Priemerný Slovák má nasporených viac ako 13-tisíc eur. Priemerný Európan takmer 70-tisíc
Vcelku ma toto zaujalo: https://www.startitup.sk/bezny-slovak-ma-naspor..., mne to pride vcelku dost. som by som tipla, ze priemerny slovak nema uspory...
@autorka najviac peňazí potrebuje človek alebo dvaja ľudia, čo sa spolu rozhodli žiť, na začiatku pracovného života, paradoxne vtedy, keď spravidla zarábajú najmenej, pretože ešte len ich profesný život začína. Keď k tomu ešte prídu zavčasu deti, je to ozaj pre veľké množstvo ľudí, veľmi ťažké. Verím, že mnoho mladých rodín žije z ruky do úst, bez finančnej rezervy, čo je ozaj náročné. Nie je čo závidieť.
Ale nasporené mám.Tolko ale nie.
@nelca84 skor si myslim, ze taki ludia maju pekne vysoke hypoteky ako uspory
@lilope tak niak to mam aj ja v hlave upratane
je to mozne, ze aj hypo maju, ale na take hypo potrebujes niekolkotisicove prijmy, tam to jednoducho neoklames. Ja poznam cloveka co ma vysoku hypo, pretoze je to pre neho vyhodne a pritom ma hotovost, ze by si mohol kupit aj 10 domov...
@zmrzlinka2021 ved prave keby neplatim hypoteku tak tiez mam nasporene ako europan
Tolko ako priemerný Slovák som mala, už nemám, lebo som dala na prerábku a dovolenku niečo. Ale mám pár tisíc rezervu. A nechápem že mnohé ženy kupujú tu ako divé všetko možné a potom vraj nie je z čoho. Veď ak má človek 30 plus tak robí okolo 10 rokov minimálne,.keby si každý mesiac odloží len stovku za 10 rokov má 12 000 eur. Ak sú dvaja ľudia a každý si takto usporil niečo majú hneď niečo vyše 20 000. Ale lepšie je objednávať somariny a potom sa sťažovať že nie je z čoho šetriť.
Na Pravde bol článok, že úspory na vkladoch sú priemerne 8.500 eur, ale priemerný dlh Slováka je vyše 9 litrov. A že ako jediný v regióne máme viac dlhov ako úspor. A netreba zabúdať na štátny dlh. Ten vychádza v tomto roku na 12 litrov na o-by-va-te-ľa. Ja budem radšej bohatý duchom, lebo aj tak tadiaľto len prechádzam 🙂
@marsmykkok alebo su aj ini ludia, ktori namiesto toho aby si brali hypoteku tak vrazili peniaze do byvania a kedze potom mali deti, tak chvilu nie je z coho, kym je zena na RD. tieto veci sa zvyknu upravit ked sa zena vrati do prace. cize si nemyslim, ze je lepsie platit predrazenu hypoteku a na ucte mat 20tisic napriklad...
@martina1985ba a maju vlastne byvanie?
@zuzinka888 keď si to vezmeme prakticky, tak peniaze, ktoré dávaš teraz do hypotéky, by si dávala do podnájmu (pričom u mňa je ešte takmer o polovicu lacnejšia hypo ako podnájom, takže nie je o čom). Ale v dôchodkovom veku už hypo platiť nebudeš, táto položka ti odpadne, no podnájomník bude musieť platiť do konca svojho života, plus neistota podnájmu, plus potomok nezdedí nič. Pre slovenských dôchodcov je bývať v podnájme finančne skôr nepredstaviteľné. V zahraničí sa asi oplatí viac ten podnájom alebo sa nechcú viazať na jedno miesto pobytu (i keď aj byty sa dajú meniť podľa potreby aj u nás).
Mňa takéto prieskumy vždy rozosmejú 😁
Aspon v mojom okoli (at) to funguje tak, ze ludia nadobudnu dom, majetok, potom to rozdelia medzi deti a idu na dochodok do podnajmu... Maju ine priority v zivotnych obdobiach. Za mna je absolutne nezmyselne setrit a mat x tisic na ucte v banke... A preco radsej splacat hypo ako vrazit hotovost do bytu? Lebo za poslednych 10 rokov boli uroky okolo 3 az 5, resp. 1%. Nehnutelnosti stupli na cene o x %. Hypo boli najlacnejsie pozicane peniaze s brutalnym vynosom.
Priznajte sa, kto má tie moje !?!
@autorka "cize si nemyslim, ze je lepsie platit predrazenu hypoteku a na ucte mat 20tisic napriklad" - mýliš sa 😉 😎 teda ak vieš tých 20 000 investovať tak, aby výnos bol väčší než úrok na hypotéke.... inak presne toto je finančná gramotnosť! tu sa to berie ako urážka, keď niekomu niekto povie, že nemá finančnú gramotnosť, ale to nie je urážka, to je FAKT. ok sú tu aj extra tupí... ale tu o nich nejde. tu ide o všeobecne vzdelané ženy čo sa tomuto až tak nerozumejú lebo ich to v škole nenaučili. to je celé. hlavne, že údajne máme najlepšie školstvo na svete hahaha 👎
No len tam je aj trošku rozdiel v tom, že niekto " dostane" pozemok, či byt od niekoho a niekto si ho musí zadovážiť sám. Keby sme nestavali dom a nevrážali kopec peňazí do všetkého okolo toho, tak som milionár. 😂
@sima1415 tvoje nemá nikto, každý máme alebo nemáme svoje, našetri si sama 😀
@guiseppinka má senior u vás, ktorý zostane sám (teda už bez manžel/ky) dostatok financií na platenie vlastného podnájmu?
@lilope poviem ti pravdu, ze neviem... Kamoska mi vravela, ze jej mama ma okolo 1000 dochodok. Predpokladam ale, ze zije v podnajme, lebo kamoska vzdy vravela, ze pochadza z ineho mesta a ze jej to vychadza tak na ltt. A dalsie 2 priklady, ktore poznam, tak su obaja...
Nasporene ma ten co zije u mamicky, naposledy si nieco kupil este za vypolievane peniaze, taki ti zgrlosi maju najviac, co satvaria, ze chudacikovia nic nemaju.) cest naozaj chudobnym) k nimpatrim aj ja😀😀😀😀😊😊😊🤦♀️(k tym chudobnym,ale pokial mame zdravie, tak mame vsetko😀😀😀
Celkove je to tak, že v súčasnosti majú ľudia na SK viac požičané ako našetrené. Ale takú rezervu treba mať, to som si vždy robila, aj synovi som to hovorila, aspoň 10 tisíc €, treba mať vždy k dispozícii. Určite sa aj teraz žije lepšie dôchodcom, ktorí mali niečo našetrené a niečo si teraz môžu vybrať.
V zahraničí majú našetrené viac, ale aj výdavky vyššie.
Co sa berie ako sporenie?.. Ze mam niekde bokom na účte 13 litrov? Sorry.. Toto je dnes utopia. Je to krok vedľa.
Pri 15% inflácii nemienim mat po ruke niekde bokom na účte viac ako 2 mesačnú rezervu.
Ostatné diverzifikovat do investícii, max 10% do zlata na uchovanie hodnoty, niečo do nehnuteľnosti...
Niekto nemusí mať na účte 13 litrov, no v prípade potreby sa vie zbaviť rôzneho majetku a do týždňa ho predať...
Iný zas majetok nemá. Neviem ako robia tieto výskumy

@zmrzlinka2021 a úver 😁