icon

Presťahovali (by) ste sa na iný kontinent?

16. aug 2022

Otazka velmi specificka, ale myslim, ze som tu postrehla par mamiciek vratane @miadi ktore ziju v Kanade.
Mam moznost prestahovat sa do Kanady (s pracovným povolenim a prácou, ale zda sa mi, ze su tam dost nizke platy v pomere k nakladom na zivot).
Nemam tam nikoho. Na Slovensku byvame blizko mojich rodicov, je to neuveritelna pomoc pri detoch. Pracu mame s muzom obaja super na Slovensku.
Ale zároveň, vždy bol moj sen vyskúšať pozit v anglicky hovoriacej krajine, idealne amerika, kanada.. uz som si hovorila, nejaký rok po porode, že musim sa asi uz vedome toho sna vzdat. Ze s dieťaťom to nepôjde.. A zrazu mam tuto moznost. dieta mam uz skoro v skolkarskom veku, cize v Kanade by muselo chodit uz do škôlky, na co zvyknuti nie sme.. ale zase fajn by bolo ze sa tam moze naucit angličtinu
Je to uplne individuálne pre každého.. ja viem.. ale mozno niekto mate aj konkretne skusenosti 🙂

lietajucikoberec
23. aug 2022

ahoj. je rozdiel, ked ti radia, ze chod za svojim snom, budes to neskor lutovat, ze si nevyskusala. rozhodnutie je a bude len na tebe! nevieme, aky typ cloveka si, ako velmi ti bude chybat rodina a vlast. to vsetko sa ukaze az tam. je rozdiel ist tam na rok ako student, ako pracujuci a rozdiel je ist tam s rodinou. vtedy pocitis vsetky radosti a strasti systemu. ako ti tu pomoze rodina s detmi, tak tam budes na to vsetko sama. ak sa mas kam vratit a financna otazka nie je pre teba otazka, tak sa ti bude lahsie domov vracat a znova sa tu zabyvat. vzdy zivot inde ako doma sa nam zda iny. ci je to vychod alebo zapad. vzdy je to nieco ine ako to, co pozname.

tianna
23. aug 2022

My kľudne, aj hneď. Náš subjektívny názor je že celá EÚ ide absolútne dolu vodou a ťahá ku dnu aj členské štáty, teda mať možnosť nevahame ani sekundu a už sme v lietadle 🙂

taily30
23. aug 2022

Stalo sa, zijem v usa skoro 19 rokov. Za ten cas sa USA velmi zmenila, politika je hrozna, kriminalita je hrozne vysoka, uz ani amici tu nechcu byt. A kanada je este horsia. Za mna teda nie a to tu zijem. Ale aktivne rozmyslame, ze sa prestahujeme na sk a to mam muza amika.

cingovska
23. aug 2022

Ano urcite áno, nič touto skúsenosťou clovek nestratí.zila som v zahraniči dlhe roky a mala možnosť zit v Australii a nikdy to neľutujem. Iný ludia,iná mentaluta v dobrom a človek spozná aj seba iv inom svetle. Teraz kex mam deti ani im nijdy nebudem bránit ist do sveta. Všade budu nrjake tazkosti, aj smutne chvile ale to môže byt aj tu na Slovensku

triptamiiinka
23. aug 2022

chod do toho žena! keď to bol tvoj sen nenechaj dieťa vo vnútri teba vyhasnut držím palceee🙂

autor
23. aug 2022

@anh85 neviem, ci si ty poriadne citala, ja som tu napisala aj ponukany nastupny plat, nejdem robit upratovacku... jasle 1500 kanadskych dolarov mesacne, teraz na Slovensku platim za opatrovanie dietata 1000eur mesacne - ani tu mi nechodi do skolky. Takze rozdiel nie je takmer ziadny, 100eur celkovo. Najvacsi rozdiel je v cenach za byvanie, to je 3,5-4tisic kanadskych dolarov mesacne, ale stale to vychádza, dokonca aj z jedneho platu a my plánujeme pracovať obaja

autor
23. aug 2022

@taily30 suhlasim. Moj sen bol vzdy prave amerika... A zmenila sa v poslednej dobe k horšiemu, suhlasim.. moj pohlad ale je, ze ani Slovensko najbližšie roky nič dobré nečaká. Vďaka vojne na Ukrajine to tu pôjde riadne dolu vodou. Sama som z tých, čo ukrajincom pomáhajú, ale, nebudem sa tváriť, že to, čo sem so sebou prinášajú, svoje zvyky a mentalitu a je ich tu megamnozstvo, nás nijako neovplyvní. Ovplyvní... A nie v dobrom. A nie je to len o ukrajincoch. Rozne ine veci tu idu dolu vodou tiez...

anh85
23. aug 2022

Neviem ja by som deti od starých rodičov netrhala. Aspoň u nás sú tie väzby veľmi silné.

senta_sofia
23. aug 2022

Treba ist teraz, kym mas skolkara, aby si sa potom vedela rozhodnut, ci sa chces vratit alebo ostanete. Uz so skolakmi je to horsie.

terka224
23. aug 2022

Do Kanady hneď 😂 mala som možnosť tam rok "žiť" a keby mám možnosť hneď idem. Aj keď samozrejme a deťmi to je už o niečo náročnejšie

whitebubble
23. aug 2022

@taily30 a co sa deje v Kanade? Ze je podla teba na tom horsie?

missdiva
23. aug 2022

Zila som rok v USA. V kanade som bola iba na dovolenke. Do kanady by som sa urcite nechcela prestahovat ani za milion, ich kovid teror je len "ceresnicka na torte". Teraz uz zial islo aj USA dost dolu vodou... Tiez som si myslela, ze s prichodom ukrajincov to pojde na SR vyrazne k horsiemu lebo donesu ich zvyky a mentalitu. No dost sme toto leto cestovali a ver ci nie, v zahranici ich bolo vsade uplne rovnako vela, aj ked by to malo byt tak, ze s nimi hranicime a tympadom je ich u nas viac, nie je to pravda. Oni tu neostavaju, sme pre nich kratkodoba prestupna stanica a pokracuju na zapad kde je lepsi socialny system. Dokonca maju cez niektore aerolinky zadarmo letenky takze uz ozaj vacsina nema dovod ostavat.
A k tvojej situacii, kym je este dieta v skolkarskom veku nedas nic za to, ze to skusite ALE ja osobne by som radsej nechala dietatu starych rodicov a casto cestovala zo Slovenska na dovolenky ako ist zit do kanady.
Podla mna stahovanie ma vyznam hlavne pre ludi co nemaju peniaze lebo tam zrazu dokazu zarobit. Ak mas peniaze a chces sa stahovat kvoli krajsiemu okoliu, lepsiemu skolstvu, zdravotnictvu, lepsej obcianskej vybavenosti tak to chapem (hoci mne by to nestalo za odtrhnutie deti od starych rodicov). No toto vsetko je hlavne o stvrti v danom meste a teda z akeholkovek mesta (je jedno ci BA alebo toronto) to bude bezkonkurencne najdrahsia stvrt a tie ceny nehnutelnosti tam budu vysokeee, na to ti nepostacia ani pol milionove uspory na ucte pokial chces mat svoj dom, dobre skolky, skoly, lekara, zubara, chodit cez vikendy na vylety atd.

missdiva
23. aug 2022

Samozrejme netvrdim, ze bez pol miliona tam neprezijete. Ludia tam idu casto s nulou na ucte a zvladnu to.
Skor pisem o tom, ze ak si zvyknuta tu na vysoky standard a ides tam este za vyssim tak na to aby si si ho tam udrzala alebo aby bol rovnaky, nebude ani zdaleka postacovat ta suma co by postacovala u nas.

cucoriedkacucoriedka
23. aug 2022

Ak mas takéto pocity tak sa nesťahuje. Musí ti to zarezonovat resp.ak rozmýšľaš tak aj tak musíš byť naklonená viac na stranu že ideš...ja z tvojich komentov cítim že už si sa rozhodla a ostanete tu!)

guiseppinka
23. aug 2022

@cucoriedkacucoriedka trochu vyssie pisala, ze idu do toho a zacinaju riesit stahovanie.

kattrin5
23. aug 2022

Ja zijem v USA uz 12 rokov, v Kanade som bola niekolko krat a asi by som tam nezila najma koly zime ktora tam je cez zimu, je tam ovela zimsie ako tu. Inak tiez poznam kopec slovakov co z Kanady zasa prisli sem do usa, nepacilo sa im tam. Vela tiez zalezi ake mesto, aka praca, v akom neiborhoode budete byvat a pod. Za vyskusanie to ale Urcite stoji!

maximkoalex
23. aug 2022

My keby mame príležitosť, tak nás zbalím a zajtra letíme

miadi
23. aug 2022

@kattrin5 zalezi kde si bola v kanade je ina klima na roznych miestach. My sme hodinu let od NY a pocko dost podobne. A vela ludi ked mà sezonny business (farmy) tak maju byty na floride a su snow birds😊 moji svokrovci tak kupili condo jednu ulicu od mora s bazenom pred cca 25r. A chodili tam kazdu zimu na 3-4m . Mali tam vsetko leteli len s kabelkou .. a auto si tam dali doviezt svoje firmou. Ako rezident tam mas narok byt 6m v roku., trvalo tam nechceli zit koli kriminalite.

yoxinka
23. aug 2022

@taily30
Keď som sa americkej učiteľky mojej dcéry opýtala, prečo žije na Slovensku, keď Amerika ponúka toľko možností, povedala mi, že sa tam už necíti bezpečne. Ako som si prečítal tvoj príspevok … Asi na tom niečo bude 🤔

66bublinka66
23. aug 2022

Ahoj niesom síce mamička ale už dva a pol roka žijem v Kanade 🙂 najprv to bolo ideme na rok 😁😁 ha ha už tretí ťaháme a začínam riešiť pernament residency, kam plánujete ísť, to som prehliadla

miadi
23. aug 2022

@missdiva hah kazdy mà ine dojmy. Ja som bola teraz 7t na Svk a ukrajinci boli vsade ale ze totalne vsade 😉Aj ked Mne teda vobec nevadili., v Kanade zas nepotrebujes milony na dobru zdravotnu starostlivost to si mylis s usa .A stary rodicia mozu mat sponsorship viza - ked su na dochodku mozu byt u teba aj 5rokov Keby chceli. Vsetko sa da ked sa chce.

sisaka
23. aug 2022

@taily30 Amerika ide dole kopcom, Kanada ide dole kopcom, ale ak sleduješ situáciu vo svete, tak celá západná civilizácia ide dole kopcom. Tu (severná Amerika) si mnohí myslia, že v Európe im bude lepšie, ale Európa sa potápa s nami. Ten covid ošiaľ tam prestal, to je Kanada fakt celosvetovou raritou, ale zvyšok je tam rovnako zlý, ak nie ešte horší - liberálna demokracia nie je nič iné ako socializmus, ktorého myšlienky pretláčajú úplne všade - brata mám na NZ a švagra v Austrálii, úplne to isté. Europske štáty ešte k tomu stratili suverenitu, všetko je im diktované z Bruselu.
Teraz si podpílili konár pod sebou sankciami.
K tomu Inflácia, tá je úplne všade.
Čo na Slovensku sa ťažko pretláča je celá woke culture, ale média a mladšia generácia aj na tom pracujú.
Percentuálny Narast inflácie za 1 rok

autor
23. aug 2022

@66bublinka66 to sa dobre cita! kde ste vy? v akej oblasti pracujete? my pojdeme pravdepodobne toronto a okolie, alebo vancouver, este stale sa rozhodujeme. s ponukami na byvanie to vyzera realistickejsie na to toronto, vo vancouveri na zillow nie su snad ziadne ponuky.. ale uprimne, zvazovala som aj Winsdor, mame tam znamych a od USA (mojho sna :D) by nas delil len jeden most...

andreatytler
23. aug 2022

No neviem, na jednej strane sa stazovat na imigrantov z Ukrajiny a na druhej strane ist ako imigrant do druhej krajiny. Ved budes robit to iste co teraz robia ti Ukrajinci.
Ak sa ti nepaci ako ukrajinci prinasaju zo sebou na Slovensko svoju mentaltu a zvyky, tak sa ti v Toronte zarucene nebude pacit, lebo je to extremne multikuturalne mesto a Kandadska imigracna politika a aj verejne povedomie je velmi naklonena tomu aby sa zvyky a mentalita imigrantov zachovavala a podporovala a tym menila celkovu kulturu naroda. Deti v skolke uz neoslavuju vianoce, den matiek a podobne.

66bublinka66
23. aug 2022

Tak my sme sem šli na blink na working holiday visa čiže my tu kariéru nebudujeme skôr sa zlepšujeme v jazyku a užívame prírodu rok a čosi sme žili v Calgary rok v Canmore a teraz sme sa pred 4m presťahovali do whistleru a pracujeme viac menej v turizme

sisaka
23. aug 2022

@andreatytler Deň matiek? To fakt? Vianoce to už sú roky, čo to volajú Winter/season celebration 🤦‍♀️, ale že zrušili Mother’s Day to som nevedela …

andreatytler
23. aug 2022

@sisaka Hej... My vieme ze vianoce sa tu neoslavuju uz roky ale neviem ci aj autorka, alebo vobec ludia zijuci na Slovensku, kde je to nepredstavitelne ze by v skolke nebol Mikulas.
Den matiek neviem odkedy sa neoslavuje. My sme v jasliach len prvy rok... mozno ze len teraz zacali. Ze nie kazde dieta ma matku a tak ich nechcu diskriminovat.

miadi
23. aug 2022

Keby som si mala vybrat medzi Windsor a Toronto tak radsej Toronto ak je vlastne jedno kde by ste zili tak skor nejake mestecko pri Windsor .. Aj ked vo Vancouver som este nebola odhadujem ze je tam krajsie.. ale ked ti vadia ukrajinci .. tu ti budu vadit ine kulturi ? Windsor sa posledne roky meni na Indiu Pakistan .. Toronto a Vancouver je 50% azia

miadi
23. aug 2022

@andreatytler Asi len u vas normalne Mother’s Day aj Father’s Day deti robia v skolke a skole darcek pre rodicov . Moja chodi do katolickej skoly Takze vsetko je normalne Xmas Easter atd

autor
23. aug 2022

@andreatytler obrovsky rozdiel je v tomto. Kanada je multikulturna. Mat dve kultury na Slovensku - slovensku a ukrajinsku sa môže zvrhnut skor do utlacania a slovaci na Slovensku budu pomaly uz mensina... Na slovensku to nie je multikulturalizmus, ani zdaleka nie