icon

Premýšľam nad kúpou psa. Je to dobrý nápad?

1. jún 2023

Ahoj, premýšľame nad kupou psa a ja by som radšej niečo menšie alebo menej ,,nebezpečné"
ale partner chce niečo ako staford, pitbull, bulterier a také tie bojové ale ja neviem. Sú ozaj tieto psy viac nebezpečné alebo to závisí od výchovy ?

Strana
z2
anonymanonym
1. jún 2023

Autorka, ak ma jediny dovod na take plemeno lebo sa mu take pacia, nesla by som do toho... A nesla by som do toho ani v pripade, ze ty sa takych psov bojis. Fakt chces mat doma psa, ktoreho sa uz len z principu bojis? A fakt chce partner takeho psa aj ked vie, ze ty sa ich bojis? Treba najst takeho, ktory bude vyhovovat OBOM.

gazpalm
1. jún 2023

No mame 8 rokov adoptovanu civavu ,ktora kks ,mi z nej niekedy ide hlavu urvat ,furt na vsetko steka , nervozna sama zo seba 😂 no maly nervak...mame buldoga ,ktoreho sa vacsina ludi boji a on by kazdeho ulizal k smrti tak akurat ,je to vseobecne lenive plemeno ,ktore ma rado ludi a aj ine zvierata ,len vyzera hrozivo pre niekoho..ako steniatko mi ho raz napadol absolutne nezvladnuty pitbull napr., ale videla som pitbully co boli neskutocne mazle .Zalezi na vychove

refly
1. jún 2023

@annm81 Je mi jasne ze zvierata maju povahy, nalady a pripadne poruchy. Tuto sa casto spominaju tie kusave civavy...ale su aj ine vacsie psy okrem pitov. Ak by mi chcel novofundlan alebo malamut, jednoducho povedane, zozrat xicht, verim ze by to zvladol. Len clovek sa fakt nestretava so spravami ze by ruplo v hlave settrovy alebo kolii a ze by niekoho zabili.
Tiez som si povodne myslela ze chyba je vzdy v majitelovy, len je limitovany pocet sprav a videi, ktore som schopna tym psom odpustit. Ani nesudim tych psov, nemozu za to ze sa narodili ako najdebilnejsi pes na svete. Ale skor tych ludi, co sa na to pozru a povedia si "ano, presne toto chcem mat doma!"
Nam na sidlisku uz 2x pitici roztrhali mensieho psika. Este dobre ze nemam zvierata, ktore treba vencit, heh :D Asi by som vencila s nozikom vo vacku, seriozne vazne.

anonymanonym
1. jún 2023

@refly ked spominas kolie, napr. taka border kolia sa bez prace moze pretacat do agresivity. Nie je to az tak ojedinele. Agresivita voci sebe, aj voci majitelom. Strachova agresia pri nespravnom pristupe tiez nie je nic neobvykle u boc. A reaktivita voci okoliu (druhi psi napr.) je pri tomto plemene tiez.

victory7897
1. jún 2023

Mala som ,sú to mojkači , veľmi milý a priateľský kamoši čo sa povahy týka,je to náročné už len z dôvodu okolia a prichádzania do styku a inými psami ...ale tu ide asi len o imidž,možno by som nešla do žiadneho psa , podľa typu otázky a reakcií ...možno škrečok a najlepšie plyšový napr. 🤔

annm81
1. jún 2023

@anonymanonym Ak by sme aj pripustili fakt, že každý majiteľ vie psa "čítať" a vie ako v ktorej konkrétnej situácii k psovi pristupovať (čo dobre vieme, že zvláda len veľmi malé percento majiteľov), tak pes zvyčajne nežije izolovane len s majiteľom, ale vstupuje do okolia, ktoré tieto znalosti mať nemusí. Preto majitelia čo sa spoliehajú na to, že ich pes je maznáčik a napr. ho pokojne nechajú bez neustále dozoru v prítomnosti vlastného dieťaťa ("veď len na minútku si odskočím do kuchyne"), sa môžu veľmi popáliť. Ešte horšie je, keď na to doplatí úplne cudzí človek. To je dôvod, prečo by plemená schopné potenciálne veľmi jednoducho usmrtiť človeka, mali byť prísne regulované.

anonymanonym
1. jún 2023

@annm81 kazdy majitel by mal vediet citat.. skor takto.. ano, zial veta "kazdy majitel vie" urcite neplati. A male dieta a pes bez dozoru samozrejme byt nemaju. Tak ako by malo byt medzi psickarmi normalne, ze ak mam psa na volno, tak si ho sledujem, privolavam, mam pod povelom pri nohe ak treba, jednoducho - nedovolim mu obtazovat cudzich. Malo.. Nie je.. Lenze ktore su potencialne schopne lahko usmrtit cloveka a mali by byt prisne regulovane? Len "bojove"? A co taky nemecky ovciak? Malinois? Keby zautocia, ubranim sa? Tazko. Ani tej borderke by som sa neubranila, ani tisicom dalsim strednym a velkym plemenam. A to sa bavim o dospelom cloveku. Male dieta je schopne usmrtit skoro kazdy pes s vynimkou tych fakt miniaturnych. Minimalne ublizit. A to ani nemusi zautocit. Staci, ze dobehne, vyskoci, dieta nejak nešťastne padne na obrubnik, lavicku a je tragedia.

fiafia
1. jún 2023

Určite si treba o daných plemenach všetko naštudovať,kým sa rozhodnete. Ďalej pri týchto plemenach musíte mať zabezpečený pozemok proti úteku, samozrejmosťou je výcvik. My sme chovali cane corso a teda bol to pes,ktorý ušiel aj mysacou dierou a bol z toho len stres a problémy 🤦🏼 teraz mám bernacika síce veľký pes ale riadny maznak, inteligentný pes, rýchlo sa učí a čo mu dcéra navystrajala,nikdy ani nezavrcal....

autor
1. jún 2023

ja ked tak by som prijala retrívera alebo border koliu

anonymanonym
1. jún 2023

Autorka, s border koliou mas nejake sportove alebo pracovne plany? Chces sa s nou niecomu aktivne venovat?

belllinka
1. jún 2023

Ano, vsetci rodicia, ktorym pes rozkusal a zabil decko predtym hovorili, aky zo je neskuzocny mazel a milacik rodiny. Kym psovi nepreplo… Tych pripadov je milion, o tom snad netreba diskutovat.

refly
1. jún 2023

@anonymanonym jo jo, to viem ze borderky su sialene mudre a potrebuju jednoducho makat.
Len stale budem odkazovat na cisla a statistiky. Stym sa hadat neda.
A teraz ked tak citam tie spravy.... Ludia nejako meraju dvojakym metrom :D Borderky mozu byt nervozne, ak sa im clovek nevenuje, donekonecna omielane civavy su agresivne a nervaci, to je chyba plemena. Len pri bojovych plemenach to je 100% o vychove :D

refly
1. jún 2023

Borderku nieee, ta vas aj umorduje. Pokial sa jej nechcete venovat na 100% a mat vazne seriozny vycvik, tak sa ten pes zozere nudou. Unudene zviera je destruktivne zviera.

anonymanonym
1. jún 2023

@refly ja to vnimam inak.. borderky potrebuju pracovat.. civavy za mna nie su agresivne a nenervacia z dovodu plemena, ale z dovodu toho, ze drviva vacsina majitelov (cest vynimkam) si z nich spravia deti a zabudaju, ze aj maly pes je pes s potrebami psa (od vycviku az po vsetko ostatne). A doplacaju aj na to, ze su male a casto sa s nimi manipuluje neadekvatne... a "bojove" plemena maju tiez svoju povahu, v zavislosti od konkretneho plemena (aj pri "bojovych" su rozdiely).. ja nevravim, ze jednotlive plemena (aj tie bull a pod) nemaju svoju povahu, ale agresivita nepatri medzi charakteristiku PP "bojovych" plemien, prave naopak, je to neziaduce a taky jedinec do chovu nepatri.

anonymanonym
1. jún 2023

@refly a btw. aj pri bordere sme aj pri vychove. Aj ona prezije dni, tyzdne bez treningu ked treba (len nie cele mesiace nebodaj zivot, to by bol pre nu smutny zivot). Aj ona sa vie valat na gauci a nic nerobit. Pri takych plemenach je to o nauceni oddychovat, o schopnosti prepinat on/off, tak ako sa pri nich obdivuje drive, tak sa ma ucit aj klud a sebakontrola. Ak niekto hovori o pracovnom psovi, ktory je az hyperaktivny, "pretáča" sa, otravuje, vyzaduje neustalu pracu, tvrdia, ze nie su schopni toho psa unavit, tak je to cele zle...

lenkakravcova
1. jún 2023

@autorka My máme 2 border kolie. Tie sa nebojím nechať aj samé s deťmi, behajú okolo nich, strážia ich ako keď kolie strážia ovce. Hádžu sa na zem nechajú sa hladkať. Jedine potkany a krtkov likvidujú, ak sa nejaký dostane na dvor. Na mačky iba štekajú, ale nič im nerobia..
Mali sme jednu borderku 3 mes v byte a teda, potrebuje výbeh. Sú to aktívne psy. Veľmi aktívne. 🙂 Niekedy až priveľmi. My máme obrovský pár tisícový pozemok, a teda Luna beha za loptičkou aj par hodín, hore dole..
Do bytu skôr niečo menšie a kľudnejšíe.
Bojové psy určite nie. Keď sa psa bojíš, cíti to. A ty musíš byť vždy pre psa Alfa.. Ak ta bude brat ako osobu ktorá sa ho boji, nebude ta poslúchať. A to by mohlo mať pri bojovom plemene vážne nebezpečné následky.

rebrambora
1. jún 2023

@poppy22 nemam byt za co rada kedze mi je jasne, ze by sa nic nestalo.
Psy na zapasy su bohuzial vyslachtene alebo vychovane priamo k tomu. Ziaden pes ti nepride a nezazere decko len tak. Mam taketo plemena cely zivot, posledné roky aj s detmi, tak asi ze viem ake v skutocnosti su.
To, ze to na SR nieje vyregulovane a hocikto Si robi hocico, je vec druha. Ak vidis, ze sa vonku sprava nejaky pes nevychovane VDAKA MAJITELOVI, tak ho predsa nahlas. Take jednoduche to je, ale ano sirit bludne domnienky je easy pravda.
Cize predsudky odporucam odlozit, ak nemam skusenosti ine ako jedna baba povedala.

poppy22
2. jún 2023

@rebrambora ake predsudky? odkedy si jedny susedia doniesli bandoga,som ho hladkala,uz ako stena...tiez vraveli,ze ake je to mojkadlo doma...aj vycvik mal za sebou..ludia su to slusni...a potom som raz podvecer videla,ako sa im vytrhol a vystartoval po slecne s yorkshirom...tolko vystraseneho kriku,ze este aj mne mrzla krv v zilach..nic sa nestalo-vdaka rychlemu zasahu,ale som si vedoma ze keby to bol iny majitel,tak sa boji skrotit aj vlastneho psa...a nahlasovanie? jeden pomerne arogantny typek tu zvykol pokojne aj vecer navolno vencit svojho pitbula--castokrat podla mna ani netusil,kde ten pes prave je...kedze som sa kvoli tomu bala chodit von so svojim psom,tak so zasla na policiu-ani sa neunuvali,zato ja som dostala prednasku,ze ci zbieram po psovi a podobne dristy...asi tak...a keby si sledovala viac anglicke media,tak zistis,ze napadnutia prave takymito domacim milacikom su tam bohuzial nielen caste,ale aj tragicke..neberiem ti,ze mas rada svojich psov..a asi vzbudzuju v tebe aj pocit bezpecnosti...ja som napisala len tolko,ze mat ho doma by som nechcela a ani si nemyslim,ze patri do bytu...rozhodne by som uvitala,keby majitelom takehoto psa mohli byt len sposobili ludia,jednoducho na takeho psa mat papiere-hoci mi je jasne,ze isti ludia si aj ten papier kupia...

Strana
z2