icon

Prijali by ste kratšie prázdniny?

23. júl 2024

Sú pre vás prázdniny stresujúce obdobie, pretože neviete čo s deťmi? Viete si predstaviť, že by trvali kratšie, napr. 6 týždňov? Príp., že by boli otvorené školské kluby?

drahomirrra
23. júl 2024

@mimka1402 Ja si pani učiteľky (zvlášť v škôlke) nesmierne vážim, synove sú úžasné a veľmi ich ľúbi. Aj ony jeho. Ani nikomu nezávidím dovolenky. Ja som typ mamy, čo je so svojím dieťaťom stále, v júli je u nás škôlka otvorená, a aj tak som si to zariadila, aby bol len dva týždne a dva je somnou, lebo mám takú prácu, ktorá mi to umožní, hocikedy ho beriem o 12, len aby sme boli spolu. Vďaka home officom každú jeho chorobu trávime doma spolu, nemusím nikoho prosiť o pomoc.

Ale sú rodičia, čo túto možnosť nemajú, musia ťažko pracovať, aby tomu dieťaťu dali, čo potrebuje. Škôlka je normálna vec, zo zákona dokonca ide celoročne a zatvorenie na mesiac je len dobrá vôľa zriaďovateľa. Takže sťažnosti rodičov sú oprávnené, zákon hovorí o celoročnej prevádzke.

subartic
23. júl 2024

autorka a s kým by boli deti p. Vychovávateliek ? Hlavne tie v predškolskom veku ?

mimka1402
23. júl 2024

@joannita Vieš čo aj by som sa zasmiala,keby to nebolo pravdou.😀 Poznám príliš veľa matiek, ktoré toto robia, prídu z kúpaliska a deťom tvrdia ako pracovali ešte aj mne ako učiteľke dodajú, že "ale viete, radšej nech dieťa je tu ako doma pozerá na tablet". Ďalšie sú expertky matky na materskej s ďalším dieťaťom ale to staršie radšej odložia na každý deň a vôbec ich nemrzi, že to staršie dieťa si nebuduje nejaký extra vzťah s mladším lebo nemá kedy... Mamina s mladším si chodia na prechádzky, ale to staršie mi plače, lebo chce byť doma... Nie, matka nepracuje.
Ver mi, že vo väčšine rodičov ktorí chodia neskoro nie sú tí pracujúci. Tí sa snažia často prísť skôr keď sa dá, či aspoň človek vidí ze ich to mrzí... Ale to nepochopí nik, kto v školstve nepracoval a nevidel krutú realitu z druhej strany akí dokážu byť rodičia....

terina25
23. júl 2024

@evaachesa moze byt rada ze zije na Slovensku? Ved co si dala foto,tak inde maju dlhsie prazdniny

eliska13
23. júl 2024

@subartic to je jedno😉každému ide iba o to, aby jeho dieťa malo dohlad

vevesh
23. júl 2024

@mimka1402 lenze vela ludi nevie planovat dopredu skrz toho, ze pracuju a zamestnavatel disponuje 100% tvojou dovolenkou takisto aj ne-moznostou home officu (a ako keby HO znamenal, ze mas volny cas...). Mozno jeden, dva tyzdne vedia naplanovat, ked vedia, ze nedostanu dovolenku a zvysok? Ale to nepochopi clovek, ktory cez prazdniny nemusi riesit co s detmi. Ja to vidim tiez u mna v okoli- kedze som na rodicovskej, momentalne som sa premenila na hostel pre deti pracujucich rodicov-kludne mi tu deti aj tyzden nechaju, lebo oni v praci volno nedostanu a nevedia co s nimi, lebo dovolenka bud nie je/je zrusena alebo vypadlo opatrovanie babkou/tetkou/platenou opatrovatelkou/skolsky klub je predsa len zatvoreny....

srdeenko19
23. júl 2024

No my doma by sme prijali dlhšie, aj o mesiac. Strašne rýchlo ubehnu. Mrk, mrk a hneď je začiatok nového školského roka zase 😁

oskvarka
23. júl 2024

ja by som prijala viac dni dovolenky nech si ma tie deti pocas prazdnin uziju viac...🙂

zuzana76
23. júl 2024

@laurita285 v nazve temy nie je napisane len letne prazdniny, je logicke, ze pracujuci clovek musi vykryť vsetky prazdniny svojich deti.

jana_eyre_2
23. júl 2024

@oskvarka to je presná a pekna poznámka.. keď už sa ženy idú rozčuľovať na mk ako sú prázdniny dlhé a školské kluby zatvorené, prečo sa vlastne nesťažujú na to že by mohlo byť viac dovolenky?

oskvarka
23. júl 2024

tak problem nieje ani tak v prazdninach deti ich podla mna potrebuju len sa nemysli na to ze pracujuci rodicia potom potrebujú byt s tymi detmi...

petra8786
23. júl 2024

Ja by som prijala dlhšie aspoň o dva mesiace 😉🥰

laurita285
23. júl 2024

@zuzana76 čítaš len názvy tém? 😀 však v popise autorka jasne píše, že keby sa skrátili na 6 :D :D :D však ale o čom sa tu dohadujeme. keby bolo na mne tak by sa žilo ako v severnej korei. žiadne voľná/dovolenky/prázdniny pre všetkých 😎

tortelinka
23. júl 2024

@sisska96 tak ja som ten rodič, ktorého nepoznáš, neteším sa na september,

mimka1402
23. júl 2024

@drahomirrra U nás môžu ísť deti do inej mš, vždy sú možnosti. Ale vravím, najviac sťažnosti mi dávali matky ktoré sú na materskej. Ono ja chápem za každý to vidí z iného uhla ty ako rodič, ale ja sa pozerám na stovky rodičov a ver mi, že nie každý je ideálny a keby pridám príbehy tak by si nechápala, že takí ľudia mali deti...

@vevesh Ja uznavam, že chýbajú možnosti kam dieťa umiestniť za nižšie sumy, niekedy to boli centra voľného času kde sa dalo za lacnejšie (neviem ci všade to funguje).
Ale odkladať peniaze na tábory sa dá už naozaj od jedného leta k ďalšiemu sa dá, hoc len pár eurami, ale spôsob sa nájde. Ale ak má niekto 3-4 deti tak proste tuto finančnú záťaž s tou mal proste rátať, že to nebude ľahké a mať možnosti, nie teraz skrátiť deťom ich čas prázdnin, ktoré mal tu z nás každý a rád na ne spomína. To mi príde voči deťom nepekné. 🙂
Ja len, že nie vždy sa všetko ideálne dá. Ale plánovať si odkladať peniažky na tábory alebo kúpiť ich skôr to proste existuje ako relevantna možnosť.
Nebavme sa prosím o samozivitelkach ci ľuďoch na hranici chudoby tam samozrejme ide o niečo úplne iné a tam chápem, že im to spôsobuje veľké množstvo problémov.

drahomirrra
23. júl 2024

@mimka1402 Áno, v tomto máš pravdu, toto si všímam aj ja, aj som to už niekde písala. Pracujúce mamy idú dušu vypľuť, aby pribehli na 15-15:30 a matky na materskej prídu posledné, ráno tam decko bachnú prvé a potom sa pol dňa premávajú s kočíkom po obci, a staršie v škôlke reve, lebo vie, že mater je doma. Áno, o tejto sorte vieme dlho rozprávať 😀

zuzitko74
23. júl 2024

Školské kluby na niektorých školách fungujú, u nás na škole to bol prvý júlový týždeň. Viac nebolo možné, pretože na ďalší týždeň už začala plánovaná rekonštrukcia školy a tá s ,,deťmi na palube" fakt nie je možná.
Prázdninová ŠKD nie je však zadarmo a môžu byť v nej len deti navštevujúce 1.stupeň.
Ak by pedagógovia mali robiť letnú ŠKD viac dní, roztočil by sa bludný kruh nevyčerpaného náhradného voľna. Nie každá škola má totiž financie, aby NV svojim zamestnancom preplácala. Ak by si pedagógovia nemohli uplatniť NV počas prázdni detí, tak ako to robia teraz, museli by tak robiť v čase, keď sú deti v škole. Lenže vtedy by to za nich musel niekto odsuplovať a potom by tomu suplujúcemu nabehli hodiny NV, ktoré by si niekde potreboval minúť. Ako som už spomínala, bol by z toho bludný kruh nevyčerpaného náhradného voľna.

terina25
23. júl 2024

@sisska96 ja som ten rodic kt.sa netesi ze idu deti do skoly

zuzana76
23. júl 2024

@laurita285 tak aj vsetky prazdniny celkovo moze mysliet, aby sa skratili na 6 tyzdnov, vtedy by uz rodicia nemali mat ziaden problem ich vykryť

mimka1402
23. júl 2024

@drahomirrra To tak býva... Dnes je trend mamičiek, ktoré proste sú doma a muž zarába je tiež ten, že asi sa v živote s deťmi nenašli a vidíš to na nich, že nejak nadšene neprišli po dieťa, ani dieťa sa extra neteší. Ale príde o piatej (zatvára sa o pol piatej mš) a nedá žiadne prepáč, mrzí ma to. Dieťa už hodinu so mnou sedí a hrá so mnou pexeso. A príde mamička, s novými nechtami, nahodena a ani bu, ani mu.
Ci matky na md, tvária sa ako im záleží na dieťati, ale keď ju poprosíme o to aby dala dieťaťu niečo do skrinky či aby dieťaťu dala nejakú masku na karneval, tak mu nedá jedinému nič... Musíme to prosiť 20x.... Častokrát pracujúci rodičia prídu a utekajú hoc je 15h a snažia sa, alebo prídu po dieťa aj na obed a urobia si s ním svoj deň. Lebo keď pôjde do školy dieťa tak nevyzdvihnes si dieťa len tak skôr.😀 Ale gól pre mňa bola mamička ktorá má 2 deti v MŠ, jedno doma a na obed vezme si jedno dieťa a to druhe vyzdvihne o 17tej. No hádaj, že asi logicky keď sú v jednej mš tak ten druhy nechápe prečo dvaja súrodenci sú doma a on nie a už začne smútok lebo sa cíti odstrceny... A príbehov je do aleluja, kde som nahnevana na to akí ľudia dokázali mať dieťa a už o takéto malinke nemajú extra záujem...

nenne27
23. júl 2024

No nech sa paci, rodicia nevydrzia so svojimi detmi ani letne prazdniny a cely rok tu budu hejtovat ucitelov :D

autor
23. júl 2024

@nenne27 ???

evaachesa
23. júl 2024

@terina25 áno lebo inde majú predsa dlhšie prázdniny, nie? Inde by musela vymýšľať čo s 3 mesiacmi tak nech je rada že máme len 2. 🙂

mamatroch
23. júl 2024

Kym boli deti male, ano, boli pre mna prazdniny obrovsky stres. Takmer 13 tyzdnov volna zo skolky za rok, to nepokryju ani dvaja rodicia, nehovoriac o tom, ze by bolo pekne aspon tyzden v roku stravit vsetci spolu.
Pre skolkarov nasej skolky nahradna skolka nebola a denne tabory pre ten vek vtedy tiez este nie... a stari rodicia neboli k dispozicii. Sef mi dovolil v lete dva tyzdne volna. Riesila som to tak, ze chodili dva tyzdne do prace so mnou, dva s manzelom... U mna to bolo drsne, open space, ja na zakaznickej linke, nemohla som odbehovat... Kym bola v praci so mnou jedna, dalo sa, no ked boli dve, bolo to narocne, nahanali sa po celom open spaci 🤷 (co malo aj pozitivnu stranku a sef mi dovolil si vycerpat este dva tyzdne z dovolenky 😂)
2-mesacne letne prazdniny mali zmysel, ked deti robili na poli kedysi, teraz uz nie. Mesiac by bolo istotne dost.
Moj treti je nastastie v skolke, ktora jeden mesiac v lete funguje a ten druhy uz vykryjeme.
Pre prvy stupen by jeden mesiac istotne bol potrebny skolsky klub. Dnes vela rodin zije daleko od starych rodicov alebo ti este pracuju, lebo ved dochodkovy vek sa posuva...

oskvarka
23. júl 2024

@mimka1402 tak odkladat ako odkladat .. tabori tento rok u nas zdrazeli 3 nasobne (300 eur za tabor je podla mna chore) a aj je mensia ponuka a vsetko je plne... navyse si naozaj myslim ze aby dal rodic za tyzden prazdnin viac ako zarobi za mesiac tak je niekde v systeme asi chyba (mam 4 deti takze preto to tak ratam ze by som jednu vyplatu a to dala).. a neposlednom rade tu mame deti ktore na tie tabori chodit nechcu boli by radi doma.. lebo su silny introverti povedzme aj s miernou poruchou spravania cim ani pre tych zriadovatelov taborov nie su dobry klienti - hlavne ked tam sami ist nechcu, uz ako dieta som si zazila vela inych deti co plakali cely tabor ze tam nechceli byt a bolo ich aj takmer polovica.. (ja som chodila rada)... toto by sa ale stale tykalo aj CVC a školskych klubov,... niektore deti chcu byt doma a myslim ze ak by mali rodicia narok na cas s detmi aj uz len neplatenym volnom velmi by im to pomohlo... aj financne (aj ked vypadok primu nemusim platit tabor na ktory moje dieta nechce ist) aj k rodinnej pohode...

vroni
23. júl 2024

Nakoľko mimo letných prázdnin žiadne netrvajú tak dlho, aby sa dali skrátiť na 6 týždňov, je celkom logické, že sa diskusia týka letných prázdnin.
Vrátim sa k tomu nemeckému 6 tyzdnovemu modelu. Podľa mňa je to vyhra štatistiky nad logickým myslením (v Nemecku sa im to podarí často). Je mi ako rodičovi fakt úplne fuk, či musím vykryť x týždňov v jednom období alebo vykryť tých istých x týždňov prevažne v jednom. Všade, v každej jednej krajine majú rodičia menej dovolenky než deti prázdnin. Takže v takom Bavorku, kde je vo veľkej časti v júli rovnako pekelne ako na Sk sedia deti v škole, lebo len šesť týždňov, ale zato majú dva týždne prázdnin na konci októbra/začiatku novembra, keď vonku prší a je vyslovene hnusne. No to je fakt výhra.
A teda neviem, kde na západe funguje školské kluby. Existujú, to áno, v miestom ponímaní to znamená, že za úbohých 350 euro nazenu do miestnosti 60 deti rôzneho veku a jeden viac či menej dospelý na ne hádže okom, či sa ešte nepozabijali. A dostanú obed. Že dik, za vyspelý západ. Tábory sú tiež. Mizernú ponuku kompenzujú šialenymi cenami. Za 300 na týždeň sú len tendenčné tábory, dotované politickými stranami, pre členov odborov alebo financované náboženskými organizáciami. "Normálne" denné tábory sa pohybujú od 400 do 600 euro. Toľko k starostlivosti a širokospektrálnej ponuke na vyspelom západe. Napriek tomu by som bola proti skracovaniu prázdnin. Prázdniny sú každý rok, viem o tom od času, kedy mám deti (najneskor od vtedy), je na mne, aký spôsob ich vykytia si nájdem.

drahomirrra
23. júl 2024

@mimka1402 Asi by sa šikla téma "memoáre učiteľky z MŠ" 😀 Ja by som si rada prečítala 😀

paulinoocka
23. júl 2024

Ja chápem, že niektorí ľudia, ktorí nemajú možnosť si vziať napríklad homeoffice, tak pre nich je náročné si to nejako zorganizovať, ale na to treba myslieť dopredu, zakaždým sa aj so zamestnávateľom nejako dohodnúť dá. Prípadne vyhľadať nejaký denný tábor či družinu.

blonde_bella
23. júl 2024

Nie, v žiadnom prípade.
Prázdniny sú aj pre mňa oddych od školy 😂

oskvarka
23. júl 2024

@vroni pekne si to spisala paci sa mi veta "Podľa mňa je to vyhra štatistiky nad logickým myslením" velmi vystizna... ked tak nad tym rozmyslam tak sa niekde na pozadi rozmyslalo aj nad druhov generaciou teda starimi rodicmi .. len sa pozabudlo ze sa zvysuje odchod do dochodku a tiez je vela generacii viac vekoo vzdialenych a teda 75-80 rocny stary rodic sa uz tazko postara o 6 rocne dieta ked ma sam dost co robit sam so sebou... ja osobne som za priatelske komunitne riesenia.. deti u kamosou na tyzden a potom zase u nas a tyzden usetreny a deti maju skamaratmi pekny intenzivny prazdninovy cas ;)