Prečo všade len klamú a využívajú?

aamelkaaa
16. dec 2014

Chcem sem napísať jednu moju úvahu, ktorú mám teraz v hlave. Mám pocit, že na každom kroku každý chce každého len využiť, oklamať, obabrať. Je mi hnusne z tohto sveta. Som úprimná, neklamem, ak treba priznam si aj svoju chybu, každému sa snažím, ak nepomôžem, tak vykompenzovať všetko. Nie je to teraz o tom, že by som za všetko čo urobím očakávala niečo. Vôbec. Ale už ma to začína štvať, že napriklad dám niekomu darček, ktorý nestál málo no od druhej strany dostanem len nejakú haraburdu, čo sa mu doma povaľovala... Alebo pred časom som zháňala knihu, ktorú mi bola ochotná jedna mamička tu kúpiť a poslať. Ako poďakovanie som jej poslala 10 eur za snahu. Keď však som sa rozhodla ja takto tu niekomu pomôcť a nakúpiť veci, zabaliť, poslať bolo úplne normálne, že mi tie baby nedali za to nic. Zaplatili za tovar do centa, a ja este ako taka chudera som musela od nich pytat, ze by bolo vhodne keby si zaplatili aj postovne... balne to by som sa uz nedockala. Mne by prislo normalne dat aspon 2 eura navrch, ak posta pyta za balik 3 eura, ktora s nim ma menej prace ako ja, ktora idem nakupit, zabalit, poslat, komunikovat cez spravy - zabijem tym nemalo casu, je v poriadku, ze ja nedostanem za ochotu nic? Mne by prislo normalne ak nieco od niekoho chcem, mu aspon nejako to kompenzovat. Alebo situacia v praci, hadka medzi mnou a kolegynou, kvoli nej a nakoniec ona vide z toho pred sefom este ta pekna, lebo jednoducho klame pred mojimi ocami? A ked jej potom osamote poviem do oci, co to malo byt, tak zahlasi, ticho nechcem sa hadat, dnes rano som bola na spovedi... Alebo situacia - mam firmu, vnuti sa mi obchodny partner na spolupracu, ja robim, on inkasuje a potom mi jednoducho peniaze neposle? Alebo situacia mojej mamy - brigaduje cez agenturu, pracuje mesiac. Potom sa jej naskytne ina brigada a ta prva firma jej nevyplati nic, lebo v zmluve bolo (sice to necitala, ale aj tak) ze nemoze pracovat nikde inde, lebo jej nic nevyplatia? Akoze clovek maka a zadarmo? Spinavost nie? Ved praca bola odvedena. Alebo - znova spolupraca v ramci firmy: objednam si foto sluzby a nakoniec nie je vobec dodane to co bolo naslubovane, taha sa to 2 roky, praca sa urobi taka, ktoru by hocikto urobil aj zadarmo, vypyta sa za to vela penazi, pricom vysledok je totalny amaterizmus pod uroven? Alebo pikoska poslednych dni: pozvanie na obed od svagra - hradene ako stretnutie s klientom, a bolo povedane, ze to mame ako darcek na Vianoce a oni od nas nechcu nic kupovane, ale ze si chcu kupit pracku, takze by nas dar mohol byt prispevok na nu. Pricom my tiez prave zariadujeme a nevravim, ze peniaze nemame, ale co ak aj my by sme potrebovali, lebo tiez si chceme kupit novu pracku? V obchode som odsotena od tovaru pri ktorom som skor, lebo je prave akcia na hrozno a babka sa ide potrhat. To uz fakt nie je trocha slusnosti, vludnosti, pochopenia, neodr.avania na tomto svete? Alebo ja som divna?

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

...alebo situacie, kym z Teba nieco mam, dovtedy sme kamosi / rodina a potom sa uz nepozname...
Dnes to na mna nejako dolahlo a je mi smutno, pripadam si ako Alenka v risi divov, ze ja takato nie som. ☹

alicka850
16. dec 2014

Ja verim tomu,ze to co das,sa ti v zivote vrati. Mozno nie hned,ale raz urcite. Nespravodlivost je vsade na svete,niekedy to vie nastvat,ale ked sa s tym zmieris,bude sa ti lahsie zit. Co maju povedat ludia bez prace,penazi,chori a v inych tazkych zivotnych situaciach?

stefka33
16. dec 2014

@aamelkaaa Asi sa to na teba akurát zosypalo. Si nahnevaná ako ja pred menzesom. 😀 Slušní a dobrí ľudia nevymreli neboj sa. Určite keď zalovíš v pamäti, tak si spomenieš na človeka, čo ti chcel len tak urobiť radosť. Hoci ti len poslal srdiečko, alebo si spomeň na pána čo ti galantne otvoril dvere. Čo sa týka tých akcií, tak už asi každý zažil dôchodcov žhavých na akcie. Mamičky na koníku sú všelijaké. Mne napríklad dnes jedna podarovala kabelku, len tak že sú Vianoce. 🙂 Včera som ja pomohla jednej s obkladačkami. Verím, že ak konáme dobro, tak sa nám to vráti v inej forme. Na klamárov, zlodejov tiež niekde čaká čo si zaslúžia. 😉 Prajem krásne a pokojné Vianoce.

saska.t
16. dec 2014

@aamelkaaa svet je proste taky,ale ja na obranu musim povedat,ze som tu ( z DE) posielala veci,ktore bud na SK nemali alebo boli velmi drahe a tu su omnoho lacnejsie a vzdy boli kocky mile,zaplatili vsetko a ja som im to bud doviezla alebo poslala a bolo vsetko ok bez problemov a veru to neboli malickosti (parny mop,kocik,znackova penazenka atd.) takze dobri ludia este existuju... 😉

jankaja
16. dec 2014

No, veľa ľudí je takých, ale veľa je ešte aj slušných. Tiež mám obdobia, keď natrafím práve na také tie strkajúce sa babky, ľudí, čo majú vykalkulované, koľko z teba vytlčú a podobne. A potom zasa niekto veľmi príjemne prekvapí...

zitaje
16. dec 2014

@aamelkaaa
No, ono je to tak trochu aj vec pohladu... ked hladas v ludoch negativa, nie je zas taky problem ich najst 😉 ALe da sa s tym popracovat, a stoji to za to - aky ma zmysel trapit sa tym, ze ti niekto neposlal nieco NAVYSE, na com ste sa nedohodli, len zo slusnosti? Mohli ste sa tak dohodnut, ze si uctujes 2 euraa za nakup 😉 . Nie je velmi efektivne mysliet na negativa, ked ich nedokazeme zmenit - a tazko zmenis druhych ludi. Druha vec je, ovela dolezitejsia podla mna - vsimaj si radsej to dobre. A najdolezitejsie je snazit sa robit dobro NEZISTNE. Proste ked chces pomoct, pomoz, a necakaj za to nic. To je prava pomoc, a tvojou odmenou bude dobry pocit z pomoci - a plus osobne som toho nazoru ako @stefka33 , ze dobro sa ti vrati. Len vacsinou nie od toho cloveka, ktoremu pomahas, ale od niekoho ineho, kto si tvoju snahu vsimne a oceni.
Urcite aj tebe niekedy niekto pomohol, dal nieco, usmial sa, ked si to potrebovala... alebo ked nie, mozno sa to este len stane 🙂
Hlavu hore, nie je to take zle 🙂

sisaha
16. dec 2014

@aamelkaaa nie si divna..., tiez si vsimam dve skupiny ludi...
svagrovi by som povedala, ze bohuzial tvoj zamestnavatel ti ten dar na ich pracku nepreplati, tak im kupis nejaku drobnost 😉. Neboj sa asertivity..
Strkajucej babky sa spytaj ci sa velmi ponahla k hroznu, ze staci, ked ta poziada, ze tam chce byt prva a ty ju pustis, ale strkat do teba nemusi...
no a k tym mamickam, ktore si nevedia zaplatit ani postovne. Ak ta o nieco poziadaju, rovno im oznam (vratane postovneho co ti ma previest) a to, ze neda ani o 5 centov naviac, alebo pribali mile slovo, hoci ty si mala cestu, svedci o jej charaktere. Nabuduce, ked budes vidiet, ze opäť hlada dobru dušu, čo jej niečo kupi, tak nereaguj.

0silvia0
16. dec 2014

@aamelkaaa prepni gombík v hlave na: svet je krásny, ľudia sú dobrí a ja budem šíriť dobro bez ohľadu na výsledok a oplatenie dobra.

mikema
16. dec 2014

@aamelkaaa Amalka, tak poviem ti takto: ked darujes, tak nezistne. Necakaj, ze za drahy dar dostanes tiez drahy dar spät. A najmä casto ani netusis, co ludia maju za financne problemy. Nikdy nesud, ked si nechodila v topankach niekoho ineho 😉 No a co sa tyka bab tu, ja osobne som taka prefackana zivotom, ze tak na slepo, by som nikomu nic neposielala. Tiez sa mi podobne veci casto nevyplatili... A ja tiez verim, ze vsetko sa v zivote raz vrati. Necakaj nic a dostanes viac, ako cakas 😀 😀 😀 Cize, ked ja niekomu pomaham, tak pre moj dobry pocit. Vsetko ostatne mi je jedno. I ked musim ti dat za pravdu, ze rokmi som tak trochu odpozorovala, ze ludia na SK sa naozaj stali "odrbavacmi". Cest vynimkam. Ale mam pocit, ze je za tym ich zla zivotna situacia, ktora ich casto nauci byt svinou... V podstate takych ludi lutujem.

jahodka8
16. dec 2014

@aamelkaaa s tým som sa už stretla, že ked niektorí ľudia dávajú drahé dary, tak tiež očakávajú drahý dar od toho druhého, niekedy dokonca ešte drahší dar. No len každý si nepamätá, čo od koho dostal, možno si dala aj dar, ktorý bol síce drahý, ale pre dotyčného nepotrebný. Napríklad keď niekto daruje dieťaťu zlatý prsten, tak dieťa nevie o jeho hodnote, pre neho je dokonca farebný plastový prsten vzácnejší ako zlatý. Treba pozerať aj na vhodnosť toho daru pre obdarovaného. No a možno naozaj nevie, koľko ten dar stál.
Dôchodci sú asi taká kategoria ako deti a mládež, tam sú tie primárne potreby silnejšie ako u strednej generácie, oni nerozmýšľajú tak nad druhými, sú radi, že sa stíhajú postarať o seba.

bonaqa2013
16. dec 2014

tiež ma vedia niektoré veci vytočiť, a tiež som poriadne znechutená a mám pocit tak ako ty, že tu na Sk sa len pokúša každý každého oklamať, podraziť....
aj v rodine sa mi to nie tak dávno stalo. Svadba. aby sme neťahali tortu na svadbu, tak sme požiadali švagrinú, že ak bude objednávať tortu, nech objedná aj pre nás - peniaze samozrejme, zaplatíme, aby sme ju nemuseli ťahať 30km, a ešte aj deti - 3. Išli sme vlakom a potom autobusom. Bola som nemilo prekvapená keď som videla tortu. Tak ozdobenú tortu - mizerne by som sa hanbila ukázať na svadbu. rovno som povedala, že tak by som dokázala tortu nadžabať aj ja.... samozrejme, že tortu upiekla a ozdobila ona, mizerne, len som sa za ten nepodarok hanbila, ale peniaze schmatla ako keby tortu piekli v najdrahšej cukrárni. nechcela som robiť scény.... Ale nasrala ma kvalitne. Nemám rada, keď niekto zo mňa spraví blázna.
ďalšia v rodine sem tam kupi pre deti nejaké veci, ale ja neviem kde to kúpi -- haraburdy, nenositeľné. Lenže vtip je v tom, že mi jej kúpime pre jej deti aby sme neboli horší v poriadnom obchode, drahé.... A nie čierne haraburdy pre malé dieťa.
V práci ani nehovorím, tam sa robili a budú sa robiť vždy podrazy....
Ja veci po mojich dievčatách nepredávam, dávam ich na charitu, nič od toho nečakám, len ma hreje pocit, že hádam som niekomu pomohla.

prasiatko30
16. dec 2014

svagrovi by som strcila 5€ do obalky a dala pod stromcek - hotovo, penazny prispevok podla moznosti a je to 😀

bonaqa2013
16. dec 2014

@jahodka8 moj otec to spravil asi tak, že povedal celej rodine -- najma z maminej strany, že on nechce aby niekto kupoval nám žiadne veci na žiadne sviatky, ani Vianoce, nech si každý kupuje pre svoje deti a hotovo. Tak aj bolo. Aby nevznikali žiadne nedorozumenia a myslím, že je to niekedy aj správne. Vidím to v našej rodine, keď vidím čo mojim deťom kúpia, aké veci mimo nášho vkusu, tak je to zbytočnosť....
poniektorí kupujú len to najlacnejšie, vyberajú podľa ceny, len aby zaslepili oči.

danieli
16. dec 2014

Cesta do pekla je dlazdena dobrymi umyslami - hovorieva moja mamina, maminy maju vzdy pravdu 🙂
Ak nieco darujem odmenou mi je dobry pocit, na to, ze mi niekto nieco vrati za moju snahu sa vonkoncom nespolieham, aj ked by sa niekedy patrilo, niekedy ta doslova oklamu, vtedy si poviem, ze kazdy mame svoj balicek, do ktoreho si zbierame a raz sa to kazdemu vrati, mna takto oklamala instruktorka na baby plavani o 80 € nech si uzije kazdy cent, nemam v povahe sa hasterit ani to neviem a nechcem, obera ma to o energiu a neznizim sa ani na taku uroven, ona vie ako sa veci maju ja tiez, raz ju to dobehne

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@zitaje Mas pravdu je to tak. Ved ja som aj chcela nezistne pomoct, len nakoniec som sa tahala s milion vecami a nenakupila si ani pre seba co som povodne chcela. Skor ma trapi, ze ja sa moc rozdavam a druhi taki proste nie su, ale to je asi moj problem, ze sa ludom pomaly do zadku pcham a som vdacna za kazdu malickost. 🙂

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@sisaha Hej asertivita mi chyba, ja som skor taky clovek co vzdy sklapne a nic nepovie. A uz ma to stve tiez, lebo su typy, cos i proste vedia povedat a je po ich, aj ked by mozno ja som mala "vacsie pravo" v danej situacii, ale neviem usta otvorit. ☹

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@mikema Necakam drahy dar, len mi pride vysmech veci ked moj frajer a ja dame jeho bratovi s frajerkou 3 roky po sebe a vianoce nieco hodnotne, kazdy rok okolo 100 eur a oni nam daju pulovre z obchodu kde frajerka robi, urcite z vypredaja za 3 eura, pricom boli velmi skarede a este aj male. Tucni nie sme, ale proste kratke... To boli uplne malicke velkosti, to aj slepy musel vidiet. Normalne by som aspon lutost vyjadrila, ze to darovanemu nie je dobre, ale oni to ani nijako nekomentovali, no vsak co. Dalsi rok nam nedali nic, lebo vzdy ked nas stretli sa vyhovorili, ze darceky zabudli. No a teraz ten obed v restike za firemne peniaze od brata a od nej vraj uz nic nedostaneme. 🙂 Nezarabaju vobec malo. Len mi ide o ten princip, ze im je to tak velmi jedno. Napriklad, ale nie len oni su taki... A potom mi to este pride drze si pytat rovno peniaze. Rovnako tak to platenie obeda. Restauracia bola rezervovana, mohol to ist zaplatit mimo (informovat casnika vopred, alebo odist na wc a po ceste nenapadne zaplatit) a nemuseli sme vobec vidiet, ale rovno pred nami to takto zaplatit mi prislo trapne.

ivivaiveta
16. dec 2014

Ak sa odputas od toho, cakat nieco vzdy na oplatku, vôbec nebudes vidiet tolko zla...mozno mas take obdobie, aj ja som take mala, ale nie az takto..necakaj nic...potom dostanes viac, ako si si kedy pomyslela...

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@jahodka8 Tu nejde ani o dary, hodnoty, ale celkovo to spravanie. Ved to je totalna ignoracia co oni nam robia a totalna drzost. Este by som mohla spomenut situaciu, ze prve stretnutie take "rodinne" asi po 2 rokoch co mali zaujem sa s nami stretnut (dovtedy sme sa ani vzajomne naraz nestretli, ja som nevidela ich vobec nikdy predtym) bolo vtedy ked obaja predavali katalogovu kozmetiku. Pozvali nas von do poniku a este sa nechali pocut, ze pre mna nieco maju. Nakoniec vysvitlo, ze chceli aby som aj ja predavala kozmetiku a oni boli level nadomnou a teda mali z toho nejake vyhody. Snazili sa mi predat predrazene haraburdy z ktorych mali tusim 40% z ceny do vrecka. Tak ja by som rodine urcite ponukla cenu bez mojho obohatenia, alebo aspon 20% zlavu ked uz. Oni vobec nic. Hodinu do mna hustili, najma do mna, ale aj do priatela. Boli velmi sklamani, ze som nic nechcela a islo sa domov... Potom zase zaujem o nas opadol uz asi navzdy. 😀 Stretneme sa len ak mama nakaze.
Tiez ich moc von nevolame, teda vobec, lebo my sme domasedi, oni uplny opak. No maju vacsi byt, u nas v jednoizbovom sa nedaju poriadat velmi nejake party a spolocne obedy, nemame na to miesto. Boli raz oni u nas, raz my u nich na obede a potom jednoducho zahlasili, ze oni nas uz nezavolaju, kym ich my znova nezavolame, lebo my sme na rade. My takto nevypocitavame veci, ze nemozete k nam prist, lebo uz ste u nas boli naposledy a teraz my sme na rade... Ale asi zacnem tiez, vyrobim im nieco na Vianoce rucne. Nebudem uz vobec si robit skodu. Lebo oni idu zjavne po peniazoch a co nam sa tiez zidu. 🙂

ivivaiveta
16. dec 2014

@aamelkaaa teraz si to po sebe precitaj...upne nestranne...nic v zlom...

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@bonaqa2013 No toto by som Ti vedela rozpravat. Svokra si nakaze kup mi kabelku, taku ako mas ty a ona mi posle veci zo skrine este po nej, ze nenosene, ale 30 rocne... no uznaj.
V praci tak isto, mam obchod - kolegyna si naobjednavala, ale k plateniu sa nemala. Tak som jej povedala, ze jej tie veci davam ako k narodkam. A ona mi potom dala sladkost za 5 eur. Normalne si davame menej aj za ecko, ale tak proste mna tie veci stali aspon 50 eur. Tak isto raz doniesla nejake fejkove kabelky z ukrajiny a potrebovala ich predat. Nanutila mi kabelku za 30 eur, ktora sa mi ani nepacila a ani by som ju ako fejk nenosila. Staci mi obycajna neznackova, ale tak radsej no name ako fejk.
Co sa tyka inej rodiny - krstna, tak tam by som vedela pisat este dlho. 😀 Kym sa dalo, tak moju mamu vyuzivali, ked uz oni su na tom lepsie ako ona, tak uz sa nevideli 5 rokov. Ale tam uz to zachadza do velmi trpkych prichuti co sa vsetko stalo. Moja mama nemohla mat deti dlhsie a tak pokupila strasne moc veci, im detom, mama ked bola tehotna, tak jasne nic sa nevratilo, ale o to nejde ani teraz, ale proste tie prieky a zle veci co jej urobili... Vzdy nam zavideli aj nos medzi ocami, hoci sme boli fakt ze chudobni, aj tatko alkoholik, ale stale nas mali na muske co sa nam da zavidiet a zle urobit. Ako prepalene zaclony, gauc od cigariet pri kazdej navsteve, urazky na moju mamu pocas tehotenstva, ci ich tam ma 10 v bruchu. No ale zle mi bolo z toho, ze moja mama ked bola v nemocnici tak nikdy za nou neprisli, ona vsak lietala za krstnym kazde 2 dni 30 km busom, pricom si vzdy nakazal nakupit tolko vela veci, este aj cigarety pre krstnu. Ona bola vtedy spokojne na dovolenke, lebo ju uz mali zaplatenu vopred a on bol v nemocnici tusim pankreas operovali. A moja mama raz bola na operacii stitnej zlazy a krstna ju akoze dosla pozret do nemocnice a hodila sa jej tak okolo krku, ze jej potrhala rany a jej prislo zle a museli ju operovat zas. ☹ No co je to za kravu, ze cloveku s obvazom na krku sa hodi okolo krku... ☹
A milion dalsich hluposti, kto by to tu vsetko rozpisoval.
Preto sa zamyslam, ze to je nejako ovlyvnene znameniami zverokruhu, ja s mamou RYBY co by sme sa aj rozdali? Alebo vplyvom toho ze sme zili s alkoholikom, sme take submisivne, ze kazdemu sa snazime niekam pchat, len aby dobre bolo? To tyrane osoby tak maju podla mna.
Uz rozmyslam z kazdej strany. 😀

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@bonaqa2013 Ja sa vzdy snazim dobre kupit a lacno urcite nie, ani draho, tak si myslim, ze do 30 eur, alebo aj 15, podla toho o koho ide a aky sviatok. Vsak stale niekto nieco ma, neda sa stale na veliko oslavovat. Ale uplnu haraburdu by som sa hanbila dat. Nikdy som ani nedarovala vec co sa mi doma povalovala, hoc aj nova, ale ze som ju uz mala dlhsie kupenu. No bezne to vidim. Asi zacnem aj ja. 🙂 Takto sa ten svet kazi. 😀

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@danieli Ano toto tiez, klamanie o peniaze, alebo v obchodoch ci na poste ako nevydavaju vzdy euro. 😀 Aspon niektore pracovnicky, ked sa mi stane 3x u tej istej postarky ze mi da o euro menej, tak to asi nahoda nebude. Uz jej davam presne. Len este do xichtu sa tvari super milo, vysmiata... ach

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@danieli To si len my dobri hovorime, ze vsetko sa raz vrati... osobne tomu neverim. Su ludia, ktorym sa nevrati a odkial by sa nam vracalo? To je hlupost, kazdemu sa aj dari aj nedari, aj svet je nespravodlivy, ale co by sa malo komu vratit? Taky suvis vo vesmire zial nie je. 🙂 Co ludia na ktorych sa sype a nema sa za co? Zeby za hriechy z minulosti? No to by musel byt velmi dokonaly svet. A co utyrane zvieratka, co spravili?

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@ivivaiveta Ja nehovorim ze ja cakam, len hovorim, ze keby prezeniem niekoho do obchodu a chcem od neho aby mi nieco poslal, pricom sa mu dotycny teda ja nenukal, tak by som to asi nechcela zadarmo a nekomunikovala podrazdene, ze si este dovoli ta osoba pytat postovne.
A ano za pracu (obchodny vztah), ktoru robim by som si peniaze prosila, ak sa s niekym dohodnem na peniazoch, ktore v zivote nevidim a robila som na niecom mesiac, a nie som v pluse ale v minuse, tak sorry, ze chcem tie peniaze.
Proste mne to pride, nie ze cakam nieco, ale uplne uz vyuzivanie od istych ludi. A nie som sama kto si to mysli, nie som namyslena, ani neocakavam neviem co, len slusnost co povazujem za normalne.
Ak mi niekto nieco dava a je to podla mna viac, tak ja si to ani nezoberem, ale druhi kolko davam tolko veru a veru je to dost vacsinou nadstandard. Ako raz ked som mala podnajom a platila som na mesiac, dala som peniaze, z ktorych bolo treba vydat. Osoba mi priniesla vydavok, no mne sa zdalo ze vidim inu bankovku, ze mi vydava vela a sebe chce nechat malo, preto som hned povedala, ze to je vela. Cela naradostena utekala spat a vydala mi menej eur. Predtym mi vydavala tak ako sme sa dohodli, len ja som zle videla. 😀 Tato moja iniciativa ma stala 50 eur len tak na supe. Keby som ja na druhej strane, tak si proste tie peniaze nenecham. Ale tak hej moja chyba, ale proste princip...

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@ivivaiveta A ja viem ze to moze vyznievat, ze ocakavam za vsetko nieco. Ale to tak nie je, vacsina zien tu pochopila co myslim. Proste ked sa mi nieco deje v kuse a stale, ze citim nepravost voci danej situacii, proste aj u inych ludi to vidim. Kolega pracuje 4 roky pre kolegynu, ta ho 5 rokov taha za nos, kym si spravi doktorat, bez neho by skolu nedokoncila... a po ukonceni mu napise aby jej dal pokoj, ze on do jej zivota nepatri a nech ju neotravuje. Dovtedy si myslel aki su kamarati aj sa do nej zalubil...
Nepisem len o darcekoch, ale celkovo o tom ako ta kazdy kto moze vyuzije. Hej vyzeram tak nevinne, ze ku mne si mozu vsetci dovolovat, ale uz ma to riadne stve. Podla Teba je ok darovat haraburdu a nakazat si a ty mi kup toto? alebo daj peniaze ocakavam?

ivivaiveta
16. dec 2014

ja neviem...ja ta aj chapem miestami...len ked to citam...a fakt som to cele citala...preto som ti tak napisala...strasne pises vela o penaizoch...spominas aj nehmotne veci, nemozem povedat, ale principialne mam pocit, ze ta seire, ze oni vedia byt chrapuni a ty nie...nie, ze oni nimi su...

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@ivivaiveta V zivote som uz dostala viac ako som cakala, to ano, sice do 24r som mala peklo s tatkom alkoholikom, ale teraz sa nejako karta obratila a asi sa mi to snazi osud vynahradit, pretoze vidim, ze mam stastie na ludi, partnera, sefa, pracu, peniaze, byvanie vsetko super. Mam sa lepsie ako mnoho mojich rovesnikov, predtym to bolo opacne. Tiez neviem dokedy to potrva a co mi zivot prinesie, moze sa to obratit, moze prist choroba, neplodnost, smrt, cokolvek...
Teraz proste len riesim ludi okolo seba... a myslim si, ze uplne spravodlivo.
Ale ano ak to vezmem v globale, tak mozno mi to ozaj je odplatene inak, vyssie spomenutymi stastnymi nahodami.
Vzdy som sa nechala odvsadial odstrcit, aj vdaka tomu som tam kde som. Vysvetlim - na VS som si vybrala temu, ktoru mi vyfukol niekto iny, bili sa o nu viaceri. Hoci ja uz som ju mala aj dohodnutu, zapisanu ako prva, jednoducho sa moje meno zotrelo a dopisalo ine. Hm... nakoniec som si ja vyberala z poslednych 3 tem, ktore nikto nechcel. A nakoniec som vdaka tomu ziskala super pracu, stretla aj partnera, ktory na zaciatku nemal vobec nic, dokonca nezamestnany, cize ma ani nikto nemoze oznacit za nejaku zlatokopku, obaja sme prisli do BA s holou ritou a teraz mame krasny byt v novostavbe bez hypoteky. Velky obrat situacie. 🙂 A su proste ludia ako moj sef, ktori ocenia moju uprimnost a povahu, hoci teda v robote som bola na zaciatku aj blbsia, ale tak mam ine kvality a teraz uz aj viem tu pracu robit, ale iny sef by ma asi uz na zaciatku vyrazil. 😀 A teraz naopak sa to mojmu sefovi vracia, ze ma nevyrazil, lebo som priniesla do firmy novinky, ktore vyrazne pomohli. 🙂

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

@ivivaiveta Hej ja si uz tak pripadam tiez, ze peniaze, ale tak na com inom to ukazes. 😀 Ale tak samozrejme je milion nehmotnych veci co ma serie a viac ako hmotne o tych som pisala tiez dost. Ale tak cudzi clovek z netu Ti nemoze moc dat nehmotne ako to, ze Ti posle aspon blbe jedno euro na kavu za ochotu. Nie som na to odkazana, len mne ide o princip, ze ja ako sa poznam by som poslala aspon 5. 😀

aamelkaaa
autor
16. dec 2014

Ale to sa netyka len mna. Ked som zacala zarabat mne prislo normalne mojej mame dat peniaze, hlavne ked aj ona nemala pracu ani nic. Tak normalne som ju zivila. A rada som jej peniaze dala, ani som nepocitala kolko, urcite viac ako mne ostalo. No jeden kolega, od neho mama pytala 20 eur, plat mal vyssi podstatne ako ja a nedal jej. Vlastnej mame... 20 eur za zivot ani jeden mizerny raz. Ze radsej si zobere veci z domu a nechce o nej vediet. O tomto ja pisem.