Predaj bytu súkromne bez realitky

adriana522
10. máj 2021

Ahojte. Chcem sa spytat na nazory. Predavame byt, ale chcem ho predat sukromnej osobe. Zatial mi vsak volaju same realitky. Je podla vas sanca predat to bez realitky? Lebo ja mam pocit ze oni maju podchytene vsetko. Su este ludia, ktory proste pozeraju inzeraty a v pripade zaujmu jednoducho zavolaju? Dakujem za postrehy.

mima1
10. máj 2021

Skuste dat inzerat predam byt. Nie realitne kancelarie

h2
10. máj 2021

@adriana522 Jasné, dá sa aj súkromne. Skús si dať inzerát napríklad na Bazoš, alebo cez FB. Jasné, že sa Ti budú ozývať aj realitky.
Keď sa môžem opýtať, prečo nechceš cez realitku?

luccija
10. máj 2021

@adriana522 prečo by nebola?ale veľa ľudí chce právny servis od realitky a majú taký pocit istoty sú ľudia, ktorí si myslia, že cez RK je záruka a ináč ich niekto oklame

katkasav
10. máj 2021

Videla som aj priamo na vchode ponuky - Predám byt ..., susedia vedia dať potom info známym, rodine

patka06
10. máj 2021

je šanca predať aj bez realitky, no osobne by som sa do toho na vlastnú päsť určite nepúšťala ...ani ako predávajúci ani ako kupujúci

zanetakovacsova
10. máj 2021

@adriana522 myslím si ak pridáte inzerát na fb market place a tak aj na bazos a dopíšete RK nevolať niečo to pomôže. Myslím si že aj bez nich sa to bude dať predať

bossik
10. máj 2021

@adriana522 Samozrejme, že sa to dá. Len treba mať znalosti a schopnosti takýto predaj aj dotiahnuť do konca. Ak toto človek zvláda, tak nie je problém. Byt sa tým pádom predá lacnejšie (cena nebude navýšená o províziu pre RK). O byt bude teda teoreticky lepší záujem. Dôležité ale je, ako som už písal, mať vedomosti a schopnosti takto byt aj predať, teda zmluva, kataster a byť pripravený na iné prípadné požiadavky od kupujúcich. Ono to pre niekoho môže vyzerať hrozivo, že vlastne bez RK sa to ani nedá spraviť, áno, kto nemá žiadne vedomosti o zmluvách/katastri tak nech ide napríklad za realitnou kanceláriou. Ale kto tieto vedomosti má, vie si poradiť aj sám. Dokonca je tu aj tretia možnosť a to, že si zmluvu a návrh na vklad nechajú predávajúci a kupujúci vypracovať právnikom, táto služba v závislosti od rozsahu je spoplatnená okolo 100-200€ a stále je to menej ako niekoľko tisíc € pre RK. Ak predaj ale zveríte RK tak Vám odpadne veľa starostí a prípadne aj stráveného času s kupujúcimi pri obhliadkách atď.. Je to na každom ako sa rozhodne, všetko má svoje Za aj Proti. 🙂

nafka0483
10. máj 2021

Da sa predat aj bez, ale realitky sa ti proste ozyvat budu. Kamoska predavala a ozvala sa jej pani, ze ma zaujem, ze chce prist na prehliadku a na prehliadku prisli dve a vysvitlo, ze ta co sa tvarila ako kupujuca je vlastne realitacka a ta druha je jej zakaznicka. Snazila sa to maskovat, ale kamoske to doslo a myslim, ze hovorila, ze si nejak vymenili kontakty a nakoniec tu realitacku obisli.
Ale kamoska sa vyzala a vedela pripravit zmluvy tak aby bolo vsetko po pravnej stranke v poriadku - kedze s tym svojim sposobom pracuje, tak v tom vie chodit.

kkovacovak
10. máj 2021

@adriana522 určite to ide len je to potom komplikovanejšie. Ja by som ani ako kupujúci nešla do nehnuteľnosti bez realitky lebo realitka veľa pomôže a odbremení. Vybaví všetky papiere atď. Veľa ľudí nechce kupovať priamo od majiteľov bytu. Ak si ale na to trúfate tak vyslovene uveďte v inzeráte že nechcete telefonáty od realitky. Niektorí budú volať aj tak ale aspoň niektorých to možno zastaví.

adriana522
autor
10. máj 2021

Inzerat mam, aj realitky nevolat som napisala. Ale jasne ze volaju. Ukazat byt zvladnem, a zmluvu by som urcite dala pravnikovi vypracovat. A usetrim za proviziu.

patka06
10. máj 2021

@adriana522 províziu realitnej kancelárie platí kupujúci
Na vypracovanie zmluvy /čo nie je najlacnejšia záležitosť/ odporúčam nájsť kvalitného právnika, ktorý sa vyzná

h2
10. máj 2021

@adriana522 Ty neplatíš žiadnu províziu. Robí sa to tak, že povieš, koľko by si za byt chcela. Potom si realitka k tomu prihodí svoju províziu a to je výsledná suma, ktorú platí kupujúci. Ak je realitka natoľko šikovná, že to za tú sumu predá, prečo chceš mať s predajom starosti Ty?

oblecenie99
10. máj 2021

Mala som do činenia s tromi rôznymi realitkami v rôznom časovom období (raz ako nájomca, kedy realitka sprostredkovala dokonca aj nájom bytu, tam zhrabli depozit, ktorý nám mal vlastník vrátiť podľa zmluvy, ktorú spísala sama realitka a potom sme ešte mi boli tí zlí v očiach vlastníka samozrejme, lebo jemu realitka POVEDALA ináč - bola to blbosť vlastníka, že nečítal zmluvu, no ale zavádzaný bol a nepríjemnosti sme mali s tým my; raz, keď sme už kupovali byt - to bola zatiaľ najlepšia "sranda" - ja som vtedy povedala, že NAPOSLEDY idem do niečoho takého, a naposledy, keď sme si prenajímali garáž - ako nájmcovia, tiež realitka to zastrešovala a vďaka ich skvelým službám som už stihla byť aj vypočúvaná na polícii ako svedok).

Ja som pri nich nemala ani raz skúsenosť, že by pomohli, odbremenili ale práve naopak - vždy tam boli komplikácie. Vždy, a nie malé, najmä čo sa týkalo právnych služieb. Jednu jedinú výhodu v tom vidím, ak sa niekomu nechce, ale nevidí do toho, riešiť osobne banky, vybavovať hypo atď. tak áno, tá časť, kde to preverujú a vybavujú oni, tak áno, tam to môže uľahčiť celý proces - ale táto časť predávajúceho aj tak nezaujíma, toto nech rieši kupujúci. Ale tak aj tak radšej ísť za nejakým overeným finančným poradcom, ktorý pomôže s hypo a potom za advokátom, ktorý vypracuje zmluvu.

lenuska9999
10. máj 2021

@adriana522 Jasné ľudia sú tiež radšej keď môžu byt kúpiť priamo od majiteľa bez realitky. Tu kde bývame my si realitky strašne navyšujú ceny a tie byty a domy sa potom neskutočne dlho predávajú....

adriana522
autor
10. máj 2021

@patka06 no ale ked chcem za byt povedzme 70 000e, provizia je povedzme 3 000e, tak kupujuci plati 73 000 potom. Tak?

patka06
10. máj 2021

@adriana522 presne tak ...ty dostaneš cenu, ktorú si povieš /samozrejme ak je reálna a primeraná /

simsalabim
10. máj 2021

@adriana522 my sme kedysi davno predavali byt a tiez mi volali iba realitky. KAzdej som povedala, ze kludne nech si moj byt ponukaju, ale odomna ziadne poplatky nech nepytaju. A vies co? Jedna z tych realitiek mi po par dnoch volala, ze by prisli na obliadku so zaujemcom. Ten byt pozrel, povedal, ze berie. Realitka vsetko pripravila, vybavila....poplatky znasal on. Z mojho pohladu to bolo super komfortne. Takze aj tak sa da.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
cubo2
10. máj 2021

Ja som predaval byt cez realitku a som velmi spokojny - islo vsak o malu realitku, v podstate o jednu sikovnu pani (na zmluvy ma pravnicku). Vies kolko je to roboty okolo predaja bytu? Nafotit, upravit fotky, napisat inzerat, urobit si cenovy prieskum okolitych bytov, zavesit na portaly a potom si organizovat prehliadky s potencialnymi kupujucimi. Potom priprava rezervacnej zmluvy, priprava kupno predajnej zmluvy, riesi sa hypoteka na jednej strane, vyplatenie na druhej strane, ist za notarom, ist na kataster.. potom odovzdavaci protokol vypracovat.. akoze.. ked som videl, kolko je to roboty... ja na toto nemam cas, cez den musim pracovat.. Ak ides predavat "verejne" tj, nemas kupca uz popredu, kde staci len zmluvy urobit, tak bez realitky by som nesiel. Lenze a teraz vyber realitky - treba si vybrat podla ich provizie, kolko za to chcu - jedna si v bratislave vypytala 5 percent zo 180 tis eur, co je 9 tisic eur provizia.. to som ich vyslovene vysmial, to je cista zlodejina.. mne to pani spravila za 2 percenta dotiahla to cele uspesne do konca. Proste tu proviziu si treba spravne nastavit a potom nemusis robit uz nic.

patka06
10. máj 2021

Byt môžeš predávať aj cez realitku aj súkromne - súčasne. Uvidíš, kde sa rýchlejšie predá.

simsalabim
10. máj 2021

@patka06 toto plati iba ak realitke nepodpise, ze iba oni mozu byt predavat. Treba si na to dat pozor.

dilino
18. sep 2022

@adriana522 oni ho predajú a tých 3 tisíc je ich a ty dostaneš toľko koľko si chcela takže plných 70 tisíc.