icon

Pred skoro 40 rokmi som dostala facku od učiteľky

24. apr 2022

Spomínam na to po skoro 40 rokoch, spomienka sa mi vynorila náhle a ostáva nejak v mojej mysli, tak intenzívne. Na hodine výtvarnej výchovy asi v 4 ročníku ZŠ, som vyrušovala. Doma zlé..žiadne vzťahy, nerozprávame sa celý život, rodičia sú takí.., a proste kecala som spolužiačke niečo. Učiteľka výtvarky ku mne prišla a strelila mi facku. Nikomu som to nepovedala doma. A teraz skoro po 35 rokoch mi to prišlo na rozum asi pred pol rokom. A dnes zas, tak silno som v tom momente, v školskej lavici a pred sebou výkres a vodové farby. Neviete ako sa dá spracovať taký zlý zážitok, ktoré žienky sa vyznáte v psychológii, terapii? A celkovo také bolestivé spomienky, ako sa s nimi vyrovnať. Máme ich zrejme každá plnú kopu, odpustiť je slovo, ale bolí to. Plus spojenie, že nemala som to komu povedať, a že sa to vôbec stalo. Predsa len doma nás nefackali. Bol to šok. Pamätám si len ako opakovala: čo všetci malujete tú špatnú tmavočervenú, červená je toto a ukázala na bledú červenú 🙂. Inak som bola bezproblémový žiak. Vďaka.

zaseta, tak s

Strana
z3
rikarika
25. apr 2022

@simsalabim vobec s tebou nesuhlasim, skola ma bavit ziakov, o tom je profesional pedagog, aby vedel zaujat, nuz ze teba zamestnanie castokrat nebavi je tvoja volba, pre mna je moja praca top relax.

simsalabim
25. apr 2022

@rikarika kazda praca - a za tu sa da povazovat aj studium, sportovy ci hudobny trening - obsahuje namahave, nudne casti, tvrdu drinu, monotonny nacvik, frustraciu z toho, ze sa mi nedari. A ano, aj tu zabavu. Pedagog nie je cirkusant. Jeho ulohou nie je deti zabavat. Jeho ulohou by malo byt deti motivovat a nadchnut pre predmet. A vysvetlit, ze rovnica o dvoch neznamych je aj o namahavom, ci nudnom treningu. Rozhodne nesmie byt miestom, kde si ucitel dokazuje svoju precvahu a hlada, co vsetko ziak nevie a tesit sa z pisomiek a skusania, “aby im ukazal”. Kazdy predmet sa da sprijemnit zaujimavym vykladom, riesenim problemu, hrami, modernymi technologiami (viem o tom svoje, niekedy vediem skolenia, i ked, pripustam, to nie su deti, ale dospeli), ale jadrovu fyziku sa len takto nenaucis. Skolu si preto netreba mylit so zabavnym parkom.

rikarika
25. apr 2022

@simsalabim o com pises?

simsalabim
25. apr 2022

@rikarika o com pisem? No reagujem na to, co si napisala - ze “skola ma deti bavit”. Neviem, comu nerozumies 🤷‍♀️

sisaka
25. apr 2022

@rikarika sa pozri, kde vedie školstvo, ktoré musí byt len fun, fun, fun, kde sa nekladú žiadne naroky na deti, aby sa z toho mentálne nezložili, kde nie sú žiadne očakávania a dávajú sa ceny za snahu - viď USA, Kanada a už aj Nemecko a ostatne EU krajiny.
Prešlo to od jedného extrému k druhému a už tu mame úplne neschopnu generáciu mladých dospelých, na ktorých sa nesmieš krivo pozrieť, ktorí sa idu psychicky zložit, keď je im vytknutá ich práca, ktorí musia mat v práci len fun, ktorých keď neustále netlapkaš po pleci sú zdrvení, že ich práca nie je uznaná… no katastrofa. Manager im niečo vytkne a nasleduje niekoľko týždňový stress leave.

galioska
25. apr 2022

@dzulli1980 presne my dokonca nejakou palickou, prutikom a ruky predpazit a drzat par minut😅

rikarika
25. apr 2022

@simsalabim ano skola ma deti bavit....vysvetloval to uz Komensky....ale chapem ta, ved pre tieto nazory vacsiny je skolstvo take ake je....koncim, maj si nazor aky len chces.

simsalabim
25. apr 2022

@sisaka manzelov bratranec vo Svedsku (rodeny Sved) hovori, ze mnoho jeho rovesnikov zacina davat deti do sukromnych skol s disciplinou ako spred 50 rokov a menej “woke” nazormi, lebo vidia, ze v beznych skolach deti nic moc uz nemusia. Hlavne je, aby sa “v skole bavili a citili dobre”. Ale bez nejakej tej driny a discipliny sa to da len ked je dieta vysoko motivovane, co vaccsina nie je. Skola je pre ne povinnost, rovnako ako pre mnohych praca.

@rikarika nemusime sa o tom rozpravat. Ano, vsetko ide lahsie, ked ta to bavi. Ale od istej urovne to uz iba so zabavou nepojde. Asi si nikdy neskusala ucit. No len tak pre srandu si skus zorganizovat ciste zabavne vyucovanie pre svoje dieta a popri tom ho trebars pripravit na prijimacky na 8 rocny gympel …

anuss
25. apr 2022

@simsalabim presne, som učiteľka a viem, o čom hovoríš ☺️❤️🌷

sisaka
25. apr 2022

@simsalabim presne aj u nás, zvýšený záujem o tradičné vyučovanie, charter schools, súkromné školy, kde sú dane striktne pravidla, uniformy, kde je doraz na vzdelávanie, dobré výsledky, súťaživosť … woke culture nam tu zamorila štátne školy až do extrémov, tak, že syn osmak ma toho už plné zuby, teraz nás prosi, nech ho dáme na nejakú inú školu… ale už mu ostáva len jeden rok a potom ide na strednú, tak neviem, či niečo prijateľné nájdeme , ľutujem, že sme sa skôr nezbadali, tento trend sa tu zakradal tak pomaličky potichúčky až to nabralo také rozmery, že mi to začína vadiť, popritom čoraz menší doraz na učenie a väčší na formovanie názorov detí
Dcéra je o 10 rokov staršia, chodila do dievčenskej školy, tam to bolo ešte Ok, prístup učiteľov bol úžasný, veľa hands on aktivít, veľa sa učili hravou formou, zážitkami, veľa sa tam naučila, ale na univerzite to uz bolo všetko presiaknuté liberalizmom, woke culture, takže z tohto hľadiska ju to nakoniec neminulo a žiaľ nechala sa v mnohom ovplyvniť …

verka15
25. apr 2022

@pragmaticka ale pani tú facku dostala neprávom, takže jej nijako nepomohla a pocit krivdy ostal doteraz. Ja som síce nezažila fyzický trest, ale tiež sa mi stala nepríjemnosť. V 4. ročníku na ZŠ mi spolužiačka na hodine niečo pošlepla, ja som nestihla ani zareagovať, ale videla to učiteľka, ktorá vtedy akurát nemala dobrú náladu, tak na nás skríkla, že čo sa na jej hodine bavíme a chcela žiacke knižky na stôl. Dali sme, no spolužiačka sa zrazu rozplakala, tak ona poznámku nakoniec nedostala, ale ja áno, hoci som vlastne nič nespravila, len som to nehrala na ľútosť. Podotýkam, že som bola čistá jednotkárka a dosť ma táto nespravodlivosť vzala. Doteraz keď tú učiteľku občas stretnem, keďže sme z rovnakého mesta, si na túto krivdu spomeniem. Detská psychika je veľmi krehká a takéto incidenty dokážu potom človeka prenasledovať aj v dospelosti.

luuubik
25. apr 2022

Tu padalo: mat respekt pred ucitelmi alebo nebodaj strach - ja neviem, netreba sa ohanat velkymi slovami, proste by som to nazvala iba slusnost a dobra vychova, ktora kaze, ze ucitela treba posluchat, na hodine sa spravat ako kultivovany clovek. Proste nas rodicia odmalicka viedli k tomu, ze dospelak je autorita, ktoru treba respektovat - ci to bola stara susedka, postar, ucitelka, ujko z desiateho kolena ci hocikto. Respektovat uz titulu jeho spolocenskeho postavenia, tak ako existuju iste zdvorilostne pravidla pre muzov voci zenam, pre mladsich voci starsim atd. Uplne normalne elementarne dodrziavanie pravidiel - pozdravit, neskakat do reci, nepapulovat hned, ked sa mi nieco nepaci, nevyrusovat na hodine... Ze dnes sa na to pri vychove nekladie extra doraz ako kedysi je jasne a isteze to aj vidno... Ze vraj chyba ucitela, ked nevie dieta zaujat, fuuu, tak to je ina pecka. Neexistuje na svete ucitel, ktory by dokazal zaujat komplet vsetky deti do jedneho a to na uplne vsetkych hodinach aneb "jeste se nenarodil clovek ten, ktery by ulahodil lidem vsem". Niekoho nebavila matika, mohol sa ucitel aj rozkrajat, ten, co miloval fyziku, chemiu toho mozog nebol naladeny na lasku k slovenskemu jazyku a rozoberaniu beletrie - skratka kazde dieta je osobnost a inklinuje prirodzene k niecomu inemu a nemusi to byt vobec chyba ucitela. A dokonca aj v ramci jedneho predmetu su temy, ktore dane dieta bavia viac a take, ktore len bez vacsieho zaujmu prejde. Isteze moze ucitel korigovat ten zaujem, ale nie vzdy sa to podari. A teraz co, ked nejake dieta prave ta dana hodina s tym konkretnym ucitelom nezaujala, ma pravo - ci mu ma byt ospravedlnene, ze vyrusuje napriklad? Ja teda neviem - mna viedli k tomu - a ja som tiez svoje dieta tak viedla, ze v skole musi davat pozor na kazdej hodine, je to jeho povinnost a basta, ked sa mu nepaci, smola. Nema byt skola pripravou na zivot? A v zivote robime vsetci vylucne, co nas bavi? Nikdy nikto, to neexistuje. Aj kebyze mate dream job budu dni, ked sa vam nebude chciet, ked bude sef otravny, ked sa nebude nic darit, nehoviac uz o povinnostiach mimo prace Tiez nechapem tu filozofiu skoly ako nejakeho zabavneho parku - isteze skola hrou nie je na skodu, ale nie na ukor vedomostnej urovne a na ukor korektnych vztahov medzi zucastnenymi...
Neskutocne sa sklanam pred ucitelmi dnesnej doby, ked kazdy hned vidi len milion ich chyb a vyhody, ktore maju a len malokto sa zamysli, ake je to neskutocne psychicky narocne a nezaplatene povolanie...

maciatkolulu
26. apr 2022

@rikarika dovolím si tiež nesúhlasiť. Môj syn... Tiež stačí pohľad a vie, že niečo prepis kol, minimalizovať, aby sa dieťa nenudilo? Myslíš robiť animátora 24 hodín, pripadne, čo? Nuž a k tým školám. Učiteľ ma zaujať, už vidím pubertak ako ho neuveriteľne zaujíma príprava na všetky testy, nie len na ten co ho zaujíma. Keď niekto rád slohy píše, neznáša iné, tak čo? Obe moje deti, staršie majú Waldorf, tretí už nie. Prečo asi? Mala by si počuť ich názory. Názory dospelých deti, čo si prešli frei Schule. Deti dokonca potrebujú hranice, potrebujú mať "príčina, dôsledok" to co je teraz je jeden choas. Práva dieťaťa sa zle pochopili. Najmä pre motivované matere to zle poznali a potom tu vyrastá banda zmetkiv, či nevie rit v hromadnej doprave zdvihnúť, či starším, či tehotným atď. Šikana, rozmaznani frackovia s materami za chrbtom..... Celé naopak. Nie, nemajú sa deti bit, ale ma byt rešpekt, áno, voči autorite aj. Učiteľ je, teda mal by byť pre dieťa autorita a nie kamarát. Nám to na prvom rodičovskom v škole učiteľka jasne povedala, ona je Frau ta a ta a žiadna Beta. Dosť diametrálne rozdiel oproti dievčatám a výsledok? Malý nie je vystresovaný, vôbec, keď si nemá záujem robiť úlohy, lebo ho nebavia, áno predstaví si prvaka nebaví písanie, absolutne🤣🤣🤣🤣, radšej by sa hral, divne co? Tak si tie úlohy spraví, stačí povedať, zajtra ty budeš vysvetľovať a nie ja. Matematiku robí rad. Divne, ta učiteľka je neschopná, lebo na matwmatke vie zaujať a na nemčine nie? Myslím, že každý súdny človek vie o čom píšem.

aafrika
27. máj 2022

Nemala pravo ti dat facku... niektore osoby by nemali ucit. Ty aj keby si neviem ako vyrusovala tak nema právo ta bit. Kebyze to urobi mojmu synovi niekto tak to by neviem co som urobila.Mozno ona sama bola vyhorena,nezladala pracu,alebo mala osobne problemy.neviem co by pomohlo aby si to dostala z hlavy

bloger
30. júl 2022

Niekedy sú učiteľky nervozne a reagujú prehnane. Možno mala nejaké osobné problémy. Odpusť jej a zabudni na to. Treba občas aj nejakú nespravodlivosť prekusnúť. Verím, že si si to nezaslúžila. Ale vieš ako sa hovorí: Neplač, keď Ti život facky dáva, dobrým ľuďom sa to stáva. Vstaň , utri si slzičku, veď skutočný priateľ Ťa nosí v srdiečku. Ja ti prajem aby si mala takých priateľov. Aby ti pomohli zabudnúť na to zlé.

Strana
z3