Predčasná menopauza - skúsenosti
Pekný večer, chcem sa opýtať, či má niekto skúsenosti s predčasnou menopauzou. Alebo neviem, čo to môže byť. Mám znova po 2 týždňoch menštruáciu a trvá už 10 dní. Posledné mesiace sa mi začal skracovať cyklus a teraz toto. Mám 39 rokov,moja mama mala menopauzu v cca 42 rokoch. Ďakujem za každý príspevok.
@montemotherone premenopauza ktorá môže trvať cca aj 10 rokov. Hovorím s vlastnej skúsenosti. Od 42 rokov mám problémy z menštruačným cyklom. Silné, dlhé krvácanie. Riešila som to cca 3 roky. Hormonálne liečby dokola...
@mily7 ono je to u mňa, aj bolo dosť komplikované. Spočiatku vždy mi doktor predpisoval len všelijaké hormonálne liečby, na pol roka injekcie, no nezabralo nič. Raz som bola na vyčistenie, inak v podstate nič. Už som bola s toho dosť zúfalá, nakoľko dovtedy som mávala vždy ako hodinky. Hlavne masívne krvácanie u mňa bolo prvé dni. Ku koncu už takmer mesiac som krvácala. A až po dvoch rokoch mi predsa len zistil veľký myom. Všetci mi hovorili, že musí tam byť myom, alebo niečo, no on nikde nič nevidel. Nikdy mi nebral ani krv, neurobil mi hormonálny profil nič. Niektorí mi hovorili, že za tým môže byť aj štítna žľaza. Ani tam ma nikdy neposlal. Nič. Stále hovoril len hormonálna nerovnováha. Ale prečo, s čoho netuším. Teraz som pol roka po druhej operácii myomu a menštruáciu som mala len raz v októbri a od vtedy nič... V januári vedel, že nemám a nepovedal nič. A od vtedy som nebola, ale už sa chystám na preventívku.
@dasenka26 ahoj..berieš aj nejaké lieky?.ja tiež nemam menzes od 35r.uz mam 42..ale nič neberiem len dčko..
@mattuliatko30 áno beriem gefemin, aj kvôli kostiam je to dôležité, aby sa predčasne neodbural vápnik
Chcela by som sa opytat, ci niektora z vas mala aj bolesti svalov a klbov? Ci uz ako pms, pocas MS alebo len tak?
@21 ahoj,, uz je to par rokov, co si sem pridala uvodny prispevok, a chcem sa spytat ako sa dalej vyvyjal tvoj cyklus a prisla ta menopauza a kedy? Ake boli prejavy?
Ja uz 7rokov nemam normalny menzes a to aj napriek HAK, co mesiac to rozhadzany, krvacam hocijako hocikedy,nieje tam ziadna pravidelnost,,nic naco som bola zvyknuta. Aktualne 2mesiac som mala krvacanie 3dni a 2dni (prvy krat v zivote takto). Mam 39r., 2deti ( po druhom som asi 7tyzdnov po porode bola na konizacii krcka maternice kvoli zmenam - predrakovinovy stav). Naposledy som mala normalny menzes asi pred 8rokmi (teda pred druhym tehu). Vzdy su vysledky ok, obcas nejaka cysta,potom nic a tak dokola...som sledovana aj endokrinologom (lieky len v tehu som uzivala). Hormonalny profil mi nikto nikdy nerobil, ze naco (nechapem, mnohe zeny co tu pisu tak mam pocit ako by to bola bezna vec u lekarov...). Nikto mi nedal odpoved co sa to deje,,uz dlhsie mam podozrenie na predcasnu menopauzu..
@21 ahoj,, uz je to par rokov, co si sem pridala uvodny prispevok, a chcem sa spytat ako sa dalej vyvyjal tvoj cyklus a prisla ta menopauza a kedy? Ake boli prejavy?
Ja uz 7rokov nemam normalny menzes a to aj napriek HAK, co mesiac to rozhadzany, krvacam hocijako hocikedy,nieje tam ziadna pravidelnost,,nic naco som bola zvyknuta. Aktualne 2mesiac som mala krvacanie 3dni a 2dni (prvy krat v zivote takto). Mam 39r., 2deti ( po druhom som asi 7tyzdnov po porode bola na konizacii krcka maternice kvoli zmenam - predrakovinovy stav). Naposledy som mala normalny menzes asi pred 8rokmi (teda pred druhym tehu). Vzdy su vysledky ok, obcas nejaka cysta,potom nic a tak dokola...som sledovana aj endokrinologom (lieky len v tehu som uzivala). Hormonalny profil mi nikto nikdy nerobil, ze naco (nechapem, mnohe zeny co tu pisu tak mam pocit ako by to bola bezna vec u lekarov...). Nikto mi nedal odpoved co sa to deje,,uz dlhsie mam podozrenie na predcasnu menopauzu..
@babydesire odpoved na toto ti nedam, cysty zatial nemam a ani ine problemy. Odvtedy mam kramy kazdy polrok a aj to naposledy spinenie a len asi 2-3 dni. Akurat v oktobri idem na rocni preventivku a uvidime, ci este dostanem a co mi povie. Pred rokom povedal, ze budem este spinit, ze vajecniky su uz trochu zoschnute, ale nie uplne. Beriem vsak biologicku liecbu a odvtedy neustale hlienim, tak uvidime, co sa deje…

@dasenka26 aj ste nieco brali?nejake hormony? Pytam sa lebo mam podobny problem a dr. mi predpisala HAK...