Problém s práčkou

adri266
1. aug 2014

Prosim, poradte.
Pod prackou som nasla mlacku vody. Vycistila som filter, dala som prat na 80 stupnov s litrom octu. A zistila som, ze vyteka voda spod miesta, kde sa davkuje avivaz a praci prasok /mam Whirlpool vpredu plneny/. Teraz dopralo, vybrala som ten cely davkovac, a vidim, ze tam vzadu stoji voda. Takisto, ked som zase vybrala filter, v tom mieste je plno vody. To tak ma byt? Ci mame problem s odtokom? Pracka ma 8 rokov, doteraz som nemala ziaden problem.

zita19
1. aug 2014

@adri266 Neviem ked mas vodu, ci vyteka vela vody pri vybrati filtra ci v tom sufliku kde davas nasypku. Ak ostava vela vody vo fitri mozes mat nieco v cerpadle. Ak v tom sufliku mozes mat upchyty ten privod vody od nasypky do bubna. Jedno aj druhe vie vycistit sikovny chlap ale ked sa ten tvoj do toho nepusti musis volat opravara.

adri266
autor
1. aug 2014

@zita19 dakujem za radu, moj veru sikovny na take veci nie je 😀 Radsej budem volat odbornika

zita19
1. aug 2014

@adri266 moj tiez... 😝 😅 To by som sa radsej pustila do toho sama ako ho k tomu pustila 😀

adri266
autor
5. aug 2014

Mozno to niekomu pomoze:
Prisiel opravar a pozrel na pracku. Co sa tyka samotnych casti motora, atd, pracka je ako nova.

ALE. Vysvetlil, ze ak pouzivam tekute pracie prasky, gely, a pod, tie sa usadzaju v pracke a tvoria taky film, ktory potom smrdi a je aj pradlo zatuchnute. Tvrdi, ze najlepsie je prat v normalnom prasku, a pouzivat len tri polievkove lyzice. To iste aj avivaz. Nedavat privela, alebo kupovat prasok, ktory ma avivaz v sebe.
Neprat len na nizkych teplotach. RAz za cas nechat pracku prat samu s kyselinou citronovou alebo octom.
Nechavat otvorene dvierka.
Povedal, ze moze vziat pracku a vycistit ju celu od toho nanosu, ale stalo by to asi cca 120 E 🙄 Dolozim este raz tolko a mam novu pracku...Lebo aj jemu som povedala, ze co ak teraz investujem, ale o mesiac odide bubon, alebo motor? Predsa len, pracka ma 8 rokov...

klincek
5. aug 2014

@adri266 bude to mat nieco do seba, tie pracie gely fakt pracku zanasaju. aj avivaze.
niekde som citala, ze pracka sa da uspesne vycistit pripravkom, ktory sa pouziva na cistenie zachodov (klasicky wc gel). pisal to chlapik, ktory sa zjavne vyznal v chemii a vyzeralo to fakt logicky,len ja som nenasla odvahu to skusit 😅 a clanok som si neskopirovala. ak sa mi to podari este niekde vypatrat, dam sem link.

adri266
autor
5. aug 2014

@klincek opravar spominal, ze nejaki ludkovia dali dnu savo, ale ze ked si potom oblieklo ich dieta vyprate oblecenie, tak sa popalilo...

klincek
5. aug 2014

asi som to nasla:
Cele je to zlozitejsie, ale to sa nema hovorit na hlas. Problem je predovsetkym v pracich prostriedkoch a avivazach. Su skonstruovane tak, aby pri vysokej koncentracii boli relativne odolne, avsak po zriedeni vodou sa musia biologicky rozlozit. Tento biologicky rozklad nastava prakticky okamzite po zriedeni a pristupe vzduchu, pokial je dostatocna vlhkost, rozkladne procesy nastavaju aerobne aj anaerobne, najma na miestach, kde onen praci prostriedok ostal a plus obsahuje aj dalsie biologicke zvysky, teda spinu z prania a zvysky prirodnych vlakien. tento proces nejde zvratit, da sa len a jedine odstranit silnymi detergentmi, alebo chlorom. Princip je jednoduchy, pouzivat raz za cas bielidlo, alebo bieliace pripravky na bazi chlornanu sodneho, alebo hydroxidu sodneho. Pokial sa vam zda, ze pracka nejako utrpi, mylite sa, obycajne savo, alebo par kvapiek koncentrovaneho chlornanu sodneho obsahuju vsetky bieliace pripravky. Dalsi problem je tiez absencia biofosfatov a detergentov "starej koncepcie", lebo naopak spomaluju rozkladne procesy odpadovych vod, aj ich odburavanie v COV je velmi komplikovane. Stare pracie prostriedky boli daleko sofistikovanjsie, ale dost nesetrne voci zivotnemu prostrediu, aspon sa to tak na vonok mohlo zdat. Jednoducha rada na zaver, staci pouzit "domestos", alebo cokolvek podobne obsahom, pri ktorom naozaj zahynu miliony bakterii, akorat sa to nestane len vo vasej WC mise, ale aplikujete to do pracky, bud preventivne raz za cas, na preplachnutie pracky, alebo pred planovanou dlhsou odstavkou pracky. Ja to pouzivam na prepieranie handier, ktore potom derem v garazi na cistenie a pod. aby boli dokonale odmastene, najme pred dlhym uskladnenim, z touto ochranou totiz po vyprani vo WC cistici totiz nezatuchnu vo vreci. Pre tych co handry neperu a nepotrebuju ich skladovat, staci bez ohrevu aplikovat do prazdnej pracky z vodou deci WC cistica raz za cas, odstrani sa tak bordel z bubna aj vodny kamen z vyhrievacej spiraly. Samozrejme ze po tomto procese je dobre aj vycistit zasobnicek na pracie prostriedky a filter pracky, tiez pomocou WC cistica, ktory dokonale odstrani nanosy vodneho kamena, pliesne, a ulpenej spiny a biologicky sa rozkladajucich zvyskov na miestach, od kial sa siria potom do ostatneho priestoru pracieho zariadenia. Praniu zdar!

klincek
5. aug 2014

@adri266 ved prave..tiez sa mi tieto agresivne pripravky moc nezdaju, preto som to vtedy nechala tak.. ale hladam dalej, a vraj savo ani tie wc gely sa nesmu davat k pradlu, vzdy len zvlast. prazdna pracka, program na 90 stupnov..uz som nalomena, len sa odhodlat.

klincek
5. aug 2014

dalsie tipy:
- pol flase Sava + 2l octu
- gelovy cistic odpadov Denkmit
- domestos wc gel
- cistic pracok z Dedry
- krystalicka soda
- ocot
- kyselina citronova
- tablety do umyvacky
..vsetko s programom na 90 st
Ak mate nieco z toho overene, dajte vediet🙂

adri266
autor
5. aug 2014

@klincek ja som dala tesne pred prichodom opravara flasu octu na 80 stupnov. Lenze on povedal, ze to funguje ako prevencia, nie ako odcistovac, ked uz je pracka prilis zanesena ☹ A on odporucal okrem octu aj kys. citronovu.

adri266
autor
5. aug 2014

@klincek jo, a este, ked tu bol, tak odtiahol tu gumu okolo otvoru, mam z boku plnenu pracku. A ten sajrajt tam 😕 😕 😕 🙄 Necudo, ze oblecenie potom smrdi...teraz som sa to snazila vycistit pomocou zubnej kefky a domestosu.

adri266
autor
5. aug 2014

http://www.pluska.sk/ipeknebyvanie/servis-reali...

http://bytvpanelaku.sk/ako-sa-spravne-starat-o-...

http://www.elp-servis.sk/ako-sa-starat-o-pracku...
podla tohto clanku budem davat k pradlu do bubna rozpusteny praci prasok v nadobke, a nebude sa mi zanasat priecinok na prasok.

adri266
autor
5. aug 2014

http://www.medzizenami.sk/byvanie-a-design/clan...

Práčka
Po praní ju odpojte z elektriny. Zatvorte prívod vody a nechajte pootvorené dvierka aj nádobku na prach a aviváž, aby práčka dobre vyschla a vyvetrala sa. Pravidelne čistite priehradku na prací prach a aviváž, aby v nej neostávali zaschnuté zvyšky.
Gumené tesnenie na dvierkach okolo bubna raz za štyri až šesť týždňov pretrite handričkou s glycerínom. l Raz za mesiac či dva skontrolujte v práčke odtokový filter a očistite ho od prípadných usadenín a nečistôt.
Aspoň každé dva mesiace práčku vyčistite špeciálnym prípravkom na jej čistenie a bez bielizne zapnite program s najvyššou teplotou. Tak zbavíte práčku zvyškov prášku, rôznych nečistôt a baktérií.

Len neviem, kde kupim taky cistic pracky

adri266
autor
5. aug 2014

Aká je prvá pomoc pri zápachu?

Vypustite prebytočnú usadenú vodu, dôkladne vyčistite násypku aj tesnenia a poproste zručného manžela, aby z práčky zhodil plechy a popozeral, či v nej neobjaví zatúlané kúsky bielizne. Potom násypku naplňte kyselinou citrónovou v prášku, prípadne prilejte aj trochu octu a nechajte cyklus práčky prebehnúť naprázdno pri 90 °C aspoň dvakrát. Táto kombinácia by mala spotrebič zbaviť vodného kameňa aj všetkých usadených nečistôt. Môžete použiť tiež špecializované prostriedky na čistenie práčok – 200 gramové balenie vašu peňaženku odľahčí o približne štyri eurá. Pri údržbe práčky sa mnohým gazdinkám osvedčili aj klasické tablety do umývačky riadu.
Ako zápachu predchádzať?
ideálne je, ak máte práčku a násypku neustále otvorenú a odvetranú – nielen krátko po skončení prania
používajte vrecká na pranie pre drobnú bielizeň
myslite na zvyšky vody zadržanej v hadici
aspoň raz za pol roka vyčistite práčku kyselinou citrónovou alebo octom
pri praní na nízkych teplotách používajte pracie prostriedky na to určené
pravidelne striedajte cykly aj pri vysokých teplotách – utierky, kvalitné osušky a posteľné obliečky deväťdesiatku znesú

adri266
autor
5. aug 2014

a este posledna vec:
Potrebujeme:

1kg kryštálovej sódy (natrium carbonat -pracia sóda) - dostať ju kúpiť v drogérii či predajnich poľnohosp. a vinohrad.potrieb.

1l bieleho alk. 8% octu (môže byť aj normálny nebiely ocot)

Postup:



1. Priamo do bubna práčky nalejem 3 - 4 l vody.

2. pridáme roztok 1kg kryštálovej sódy rozpustenej v o vriacej vode

3. Práčku zatvoríme, nastavíme n amax. teplotu 95 stupňov . NIE na predpieranie! Len na hlavný dlhý program. Čím dlhši časový program, tým lepšie.

Pokial máte z boku plnenú práčku môžete vidieť v bubne "mierne penenie". To sóda rozpúšťa všetky staré nanesené zvyšky pracích prostriedkov a aviváži.

4. Na konci práčku vypneme, vyčistíme filtre.

5. Postup treba zopakovať, ale teraz dáme do práčky 8% zázrak - ocot. Práčku znova pustíme na 95 stupňov a na najdlhší program bez predpierania.

Ocot zlikviduje všetky možné plesne nahromadené na nedostupných miestach našej pomocníčky práčky.

Túto generálnu očistu práčky sa odporúča robiť 2 x ročne. Je to efektívnejšie ako používať rôzne komerčné prípravky, ktoré sú bohužial bez efektu.

Moje hodnotenie:

Sóda stojí cca 1,5 eura a ocot 0,40 eura + cena vody a elektrickej enrgie.

Minimálne výdavky, maximálna účinnosť čistenia Vašej práčky.

adri266
autor
10. aug 2014
bboobbaa
28. jan 2016

Ahojte potrebujem pomoc.. Pracka mi vyprala biekizen no nevyzmikala..voda tam stala..tak som dala druhy krat Samotne len zmykanie a vypustenie vody..nepomohlo.. Vybrala som veci.. Vyzmykala ich sama a dala susit.. V pracke voda stale stala tak som dala znovu vypustenie a uz sa vobec nic nestalo.. Len mi svieti ked ju zapnem ale nic nerobi.. Voda tam stale je.. Co mam robit? Prosim poradte.:(

sima6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
krchnavakarin
7. feb 2024

Ahojte baby, chcem sa spýtať či nemáte niektora skúsenosť...mam práčku beko a nejde mi zapnúť cyklus prania, práčka je zatvorená ale nedarí sa programu pracku zamknúť... Ďakujem vám 🙂