Predstavy a názory bezdetných žien na rodičovstvo
Ahojte. Viem že MK je viac menej o mamickach, ale viem, že je tu aj kopec nemamiciek alebo tehotných, ktoré sa estelen stanu matkami. Veľmi by ma zaujímali predstavy o rodičovstve alebo čo vas na matkách s detmi vytáča, resp nechápete, preco to matky robia, ako by ste si predstavovali vase mamickovanie alebo čo určite vase deti/vy robiť nebudete. Môžu sa zapojiť aj mamičky samozrejme, ale nechem aby sa tu téma zvrtla do urážania a vysmievania na “veď pockaj keď porodis”
Aj tak sa to tu tak zvrtne. Aj ty urcite vies co si asi myslia a urcite by to tak nerobili. Sama si nou bola
@hederamonstera práveže mna to estelen čaká, chcem mat tuto temu na to, aby som si vedela tie predstavy s realitou porovnať 😃
Poviem ti to takto.. akákoľvek predstava je na míle vzdialená skutočnosti. A asi je to dobré, lebo by ľudia nemali deti 😂
Hlavne nemaj ziadne predstavy...90% z toho bude uplne ine, ked sa ti narodi dieta 😅 aspon u mna to tak bolo.
Nepredstaviteľné.😅 vyskusas sama a uvidíš. Mne sa tak nepáčia tieto trendy ze napríklad l: akú mate skúsenosť tam a tam, aké mate skúsenosti s tym a tym..za mojich mladých čias internet neexistoval. Všetko sme si museli vyskúšať sami na sebe. Ci výlety, či hračky, či kamošov.. ci všetko. A to nám dalo tie zážitky a životné skúsenosti. Škola života ako sa vraví. 🙂
Realita je narocnejsia nez predstavy a je mi to velmi luto, ze to nezvladam tak, ako som si kedysi predstavovala, ze nie som pokojnejsia a trpezlivejsia, ze vela na decka musim kricat, lebo najma starsi vobec neposlucha a je velmi narocny na zvladanie. Mam 2 chlapcov - 3,5 a 5,5 rocni. Keby bol starsi ako mladsi, kludne by som este 1-2 deti brala. Je mi luto, ze v hneve poviem veci, ktore potom velmi lutujem a placem vecer do vankusa. Mam pocit, ze si ani nezasluzim take 2 krasne zdrave deti
Náhodou dobrá tema 😃 ja som moje predstavy realizovala. Nechapala som kamaratku, preco sa boji sama cestovat s babom, moja predstava bola zoberiem dieťa a idem kam chcem, to sa mi splnilo. Druha oredstava bola, že dieťa bude klasiky v svojej izbicke predsa 😃 to dodnes nechaoem jak som si toto mohla myslieť 😃 z porodnice sme hned premiestňovali nabytky do spálne, potom som si myslela, že nebudem kojiť ale budem dávať umelé, nakoniec som kojila obe deti 1,5 roka. Dosť ma zarazila strata slobody, mala som z toho aj úzkosti keď muž odišiel do roboty, do obchodu, natankovať a mal bežný život a ja som o všetko prišla. Ale je to len docasne všetko 🥰 nemenila by som už nikdy. Teraz si zas neviem prestaviť bezdetný život, zvláštne
A ešte furt som si myslela, že ja si predsta moje vlastne dieťa utíšim a nebude plakať ako kamoske 🤣🤣🤣 jasneeee jeeeb obaja chalani koliky polroka 😃😃😃
Ja som si vždy myslela, že:
- dieťa dáš do postielky a proste tam bude spať
- dieťatu poviem, nech niečo nerobí a ono prestane
- že odsajem mlieko a ja si pôjdem po svojom
- že nikdy nebudem kričať, lebo veď ako niekto môže kričať po svojom dieťati že
Všetky sú také že 😂😂😂😂
Poviem ti to takto.. akákoľvek predstava je na míle vzdialená skutočnosti. A asi je to dobré, lebo by ľudia nemali deti 😂
@andrea2323 tak čo viem na milión % že nebudem deťom dovoľovať je lietať po reštaurácií. Bola som čašníčka a viem, aké nebezpečne to pre tie deti je. Vrelu polievku na hlave vlastnému decku by som zazit nechcela a popravde tomu nerozumiem preco matky nechajú behať deti po testike, nohy na stole, obutí po stoličkách atd. Cez tuto predstavu neprejdem
Ja som syna nechala aj jesť suché listy z terasy len nech je minutu ticho 😂😂😂proste niekedy to nejde.. ale hej, tiež sa snažím minimalizovať tie veci, že čo sú nebezpečné, to je asi aj taký môj limit.
Ja som syna nechala aj jesť suché listy z terasy len nech je minutu ticho 😂😂😂proste niekedy to nejde.. ale hej, tiež sa snažím minimalizovať tie veci, že čo sú nebezpečné, to je asi aj taký môj limit.
@andrea2323 no ja som skôr takéto myslela, že tento štýl ma v robote doslova vysaval z energie, keď mi došli mamicky a deti vliezli dobre že nie do kuchyne. Raz jeden čašník vybil zuby 2 ročnému dietatu, siel cez dvere do ktorých sa kope a proste stalo tam decko, ja som myslela že tej materi zuby vybijem jak mi bolo ľúto toho dievčatka
😀 ... tiež som bola taká naivná ... do okamihu, kým som sa nestala matkou ... môj život sa zvrtol o 180 st. ... sú chvíle, keď mám chuť odstreliť sa na Mars 😀
Ja poviem ako uz mamicka, ze som doslova neznasala ked mi niekto predtym ako som mala babatko, povedal na nejaky moj nazor ohladne deti “ved jasne, hovor potom ked budes mat deti” a nieco podobne. No a cuduj sa svete, teraz sa v mnohych veciach ukazuje, ze je to presne ako som vravela 😁 Napriklad dieta spi vo svojej postielke, papa sa pri stole, minimalne do 2 r ziadna telka, budeme chodit vela von…
Asi to bolo tym, ze som sa odmalicka zaujimala a starala o vsetky deti v rodine, takze moje predstavy boli naozaj realne, aj ked samozrejme su aj veci, ktore ma dokazu zaskocit. Napriklad ma prekvapilo, ze prve mesiace neboli take narocne ako som ocakavala 🙂
Samozrejme, ze nejake predstavy ti ostanu. Aj ja dbam na slusnu vychovu, to asi kazdy rodic. Len teraz aj pochopis, preco obcas takato situacia nastane ;)
Naucila som sa jednu dolezitu vec - clovek mieni, dieta meni. Treba prestat robit si nejake velke plany, lebo aj tak 3/4 z nich pojde do kytek a clovek je len zbytocne sklamany.
Mna sa kamoska opytala, teda konstatovala, ze nechape ako mozem byt unavena- ako mi nemoze stacit 3-4 hodiny spanku. Ved ona ide na zurku a odtial rovno do roboty a "da to", prezije, a vobec nespi. Lebo sa fakt da porovnavat 1 orehyrena noc a tri roky kde som nespala vkuse 4 hodiny.🤣🤣🤣
Ja som si napriklad nemyslela, ze budem kricat, lebo absolutne nie som taky typ, ani hadky s manzelom nie su s krikom, ani inokedy krik nepouzivam, ak teda nepotrebujem na niekoho zavolat cez ulicu. A veru niekedy kricim az sa nespoznavam.
No a tiez som velmi rychlo pochopila, ze vlastne dieta clovek vidi uplne inou optikou ako cudzie. Ja som mala dieta medzi kamoskami ako posledna, aj mladsia sestra mala dve deti predo mnou. Takze videla som deti vela, teoreticky som bola pripravena az-az. Ale rozdiel bol obrovsky, ta zodpovednost robi svoje. Kym na cudzich detoch sa mi napriklad niektore zvuky zdali roztomile, pri vlastnom som premyslala, ci dobre dycha, ci nema reflux a podobne. Kym pri kamoskinej dcere mi nevadilo, ze mi na navsteve u mna vyhadze celu kniznicu, pri vlastnom by som sa na navsteve prepadla pod zem a nedovolim mu bez opytania vybrat ani jednu knizku. Kym plac cudzieho dietata mi absolutne nikdy nevadil, plac mojho ma dost silno stresuje. A podobne, takychto situacii je vela.
Ja som si myslela, že všetko je o výchove a keď som videla scény iných deti, brala som to ako zlyhanie rodiča. Vedela som, že moja výchova bude iná a bude zaberať…... 😂😂😂😂😂😂 Určite !!!!
raz som išla z práce okolo mamičky s kočiarom. okolo behali voľajakí chlapci okolo 10 rokov, 1 bol jej syn a druhý jeho spolužiak. pribehli ku kočiaru a pozerali na babatko. tá mama im : heš, supi, ešte ju zobudíte.. ja som bola v šoku! 😲 ako jedna matka tak móže povedať deťom 😂😂 haha… moje dieťa malo onakvejšie mená než sup 😂 je to vyše 30 rokov a furt sa z toho smejem…
Vedela som,že dieťa nebude s nami spat v posteli.Stalo sa.
Vedela som,že dostane po riti,keď bude treba.Stalo sa u oboch raz.Viac sa nemuselo.
Vedela som,že nebudeme kakat,spinkať,atď.Neznasam zdrobneniny a mamičkovsky plural.Stalo sa.
A vedela som,že od malička ich budem viesť k nebojacnosti a samostatnosti.Deje sa.
Ostatné sa ukázalo a utriaslo samé.
Mala som dosť silné názory na švagrinú, keď som videla jej dcéru, že nezje žiadnu zeleninu. Môj syn má 5,5 roka a radšej sem nenapíšem, koľko zeleniny (myslím surovej, ako prílohu) zjedol doteraz, ale nepotrebovala by som sa veľmi namáhať, ak by som to chcela presne spočítať.
Predtým som netušila, že sa dá až tak sa báť o druhého človeka. A že babätkovská hlava a nôžky tak voňajú, že dovidenia, aj keď sú úplne spotené 😅 a že každé malé životné míľniky či uspechy dieťaťa budú až takou emocnou zmesou nekonečnej hrdosti, lásky, radosti a zároveň smútku nad plynutim času .
Ja som bola taka náročná na mamičky, lebo som cudzie deti nemala rada, vážne mi išli na nervy a dieta ma hnevalo, iba keď napríklad kričalo aj na ihrisku 😀 Takže za seba poviem, že som bola veľmi kritická, ale tak teraz sa mi to vracia, kedze moje deti su velmi dramatické a vo všeobecnosti je taka mamička s detmi kritizovana fakt za všetko pomaly a nie len od bezdetnych, ale aj od starších a aj od iných rodičov.
za mna je to o tom, ako sa ktora zena nastavi .... ja som bola zmierena stym ze sa mi zivot obrati, ze nebudem mat tolko vela casu na seba, na partnera, ze 100% svojho casu buxem venovat babatku .... nevravim, ze ma vela veci neprekvapilo, a bolo to tazsie , ale nejak sme na to boli obaja s partnerom pripraveny, a nebrali sme to az tak tragicky ... zobrali sme to tak, ako to bolo, boli sme si navzajom oporou, a tie zaciatky materstva boli super .... tazke, ale pekne 🙂
Akeze pripravovanie sa na materstvo a rodicovstvo? To nie je skuska v skole, ze mas vediet odtial potial. To je zivot a a to sa pripravit neda. Bud ides do toho a ucis sa za pochodu tak, ako kazdy, alebo mas strach a ostanes bez deti. Taka detinska tema 🙉
Toto súhlas..minule som čítala, že ako sa správa dieťa v reštaurácii je zrkadlom toho ako vyzerá obed/vecera doma..my sme od malička učili dcérku jest spolu s nami, jasne ze take ročne dieťa nevydrží sedieť dlho, tak sme sa striedali s manzelom pri jedeni a vždy jeden chodil za ruku s dcérkou alebo vyberáme najmä reštaurácie s detským kútikom..a teraz ma dcerka 2,5 roka a vie pekne sedieť pri stole, sama sa naje a nemusíme jej ani tablet alebo mobil dávať do ruky..ALE je to náročnejšie ako neriešiť a nechať dieťa len tak..a presne o tom to je, keď sa vychovávajú deti poriadne,tak je to veľmi náročné..keď niekto neriesi,tak ma pohodu..dieťaťu da do ruky kúpený keksik, namiesto uvarenej stravy, na zabavu tablet, doma pusti telku a ty máš pohodu..takze tak😀
Už ako matka by som poradila nastávajúcej matke: Nikdy nehovor nikdy....
Moja predstava bola ako novoreden prespí na začiatku prakticky deň, lebo kamarátky to tak mali...😂 A realita má prefackala.... Moja od narodenia nespavec, kolíky, reflux , dokázala prvé tri mesiace pretrvať od 7.00 do 23.00 ticho bola len v kociari vonku za pohybu . Potom keď sa to ustálili, prišla v 8 mesiaci spankova regresia, každý 45min hore v noci ..... Ale za to moje dieťa volilo vždy radšej zeleninu ako sladkosť, fázu trucu a vzdoru sme prakticky nepoznali.
A vytáča má len jedna vec keď si rodičia myslia že dieťa sa výchova samo alebo mu robia podluhovaca lebo veď je to dieťa. Na druhú stranu nie je to moje dieťa ale ich a ja budem radšej ta prísna a zasadova.
Moja predstava bola, ze budem kocikovat a uzivat si to. Vyberala som polroka kocik, kupila asi najdrahsi a nakoniec maly reval a reval, takze to bol len stres pre mna.

Aj tak sa to tu tak zvrtne. Aj ty urcite vies co si asi myslia a urcite by to tak nerobili. Sama si nou bola