icon

Prečo všade len klamú a využívajú?

aamelkaaa
16. dec 2014

Chcem sem napísať jednu moju úvahu, ktorú mám teraz v hlave. Mám pocit, že na každom kroku každý chce každého len využiť, oklamať, obabrať. Je mi hnusne z tohto sveta. Som úprimná, neklamem, ak treba priznam si aj svoju chybu, každému sa snažím, ak nepomôžem, tak vykompenzovať všetko. Nie je to teraz o tom, že by som za všetko čo urobím očakávala niečo. Vôbec. Ale už ma to začína štvať, že napriklad dám niekomu darček, ktorý nestál málo no od druhej strany dostanem len nejakú haraburdu, čo sa mu doma povaľovala... Alebo pred časom som zháňala knihu, ktorú mi bola ochotná jedna mamička tu kúpiť a poslať. Ako poďakovanie som jej poslala 10 eur za snahu. Keď však som sa rozhodla ja takto tu niekomu pomôcť a nakúpiť veci, zabaliť, poslať bolo úplne normálne, že mi tie baby nedali za to nic. Zaplatili za tovar do centa, a ja este ako taka chudera som musela od nich pytat, ze by bolo vhodne keby si zaplatili aj postovne... balne to by som sa uz nedockala. Mne by prislo normalne dat aspon 2 eura navrch, ak posta pyta za balik 3 eura, ktora s nim ma menej prace ako ja, ktora idem nakupit, zabalit, poslat, komunikovat cez spravy - zabijem tym nemalo casu, je v poriadku, ze ja nedostanem za ochotu nic? Mne by prislo normalne ak nieco od niekoho chcem, mu aspon nejako to kompenzovat. Alebo situacia v praci, hadka medzi mnou a kolegynou, kvoli nej a nakoniec ona vide z toho pred sefom este ta pekna, lebo jednoducho klame pred mojimi ocami? A ked jej potom osamote poviem do oci, co to malo byt, tak zahlasi, ticho nechcem sa hadat, dnes rano som bola na spovedi... Alebo situacia - mam firmu, vnuti sa mi obchodny partner na spolupracu, ja robim, on inkasuje a potom mi jednoducho peniaze neposle? Alebo situacia mojej mamy - brigaduje cez agenturu, pracuje mesiac. Potom sa jej naskytne ina brigada a ta prva firma jej nevyplati nic, lebo v zmluve bolo (sice to necitala, ale aj tak) ze nemoze pracovat nikde inde, lebo jej nic nevyplatia? Akoze clovek maka a zadarmo? Spinavost nie? Ved praca bola odvedena. Alebo - znova spolupraca v ramci firmy: objednam si foto sluzby a nakoniec nie je vobec dodane to co bolo naslubovane, taha sa to 2 roky, praca sa urobi taka, ktoru by hocikto urobil aj zadarmo, vypyta sa za to vela penazi, pricom vysledok je totalny amaterizmus pod uroven? Alebo pikoska poslednych dni: pozvanie na obed od svagra - hradene ako stretnutie s klientom, a bolo povedane, ze to mame ako darcek na Vianoce a oni od nas nechcu nic kupovane, ale ze si chcu kupit pracku, takze by nas dar mohol byt prispevok na nu. Pricom my tiez prave zariadujeme a nevravim, ze peniaze nemame, ale co ak aj my by sme potrebovali, lebo tiez si chceme kupit novu pracku? V obchode som odsotena od tovaru pri ktorom som skor, lebo je prave akcia na hrozno a babka sa ide potrhat. To uz fakt nie je trocha slusnosti, vludnosti, pochopenia, neodr.avania na tomto svete? Alebo ja som divna?

Strana
z2
aamelkaaa
autor
16. dec 2014

Je pravda, ze ja nemam takmer ziadnu asertivitu ani schopnost povedat nie. To by som sa chcela naucit. A este mam taku zlu uchylku, ked sa niekto nieco spyta ci nechcem, tak automaticky poviem nie, aj ked by som to chcela, ale ani v danej chvili neviem pochopit co sa ma pyta a hned poviem ze nie. Napr. kolacik alebo cokolvek male, co ponuknu, odviest autom cestou a tak. Hned poviem nie a potom si nadavam. 😀 Mna sa proste treba spytat 3x a potom na treti raz poviem ano, ak myslim ano. No ja som psycho. 😀 Kokso tento konik, to normalne diagnozu sama sebe urcim, ked to napisem. 🙂

prasiatko30
17. dec 2014

@aamelkaaa musis sa naucit povedat nie - pokial sa to nenaucis tak sa len budes trapit a vyplakavat po kutoch ako teraz - proste vies ze ty davas viacej tak rob aj ty tak ako tebe ostatni a hotovo - inaksie sa to v tebe bude hromadit a na koniec vybuchnes pre uplnu pakovinu. a zacala by som tym tvojim bratom - lebo to je dobry vychcanec - normalne surovo max 10€ do obalky a prispevok na ich pracku - hotovo nech ho aj roztrhne este by som sa na neho usmievala

bordor
17. dec 2014

@aamelkaaa polozila si si otazku ci nie si nahodou submisivna kvoli tatkovi alkoholikovi a myslim ze je to tak. nikto celkom nepreskoci svoj tien, ale s tvojou submisivitou a nedostatkom asertivity sa da urcite nieco urobit. sustred sa na to. A nerozmyslaj stale, co by si mohla pre tych ostatnych urobit, pretoze vacsina ludi tak nerozmysla a maju v pazi, aby Ti to adekvatne oplatili. ty si potom v pozicii "vsak su ti druhi hrozni" a zbytocne riesis nad ramec zdraveho "priemeru" kazdeho ineho. Nedavaj darceky v takej hodnote, daj len dajaku malickost a nenaseries sa, ze Ti dali ti druhy dajaky obrazne povedane blud za 50 centov. Len sa zbytocne potom trapis, zozieras, rozmyslas nad tym.Myslim ze niektori ludia hlavne taki manipulativnejsi vycitia taku osobu, ako si Ty a dovolia si k Tebe. Obcas mozes dakoho kultivovane´poslat aj do teplych krajin.Bud mila, nevyvysuj sa, ale na sebavedom a asertivite urcite popracuj. To co si pisala ako sa Tvoja mama chovala ku krstnej ci dakomu z rodiny hovori skor o jej submisivnej az otrockej povahe a to nevyvolava u druhych vdaku, ale pohrdanie. Ked sa oni na nu vykaslali, nech uz ich nekontaktuje a nech sa im nepodsuva.

natuska87
17. dec 2014

Skus to obratit na to lepsie...Nech Ti robi dobry pocit z dobreho skutku radost! To, ze kazdy nereaguje podla Tvojich predstav, nie je az tak podstatne, ako to, ze Ty si dobry clovek...Ver, ze mat vlastne svedomie v poriadku Ti nic na svete nenahradi...

ivivaiveta
17. dec 2014

@aamelkaaa urcite to ma korene v detstve, mna moje, ako aj kazdeho z nas, velmi ovplyvnilo..nerozdavaj sa, neocakavaj, sustred sa na tie pozitiva v iných a vo svojom zivote..zijeme v hnusnej dobe, musis sa s tym zmierit, navyse, bude to len horsie, myslim...lebo taki ludia, akých mas okolo seba ty, tych mame vsetci a muselo by nas rozdrapit od jedu uz davno, keby sme ich stale riesili...

terezka1947
17. dec 2014

nie si divna...ono sa to zvykne teraz pouzivat taka fraza,ze "doba je uz taka" 😉
s cim nesuhlasim,lebo dobu robime my,takze je taka,aki sme my ludia

velmi dobre poznam,o com pises....a mne osobne je velmi tazko,ked pocujem,ze kazdy chce mat svoj zivot-kazdy ma pravo na svoju predstavu zivota,kazdy ma dost svojich problemov,kazdy ma pravo na toto a hento a nikto nechce svoju predstavu stastia ani na chvilu obetovat kvoli stastiu ineho ☹
a je vela "knizkovych"ludi,kt.dokazu o pomoci a empatii krsne hovorit,dokazu plakat nad nestastim inych,ale nedokazu ani chvili obetovat pre druheho na vypocutie a aj ked sa nejako odhodlaju pomoct,tak IBA tak,aby to neohrozilo a nedotklo sa ich sukromia,pohodlia-ved maju na neho PRAVO....a beeeeda tomu,ked uz clovek takym ludom povie,ze nic nepotrebuje,lebo radsej nema nic,trapi sa sam ako ma cakat a cakat na pomoc,kt.bud aj tak na posl.chvilu nepride alebo je taka,aka v mi v konecnom dosledku skomplikuje zivot viac,ako by mi nepomohol nikto nijako 😒
no a potom pocuvame staznosti kto je aky nestastny...ale stastie sa neda postavit na nestasti inych....mozno na chvilu...ale neda sa byt stastnym,ak urobim nestatsneho toho svojho najblizsieho-takze,mne stoji za to obetovat svoj cas,aj chvile s rodinou kvoli niekomu...darovat zo svoho stastia aj inym...

hm...len sa uz musim naucit a snad sa to aj naucim,ze aj ta pomoc a obeta ma byt ludim,kt.si ju vazia a su za nu vdacni...nie ludom,kt.ma sklamali a stale cakaju na druhu,tretiu..a dokonca maju narok aj na 1000cu sancu...leeeeebo oni na nu maju PRAVO...
ono je naozaj asi pravdou,ze treba niekedy opustit hojdacku zivota a nebyt donekonecna protizavazim-kt.je brane ako automaticke....a treba nechat toho druheho zistit,ze je na hojdacke uz sam....a mozno si veci uvedomi alebo ak nie....nestal za to,aby sme sa trapili
ja si osobne velmi vazim ludi,kt.dodrziavaju slub,kt.daju....a to je dnes nie az taka bezna prax...
niekedy ten slub nie je lahke dodrzat,ale ak ho raz dame...a ten druhy s nami rata,musime ho splnit...
o to viac ak je ten druhy na nas bytostne odkazany....alebo podriadil cast svojho zivota nam...
a o to sa cely zivot snazim ja...mala som super vzor v otcovi....a snazim sa byt aj ja clovekom slova a cinu....nie len slova.....
lebo tak krasne sa da dnes o vsetkom hovorit...pisat....citat....ale chyba aj pretavenie toho pekneho do zivota
a nemozme cakat od zivota nieco,co aj sami neponukame...

0silvia0
17. dec 2014

@aamelkaaa
- nerieš v sebe pocity nespravodlivosti, škodí to zdraviu psychickému aj telesnému
- nauč sa postupne hovoriť nie
- rob všetko z čistého srdca a nečakaj rovnaké oplatenie
- kupuj neutrálne darčeky v menšej hodnote a takto sa vyhneš sklamaniu (nebude ti tak ľúto, že si sa darčekami príliš zaoberala a dlho vyberala a ty dostaneš haraburdu)
- rieš skôr svoje pocity voči svetu, nie pocity okolitého sveta voči tebe. Nechci od okolia, aby sa správalo ako ty, lebo jednoducho každý je iný a toto je záležitosť, ktorú nemáš vo svojich rukách. Nechaj negatívne stránky ľudí na dotyčných, nech sa s nimi mordujú a pasujú sami. Ty môžeš ostať pre nich ako dobrý vzor.

adrioska
17. dec 2014

@aamelkaaa Jaaaaj Ty si prosim Ta pisala o mne? 😀 Som presne taka ista a este aj tie rodinne veci mame skoro rovnake. Aj ja som inak Ryba znamenie. No poradim ti len tolko, uc sa asertivite. Musis sa naucit hovorit nie, ked myslis Nie....ber to tak, ak sa niekto urazi, tak sa potom aj odrazi...no a co? A darceky tiez kupuj take, aku hodnotu si dostala aj Ty a nebudes sklamana....Aj ja sa tomuto teraz ucim, ide to pomaly, ale ide to 🙂 Vies kolko ludi sa uz na mna vybodlo? no nech....snazim sa obklopit tymi, co ma maju radi a im davam aj lasku spat. Takto to je a nezmenim to. Inak uplne suhlasim s @bordor a @0silvia0, velmi dobre to napisali....mozes byt pre ludi ten dobry vzor,ale vyuzivat sa nenechaj....😉

mikema
17. dec 2014

@aamelkaaa Tak to je trapne a bezcharakterne, ze tri roky po sebe vam dali smiesne darceky, ale uprimne? Mozno nemaju zaujem si darovat drahe dary. Mozno sa nechcu obdaruvat vobec. Je to tvoj brat, porozpravaj sa s nim. My sme si tento rok dohodli sumu, do ktorej si budeme davat dary. So vsetkymi surodencami a hotovo. Predideme trapnym situaciam a sme vyrovnani i ked tiez nie celkom, ked si pomyslim, ze roky kupujem dary aj synovcom a ja deti este nemam, ale viec co? Je mi to uplne jedno, lebo viem, ze moje sestry pre mna v zivote dost urobili a mojich synovcov milujem. A raz budem aj ja mat deti a dufam, ze pan Bozko mi to na nich odplati 😉 Takze ja na tvojom mieste by som sa bud s bratom dohodla, ako bude dar vyzerat, alebo by som kupila tiez len symobilicky nieco malinke a hotovo. Vsak je to blbost, aby sa clovek hadal o take veci. Moja rada by bola: ak ta mrzi, ze su cudzi ludia nevdacny, nepomoahaj im. Alebo ak pomozes, urob to pre vlastny pocit a nie pre vdacnost. Ak su nevdacni tvoji blizki, bud s nimi dohodni presne pravidla, alebo ak nejde o dary, ale o inu pomoc, povec narovinu, ze cakas, ze ti to raz nejak oplatia. A ako tu uz jedna slecna pisala, mozno si ani neuvedomujes kolko dobry tebe ini urobili. Mozno ti to neoplatili ti, co mali, ale cloveku sa vzdy vsetko vrati. Aj ked casto z inej strany, ako by cakal...

adrioska
17. dec 2014

@0silvia0 strasne sa mi pacia tvoje prispevky, vzdy si ich rada precitam 🙂 Si psychologicka?

adrioska
17. dec 2014

@mikema nie je to jej brat, je to brat jej priatela

mikema
17. dec 2014

@adrioska Pardon! Brat jej priatela, tak nech sa s nim porozprava priatel 😉

womankc
17. dec 2014

@aamelkaaa aj ja si tak pripadám niekedy a tiež mám pocit , že doplácam vždy ja . Ale ja som si povedala, že proste som tá čo "rozdáva lásku" , zo zásady na zlé nereagujem , keď môžem pomôžem. Som prosto taká a možno sa mi to raz vráti. Tiež niekedy nechápem, čoho sú ľudia schopní, ale takto ti poviem vo veľa situáciách sa mi potvrdilo, že je to všetko do času . Každého tá jeho karma prosto dobehne

womankc
17. dec 2014

@adrioska pravda celé

ywet72
17. dec 2014

ja som sa dnes tiež zamyslela nad ,,úctou " voči ludom alebo neviem ako to nazvat, priklad:

idem do škôlky a NIK prvý nepozdravi či muž či žena či hocikto, a ked ja zdravim tak bud ostanu kukat doslova jak teliatka že čo? pozdravila mna? akože uplne jak z marsu alebo po druhé ozdravia ale ani usmev ani nič letia dalej, potom sa nečudujme že naše deti su také aké su!

a dnes na urade prišla ,,cigánka alebo romka" a čuduj sa svete pozdravila podakovala a zažela vesele vianoce!!! skoro som odpadla, že ludia sa hráme na velkých vzdelancov, boháčov, div nám do nosa nenaprší a príde nechcem to sprosto napísať ale obyčajná cigánka/romka a má viac slušnosti ako my biely

dofrasa od septembra čo chodím do škôlky po malu sa ani RAZ nestalo že by mna niekto prvý pozdravil, proste sa to už asi dnes nenosí alebo ja neviem

taktiež v menšich obchodoch, reštikách, občerstveniach, kvetinárstvach ja neviem kde všade - ludia čakaju aby ich PREDAVAC prvý pozdravil na to tu je strkat sa nam do zadku, áno su aj uplní ignoranti ktorí neodravia na pozdrav ale takých treba ignorovať to sa neoplatí ani sa pozastaviť

ale skuste dnes pozdravit prví a s usmevom - verte že isto sa nájde niekto kto sa usmeje tiež. lebo dnešný svet je naozaj divný a protivný a nečakajme nech pozdraví on/a prvá lebo je mladšia, predavačka, obsluha a pod. 😉

0silvia0
17. dec 2014

@adrioska nie, nie som 🙂 som len pozorovateľ života 🙂 ale kým som dospela ku svojim názorom
a postojom, tiež som prešla rôznymi vyžieracími a dožieracími situáciami. Odkedy som prestala riešiť malichernosti a riešim len skutočne dôležité veci, životom sa mi kráča oveľa ľahšie. Želám úprimne všetkým, aby dokázali odhodiť tých červíkov v hlave, ktorí nám nahlodávajú myseľ a dušu.

womankc
17. dec 2014

@0silvia0 presne všetko sa začína v hlave................................ 😝 a niekedy to tam aj končí

0silvia0
17. dec 2014

@womankc veru tak, treba, aby sme tie hlavy mali pod kontrolou... nuž, celoživotná úloha 🙂

svetluska82
17. dec 2014

@ywet72 mne sa nepozdravia ani rodicia po 7. rokoch synovho rodicovskeho co chodim . A to uz za tie roky je co povedat.

lubimesastale100
17. dec 2014

@aamelkaaa neda sa nerozdavat pre druhych ak to mas v povahe, ci si chudobny alebo bohaty....viem o com hovorim ...ja teda na rozdavanie nemam ale mam to v povahe, bola som tak vychovana tiez robit dobre ludom , pomahat a velakrat aj robit debila pretoze nedostanem naspat ziadnu vdaku ..ale zmenit to nejde lebo raz som taka a hotovo....teraz mame zle obdobie financna situacia je tazka ale kedysi ked to tak nebolo tak som tiez zistila ze s dobrotou daleko nezajdem ale vzdy aj teraz mam ten pocit ze sa mi vsetko vrati preto nerobim ludom zle ani sa nemstim ani nic podobne , radsej mavnem rukou..takze celkom ta chapem ze sa rozculujes ze ludia su jednoducho bez chrbtovej kosti....a najhorsi su tí co maju vsetkeho nadostac..vsimam si to v nasom okoli ..ked potrebovali oni ja som skakala , ked potrebujem ja nedostanem ani odpoved na sms....taky je svet iny nebude..skor horsie to bude vsetko ..neviem si predstavit ako to bude za par rokov...clovek ta odrbe ajked vidi ze nemas to je zufale uz...tiez sa niekedy zamyslim a premyslam ci len ja som taka debilna ze mam este ciste umysly a aj tak to nikto neoceni..a dusujem sa ze uz nikomu nepomozem v zivote a aj tak to robim stale ..nejde len o peniaze ale vseobecne ...ludia stracaju charakter a zabudaju na slusne sposoby.....eej ale som sa rozpisala 🙂 mozno pisem uplne od veci ako si ty zadala temu ale aspon som sa vykecala 🙂)

aamelkaaa
autor
18. dec 2014

@prasiatko30 Priatelov brat. Ja ho uz mooozem... Jeden rok dostaneme od jeho frajerky 2 ks ozdobne vankusiky z vypredaja obchodu kde pracovala a od neho nic a to mame obaja od nich. 🙂
Aj ked je pravda, ze my sme dali im recyklovany dar, ktory som dostala pod stromcek ja a sklamal ma, bola to taka hra za 70 eur, mne sa to nepacilo, ale oni sa potesili, kupili si este jednu aby mohli to hrat spolu naraz. Taka skakacia podlozka k pc... Ale tak bolo to nove. 🙂

aamelkaaa
autor
18. dec 2014

@bordor Hej ja viem ze je to tak, ale tak neda lahko zmenit v com vyrastas, ale nie som az tak "zle" na tom ako moja mama. Uz zacinam sa trochu aj ja prisposobovat svetu. Ale tu neslo mi o darceky len, ale celkovo aki ludia su, ja by som urcite nikoho nevyuzila, ze slubim a nesplnim. To neznasam najviac. A toto nema nic spolocne s asertivitou, ale charakterom...

aamelkaaa
autor
18. dec 2014

@womankc Ano to mas pravdu, ze do casu. Mala som spoluziaka co mi robil strasne zle, no teraz je jeho zivot nic moc a speje to len k horsiemu. Uz sa to vlastne aj ukazalo. Strasny sebavedomec, ale ludia ho za nic nemaju. Robil so mnou aj v praci, no uz odisiel a ked sa teraz rozpravam s ludmi nahodou o nom, tak kazdy ma nazor ze prec od neho a ze je to debil. Dokonca sefova zena mi dnes povedala, ze ho stretli v autobuse, no nastupil inymi dverami a si ich nevsimol, vdaka bohu, ze uz ho nechcu ani vidiet.
A tak isto, ine pripady mam take tiez. Hm, ze by na tej karme fakt nieco bolo? Ja neviem. Podla mna je to skor o tom ako clovek zije, ludia vidia, clovek co vysiela aj pritahuje. Ale karma na to velmi neverim. 🙂

aamelkaaa
autor
18. dec 2014

@lubimesastale100 Pises k veci. 🙂

aamelkaaa
autor
18. dec 2014

Kocky dakujem vam, mne aj tato diskusia pomohla sa zamysliet nad sebou, ze nie je chyba vo svete ale vo mne. Je pravda, moc riesim. Asertivite sa chcem ucit, no potom mam zase ten problem, ze ked to skusim, tak zle odhadnem situaciu a som zbytocne hnusna a potom ma to trapi. 😀
No a musim menej verit ludom.
Darceky - mna netrapi ked dam vacsi ak ho dam z vlastnej vole. Dobre tak nabuduce nedam taky drahsi, ked dostanem blbost - prisposobim sa, ak to staci hraburda tak ok, nieco aj ja doma najdem 😀. Ale nepochopim kde sa to berie v niekom tolko drzosti, pytat si, tu mas nieco a ja od Teba cakam kabelku. Alebo idem sa s Tebou najest za firemne prachy a ty mi daj peniaze na pracku. Tak radsej by som uz povedala, ze nedavajme si nic, ak dotycny nechce skodovat.
Ale v tejto diskusii ma skor trapilo to, ze nieco od niekoho chcem (este k tomu cudzieho cez net) a nijako mu to nevratim, ani minimom nicoho.

womankc
19. dec 2014

@aamelkaaa joj tak takáto "naivná som aj ja " a tiež ma to niekedy zarazí, slušnosť a základné princípy ľudského fungovania sa žiaľ prispôsobujú dnešnej agresívnej a sebeckej dobe. Vieš, takí ľudia boli , sú aj budú . Je už len na spoločnosti,či to bude považovať za normálne ,alebo vymedzí normy , čo je už mimo misy. V dnešnej dobe to trápi skutočne málo ľudí , ako sa chovajú k inému a taký ako my, čo sa nad tým pozastavia a nedajbože to dajú aj najavo, tak tí sú považovaní za naivistov a podivínov , zaspatých v starej dobe.
Ja napríklad svoje zásady a presvedčenia držím aj za cenu , že vyjdem z toho škodne. proste som si povedala, že treba stáť za svojím slovom a konať tak, aby som sa za to nemusela hambiť sama pred sebou

Strana
z2