icon

Prijali by ste kratšie prázdniny?

23. júl 2024

Sú pre vás prázdniny stresujúce obdobie, pretože neviete čo s deťmi? Viete si predstaviť, že by trvali kratšie, napr. 6 týždňov? Príp., že by boli otvorené školské kluby?

Strana
z10
luk25
25. júl 2024

@zuzitko74 no len treba pozerať do budúcnosti keďže sa nám otepľuje, ak budú predpovede pravdivé budeme sa ešte v septembri topiť v 30 tkach...takže nastúpiť skôr asi nie....a popravde kedy by pedagógovia oddýchli načerpali nové sily lebo je to krutá realita že v každej triede je min.5 deti s diagnózami, plus rómske deti ktoré ani pomôcky nenosia atď.atd.

zuzitko74
25. júl 2024

@luk25 Ja ti rozumiem, osobne ani nie som za skracovanie prázdnin. Každý pedagóg, ktorého poznám (vrátane mňa) tak či tak časť dovolenky strávi tým, že si chystá výzdobu a materiály na ďalší školský rok, takže to voľno je dobré tak ako je.
Ak by sa to však v budúcnosti malo meniť, radšej by som bola v škole v auguste než v júli.

kristiii
25. júl 2024

@catherinah ja už som to písala, dávala som syna jednej mamine, ktorá bola na RD. Neskôr už bola mama na dôchodku, ale keby nie, asi by som sa to snažila vykryť s nejakou inou maminou v podobnej situácii, že ja by som postrážila jej dieťa počas mojej dovolenky a naopak. Áno, viem, že takto by som prišla o dovolenkový oddych, ale keby nemám inú možnosť, tak tých pár rokov, kým nebude dieťa schopné byť doma samé, by som to asi riešila takto.

pohodacka03
25. júl 2024

@tiezjedna ked bolo v juni 30 stupnov von, tiez mali vo vnutri horuco, riesila sa uz aj nejaka klima/vzduchotechnika u nas v skolke prave kvoli tomu teplu. Staci mi, ze tam mame napriklad poobede besiedku a citim ako tam je teplo, aj ked bolo vonku len napr.27. V lete, ked bolo teraz 34-35, tak je to stale pre mna o dost viac ako 30 v juni. Ja som nenapisala, ze som proti skolskym klubom 😉

yanni
25. júl 2024

@vroni a zase sa mýliš. Ano plne je to aj mimo prázdnin (keď naozaj nik nemá v DE prázdniny). Ale keby mali (hlavne v lete) v celom Nemecku všetci tých 6 tyzdnov spolu; to by bola apokalypsa v celkovej doprave (aj vlaková aj letecká).
K tomu “rozkuskovaniu”. Nemajú decká na SK aj iné prázdniny ako letné. Majú. Tak to majú aj v DE. To že ich majú každých ca. 6 tyzdnov školy; ma svoje opodstatnenie. V DE sa učí intenzívne. Čiže 6 týždňov makačka do posledného dňa. Na SK sledujem hlavne v posledných rokoch holubník na školách. Neexistuje aby v DE decko išlo týždeň pred prázdninami na dovolenku alebo prišlo o týždeň neskôr do školy. Ani len o 1-2 dni a nie to ešte o týždeň. Po prvé je na to zákon a školský poriadok ja na tom založený; po druhé; už je dosť veľký problém, keď je dieťa choré; dohnať ucivo. A to sa aj učiteľky dosť starajú. Na dovolenkujúce dieťa vy sa zvysoka vysr…. Douc sa; zožeň si úlohy. Tu sa učí naozaj do posledného dňa. My máme zajtra posledný deň školy pred letnými prázdninami. A Predstav si, normálne majú domáce úlohy a ešte normalnejsie sa učia. Nič také; že už 2-3 týždeň pred letnými prázdninami lazo plazo. Hlavne základne školy si na tomto dajú záležať. Preto každých 6 týždňov prázdniny. U nás teraz hádam prvý krát medzi poslednými prázdninami a teraz letnými je 8 tyzdnov vyučovanie a poviem ti; už Melieme z posledného. Toto tempo by si 3 mesiace v jedinom kuse nevydržala. Ani deti a ani rodičia.

vroni
25. júl 2024

@yanni, nerozumieme si. Nie som na sk, takže so slovenským systémom ani neporovnavam (či skôr slovenským nesystémom). Ani nekritizujem posun začiatku a konca prázdnin. Hovorím, že šesť týždňov ako hlavné prázdniny je zúfalo málo pre deti. Mala som deti do konca tohto roku vo francúzskom systéme. Tiež frcia na rytme šesť týždňov škola (od prvého dňa po posledný na plný plyn), dva tyzdne prázdnin, ale v lete majú dva mesiace.

tiezjedna
25. júl 2024

@zuzitko74 bola by som za👍

yanni
25. júl 2024

@vroni vobec to nie je zufalo malo. Tak akurat aby si decka oddychli, aby nezabudli aj ako sa volaju a aby aj rodicia vedeli dobre nalozit s dovolenkou. A 14 tyzdnov prazdnin plus este volne dni je pocas jedneho skolskeho raka viac nez dost. a 2 tyzdne plus-minus fakt nie je velky rozdiel. V Saudi sme mali letne takmer 3 mesiace - to uz ten rozdiel citit (hlavne ako tie deti udrzat na uzde aby uplne nezdivoceli).

bluka2
25. júl 2024

My mame 6 tyzdnov a zda sa mi to akurat. Oddychnuti su podla mna uz teraz po 3 tyzdnoch, ale fajn zmena rutiny

bluka2
25. júl 2024

@vevesh oooh nad tymto som sa nikdy nezamyslala. V nasich nocnych vlakoch bude na lehatkach rovnako vela ludi ako pocas roka, len listky bolo treba kupit viac dopredu 🙂

vroni
25. júl 2024

@yanni, nuž, mne by to bolo zúfalo málo. Chodíme na dovolenku na tri týždne, plus týždeň na sk, každé decko chce zo dva tábory a pár dní voľna, nemyslím, že je to nejako strašne nabitý program, ale to šiestich týždňov nevojde. A posledný týždeň sa už aj do školy tešia. To by tiež do 6 týždňov nenapchali.

jaroe
25. júl 2024

Nie, neprijala. Ja to tým deťom doprajem

kulumulu123
25. júl 2024

Za nas by mohli idealne trvat 3 meyiace nie 2 a to mam jedni dieta na zs druhe v skolke 🤷‍♀️

vevesh
25. júl 2024

@vroni ale ba, mas velky rozdiel medzi "prazdninovym" a neprazdninovym rezimom aj na preplnenych tahoch (a tie vedia byt aj preplnenejsie). Vzdy je najhorsi prvy tyzden a posledny tyzden v danom bundeslande, bavorska A8- kompletne 3 mesiace pocas prazdnin, najviac vsak ked koncia bavorsko a baden-würtemberg a uplne blaznovsto je na A8 pri zacinajucich prazdninach bavorsko a baden-w. a konciacich nrw, hessen atd...🫣🫣

vevesh
25. júl 2024

@bluka2 tak zalezi kedy kam ides a ktora spolkova krajina ako ma prazdniny. Napriklad posledny augustovy tyzden je masaker napriec europou, kedze zacina skolsky rok v 90% krajinach eu plus zacina stahovanie vysokoskolakov...🫣🫣

yanni
25. júl 2024

@vevesh My ideme toto leto napriec severom, tak mozem potom berichten. Norsko, Svedsko, Dansko. Od pol augusta takmer 3 tyzdne. Severske krajiny tam uz ale koncia letne prazdniny a myslim si, ze koncom augusta sa az tak vela ludi na sever trepat nebude. Uvidime ake plne budu cesty.

yanni
25. júl 2024

@jaroe pocas roka nemaju ide prazdniny?

vroni
25. júl 2024

@vevesh, štatisticky veru nie. Hoci.... Robila som tu štatistiku v časoch, keď bola A8 len priuzkou a preťaženou cestou, na ktorej aj tá najmenšia nehoda znamenala niekoľkohodinový stop. Na jej preťaženie stacila nákupná sobota. Proste jej kapacita bola zúfalo nepostačujúca už pred 20timi rokmi. Párkrát som si užila, že som sa posúvala krokom ak vôbec už od letiska až po Freilassing. A po prázdninách nebolo nikde ani stopy. Už nemohla byť dialnica plnsia, lebo na ňu viacej áut proste nevošlo. Niečo sa tam opravovali, niečo stavali, ale podľa správ veľa zmien nenastalo. Proste poddimenzované cesty sú vážnym problémom, nie prázdniny a už vôbec nie ich dĺžka. Keď sa k tomu pridá skoro rovnako preťažená letecká doprava a na totalku nefunkčná železničná doprava, tak je prúser na svete. Akurát, že na vine nie sú prázdniny.

yanni
25. júl 2024

@vroni momo leta, mimo prazdnin a mimo vikendov letiska nie su plne a vlaky tiez nie. Cesty su plne stale. Ale hybe sa to. Keby ale malo cele Nemecko prazdniny v rovnakom case a 20 mil ludi na ceste, tak to by sa uz nehybalo.

vevesh
25. júl 2024

@yanni koncom augusta konci hamburg, s-h, brandeburg a mecklenburg-vorpommern🫣🫣dani zacinaju skolu v polke augusta.🙃 a najvacsi blazinec- wacken festival dali na prvy augustovy tyzden tohto roku🙏🙏

vroni
25. júl 2024

@yanni, celé Nemecko nemá a ani nemalo naraz prázdniny nikdy (možno vianočné), hovoríme o ich dĺžke. A že pre premávku je úplne fuk, či sú prázdniny 6,8 či 12 týždňov.

yanni
25. júl 2024

@vroni ja netvrdim, ze mala. A piseme o letnych prazdninach. MOje komenty sa tykaju letnych prazdnin. A pisem KEBY. Cize keby malo cele DE letna prazniny v rovnakom case tych 6 tyzdnov, bola by to apokalypsa.

yanni
25. júl 2024

@vevesh mna DE vobec nezaujima. A skandinavia uz fici v skole, tak bude pokoj. Mama spriatelenu rodinu vo Svedsku a koli nam si beru volno, ked k nim prideme.

vroni
25. júl 2024

@yanni, asi ano, ale takto otázka nikdy nestala. Apokalypsa by to bola úplne rovnaká, či by prázdniny trvali 6 alebo 12 týždňov. Ich dĺžka proste nemá vplyv na premávku

winki13
25. júl 2024

Tak moje deti maju 4 tyzdne v ramci dennych taborov 2 tyzdne mame spolocnu rodinnu dovolenku a zvysok sa pozliepa u starych rodicov.

cukroska
25. júl 2024

Nie nikdy.

palicka
25. júl 2024

@sisska96 ja sa netešim. Nám bolo doma spolu vždy dobre

palicka
25. júl 2024

Dočítala som asi po 5.stranu. Tiež som za to, aby prázdniny trvali 8 týždňov. Tak ako to vždy bolo a aj my sme si to užívali… nikdy sme s dieťaťom problém nemali a nedávali ho strážiť starým rodičom. Už v procese výroby sme si boli vedomí, že si nekupujeme rybičku. Takže spokojne sme sa prestriedali, neriešili sme rezortov 2/3 týždňové dovolenky pri mori a prežili týždňové Chorvátsko. Zbytok sme si zadelovali… a čo sa týka školských klubov, som proti. Dieťa ma tiež právo na to, aby vyplo hlavu. V škole trávi 10 aktívnych mesiacov. Viažu sa k nemu pocity, pozitívne i negatívne… potrebuje zmeniť prostredie, už len kvôli tomu, aby sa reštartovalo. A v septembri nastúpilo v plnej zbroji…

suzie.h
26. júl 2024

Mna by len zaujimalo, kde pracuju vsetci ti, ktorym nerobi najmensi problem pokryt prazdniny bez pomoci a prijali by aj mesiac navyse. Lebo ja nemam problem byt s vlastnymi detmi, urobit nam program, mile rada by som aj cele dva mesiace s nimi bola "doma", akurat zamestnavatel s tym problem ma a obrovsky - aby sme sa vsetci kolegovia prestriedali, vyjde max 1+2 tyzdne dovolenky cez prazdniny, muzovi este menej. Nemoze sa vsetko zavriet ako skoly a skolky... Ja som vdacna, ze nam este vladzu a chcu pomoct stari rodicia, bez nich by sme boli bez spolocnej rodinnej dovolenky, lebo by na volno z prace nezostalo. A pri sucasnej cene hoci dennych taborov mozno ani financie...

Strana
z10