Prieskum - áno, povoliť zákonom potraty, nie zakázať
Robil som už tento prieskum v práci aby som vedel ako je spoločnosť nastavena k životu detí. Väčšina za...Tak spravím ho aj tu.Potom to zhodnotíme...
@jozef11111111 ja nerozumiem celkom, o aké povolenie zo zákona ide? Myslíš, aby sme tu mali Ameriku, resp. niektoré jej štáty, kde je upt povolené až do pôrodu? To hádam nie, či?
@jozef11111111 Som za zakaz potratov. Clovek ma pravo na zivot. V akomkolvek stadiu svojho zivota. Od jednodnovej bunky az po storocny zivot, o smrti ineho nemame pravo rozhodovat my.
neverim v boha, takze z tohto hladiska mi je to ukradnute.
verim v pravo na zivot ale sucasne som dost empaticka na to aby som sa dokazala vcitit do zeny ktora caka dieta ktore nechce. To nikdy ziadny chlap nezazil, preto by nemal mat pravo sa vyjadrit.
Zakazat potraty mi pride ako velke narusenie mojich prav a mojej slobodnej vole.
Ak si ich chcu krestania zakazovat, nech sa paci, ale preco je ako ateista by som sa mala riadit cirkvou a jej obmedzeniami?
Ako, nevidim dovod, ked krestania su proti potratom, nech si to daju do zasad cirkvi a nech potom vylucuju spomedzi svojich radov hresnikov, ktori utp podstupili....a zvysnym nabozenstvam, narodom a ludom nech dovolia zit podla slobodnej vole.
V tomto state nie je zabezpecena starostlivost o postihnute deti, o ich rodicov, zeny sa nevedia domoct normalneho vyzivneho od partnerov a su na pokraji chudoby, znasilnenia (a vie niekto o tom, ze na 98% znasilnenia nie su hlasene?) a vyriesit sa nepodari drvivu vacsinu z nich. Nech sa vyriesia spolocenske problemy ako zdravotnictvo, skolstvo, dosiahnutelnost prava aj v realite a potom sa da bavit o tom, ci a kto moze-chce-musi podstupit utp.
@soldi ja si myslím, že veriaca žena by takúto dilemu ani nemala mať, takže by to malo byť vyriešené, nechápem, na čo potom nejaké diskusie. Veriaca na interupciu nepôjde zo svojho presvedčenia, ostatné ženy nemajú čo veriacich zaujímať. Nikdy som na interupcii nebola, ani som ju našťastie nemusela zvažovať, ale dokážem pochopiť ženu v ťažkej situácii, že aj toto je pre ňu cesta.
kedze sucasne strany nepridu podla mna s nicim normalny, co by tym zenam pomohlo, tak som za zachovanie sucasneho stavu.
v mojom idealnom svete by bola za
1. sexualna vychova uz na zakladnych skolach, za
2. antikoncepcia zadarmo od 12.-13. rokov aspon do 18.-19. rokov, neskor dostupna v drogeriach a nie len lekarnach(a nemyslim teraz len HAK, ale aj kremy atd.), za
3. by bola schvalena potratova tabletka a nasledne by mi nevadilo, keby sa potrat obmedzi do cca 9. tyzdna. vacsina zien vie ci jej uz meska ms, ci je menstruacia ina ako predtym, ci je sanca aby bola tehotna atd. do 2 mesiacov by sa to s tabletkou v pohode stihalo. ziadne krestanske natahovanie s xy dnami kedy si to ma rozmysliet, posudkami od xy lekarov, vydieranim o pocuvani srdca dietata atd.
a este najlepsie by bolo, keby si krestania zriadia zariadenia, kde tehotne zeny co deti nechcu, mozu zit v utajeni pocas tehotenstva aby okolie nevedelo, ze sa rozhodli dat dieta na adopciu(lebo to by zase bolo odsudzovania, ze ano). platit jej ubytovanie, stravu, uslu mzdu v praci atd. a nasledne nech si dieta nechaju a zhanaju mu domov. nie len tliachat v parlamente ale realne pre tie deti nespravit nic a nech sa matka stara, co potom s nim...
@chillibubble antikoncepcia zadarmo od 12-13 rokov? To nemyslíš vážne? Práve tou kvalitnou sexuálnou výchovou by sa malo predísť tomu, aby takéto deti vôbec začali sexuálne žiť. Antikoncepcia zadarmo by bola perfektná, zrejme by pomohla k zníženiu interupcií dosť výrazne, ale je to utópia, na Slovensku a v súčasnej situácii...
@elizabet173 je to telo babätka schopne vobec vzniknut bez pomoci matky?????
Nieeeee.
Jasne ze nie.
Nepytalo Sa sem.
Ona si musela predtym vrznut-to jedine bolo jej slobodne pravo!
Ale nasledky ma niest!
To nie je smetny kos plnu odpadu, ze Sa jednoducho vyhodi....
Ale vidim,tu je skoda mrhat recami aj cimkolvek.
NEVERIACE-kludne Sa zabavajte,vsak aj to patri k zivotu.raz to k vam vsetko pride...pochopite.skoda,ze uz bude asi neskoro.no.
Taketo temy netreba zakladat.su to temy na vyvolanie hadok a vyvrcholia vzdy urazkami,ak Sa do toho zapletie cirkev,ta to schyta najviac.
Neda Sa vysvetlit zene,ktora doslova pohrda Bohom,ze ten Boh ju ma Rad a ze aj jej dal zivot.tu za 5 sekund...
Neda Sa vysvetlit,ze my vsetci sme povolani k laske a preto,ci som a ci nie som veriaca,nikdy by som nemala mat zaludok na to,aby som si z tela len tak dala vytrhnut kus seba-kus mojho ja..casti,ktoru som sama pocala.vo väcsine pripadov z lasky!!!
Nie,to Sa vysvetlit neda!
To Sa da len zazit.
No nie kazdemu je to dane ...
@elizabet173 ved samozrejme. preto je sexualna vychova hned ako 1. chod to povedat detom do osad 🙂 samozrejme ze ten vek som nemyslela na deti z normalnych rodin(to ze by dostupna bola neznamena, ze by ju vyuzivat museli. preto ta sexualna vychova. podla mna normalne deti to v tom veku absolutne nenapadne, ani len skusat).
a antikoncepcia je aj kondom, nie len hormonalna...
@chillibubble ja by som dala zadarmo mesacne hygienicke potreby pre zeny a antikoncepciu zadarmo az od 18, skor iba po pisomnom odsuhlaseni rodicmi na gynekologii. Predsa len, akakolvek forma antikoncepcie okrem abstinencie😀 ma svoje zdravotne rizika.
@osky problém je v tom, že pri tom vrznutí boli dvaja a následky v drvivej väčšine nesie žena. Ja sa vôbec nezabávam, nikdy som tu v žiadnej téme neznevažovala veriacich, naopak, vždy som písala, že rešpektujem to, že je niekto veriaci a niečím sa riadi. Preto by som bola rada, keby niekto rešpektoval to, že som neveriaca a nevnucoval mi svoje názory.
@vevesh ja aj do 18. mne samej sa stalo, ze som mala doma na stole hak, cakala som na menstruaciu a akurat vtedy nam praskol kondom. podla mna minimlane od tych 16-tich je to pre baby potrebne. lebo chalani niekedy vedia dievcata presviedcat a manipulovat tak, aby dosiahli co chcu. a potom dievca musi znasat nasledky svojho zleho rozhodnutia sama.
@elizabet173 ano. presne. vsak ked su veriaci tak veriaci, tak hadam nepotrebuju svetske zakony aby ich donutili dodrziavat ten ich krestanske. a ked ich potrebuju,tak preco my ostatni by sme za to mali pykat.
ja sa priznam, ze som bola v situacii, kedy som zvazovala potrat (nechcene otehotnenie s manzelom, ktory bral tvrde drogy) ale nesla som, lebo primarne som odporca potratov.
a aj ked to bola nastastie moja slobodna vola si dieta nechat, tak som tehotenstvo psychicky zle znasala, lebo som to proste nechcela.
a nakoniec som bola aj tak odsudzovana pocas rozvodu a aj po nom, ze preco som mala dalsie dieta s chlapom, ktory nebol pri zmysloch. nikto mi nikdy nepovedal, ze aka som skvela, ze som si dieta nechala a dokazala sa on postarat sama. to je dalsia stranka veci, na ktoru nik nepozera.
@osky my neveriace sa tu nezabavame. My mame rovnaké právo vyjadriť svoj názor, postoj, dôvody ako vy veriace. To, že my žijeme ináč, naše pravidlá života a hodnoty sú v niektorých aspektoch iné neznamená, že nemáme právo sa nimi riadiť. Nebolo by leosie ak by ste to akceptovali? My akceptujeme vaše hodnoty a presvedčenie, je také zložité akceptovať hodnoty, ktoré máme my? Je také zložité nám nič nevnucovat?
Nie, nie ste lepší ľudia len preto, že veríte. My nie sme horší ľudia lebo neveríme.
@chillibubble vsak som napisala do 18 rokov so suhlasom rodicov - totizto priznat sa rodicom, ze niekto sexualne zije pod 18 znamena, ze si je vedomy aj zodpovednosti a schopny dialogu. Ak to nie je, tak nie je pripraveny na zodpovednost a v konecnom dosledku ani na sexovanie a jeho nasledky. Ale to je uz ina tema...
@vevesh praveze ten suhlas rodicov by podla mna drvivu vacsinu dievcat odradil. lebo by vedeli, ze rodicia sa budu rozculovat(maloktori su taki osvieteni, ze si povedia ze hlavne ze sa priznala, nevadi ze sexuje od 16-tky). tak by tie baby radsej nic neriesili.
a sme stale pri tom, ze vsetko je na dievcati. chalan nepotrebuje suhlas rodicov na kondomy... zena je ta, co znasa hanbu, krik,...
@chillibubble no, ale ked dievca nie je pripravene na takyto dialog s rodicmi, tak nie je pripravene ani na sex a nasledky. O tom to je. A keby bola hak zadarmo, ver ze viac by hladalo tuto cestu ako cusat a "nejako sa to utrasie". V mojej dobe od hak odradzovala hlavne cena, lebo bola dost draha a 16tky si ju teda dovolit nemohli a castokrat aj rodicia odmietli financovat, lebo to bol citelny zasah do rozpoctu. Po vacsine si potom baby hladali starsich zarabajucich chalanov, aby tento vydavok zatiahli🙈🙉🙊
@vevesh vidis, hladali starsich... nie sa vyhybali sexu. to ze nie su pripravene na sex je jedna vec, ale ze mozu velmi lahko otehotniet je zase druha vec. je jedno ci su alebo nie su pripravene na sex a jeho nasledky. vacsina z nich(a ako pisem hlavne chalanov a muzov) na to kasle. potom je resenie bud si dieta nechat alebo ist na potrat. ked nie su pripravene na sex, tak na dieta asi tiez nie...
Ako sa tu niektoré opúšťate. Aj keď sa postavíte na hlavy, aj tak budú tie potraty vykonávané. Či už legálne alebo nelegálne. Mne je jedno, či je niekto veriaci alebo čo hovorí ich boh. Mne nikto nič nemôže zakázať, len preto lebo to povedal farárik v kostolíku. Tam máte svoje komunity, šírte si tam čo chcete. Do mňa sa nestarajte.
@osky
Je to zložitejšie, než len tento jeden zúžený kresťanský pohľad.
Ak by sme sa riadili touto teóriou, že veriaci majú právo hovoriť neveriacim do života, aj vo veciach, ktoré nie sú v trestnoprávnej rovine, ale v rovine vlastného svedomia, tak by si potom možno aj ty mohla byť vystavená o pár rokov tomu, že by si musela súhlasiť:
- so zákazom alkoholu a drog
- s povolením polygamie
- so zákazom dovozu bravčového do krajiny
Stačí aby nás trochu muslimov pribudlo, čo sa aj deje každým rokom,, a keď budeš presadzovať takýto meter - aby veriaci rozhodovali, tak o pár rokov budeš medzi tými "neveriacimi" (resp. ľuďmi Knihy), nad ktorými možno budú mať takto vynútené právo, ktoré obhajuješ, rozhodovať iní 🙂
Uvedomuješ si ako by si dopadla?
Nesnaž sa teda rozhodovať za iných vo veciach ich svedomia. Môže sa to obrátiť nakoniec voči tebe (a celkovo voči kresťanom).
Nijaké zakazovanie množstvo potratov zníži. Čo ich zníži, je RIADNA sexuálna výchova už na školách, lebo aj tu na MK je často jasne vidieť, že ani dospelé ženy z bežných rodín netušia, ako k otehotneniu vlastne príde. Čítala som štatistiku, že najpotrácanejšie sú tretie deti v manželstve u žien medzi 35-40 🤷🏻♀️ takže treba ľudí naučiť, ako neželaným tehotenstvam predchádzať, aby nemuseli nad potratmi ani uvažovať.
@zoro9836 Tak to je ideálne riešenie pre všetkých, len nie pre to dieťa
@zoro9836 pre takéto prípady existujú utajené pôrody a adopcie. Žena sa dieťaťa vzdá okamžite po narodení, lenže máloktorá chce podstupovať tehotenstvo keď si to dieťa neplánuje ponechať.

@anaj_janka je to telo bábätka schopné prežiť bez tela matky?