icon

Prispievate žobrákom?

2. okt 2023

A bezdomovcom? Ja som prispela a muz ma ofrflal ze kto jemu da?! Ale ved ked mam tak dam nebudem mat nedam.. Či?

Strana
z4
oli18
Autor odpoveď zmazal
yanni
3. okt 2023

@la_dolce_vita Tie cigancata si vystihla. My zijeme v zahranici, do mesta chodim len obcas, u nas v dedine bezdomovcov nemame. Ale ked som v meste, kupim vzdy nieco ako NotaBene a ked sme na SK, tiez pred Kauflandom vzdy kupim od pana NotaBene a necham mu tam vzdy 5 e. Ale spät k tym cigancatam. V nedelu som bola v Kosiciach na maratone. Ja ked bezim, tak sa aj okolo pozeram, uzivam si okolie, atmosferu, detom vzdy tapnem po vytrcenych rucickach. Nebeham len tunelovym pohladom. A ako tak bezim okolo "big brother" kontajneroch alebo nieco podobne to bolo, pred tym luka. Pri ceste male chlapciatko, usmudlene cigancatko ale strasne pekny chlapcek, usmievavy a krici " sem, sem prosim hodit". Stal pred velkou nazbieranou hrbou plastovych flias od vody (na trati bola voda aj v poharoch aj vo flaskach).Mne ho normalne bolo luto. Co su to za rodicia, ze toto vlastnym detom urobia. Pomoc sa ciganom poskytuje v dost velkej miere, ale maloktory ju vyuzije a sa z toho ich geta snazi vyjst.

huxy
3. okt 2023

@domkakvet predstav si, že nie. Neučili ma našetriť si, ani pracovať ma nikto neučil, jedine s tým riadením, že som to robila. Ale ani to nebolo tak, že ma niekto učil. Mala som povinnosti. Ale fakt máš na to čudný názor. Ja ako skoro 40 ročná som musela začínať úplne od nuly (kvôli zlému výberu manžela). Mohla som sa na to vybodnúť. Ale bola to moja voľba, že niečo chcem ešte v živote dosiahnuť a ani v ťažkých chvíľach sa nevzdať.

domkakvet
3. okt 2023

@huxy uz je tam ta veta: " Mala som povinnosti", keby si ich nemala, tak by si nebojovala dalej, ono sa to zda, ze je to banalita, ale naozaj to dava do dospelosti vela a niektori tie povinnosti naozaj v detstve nemali. Za dalsie poznam bezdomovca, ktory mal aj rodicov bezdomovcou, tak co by sa dalo cakat, ze bude uspesny manazer, ale je pravda aj to, ze vela z nich si za to mozu sami, len ked ma clovek prispiet nikdy nevie, ci to dava takemu, alebo takemu, alebo organizovanej skupine, ktora sa tym zivi.

huxy
3. okt 2023

@domkakvet práve preto peniaze už nedávam... sama nemám nazvyš. A ak je niekto v núdzi, poteší sa aj jedlu. Ale sú aj takí, čo to odmietnu, a chcú len peniaze. No to nie!!!
A ako píšeš, veľa z nich si za to môžu sami. A veľa z nich si to samo radšej vybralo. Však bola nejedná reportáž o nich. Že radšej budú na ulici, môžu si vypiť, ako v teple v nocľahárni, napriklad.

domkakvet
3. okt 2023

@huxy bolo by to asi na dlhsiu diskusiu a asi sa to neda ani tak lahko uzavriet, ocitne sa bezdomova, najde si kamarata bez domova a zacnu spolu pit, potom uz tazko riesit nejaku noclaharen do ktorej nie kazdy chce ist, lebo z mojho pohladu tiez nic moc podmienky, no dufajme aby ich bolo co najmenej, rada som si precitala tvoj nazor, prajem pekny vecer ☺

huxy
3. okt 2023

@domkakvet aj tebe pekný večer

la_dolce_vita
4. okt 2023

@yanni ach jo :((.. je to smutne, ja sama registrujem cigancata, ktore maju "biznis" s plastovymi obalmi, proste zbieraju, kde da da a šup s tym do Kauflandu. Tam je extremna koncentracia tychto ludi. Museli dat pri samoobluznych pokladniach taku zatarasu, ze len s blockom sa da prejst. Preco asi.. to mi povedala predavacka. Inak klobuk dole za maraton, si borec!

leidin
29. júl 2024

Jedna ciganka mi zvoni kazdy mesiac ze potrebuje zivit deti a caka na davky. Uz dvakrat som na nu kricala nech nezvoni.

palicka
29. júl 2024

Áno. Riadim sa tým, že ak mi bolo dané, mám sa podeliť

kate_cs
29. júl 2024

Neprispievam. Možno som sebecká, ale keď môžem pracovať ja, prečo zdravý, často mladý človek nepracuje? Radšej prispejem na nejakú konkrétnu zbierku online.

hopsas
29. júl 2024

Áno. Prispievam ak môžem a dám nejaké drobné lebo ktovie ako raz skončíme my ..nikdy nevieš. Prispieva aj môj muž. Niekedy dáme aj alkoholikom ak poprosia ...je to choroba čo narobis

cherrystone
29. júl 2024

@heln tuto som stretla aj ja, este ako studentka. tak som naletela, ze este mesiac ma matalo ako tazko sa musi mat chudatko starenka, a ake je to hrozne, ked sa nema kto o vas postarat na stare kolena..potom som sa niekde docitala o tejto znamej firme a hned ma prelieskalo ako som takto mohla uverit. jedine stastie, ze som nemala ziadne peniaze lebo taka bola autenticka, ze by som jej asi dala vsetky 😂 od vtedy na kazdeho podozriveho zazeram uz vopred a kricim nie-nemam, skor nez usta otvori a povie, co chce.

Strana
z4