Prijali by ste kratšie prázdniny?
Sú pre vás prázdniny stresujúce obdobie, pretože neviete čo s deťmi? Viete si predstaviť, že by trvali kratšie, napr. 6 týždňov? Príp., že by boli otvorené školské kluby?
Ja by som prijala aj dlhšie, ľúbim svoje dieťa a milujem čas s nim. Ale to určite nie som jediná, je náš väčšina aj autorka vrátane.
Na druhej strane, máš pravdu, že ak by bola možnosť klubu v škole, mnoho rodičov by to prijalo. Tiež som nad tým premýšľala. Možno by tam mohli byt študentky, pod dozorom jednej služobne staršej pedagogičky. Počula som uz o " letnej skolke" , nie zberná trieda, ale súkromná, kde sa platí za deň.
Možno na pol dňa raz za tri týždne, by sa to aj mne hodilo. Taká poistka. Doba sa zmenila, pracujú aj starí rodičia, nie ako za našich čias. Niekto to možno rieši súkromnou opatrovateľku, nie všetci na to majú.
@vroni ale nemecke deti nemaju menej prazdnin🙃maju ich len inac rozdelene a do blokov. A kvoli cestovaniu to viac vyhovuje, kedze mas 2 tyzdne cez vianoce, 2 tyzdne cez velku noc, 1-2 tyzdne pfingsten, 6 tyzdnov letne a 2 tyzdne jesenne. A zabudas, ze tu cez skolsky rok na dovolenku s detmi nepojdes ako na sk, cize tie prazdniny musia byt usposobene 🤷♀️ ja musim za seba povedat, mne aj detom to takto super vyhovuje, kedze mozes blokovo ist kade-tade, ak je priestor, cas a zdravie a je to aj pekne pocas celeho roka pravidelne rozdelene..
@emm_i ale aký je rozdiel, dať dieťa starým rodičom alebo vychováveteľke? starkým ho dám z lásky, lebo som milujúci rodič a vychováveteľke ho dám lebo sa mi s dieťaťom nechce tráviť čas a nemám ho kde dať.... lebo tak vyznel ten komentár. Nie každý má možnosť dať dieťa starým rodičom alebo byť s ním doma... O toto mi ide, ako to vyriešiť🙂
U nas v meste skoly robia denne tabory, nasa skola mala jeden zaciatkom jula a druhy niekedy v auguste. Kolko platili neviem, cca 100, mozno o trochu viac. Kazdy den deti niekam isli, maju v tom zapocitany aj obed.
tiez by som hlasovala za tie kluby.. ja by som mile rada bola doma aj cele 2 mesiace ale zial, neda sa.. a bola by som happy jak 2 grepy, keby sme mohli podstatnu cast prazdnin travit ako rodina spolu.. a nie sa stale striedat..
Prazdniny su akurat, ja by som prijala dlhsie leto 🩷
@laurita285 ono to je skreslene pre jednotlive krajiny. Nemci maju sice malo cez leto, ale okolo velkej noci maju 2 tyzdne a nase deti 2dni. Napr. Madari cez leto vela, ale po Novom roku idu hned do skoly a zase na SK su deti doma aj prvy januarovy tyzden atd.
presne tak. ja by som teda deti neukratila ani o den prazdnin. ved aj my sme boli detmi, takisto by som kratsie prazdniny nechcela, co je to za napad. 🙂 zakazdym sa to predsa da nejako vyriesit. druzina, tabor, rodina, pribuzni, kamarati a znami, homeoffice.
Pozri si koľko majú prázdniny v iných štátoch a tiež sú tam samozivitelky.Vo FR a De majú veľa prázdnin aj dlhšie jesenné, FR má prázdniny každé 2 m
@ivana11155 nie je to skreslené nakoľko sa jedná o výpis LETNÝCH prázdnin 😀
prijala by som aj dlhsie prazdniny, strasne rychlo to ide, uz je 23.jul a mne to pride ze len teraz koncili skolu, mame pracu tak ze sa dcere mozeme dostatocne venovat a aj ked bola mensia /a pracovali sme viac/ vzdy sme si to s partnerom vedeli zadelit
Nie, ja by som prijala dlhšie.. ako napríklad v Taliansku, začínajú 8.juna.. to by bolo akurát.. mám prácu naschvál na polovičný úväzok aby som mohla byť s deťmi (končím doobeda, keď som v práci deti sú niekedy ešte ochrapane).. celé prázdniny máme naplánované, dva týždne v juni dovolenka, týždeň s kamarátkou a jej deťmi, 4ri dni babka, jeden denný tábor, týždenná dovolenka v auguste, jeden týždeň s kamarátkou a jej deťmi (jeden krát u nás v bazéne, druhy krát u nich v bazéne, potom výlety po okolí) a ďalší tábor.. keď ma voľno aj muž, vždy ideme na výlet.. milujem tento čas keď nemusím robiť desiatu, mentorovat nad úlohami, riešiť blbý edupage a čokoľvek čo sa týka školy.. deti mám tri, bola som s nimi dlho doma a vždy bola moja priorita byt s nimi, tak som si podľa toho našla prácu.. keď budú veľké, už má nebudú potrebovať, u najstaršieho a strednej dcéry to už podľa mňa bude čoskoro končiť.. tak si to ešte užívam kým sa dá..
@jana_eyre_2 každý má inú situáciu tvoj muž robí z domu, ty na pol úväzku.Ak by si bola sama či obidvaja klasicky v práci tiež by si to videla ako problém.Dat 3 deti do tábora je finančne náročné.
tiez hlasujem za dlhsie prazdniny. a som si ista, ze pri sucasnom prudkom oteplovani o 10 rokov budu slovenske letne prazdniny posunute uz na jun.
Inak nerozumiem celkom keď tak čítam diskusiu - základná otázka bola či by niekto prijal kratšie prázdniny, podľa svojich situácii ženy odpovedali, čo mi príde logické.. ale potom mi už nepríde logické keď padnú poznámky, že čo majú robiť rodičia čo nemajú moc dovolenky, čo nemajú starých rodičov či 700€ na tábory.. veď každý má inú situáciu, niekto to má vyriešené, niekto to má ťažšie, ale diskusiou na MK sa nič nezmení, prázdniny budú 2m a tak to aj ostane.. rodičia sa môžu len ďalej snažiť robiť to tak aby to zvládli..
@eliska13 a tvrdím niekde že to má mať niekto tak ako ja? Odpovedala som na položenú otázku, alebo nie?
Môj muž s deťmi nebýva a sice robí občas z domu neznamená že je doma stále.. 😉 už nie je korona..
@matkahelka ....možno predĺžené o 2 týždne.Lebo napr.tento rok bude mimoriadne teplý aj august a aj september a október ( podľa predpovede)🤷🏻♀️
Myslím si, že prázdniny sú úplne optimálne nastavené u nás.
A ako to máš riešiť s umiestnením dieťaťa sa popýtaj tuto superžien, ktoré si vedia všetko zariadiť, a pred týždňom velebili babku v téme o babke, čo nechce vnúčatá na prázdniny 😉 že je to úplne v pohodičke, že nepomôže dcére s deťmi. A že majú rodičia na to myslieť už pri plodení, možno ti poradia, ako to robia ony 🙂
@jana_eyre_2 A preto je to diskusia,ze kazdy napise svoj pohlad. Za mna kludne nech su prazdniny 2 mes.,ale nech funguju skolske kluby,aby sa deti nepotulovali po meste same a nerobili blbosti. Z toho vyplynula tema ceny taborov. Ano je to neunosne. Ty to riesit nemusis,tak ti to pripada,ako zbytocnost. Nikto sa ale nezamysli nad tym,ze z 2 mesiacov funguju skolky v lete 1 cely mesiac a deti su tym padom zabezpecene. Ked sa ale spomenu skolske letne kluby,uz je to divne - rodicom sa nechce starat,nie su ochotni zaplatit na mesiac tabor,ci dovolenky...Nepride ti to ako dvojaky meter?
pokojne by mohli byť iba 6 týždňov, mne by to vôbec nevadilo, a nie kvôli práci, tá ma nijako nelimituje. Ale kvôli tomu, koľko majú iného voľna počas školského roka - sviatky, RV, ďalšie prázdniny...
Ja by som skor tie prazdniny okolo posekala, ziadne jesenne, zimne max 2 tyzdne, ziadne jarne tyzden, Velka noc ok a radsej by som tyzden v lete, trebars posledny junovy tyzden dala. V tyxhto horucavach nic moc. Ale neviem si predstavit, ze nemam HO, nemame babku a dedka + dostatok penazi, deti maju tento rok 2 tabory a teda nejakych 400 eur (lebo jeden je sponzorovany mojou pracou a za druhy si uplatni muz rekreacny poukaz, inac pomaly 2x tolko). Ale chceli sme takto, buduci rok troska inac zorganizujeme, kazde rano ich tahat na druhy koniec mesta a potom poobede za nimi cely tyzden nas uz nebavi. Takze uz budu len v Petrzalke.
@iwesska preboha, ja fakt nerozumiem kde si vyčítala že mi niečo pripadá ako zbytočnosť? Kde som konkrétne ja písala, že sa rodicom nechce starať?
Do tejto diskusie som zavítala s celkom dobrou náladou, napísala som jeden normálne ladeny príspevok a už mi tu podsúva ďalšia osoba slová čo som vôbec nikde nepovedala.. moje deti idú na dva tábory, hradili sme ich pre tri deti, viem, že je to finančne narocne, mne to nikto nemusí vravieť.. tie tri deti totiž živíme my, tak vieme..
Fakt nechápem..

Mi sme radi že sú prázdniny tie 2 mesiace kľudne by sme prijali aj 3 mesiace nech ma syn pokoj od skoly