne, to vie kazdy. Preco sa denne zabijaju deti v Mexiku kvoli kartelom ? V Kolumbii? Preco sa zabijaju zidovske deti v izraeli? a muslimske deti v syrii alebo v palestine? Preco sa rodia nevinne postihnute deti? aaa chapem. Lebo boh "vie co robi" alebo boh vie, preco sa toto deje.. Prosim vas chodte uz do riti s tym pokrytectvom. Nabuduce ked tu uvidim prispevok, zomrela mi dcerka, mama, manzel je v poriadku potom napisat do diskusie, ze co sa stazujes? Vsak boh vie, preco to robi. Staci takto hej? v poriadku, zapamatam si to.

A tiez nechapem, preco ked je boh vsemohuci a on je ten co lieci, naco chodite do lekarni a nemocnice? Preco plnite nemocnice a beriete postele nam ateistom, ktori verime vede a lekarom? Vsak nech sa paci internet mate, vygooglit si porod a rodte si doma. Ateistky nechajte rodit u lekarov. AJ covid bol naplanovany ano? A ked ho teda nejaky clovek zakerne naplanoval, preco ho boh nestopol? Preco nechal zomriet miliony ludi, preco sa zastavila cela ekonomia na svete, preco ludia trpeli na ventilatoroch, preco kolabovali lekari? Komu akoze toto prospelo mi vysvetlite?

Proste jedna konspiracna blbost za druhou. Nepodlozene nic, vymyslene somariny z fejzbuku a instagramu. Jeden napise ze sa mu zjavil boh ked bol na zachode a vam toto staci ako dokaz. A okrem ineho - vo vede sa veci dokazuju. Ten co nieco tvrdi, ma dokazat ,ze boh existuje. Nie ja ako ateista mam dokazovat, ze on neexistuje. Ale ked pytam dokazy od vas co ste sa s nim vraj stretli tak klasika odpoved: je to nadpozemske, intimne. Aj tak to nepochopis. Neda sa to slovami vysvetlit. ALebo ja ti nemusim nic dokazovat.
Naozaj nemusis? Tak fajn. Mne sa v ranajkach objavila svata korytnacka. ale tiez nebudem vysvetlovat, lebo je to intimne a nepochopis.
Cim viac sfanatizovay narod bohom, tym viac zaostalejsi su ludia. Racionalita a zodpovednost za svoje ciny ide bokom. Treba ukazat prstom hore ap ovedat ze tamten hore to tak chcel. Potom si klaknut, zopakovat si nejaky text 15krat a vystarano.
Dakujem pekne, keby sme tak vsetci fungovali, kam by to dospelo. V mojom okoli - co sme vsetci vzdelani a robime odbornu pracu v oblasti vedy, techniky, ekonomie, prava nie je ani jeden co by veril v boha. Ak aj mam nejake vzdialene kontakty co verie v boha, tak to su na slovensku nejaki zaostalci.

Ale tak, pisem to na forum narodu, ktory si raz a znova zvolil skorumpovaneho zlodeja. Len skoda ze vas boh neosvietil, ked ste si ho zase zvolili hoci v 2018 ste proti nemu tiez protestovali. Cakam racionalitu a objektivnost, ktorym nevadi zit vna urovni Uzbekistanu. Tak len si doma modlikajte medzi styrmi stenami. S vasou racionalitou vam ani 10 bohov nepomoze.

tiezjedna
26. jan 2025

@hederamonstera ja vôbec nie som nahnevaná😉 A aj rozumiem tomu, že veľa ľudí má Boha ako barličku, to chápem a verím tomu, že to dokáže veriacemu človeku poskytnúť obrovskú úľavu. Akurát nemám rada také tie kecy, že za všetko môže Boh. Nemôže. Za všetko si môžeme iba my, je to naša voľba, naše schopnosti, naše nedostatky. Nič viac.

lila246
autor
26. jan 2025

@deborahzelenkava krasne napisane, dakujem! ♥ so vsetkym suhlasim

deborahzelenkava
26. jan 2025

V anglictine som uz pocula vetu ze "God works in mysterious ways".. Typicka teoreticka nicim nepodlozena blbost a vzdy ked ziadam konkretne odpovede, vysvetlenie na chore deti, tak mi toto povedia a habkaju. No preco asi? Lebo nemaju odpoved. To je proste univerzalne sformulovana blbost, ked dojdu argumenty. To je ako ked slovac povie "boh vie preco robi." ano? a ty vies tiez?Nevies nic. Nemas argument tak len habkas. Az pride vazna autonehoda a niekto ti zahynie necakane z milovanych, tiez ti to splechnem do ksichtu, som zvedava ako sa zatvaris. Zaujimave je, ze ked niekomu ochorie decko a umrie, tak boh proste vedel preco si ho povolal. to je v poradecku ano? Ale ked umrie decko tebe, zrazu reves a boh je nespravodlivy. Cize zas a znova sme pri pokrytectve. Kym umieraju deti inych je to v poriiadku, lebo teba sa to netyka. Ale ked pride diagnoza do tvojej rodiny, sa klepes ako zelatina. Vtedy je to uz nefer, ze ano? Sprosti pokrytci.

sono2
26. jan 2025

@lila246 keď už spomínaš toho Boha. Asi si neveriaca. Veď to je v poriadku. Ale doktor môže urobiť všetko správne, ale ak ďalšia sila, alebo ako to povedať, zvlášť pri tom ivf nedovolí, nikdy doktor neprinúti bunky deliť sa, uhniezdiť embryo taktiež. Preto vďaka Bohu.
Naše druhé bolo už prirodzene a to som mala vajcovody oba na 100 percent nepriechodne.
Doktor a Boh robia zázraky...

lila246
autor
26. jan 2025

@sono2 chapem, ze vdacis Bohu za zazraky, ale ak tvrdis, ze Boh je ten, kto riadi delenie buniek a ich uhniezdenie, tak by som rada upozornila, ze bunkove delenie nie je vzdy len ''pozitivne''. Nekontrolovatelne delenie buniek vedie k vzniku zhubnych nadorov a rakoviny. Ak teda Boh dokaze regulovat bunky pocas tehotenstva, preco umoznuje nekontrolovane delenie buniek, ktore vedie k tak zavaznym ochoreniam? Ci to uz teda zrazu s rakovinou Boh nema nič?

ewellina
26. jan 2025

@lila246 Podľa kresťanskej náuky pád prvých ľudí (Adama a Evy) spôsobil narušenie dokonalého poriadku stvorenia. Do sveta vstúpila smrť, utrpenie a porušenosť, čo zahŕňa aj choroby. Tieto javy nie sú priamo stvorené Bohom, ale sú dôsledkom odlúčenia človeka od Boha a narušenia harmónie stvorenia.
Choroby, utrpenie a smrť sa chápu ako univerzálne dôsledky dedičného hriechu. Neznamená to, že jednotlivci trpia chorobami priamo za svoje vlastné hriechy (aj keď niektoré hriešne činy môžu viesť k zdravotným problémom, napríklad závislosti alebo zlé návyky).
- Ale neviem, či má zmysel to vysvetľovať, lebo ty už svoju pravdu máš.

slovakboy
26. jan 2025

@hederamonstera presne tak. V S.Kórei ľudia musia hrať že sa tešia, že plačú, že ďakujú vládcovi. Mne to je jasné. Aké možno je medzi nimi aj veľké percento, ktirého je ozaj presvedčené, že vodca je boh a že si s nimi môže robiť čo chce.

sidicek
26. jan 2025

Úplne zbytočná diskusia.Veriaci budú dokolecka točiť o vsemohucnosti boha a neveriaci si tukaju na čelo ako môžu tým bachorkam veriť.

queendixie
26. jan 2025

@ewellina dedičný hriech :D to väčšiu sprostosť už fakt vymyslieť neviete?

elisebah91
26. jan 2025

Áno ja ďakujem Bohu za to že mi dal ,,nové oči,,. Teda bola som na operácii očí a z vysokých dioptrií 10+ nemám nič. Vďaka Bohu, že technika je už tak v predu a v spojení s lekárskym umom môže byť vrátený zrak.

Vďaka Bohu, že moji známy úspešne vyštudovali medicínu a môžu robiť doktorov. Štúdium je náročné. Mohli sa na to vykašľať, mohlo im to ísť zle...

simca06022011
26. jan 2025

Autorka, nečítala dom ceku diskusiu, ale nejak ti ubližuje, že sú ľudia, ktorí sa modlia, ďakujú Bohu, veria, ... ? Myslím, že nie... tak to netreba " prezivat", kazdy mame pravo na vlastny názor, vieru...
Väčšinou ľudia aj pekne poďakuju lekárom, sestrám... aj iným rôznym odborníkom ( ci ide o zdravie smakrbo iné bežne, odborné veci... ) . Čiže nikomu neublizuju a kľudne si žijú ďalej 😊 ja nie som veriaca, chápem tvoj pohľad na "fakty", zázraky a pod. Ale chápem, ze veľa ľudí má vierovyznanie ako oporu, či zvyk. Rak nech veria čomu chcú = v konečnom dôsledku budú spokojnejší, kľudnejší = zdravší, alebo vyrovnanejsi ak ide o vazne diagnózy. Win-win aj pre lekára aj pacienta.

simca06022011
26. jan 2025

@elisebah91 a ešte sa operácia nemusela podariť, mohli byť kompilácie po atď.. naozaj to nie je samozrejmosť, ze všetko super dopadne 😊

ewellina
26. jan 2025

@queendixie Nie všetko, čo je mimo tvojho chápania, musí byť sprostosť 😉

zuzu11166
26. jan 2025

@lila246 mojmu otcovi nedavno na klinike robili zakrok-pretlacali srdcovu cievu.lekar bol velmi snaživy,sikovny a prijemny.no mal vraj problem,lebo mu to v urcitej fáze neslo pretlacit.no snazil sa velmi a ked sa mu to napokon podarilo,on sam povedal,ze vdaka bohu sa mi to podarilo 🙂
Cize aj sam lekar sa tak vyjadril.
A ved co ta to vytaca,ludia co boli vychovani vo viere v Boha,tak veria.Ved ty si ver,comu chces.
Zi a nechaj zit!

diaszoky
26. jan 2025

@lila246 lebo lekar lieci a Boh uzdravuje

nevenka
26. jan 2025

@queendixie ukludni sa a neries, comu nerozumies a ani nechces rozumiet.

pieces
26. jan 2025

To, že Ty veríš, že Boh neexistuje predsa neznamená, že to tak je...

queendixie
26. jan 2025

@nevenka nie, nemam potrebu rozumiet 2000 rocnej starej knihe plnej zla, tvoja volba ;)

marhulka13
27. jan 2025

@deborahzelenkava fuha, ty si to už teda fakt podala jak z roku 5. Ze veriaci nemajú chodiť k lekárom, lebo veria, že Boh ich uzdraví aj bez liečby? To kde si zobrala takúto hlúposť? A keď sa lekár modli, aby sa mu operácia podarila , tak vlastne nemá operovať veriacich lebo tých zachráni Boh aj bez operácie?

maybe888
27. jan 2025

@queendixie ja vidím výnimočné veci každý deň, moja dcérka má nevyliečiteľný typ nádoru na mozgu s metastázami a k viere v Boha ma priviedla práve jej diagnóza, k skutočnej, hlbokej… a my, naša rodina, čo sme tým bezprostredne dotknutí za to neviníme Boha, vnímame to z úplne inej perspektívy, nie z povrchného pohľadu ľudskej logiky…. Osobná skúsenosť so živým Bohom je neprenosná, nie je možné ju sprostredkovať druhému človeku len na základe slov a opisu…ja tú osobnú skúsenosť mám a dennodenne za ňu ďakujem… prednosta na onkológii, skvelý lekár je silne veriaci, aj sestričky, ktoré tu pracujú vyše 20 rokov a zvládajú tu pracovať, sú veriace

lacibo
27. jan 2025

@lila246 ak podla teba Boh neexistuje..potom nechápem tvoju, tak veľkú potrebu sa ním zaoberať a celkovo rozoberať vieru a pohľad na svet iných ľudí..ved ty buď spokojná tak ako si a druhých rešpektuj tak ako sú oni

ouwecka
27. jan 2025

@lila246 aj lekári vzdy dúfajú,ze to dobre dopadne a dobre vedia,ze nie vsetko vedia ovplyvnit aj ked to robia najlepsie ako vedia,veria..
Boh je vsemohuci ale to neznamená ze moze za všetko,neovolyvnuje vsetky veci na zemi,ved mame slobodnú vôľu napr,toto je tvoj nazor pre informácie,ktore mas a preto si nahnevana
Keby sa ľudia nemodlili a neverili by nechodili by nikam nic by sa nezmenilo,skusaju vsetky ludske veci a pozehnavaju to nadprirodzene modlitbou,ist k lekárovi je v poriadku,modlit sa za to a aj dakovat potom Bohu za skvelu prácu lekarov a im osobne je tiez v poriadku
Pouzivat Boha ako citoslovce vo vete nie je ok