icon

Príspevok na plat gréckokatolíckeho kňaza

26. mar 2025

Ahojte, neviem ci ste počuli, ale v gréckokatolíckej cirkvi je taký projekt, že kto chce môže prispieť na plat kňaza. Čo si o tom myslíte ? Keby ste boli veriaca, prispeli by ste ?

janinah
28. mar 2025

@tulipanik12 ja presne toto mozem napisat k tvojim tu prezentovanym nazorom
NO COMENT
Len si sa strapnila tym ako taraš o veciach,o ktorych nevies zhola nič.
Maj sa.

zuzinabila
28. mar 2025

@ziarifka presne tak.ak by teraz prisla odluka statu od Cirkvi,stat by skolaboval ale ze uplne🙂 mnohi co tu pisu o odluke ani netusia ako by to v slovenskej realite vyzeralo

tulipanik12
28. mar 2025

@janinah A ty sa choď pomodliť do kostola za tvoju isto čiernu dušu !!!

isis234
28. mar 2025

@dobryden Ježíš mal tiež ženu... V minulosti sa farári ženili. Veď sú to zdraví ľudia.
Vatikán veľa kníh zatajuje.Kde je písaný život Ježiša

dobryden
28. mar 2025

@isis234 mal?No tak napis kde sa to spomína,ak su take spisy tak sem s nimi,zatial su to len dohady.

isis234
28. mar 2025

@dobryden nie sú to dohady. Neviem už presne názov knihy. Bolo to dávno, čo som ju mala požičanú

dobryden
28. mar 2025

@isis234 a tak vies tych k iz sa popisalo,aj hinuisticky boh schová je vlastne nas boj jahve a tak.

mironka
28. mar 2025

@kavasmliekom 5 krstov a 2 sobáše týždenne? Možno v meste ...v našej dedine je tých 5 krstov za celý rok...

zuzinabila
29. mar 2025

@mironka tiez sa cudujem tej statistike🙂my sme mesto a len trochu vyssie cisla mame ako vy na dedine

janage
29. mar 2025

Takže grekokatolicki kňazi, ktorí sú ženatí pokiaľ viem sa museli oženiť ešte pred vysviackou za kňaza. Takíto kňazi, keďže majú rodinu a povinnosti voči nej už nemôžu robiť v cirkvi kariéru a postupovať vyššie. To je vyhradené tým, ktorí sa rozhodli ostať slobodní.
Ti ženatí ak budú žiť podľa cirkevnej náuky budú mať veľa deti. Ale o tie deti sa budú riadne starať a vychovávať. V drvivej väčšine z nich budú skvelí ľudia, ktorí budú prínosom pre spoločnosť, tak prečo nie, nech ich majú aj 11. Úprimne veriaci by nemal mať problém toto pochopiť a podporiť kňaza s rodinou.
Prevádzka kostola niečo stojí. Kúri sa tam, svieti, sú potrebné opravy a údržba. Príspevok štátu na svoje kultúrne pamiatky je chabý až žiadny.
Áno ma cirkev majetky, na druhej strane ma veľké výdavky v oblastiach, kde supluje štát.
Vid teraz aktuálna téma hospicov. A nie financovanie sociálnych, zdravotných služieb štátom či poisťovňami nie je dostatočné, takže z toho by prevádzku neutiahli.
Venujú sa skupinám, kde náklady sú vysoké a príjmy takmer žiadnealebo minimalne. Rôzne nocľahárne, práca s mládežou, so starými ľuďmi, so znevyhodnenymi skupinami. ..
Mne nevadí, že časť mojich daní ide cirkvi, hoci sa v žiadnej neangazujem. Ale sakra mi vadí ak sa z nich platia policajné manévre kvôli agresívnym fanúšikom na futbale napr.
Eskorta cez mesto, dohľad na mieste, eskorta spať na stanicu. Dozor pri vlakoch. Mesto samý policajt. Prečo si to neplatí usporiadateľ a ti co na ten zápas idú?

janinah
29. mar 2025

@janage presne tak,kto chce,ten to vidi aj pochopi

tulipanik12
29. mar 2025

@janage to je pravda, jedno aj druhé by si mali platiť ľudia sa na tom zúčastňujúci a možno by potom nástupný plat učiteľa nebol 800 čistého a neučili by prevažne učiteľky s malými deťmi.

janage
29. mar 2025

A to teda ja mám voči cirkvám mnohé výhrady, v iných smeroch. Ale práca, ktorú odvádzajú voči ľuďom, kde suplujú štát doslova a do písmena a ktorá je viac ako potrebná by mala byť podporovaná.
Takže autorka ak chceš prispej, ak nie, venuj svoje financie inam alebo miň na seba. Nik ta nenúti investovať konkrétne do tejto zbierky.

janage
29. mar 2025

@tulipanik12 plat sa uvádza vždy v hrubom. Pokiaľ viem nástupný plat učiteľa je cca 1200. Bez praxe, bez skúseností. Na východe je to pekny plat a poznám viacero skončených študentov, čo chceli učiť a nevedeli sa tu zamestnať.
Na západe ano je to málo a zrejme by toto vyriešili tzv. učiteľské byty. Kde by platili len energie a vodu. Lebo potraviny stoja všade rovnako, oblečenie tiež. Rozdiel hlavný je v dostupnosti bývania.

Niekto tu dal platy kňazov tak 1200 a cca 700 je sakra rozdiel.

A napr.reholnici, ktorí pracujú v školstve alebo zdravotníctve či sociálnej oblasti dostávajú plat taky aký prináleží ich pozícii.
Teda rehoľná sestra uciaca na skole ma taky istý plat ako civilná učiteľka na tej istej škole.. Rehoľná sestra či brat ako lekár, zdr.sestra taky istý plat ako civil.

Kňazi iné zamestnanie robiť nemôžu. V tom sú limitovaní.

tulipanik12
29. mar 2025
isis234
29. mar 2025

@janage ...Mne nevadí, že časť mojich daní ide cirkvi, hoci sa v žiadnej neangazujem. Ale sakra mi vadí ak sa z nich platia policajné manévre kvôli agresívnym fanúšikom na futbale napr.
Eskorta cez mesto, dohľad na mieste, eskorta spať na stanicu. Dozor pri vlakoch. Mesto samý policajt. Prečo si to neplatí usporiadateľ a ti co na ten zápas idú?...... presne tak... už som to i písala k článku, ked zasahovala polícia na futbale.

janage
29. mar 2025

@tulipanik12 áno k cirkvi sa hlási veľa, aktívnych v nej je málo. Ale služby čo cirkvi poskytujú, nie tie náboženské, ale svetské ako zdravotná pomoc, sociálne služby atď. čerpajú všetci. Veriaci aj neveriaci. V noclaharni sa nepreukazuju krížikom na krku či krstným listom, ale podmienka je, že budú triezvi.
U nás beží projekt nájomných bytov pre tzv.pracujucu chudobu, či jednorodicov. Pomáhajú mnohí vrátane cirkvi a to bez ohľadu na vierovyznanie tých, čo pomoc potrebujú.

To som teda skôr za to, aby sa prestali financovať zo štátnych peňazí politické strany. Nech tie fungujú výlučne z členských príspevkov.

tulipanik12
29. mar 2025

@janage ja však mám konkrétne k rímskokatolíckej cirkvi odpor, pretože je to prach obyčajná demagógia. A to radšej nespomínam zlo, ktoré počas storočí napáchala ako napr. križiacke výpravy či inkvizícia a zas sa postupne, ale isto za aktívnej podpory ľudí dostáva k moci. Apropó buď taká dobrá a uveď mi jeden jediný priklad, kedy ja čerpám akúkoľvek pomoc od cirkvi . . . budem ti povďačná

ziarifka
29. mar 2025

@tulipanik12 umravňujú individuá, ktoré by sa potulovali po ulici. Tie nocľahárne majú režim a pravidlá, vďaka ktorým aspoň na čas nejakí ľudia skrotnú a držia sa na uzde. Vďaka Cirkvi sú ulice aspoň o nejaké mizivé percento bezpečnejšie. Rovnaký benefit má aj práca Cirkvi s mládežou. Časť ľudí udržia od alkoholu a drog, čo tiež zvyšuje bezpečnosť a znižuje zaťaženie zdravotného systému.

tulipanik12
29. mar 2025

@ziarifka
na ulici sa stále potĺka veľa bezdomovcov a ožratých môžeš tiež stretnúť na každom kroku a s mojou mládežou nepracujú, pretože chodí na etickú výchovu, kde by mimochodom mali chodiť všetci žiaci a teda zopakujem svoju predchádzajúcu otázku : Kde to teda čerpám akúkoľvek pomoc od cirkvi ???

ziarifka
29. mar 2025

@tulipanik12 čítanie s porozumením - nikto nepísal, že pracujú s tvojou mládežou. Ani som nepísala, že eliminovali bezdomovcov a opilcov. Asi nemáš predstavu, aké to sú masy individuí, ktoré cirkev ako tak umravňuje a drží v nejakých medziach, aby sa tu dalo aspoň o malé percento bezpečnejšie žiť. Toto konkrétne je pomoc pre každého jedného ateistu a ultra finančné sebestačného človeka. Ak to pre teba pomoc nie je, to len hovorí o tom, že nevieš o aké skupiny a počty ľudí ide.

Zdôrazňujem - malé percento bezpečnejšie.

tulipanik12
29. mar 2025

@ziarifka úžasné, takže konkrétne mne nepomáhajú v ničom ! A čo sa týka bezdomovcov - nejako extra mi nevadia, pokiaľ mi nesmrdia rovno pod nosom, a nakoniec je to len a len ich voľba. Poďme cestou západnej Európy a prestaňme financovať cirkvi !

tulipanik12
29. mar 2025

@ziarifka som nesmierne rada, že súhlasíš s mojím názorom 🤗

janage
29. mar 2025

@tulipanik12 teraz možno žiadnu a o 5 rokov možno všetku možnú. Aj na zdravotné poistenie prispievas hoci nie si chorá. Vyberieš v chorobe. Možno úraz, hrčka v prsníku a budeš čerpať viac ako si tam vložila. Možno deti, možno iná rodina.
Mimochodom vyvrazdovanie katolíkov protestantmi existovalo v minulosti tiež. Tieto boje pod zámienkou tej či onej viery sa tiahnu dlho a zďaleka nie sú len záležitosťou rimokatolikov. Všetci, ktorí zneužívajú náboženstva konajú v mojich očiach niečo neodpustitelne.
Vraždenie katolíkov a moslimov, hinduistov a moslimov,židov a moslimov či katolíkov....Plus rôzne frakcie vo vnútri cirkví navzájom. To je tak, keď chýba rešpekt k druhej viere a niekto si myslí,že má jediný patent na to čo je a nie je správne či morálne.
Niečo v zmysle kresleného vtipu. Neznášam prechádzky v daždi v parku, tak odteraz sa tam v daždi nebudete prechádzať ani vy!

janage
29. mar 2025

@tulipanik12 a napr. z toho, že cirkev vytvára noclaharne pre bezdomovcov mam osoh aj ja. Neotravuju večer v zime na ulici a je v meste o niečo čistejšie, bezpečnejšie atď.
O pár rokov možno budeš hľadať stacionár či DD pre svojich rodičov svokrovcov, nedaj bože budete potrebovať hospic pre blízkeho a zistíš, že v tých štátnych si bez šance a na drahe súkromne nebudete mať. A zistíš, že ti vlastne ostáva len to cirkevné zariadenie ako najlepšia možnosť.
To už by ti nevadilo, že veriaci by tam mali iný cennik ako neveriaci v prípade, že tie tvoje dane by na cirkev nešli vôbec.

tulipanik12
30. mar 2025

@janage ale áno, už som dokonca vybavovala pre matku DSS a s na cirkevné som veru nenaďabila nikde, takže asi toľko - nech si kostoly platia veriaci !!!

tulipanik12
30. mar 2025

@tulipanik12 A k bezdomovcom som sa už vyjadrila- je to ich voľba a nejak extra mi nevadia

janage
30. mar 2025

@tulipanik12 no vidíš a u nás je práve tých cirkevných či súkromných s podporou cirkvi viac ako tých štátnych.

zuzana76
30. mar 2025

Ja by som bola za, aby za taky plat pracovali politici, ved to je tiez sluzba ludom, nech si to vyskusaju, aspon budu vediet pochopit, ako ziju ich obcania. Syty hladnemu neveri.

tulipanik12
30. mar 2025

@zuzana76 Avšak politici sú platní v celej EÚ, no cirkev veru nie !!!!