icon

Prijali by ste kratšie prázdniny?

23. júl 2024

Sú pre vás prázdniny stresujúce obdobie, pretože neviete čo s deťmi? Viete si predstaviť, že by trvali kratšie, napr. 6 týždňov? Príp., že by boli otvorené školské kluby?

kikaaa444
24. júl 2024

V Grecku sú prázdniny 3 mesiace 😅 moja mala ma škôlku do júla , no ja ju na jul už nedávam doma pretože si chcem s ňou užiť prázdniny 🙂 a to sa mi dokonca do škôlky pýtala pretože tam veľmi rada chodí. No keby ju mám mať doma len august a pár dni zo septembra tak mi to príde malo

drahomirrra
24. júl 2024

@joannita Nie som učiteľka, na čierno som nikdy nepracovala (ale ty asi hej) a ak si nepochopila prehľadnému textu, rozpísanému v odstavcoch, tak škoda drať klávesnicu.
Ja som niekde písala o odchode skôr?
Ty máš nejaký mentálny problém rozoznať, čo znamená odchod skôr a odchod oveľa neskôr, po ukončení pracovnej doby? Že pracovná doba je do 16 a niekto z práce odíde povedzme o 17, pritom hodinu naviac mu nik nezaplatí?
Na to, že si dobre po 40tke, tak kognitívne schopnosti máš na nule.

A predstav si, (ale v tvojom mentálnom svete na úrovni Joa Bidena asi problém) že sme aj zamestnanci, čo si svoj čas manažujeme sami, nie sme viazaní dobou od do, ale urobenou prácou. To ti je haluz, čo?

evelyn0303
24. júl 2024

Min.prvy a posledny tyzden sa v skole este pracuje.Riesia sa veci, na ktore cez rok nebol cas, ani prilezitost.Skolsky klub by mohol byť, rodicia nech si zvolia dobrovolnikov spomedzi seba, som zvedava kolko by vas to bavilo,pracovat takmer zadarmo😀V tomto teple a v prehriatych priestoroch.
Podla mna ten čas zase ide prirychlo, nepaci sa mi to😑

autor
24. júl 2024

Dievčatá, skúsme sa vrátiť k téme. Mne tu vychádza taký rozpor medzi mojou bublinou, kde väčšina pracujúcich žien, mamičiek má naozaj hlavu v smútku z toho čo s deťmi cez prázdniny. Tu sa kopec mamičiek vyjadrilo, že s tým problém nemajú. Ok. Pravdou však zostáva, že veľa detí je cez prázdniny dlho samých, za počítačmi a mobilmi. Nudia sa, nemajú režim. Ďalej osamelý rodičia, nukleárne rodiny, pre ktoré je to fakt zásadný problém. Nápad s družinami (šk. klubmi) je super, ale vychováveteľky nech sú adekvátne odmenené. Nemusíme sa posmešne vyjadrovať, že nech to idú robiť dobrovolníci zadarmo. Ja už dlhšie vnímam, že podpora (štát, vuc?) je v tomto nulová a veľa ľudí by si ju prialo.

joannita
24. júl 2024

@drahomirrra precitaj si este raz, pomaly a dosledne, co som ti pisala v poslednom komente. Fakt pomaly. Lebo mas vazny problem porozumiet.
Logicky ked som ti pisala, o pracovnej zmluve a pracovnej dobe, tak LOGICKY ju asi mam 😂🤦‍♀️
Inak poznas vyznam slova kognitivny? Daj si do googlu tam ti to vypise. Vola sa to ze synonimicky slovnik. Lebo zas odveci hlaska 😂
A na zaver snad....ako som uz pisala 2x, vavsina ludi robi na pracovnu zmluvu s pracovnym casom, ktory si nemoze sama menezevat, nakolko to nieje mozne s povahohou ich prace. A presne tito ludia koncia napr o 16.30 tak im neostava nic ine ako prist pre dieta o 16.55 a aj to len vdaka tomu ze pracuju 6km od skolky.
To je haluz co?

drahomirrra
24. júl 2024

@joannita Logicky, s tebou sa proste nedá, buď sa dorábaš, alebo si tak neskutočne sprostá, že to až bolí. A kľudne ma nahlás.

drahomirrra
24. júl 2024

Autorka, áno, podpora štátu zlyháva, ale neviem, či je v našich silách, niečo zmeniť. Možno apelovať na nejakého konkrétneho poslanca vlády, aby niečo prichystali.

joannita
24. júl 2024

@drahomirrra podla sebe sudim teba? Basnicka otazka.

jana_eyre_2
24. júl 2024

A dá sa s tým niečo robiť z našej pozície, užívateliek sociálnych sietí? U nás v štáte zlyháva veľmi veľa veci, čo sa týka detí, také nudiace sa za mobilmi sú aj celoročne nie len cez prázdniny.. problém to je vždy, ale je skupina rodičov čo v tom problém nevidí.. lenže to nezmenia ženy na modrom koníku..

letfenixa
24. júl 2024

@autorka pozrela som sa teraz na ponuku u nás v meste. CVČ má týždenný denný tábor za 100 až 120 eur, je v tom len obed, trvá do 16.00. Komerčné denné tábory sú drahšie, ale našla som za 140, tiež s obedom.
Ako učiteľka ZŠ to neriešim, naopak, v pohode by som opatrila aj nejaké ďalšie dieťa, akurát si syn vždy na leto zaobstara nejaku zdrav.chuťovku, obvykle vyžadujúcu hospitalizáciu, takže program celého leta podriaďujeme jeho zdrav.stavu.

matkahelka
24. júl 2024

Autorka a ty si vies predstavit, ze by deti v tychto teplotach niekto zatvoril do skol? neviem ako v inych mestach, ale u nas aktualne polovica uradov funguje v obmedzenom rezime kvoli vysokym teplotam a na obed tam uz nie je ani noha. Moja starsia dcera ma triedu otocenu tak, ze im cele doobedie do okien prazi slnko, uz od polovice juna ich pustali domov skor, pretoze v triede mali ako v skleniku 35 stupnov uz o jedenastej. A mimo toho, kto by tie letne skolske kluby platil? stat? nerealne. aj za komunizmu tabory financovali podniky (aktualne su k dispozicii rekreacne poukazy). okrem vychovavateliek by predsa museli fungovat aj skolske jedalne, aj upratovacky. a pri tolkom personale by to bola suma rovnajuca sa sume za denne tabory, ktore su v kazdom meste/vacsej obci k dispozicii aj teraz.

cafelatte
24. júl 2024

Mne by sa páčili 3 mesačne prázdniny, lebo už jún je dosť horúci a vyčerpávajúci, ale páčila by sa mi popri prazdninam nepovinna letná škola alebo klub, pár hodín kde by sa decka zabavili organizovaná možno nejakými dobrovoľníkmi, nie pedagógmi, tí nech oddychujú. Ak by bol vhodný priestor, napr. naši navštevujú školu v takých starobylých priestoroch, hrubé múry, vysokanske stropy, je tam.super klíma, teraz tam funguje fitko počas prázdnin, naši si pochvaľujú.

yanni
24. júl 2024

@vroni nie je to vobec tak ako ty pises. V DE velmi dobre vedia, preco ma 16 spolkovych krajin letne prazdniny rozdelene po 6 tyzdnov od ca. juna do septembra. Ze su plne dialnice? To su v DE plne aj pocas skolskeho roka. DE je tranzitna krajina vsetkymi smermi, lepsie to nebude. Stale sa buduje, rozsiruje atd. Nie koli samotnym obyvatelom Nemecka. Hlavne koli vsetkym inym krajinam, ktore cez DE stale prechadzaju. Dalsim dovodom je, co aj ty spominas, ale ty tym opovrhujes a ja hovorim, ma to svoje opodstatnenie - vsetko preplnene. DE ma 85 milionov obyvatelov. Predstav si, ze by mali v lete vsetci prazniny v jednom termine a len polovica obyvatelstva by zacala v rovnakom case pendlovat (my to tu nazyvame Völkerwanderung). Plus k tomu turisti. Na SK si to clovek ani nevie predstavit. Zahranicny turizmus na SK je bieda, 5 milionov obyv sa strati, tiez SK nie je taka velka tranzitna krajina. V DE boli prazdniny vzdy "versetzt" a funguje to vcelku dobre. Tie krajiny, ktore rotuju, su s tym pravdepodobne ok (aj ked pocujes aj ine hlasy). Ja som rada, ze sme v Bavorsku a nerotujeme. Nam (a väcsine, co poznam ludi zijucich v Bavorsku) to takto vyhovuje. Rotovanie by ma zabilo. Prazdniny stale inak. NIe dakujem.

vroni
24. júl 2024

@yanni, áno, o tomto vravím, blbosť, ale dôkladne vyargumentovana vybranými argumentami, ktoré ju podporujú. Nemecko je tranzitná krajina hlavne pre hospodársku prepravu, tej sa akékoľvek prázdniny týkajú len okrajovo. Turisticky relevantní pre nemecký tranzit sú v podstate len holandania, ktorých je dokopy osem miliónov a majú vždy prázdniny v rovnakom čase, takže tento argument o turistickom tranzite stojí na hlinených nohách. Tak isto dovolenka "všetkých naraz" - to je príšerne naivná predstava. Ani teraz si v rámci jednej spolkovej krajiny neberu dovolenky všetci naraz, bavoraci nebudú húfne lietať na dovolenku z Kielu, lebo tam už nie si prázdniny a letenka stojí o stovku menej. Ale rotovanie uznávam, to je ešte horší nápad ako prázdniny šesť týždňov a potom dvojtýždňové roztrhané pred a po. A to nehovorím ako turista, ktorý náhodou mrkol na mapu a objavil Nemecko, ale ako človek, ktorý roky spracoval oficiálne štatistické údaje z ADAC, DB, IATA data a Tour operátorov pre celkové štatistiky. Už to je dáky ten piatok, takže sa čo to určite zmenilo, ale tieto všeobecne prezentované argumenty sú skôr o tom, čomu sa patrí veriť než o faktoch. A prečo sú Nemecku diaľnice v stave, v akom sú, to by bolo na ďalšiu debatu. A úplne mimo témy, takže mlcim.

slniecko66
24. júl 2024

Ja si viem predstavit keby bolo viac moznosti kam umiestnit dieta.. pre pracujucich rodicov. Jento velmi tazke vykryt 8 tyzdnov.. a hlavne ak dieta nemoze este zostat same doma.

mimka1402
24. júl 2024

@drahomirrra Obdivujem, že máš energiu odpisovať niekomu kto namiesto logického uvažovania len uráža úplne bezpredmetne a najmä bez logickych argumentov, vykonstruovanych vo svojej hlave. Ale ano, vystihla si všetko čo si myslím aj ja, ale to sa nenosí, ako vidíš proste je ok nechávať niekde dieťa dlhšie než je bežné a žiaľ áno nie je to len o jednom rodičovi...

luk25
24. júl 2024

Aj keby mi dali dajme tomu 2000€ nie nešla by som cez leto pracovať, čo si myslíte že vychovávateľky sú nieco menej ako učiteľky?? Nič v zlom tiež máme vysokoškolské vzdelanie, a musíme robiť, pripravovať aktivity ako učiteľky v škôlke len s prihliadnutím na vek detí v škoskom klube...predstavte si v triede 25-30 deti , ako už bolo písané jednou nohou v base...každé druhé s adhd a ďalšími diagnózami...Ja už som v júni ledva chodila do práce ako prišli prazdniny- týždeň boli moje deti na telke lebo som nebola schopná ničoho, spala som doobeda spala som poobede, išla som k lekárke s obavami že preboha nejaká rakovina, a viete čo sa má spýtala ako prvé?Nie ste učiteľka?som sa zasmiala že áno robím v SkD, tak nato mi povedala že niesom prvá že už mala zopár učiteliek s takýmto vyčerpaním.... Takže sorry ale naozaj ak chcete aby počas školského roka ste mali kto by tie deti učil , a aj poobede sa im venoval dajte aspoň na ten mesiac a pol (keďže väčšina pedagógov nastupuje okolo 20 .8 už do práce pripraviť na nový školský rok) nám vydýchnuť....

mmoni89
24. júl 2024

Ja dlhšie 😃

drahomirrra
24. júl 2024

@mimka1402 Nevadí, ja som si na fóre zvykla na rôzne javy, všímam si veľmi často, že ženy majú problém udržať merito témy, vedieť prepojiť súvislosti, spájať premisy, no, hold, nezvládnuté učivo základnej školy.
Ja napríklad si extrémne vážim pedagógov, v MŠ obzvlášť, tí ľudia sú stále jednou nohou v base, a teda, ja by som to napríklad nezvládla, vám by bol plat aj 3000€ tak akurát, podľa mňa. Keď si predstavím ryčanie 25ks detí naraz, je mi nevoľno 😂😂😂
Našťastie, my sme mali šťastie, synove pani učiteľky sú úžasné.

pohodacka03
24. júl 2024

Neviem si predstavit kratsie prazdniny, uvarili by sa deti v tych skolach. Skolske kluby ako napad ok- ale bolo by tam neskutocne teplo 😬 Moji maju 1, 3 a 4 roky, ale zamyslam sa nad tym, ako poriesime prazdniny onedlho. Tento rok sme ich nedali do skolky, som doma, ale deti po prvom dni otazka:kedy uz konecne mozme ist do skolky? Skolka je otvorena mesiac, ale urcite maju velmi teplo a to ma odradza dat ich tam. K babkam ich nebudem moct davat v buducnosti(jedna sa stara o prababku, druha ma zdravotne problemy). Takze ostavaju nam tabory alebo opatrovatelka okrem cerpania dovolenky, ale verim ze to nejako polatame a deti si uziju prazdniny 🙂

letfenixa
24. júl 2024

@drahomirrra keď už teda si vazis pedagógov a spominas nezvladnute učivo, tak holt, nie hold.

drahomirrra
24. júl 2024

@letfenixa Toto je nejake opustenie sa, alebo co?

estellas
24. júl 2024

@elia112 Presne, nie každý má homeofice, nemôžu zostať s deťmi celé prázdniny. Musia ich dať do tábora a na pár týždňov.

vevesh
25. júl 2024

@vroni mylis sa s tym tranzitom, @yanni to pekne vystihla a uz sa to aj dlhe roky oficialne nazyva Völkerwanderung. Nielen holandania tranzituju, ale vsetko povodom vychodne a pracujuce na zapade (cize od poliakov cez turkov, arabov az po rusov vo francuzsku, belgicku, holandsku a anglicku) a vsetko severne byvajuce tuziace po taliansko-greckej dovolenke ci kurdi so svedska/norska/danska smerujuci domov. A k tomu pridaj stale pribudajuci klasicky nakladny tranzit. Ked som byvala v mnichove, v piatok o 12.00 naskakovali cele rodiny do auta a priam formula jedna na dialnicu smer rosenheim a passau, kto siel 12.10 uz mal smolu- mininalne 1-4 hodinova zapcha. Prestahovala som sa na sever a ten isty model- zapcha Elbe-tunnel v Hamburgu o 13.20 v piatok bola na 4-6 hodin🥴🥴🥴🥴🥴 a to uz niektore krajiny akon nrw sa vracaju domov, lebo zacinaju o tyzden skolsky rok, coze fakt len "par" severnych krajin zacalo prazdniny. Toto mat naraz, je totalny chaos a totalna zapcha-cize ziadna statisticka blbovina...

blonde_bella
25. júl 2024

@luk25 a aká je tvoja pracovná doba?

tiezjedna
25. júl 2024

@pohodacka03 prečo by sa tam uvarili?? V júni, keď je vonku rovnako 30 stupňov ako v júli sa tam nevaria?

vroni
25. júl 2024

@vevesh, asi to blbo vysvetľujem, je teplo. Nejde o to, že sú prázdniny poposuvane podľa spolkových krajín. Niektoré diaľničné ťahy sú preťažené v kuse a cez prázdniny sú z nich parkoviska (čím pozdravujem diaľnicu A8), ale sú upchaté úplne bez ohľadu na to, či ma prázdniny aj tá spolková krajina, cez ktorej územie prechádzajú. Nebudú plnšie ani prazdnejsie aj keby mala práve prázdniny aj ďalšia spolková krajina. Ale chcela som tym hlavne povedať, že nič z toho nie je argumentom na tie rozkuskovane prazdniny, dva týždne, šesť týždňov a zase dva týždne (niekde, viem, že nie vsade)

catherinah
25. júl 2024

Nečítala som celú diskusiu, ale kde dávate deti na tak dlhu dobu, ak obaja rodičia pracujú a starých rodičov nemáte (nemajú záujem, sú chorí, ďaleko a pod.)?

luk25
25. júl 2024

@blonde_bella od 11 do pol piatej, jeden alebo dva dni v týždni podľa rozpisu ťaháme od 6"30 do 17"00.. ak od 8"00 netreba zastupovať tak mám do tej 11 voľno väčšinou sedím v kabinete pripravujem si veci alebo idem k dr. Ale keďže sme veľká škola tak skoro vždy treba zastupovať, tak pekne učím 4 hod.a potom hneď šup do ŠKD do 17"00

zuzitko74
25. júl 2024

@tiezjedna Pýtala si sa síce inej diskutujúcej, ale skúsim odpovedať.
V prvej polovici júna to ešte nebýva s tým teplom také tragické. Vtedy píšeme veľké písomky a uzatvárame klasifikáciu. Posledné dva týždne sa už len chodí na výlety, upratujú sa triedy, odovzdávajú a rozdávajú sa učebnice. Čiže aj keď je v budove teplo, aktivity sú také, že sa to dá prežiť.
Ak by sa niekedy v budúcnosti mali skracovať letné prázdniny, ja osobne by som júl nechala voľný a začiatok nového školského roku by som dala na 15. august. V auguste už väčšinou nie sú tie horúčavy až také hrozné (Vavrinec, vešia leto na klinec) a v škole by iste bolo znesiteľnejšie než v júli.