Problém vo vzťahu. Som divná ja alebo on?

otaznik16
6. máj 2018

Ahojte. Obraciam sa sem s nádejou možno, že mi niekto poradí ak bl v podobnej situácií, prípadne čo zaberá na chlapa atď.
Môj, už teraz to vidím ako problém, spočíva vo vzťahu, ktorý už trvá takmer 5 rokov. Študujem posledný rok na VŠ- denné štúdium. Priateľ má 30, dokončené 3 VŠ všetky externe. Zo začiatku všetko klapalo, naozaj som myslela, že to je ON s kým si to viem predstaviť. Lenže prešlo nejaké to obdobie zamilovanosti a ružových okuliarov a niektoré veci vidím už inak ako na začiatku. Celé sa to týka v podstate peňazí. Nikdy som nebola s nikým pre peniaze, výhody, či niečo s týmto spojené. Chcela som normálny vzťah, bez väčších nezhôd, hádok, kde je podpora, pomoc hocikedy, kde keď potrebujem aby bol ten človek pri mne, miloval ma a žili by sme pekný život s tým že keď sa niečo pokazí nevyhodí sa to hneď ale budeme na tom obaja pracovať. Aby som prišla k pointe.... Priateľ je jedináčik s veľmi málo členmi rodiny, ja pochádzam z väčšej rodiny. Nikdy sme nemali nejaký nadbytok, žili sme normálne. On presný opak, celá pozornosť vždy na neho, lebo bol jediné dieťa, jediné vnúča z oboch strán rodičov atď. Keďže už je to 5 r čo sme spolu, prichádzajú na rad hádky, prevažne na 90% o peniazoch alebo o tom ako sa ku mne správa. Nebývame spolu, on má svoj byt a občas tam prespím, pár krát do týždňa. Popravde mám strach bývať s niekým už na 100%. O to ale nejde. Nikdy odo mňa nepýtal peniaze na nejaký nákup v potravinách, avšak nikdy si nechodím robiť nákupy s ním a čo kupujeme spolu, je vždy zopár veci na večeru prípadne raňajky, kým sme spolu, vždy pár eurová záležitosť. Viackrát sa už stalo, že som zrovna nemala pri sebe peňaženku a niečo som chcela, s tým že mu peniaze dám hneď. On mi to buď nechcel kúpiť alebo v obchode priamo začala hádka o to že keď niečo chcem mám si zarobiť a nezaťažovať ho atď. Toto sa mi deje aj keď ideme po meste a zastavím sa pri výklade, buď pokračuje ďalej, alebo si začne niečo robiť na telefóne a nevníma. Keď mu niečo ukážem v časopise, výklade či už niečo na oblečenie alebo prípadne niečo do možno nášho budúceho spoločného domu, tak sa ma opýta že koľko zarábam a že keď t chcem nech si zarobím. Nerozumiem tomu a dosť ma to zraňuje. Ja to od neho nechcem, iba mu ukazujem čo sa mi páči. Každý rok mi píli uši s tým, že chce ísť k moru. Jasné s jeho platom žiaden problém, keď mu však poviem, že som študent a nemám na to aby som išla na ALL k moru podľa jeho predstáv, tak sa začne sťažovať, že nezarábam atď. Už som mu povedala, že pôjdem ale proste chýba mi na tú dovolenku a vyhádzať z peňazí sa nechcem , tak ho nenapadne doplatiť mi to aj keď som mu to navrhla. Minulý rok rovnaká situácia s dovolenkami, navyše som nemohla celý júl lebo som mala brigádu, čo jemu nevyhovovalo. Prišiel ma raz pozrieť do práce na pár hodín, trocha mi pomohol a môj šéf mu dal za to 50e za tých pár hodín, ktoré som dúfala, že mi nechá, keďže to bolo prekvapenie od môjho šéfa a nikto nečakal že mu dá peniaze keď mne pomohol. Tie peniaze si vzal a dal mi ich o pár dní k narodeninám akože od neho príspevok na dovolenku. Dalo sa mi plakať. Postupne stále viac cítim akoby nedocenosť ku mne, že si ma neváži, robím čo môžem, niekedy niečo povie ,čo ma až zarazí, že to môže človek povedať tomu koho má rád. V poslednej dobe som viac nešťastná ako šťastná, podvedome ho odmietam aj sexuálne. Tento problém sa ťahá už asi rok. Navrhla som že ma to trápi a že JA študent zaplatím partnerskú poradňu, odmietol, že on nemá problém a keď ja mám nech si idem sama. Na jednej strane mi vraví ako ma ľúbi, že chce byť so mnou, no potom príde niečo ako vyššie písané a celé sa to pokazí. Nikdy som sa nechcela porovnávať, ale keď vidím aké vzťahy majú moje kamošky, čo pre ne robí priateľ, rozmýšľam, či tomu môjmu by nebolo lepšie samému, ako bol zvyknutý celý život v podstate. Myslím si, že problém je v tom, že bol jedináčik, nevie sa podeliť, nevie prejaviť príliš city, nikdy ma len tak nepohladil , nedoniesol len tak kvetiny hoci len natrhané lúčne. Nikdy mi nič len tak nekúpil, nedoniesol akože pre radosť, že na mňa myslel. Na sviatky len maličkosti. Na promócie mi nič nedal. Všade kam ideme na výlety musím si platiť všetko sama, stravu, ubytovanie, letenky. Všetko ide presne na polovicu a nehľadí na to, že on zarába a ja síce mám brigádu ale zďaleka to nie je to čo on zarobí. Určite vás napadne, prečo to píšem sem, že by to trebalo jemu povedať. Áno , povedala som už niekoľko krát. Vždy keď to nadhodím začne hádka a začne hovoriť že ja vyvolávam hádky, že ja fňukám, že mám byť rada , že som rada. On vraví že keď raz budeme manželia tak budeme mať spoločné účty atď. Ale po týchto 5 rokoch sa mi tomu nechce veriť. Celkovo za posledného roka spolu spávame minimálne, vyhýbam sa tomu a ani nemám z toho žiaden pôžitok. Cítim sa nepríťažlivo, stratila som sebavedomie. Mám pocit, že nič neviem, nedokážem. Chápem, že na zhodnotenie celého tohto je nutný názor dvoch, no budem rada ak mi niekto povie svoj názor, prípadne čo by mohlo naňho zabrať aby sa trošku zmenil a bol viac citlivejší a vnímavejší. Strašne by som chcela aby to bolo zasa všetko dobré.

teressa30
6. máj 2018

Ahoj, v prvom rade ma to celé nesmierne mrzí :( podľa mňa ste spolu už dosť dlho na to, aby ste mali jasno aj v týchto veciach, aj napriek tomu, že spolu nebývate. Zaráža ma, že ti naozaj nič nekúpi ani neprispeje, keď chodí do práce a "môže si to dovoliť." Nemyslím tým zbytočne vyhadzovať peniaze, len normálne... Trochu sa bojím, že keď aj budete spolu normálne bývať, bude robiť to isté, strážiť si svoj účet a vtedy to bude ešte horšie... Jediné riešenie je asi porozprávať sa o tom narovinu, aby napriek tomu, že na niečo jednoducho nemáš a nemôžeš si to teraz dovoliť, si sa necítila previnilo, trápne a pod. Je normálne, že keď študuješ, nemôžeš mať všetko... Teraz som už manželka, ale keď som s mužom chodila, bola som tiež študentka a on už nie, peňazí bolo málo, ale keby mohol, isto by mi dal aj posledné 🙂 🙂 Skúste sa porozprávať, pozri, ja si myslím, že nemáš čo stratiť... aj keď ho ľúbiš, len vieš, hádať sa kvôli peniazom teraz je zlé, ale hádať sa kvôli nim, keď budete svoji a mať rodinku, bude tisíckrát horšie... A plánujete aj svadbu v blízkej budúcnosti? Jáj, držím ti palce, človek by sa mal radovať, byť šťastný, že je niekto pri ňom, a nie sa trápiť, spolu by vám malo ísť všetko ľahšie! Aj keď v nijakom vzťahu to nie je ružové 🙂

solinkarka
6. máj 2018

Takyto clovek sa len tak nezmeni...ja by som ho nechcela aj keby bol posledny muz na planete..keby ta lubil ako pises nesprava sa ako pako...prepac za uprimnost

tt247
6. máj 2018

On sa na teba pozerá ako na decko, ktoré nič nemá a lezie mu to na nervy, a ty sa na neho pozeráš ako na chlapa, ktorý už má a mal by ti dopriať, čo ale nerobí, a tiež ti to lezie na nervy. No čo k tomu dodať? Jeho už nezmeníš - je to buď výchova alebo povaha, takže buď si zvykneš alebo si zakývete na rozlúčku. Tomuto hovorím nevyrovnaný vzťah s nenaplnenými očakávaniami na obidvoch stranách. Jemu asi treba pracujúcu partnerku s vlastným príjmom a tebe štedrejšieho a chápavejšieho muža.

kaia111
6. máj 2018

@otaznik16 Ahoj, trosku tuto situaciu poznam. Moj muz sice jedinacik nie je, ale jeho surodenci su od neho starsi o 14 a 16 rokov, takze v podstate vyrastol ako najmladsie dieta. )Svokra ho dodnes rozmaznava, co mne ide strasne na nervy...) Ked sme sa dali dohromady tak zarabal podstatne viac, nez ja. Ale s tym, ze castokrat platil dovolenky, ci rozne dalsie veci. Ked mi to raz v zachvate vykrical, skoro som ho prizabila, lebo ja som to od neho nikdy neziadala. On vravel “ ja ta tam chcem zobrat”. Teraz to mame tak, ze ked on doteraz platil zazitky tak v tom aj pokracuje, ja platim hypoteku a bezne domace vydavky, oblecenie. Bolo to o dohode. Vzdy je to o dohode. Ale ak zijes s chrapunom, co ti vycita, ze nezarabas (ved studujes, preboha!!!venuj sa skole...), tak sa obavam, ze jeho vztah k sebe samemu prevysi aj vztah k tebe. Nechcem robit beznadej, ale niekedy je potrebne urobit razne rozhodnutie. Si predsa mlada zena so zivotom pred sebou, nepotrebujes do seba a svojich penazi zalubeneho tajtrlika, aj ked ho lubis. Treba vediet mat sebauctu. V kazdom pripade budem drzat palce, nech to pre teba dopadne co najlepsie.❤

janickacrazy
6. máj 2018

@otaznik16 Dám ti len jednu radu, vykašli sa na neho, on sa nezmení. Teraz si predstav, že budete mať spolu dieťa a on ti bude vydeľovať peniaze na plienky a mlieko a vyhadzovať ti na oči, koľko si minula a že si doma a nič nerobíš a nezarábaš, lebo ver tomu, že to tak bude. Si mladá, nájdeš si lepšieho. Zaslúžiš si viac ako takého držgroša.

alexlexy
6. máj 2018

Nezmeni sa, mala som tiez taky vztah, nakoniec sme sa rozisli a lutujem ze som to neukoncila skor ale az po 2 rokoch.
Raz na narodeniny som dostala smradlavu vonavku, ktoru navyse kupil byvalej priatelke, ale nestihol dat a na druhe narodeniny, ked som uz cakala snubny prsten, som dostala asi 5 cm plysoveho macka.

0silvia0
6. máj 2018

@otaznik16 ty očakávaš gentlemana a pozorného muža, on očakáva finančne sebestačnú ženu. Tieto trenice s financiami by mne osobne veľmi liezli na nervy, mala som podobného prvého frajera, tiež som s ním bola 5 rokov, ale mne sa časom tak zhnusil, že som to ukončila. Môj terajší manžel bol a je stará škola, všetko chcel zasa platiť len on a keď sme sa zobrali, automaticky je všetko spoločné aj keď zarába oveľa viac ako ja. Ver že to, čo zažívaš teraz budeš zažívať aj keď raz budeš na rodičovskej dovolenke a bude ťa od dieťaťa posielať zarábať, aby si ho finančne nezaťažovala, pretože on živiť nikoho nebude ochotný. 5 rokov je 5 rokov, ale máš kopu rokov pred sebou a celý život riešiť kto koľko dal a koľko má dať a kto zarába viac a kto menej a kto koho živí... rozmysli si, či takto chceš fungovať dobudúcna.

lilyianka
6. máj 2018

@otaznik16 presne viem ako sa citis...aj ja som s takym bola skoro 5r ... BOLA!!! Minuly cas....

otaznik16
autor
6. máj 2018

ďakujem za reakcie 🙂 najmenej 10 x som mu to narovinu vravela. Zastávam názor, že treba o všetkom hovoriť a prediskutovať to nech z toho nevzniknú ešte väčšie problémy. Len on niekedy si prizná , že je taký tvrdší a že to tak nemyslí a že sa mi ospravedlňuje a posledné čo chce je aby som bola smutná. No inokedy proste z toho je hádka, a neprizná si nič. Všetci mi od začiatku vravia, že je lakomec a ten ním aj zostane, nechcela som to možno vidieť ale teraz to vidím i keď on povie, že lakomý nie je iba nechce vyhadzovať peniaze. Neprizná si to. Najhoršie že takýto pocit beznádeje mám už rok. Zakaždým ma zamrzí keď vidím čo robia partneri pre kamošky/okolie a to podaktorí sú tiež ešte len študenti. Baby a je normálne aby si povedzme o 9 večer dal tiché zvonenie a nevnímal telefón až ráno?Už som si na to zvykla ale pár krát ma to zamrzí,keď mi bolo zle a potrebovala som len počuť nejaké milé slovo alebo sa niečo vážne stalo a potrebovala som poradiť. Jemu sa nedá dovolať... ja mám mobil vždy na ticho v noci ale tak aby ma vibrácie zobudili a keby má problém sa s ním dokážem aj o 3 ráno hodinu rozprávať.

Tak ako povedala @0silvia0 v prvej vete, milionkrát som mu povedala, že ja ho nenútim byť so mnou, že nech si ide hľadať sebestačnú ženu, prípadne takú ktorá by zarobila viac aby sa on cítil tak ako ja. Na to mi raz povedal, že hlavne aby som si ja nenašla niekoho takého ako som ja, lebo 2 citliví by nezarobili nič alebo niečo také že by som asi trela biedu. To ma zarazilo.

Vlastne prečo je on so mnou, keď som taká zlá?

zenaajmama
6. máj 2018

Tak si predstav že raz budeš na materskej, a môžeš od neho žobrať eura na všetko.Poznám babu, ktorá napriek tomu že muž zaraba dobre, si nemôže kúpiť farbu na vlasy.
Môj muž mi nikdy nevycital nic čo som si kupila,každé euro považuje za spoločné.

myjusiatko
6. máj 2018

S takym podobnym som vydrzala 5 mesiacov. Obdivujem ta, ze uz si s nim 5 rokov. Presne ako ti pisu baby. Predstav si, ze raz na materskej, budes na neho odkazana. A on ti povie, nech ides na brigadu. Od miminka...

ebi88
6. máj 2018

Debil. :D by som ho kopla do zadku teraz v momente.

0silvia0
6. máj 2018

@otaznik16 podľa toho čo píšeš, ty si taká citlivá ženská žena, ktorá potrebuje tú chlapskú ochranu, ten pocit, že je tu niekto, o koho sa môžeš oprieť. Tebe to chýba. Ak s ním zostaneš, celý život ti to bude chýbať. Keď cítiš už rok vo vzťahu nepohodu a vadí ti tento štýl fungovania, naozaj sa pozri na to všetko triezvo a nebuď s ním len zo zvyku...

hipuska
6. máj 2018

Tiež by som išla od neho preč. Príde neskôr obdobie - myslím konkrétne materskú, kedy budeš úplne bez príjmu doma na "dovolenke" Vtedy ťa bude držať nakrátko a nebudeš mať žiadne peniaze. Choď od neho kým je čas. A za rok uvidíš že to bolo tvoje najlepšie rozhodnutie. V niečom podobnom som žila 10, kým som bola schopná odísť

lubina
6. máj 2018

@otaznik16 takychto chlapov ja nechapem a som rada, ze ja sama som stretla iny typ 🙂. Ty si studentka a on ta nechava platit si celu dovolenku a pritom hovori, ze chce byt s tebou??? Zle!! Ak je teraz takyto, tak bude takyto vzdy, aj ked budete mat deti, mozno ti aj povie, ze mas kupit plienky pre dieta, ved je tvoje!! Prehodnotila by som na tvojom mieste, ci toto je ozaj to, co chcem od zivota....

sissy27
6. máj 2018

@otaznik16 nájdite si každý seberovného partnera s rovnakým (alebo aspoň podobným) názorom na život a bude po probléme. Alebo chceš po zvyšok života počúvať, koľko si ho stála peňazí a že ho brzdíš v plnení jeho snov a túžob?

juliet86
6. máj 2018

Dievca mozem ti poradit? Citis ze nieco je zle.....
Pozri manzelstvo dlhodoby vztah potrebuje 5pilierov. Porozumenie v tychto veciach: poriadok peniaze humor sex travenie volneho casu. Ked toto nesedi tak ten par to neda po rokoch. Nejde o to ze je sporovlivy. On ti nenaplna tvoje potreby a tuzby. Chyba ti tulenie pohladenie drobne laskyplne gesta ktore nemusia stat ani cent. Vsak? Mam dojem ze si ta nevazi ako osobu zenu a tym padom sa ti hnusi. Otriasol tvojim sebavedomim a doverou v seba preto tu teraz hladas uistenie. Ako si jeho otec vazi jeho mamu? Precitaj si 5jazykov lasky. A najma si uvedom ze si jedna krasna inteligentna ambiviozna zena a zasluzis si lasku

obsadenemeno
6. máj 2018

Pocuvaj svoju intuiciu. Nepotrebujes potvrdenie od nas, ked sama velmi dobre vies, ze vas vztah umiera.

bosoriak
6. máj 2018

@otaznik16 sama vies, co chces urobit. Ludia sa nemenia, nie v takychto zasadnych veciach.

Je to ponizujuce a neuctive a to robi teraz, ked ho zo dna na den mozes kopnut do zadku. Predstav si, co bude robit ak budes s dietatom doma a plne od neho zavisla.

Utekaj, kym je cas. Drzim palce.

lavinis
6. máj 2018

Pozri, moj muz je tiez jedinacik a nikdy som hentake s nim riesit nemusela. To, ze je lakomec s tym, ze je tvoj muz jedinacik, nema nic. Ale k veci - ano si divna, ze s nim este ostavas. Drzim palce, aby si stretla niekoho, kto ta bude respektovar.

jajka257
6. máj 2018

S takymto chlapom som vydrzala presne 2 tyzdne a bolo. Ja studentka, on podnikatel s dobrym ziskom. Skoncilo to, ked ma pozval na veceru do luxusneho podniku. Ja sprosta som tam nakoniec nechala takmer vsetky svoje peniaze. On tiez nebral na vedomie, ze som student. Nuz zufale.... Teraz mam muza, je to jedincik a zniesol by mi modre z neba. Mame jeden ucet a ten je pod mojou spravou..... A je nam super.

persica
6. máj 2018

Si mlada, vyberaj si. Nepremrhaj si zivot s lakomcom. A ver, ze ked aj skoncis skolu a budes sebestacna a zarabat viac ako on, bude Ta mrziet, ze je na Teba lakomy.
Ja som si vzdy myslela, ze ten moj je lakomy, ale mne to aj vyhovovalo, lebo som s nim chcela mat dieta a my sme cela rodina taki grandi, tak som si hovorila, ze sa musia premiesat geny, aby ten moj potomok vsetko nerozhadzal 🙂
Ale po tomto, co som si precitala, musim skonstatovat, ze on je len setrny. Napriklad mi pochavali saty a ked mu poviem, kolko stali, povie: Aj lacnejsie by ti pristali 🙂 Ale teda, ked po niecom tuzim, tak mi urobi radost. Pozve ma aj do nekrestansky drahej restauracie, lebo ma to potesi.
Ver, ze s takym lakomcom, ako je ten Tvoj, by ani sebestacna zena nevydrzala.
Mas najkrajsi vek- najrajsie obdobie zivota. Uzivaj, vyberaj si a netrap sa pre nejakeho Harpagona 🙂

samanta44
6. máj 2018

No moja vykašli sa na neho čím skôr.iekto kto úprimne miluje sa tak nesprávna a tu neplatia žiadne výhovorky že je jedináčik atď.snim budeš nešťastná celý život vždy budeš pre neho menejcenna.

dadus_ka
6. máj 2018

@otaznik16 moja zlata ty ani nechapes aky toto moze mat dopad :( inak by si uz davno nebola snim. Takýto človek sa nezmení bohuzial. Radsej s chudobným co ti dopraje aj posledne ved teraz sice mas bohatsieho ale nedopraje ti ani to, co by ti doprial niaky iny co zaraba menej tak aky je v tom rozdiel? V podstate tak ci tak nemas nic, my zeny obcas potrebujeme citit ze ten chlap vnima co sa nam paci a dokaze nas prekvapit a potesit. Bez toho to je vztah onicom...ver mi toto bude len horise. Ja osobne si to nedokážem ani len predstavit. Mal by ta podporovat ked studujes a pomahat ti. A este ta aj ponizuje, no mam dost. Ako ti moze vycitat peniaze ked studujes? Ked on studoval tiez nezarabal tolko kolko teraz. Prec prec prec od takehoto lakomca 😟🤢

xxxkatka
6. máj 2018

@otaznik16 ale on nechce sebestacnu zenu, on chce niekoho koho moze psychicky tyrat a posilnovat si na nom svoje ego. Preto ti aj klesa sebavedomie. Nie je moznost ho zmenit. Moznost je zostat a hrat jeho hru alebo odist. Btw hra dostava casom vyssie obratky.

mala_katie
6. máj 2018

Toto posli niekam.. Toto je je gantleman, ktorému na tebe záleží.. On ta neberie ako rovnocennu.. Nastahujes sa do jeho bytu a potom co? Budeš si šetriť na vlastný, keby niečo? Budete mať deti, budeš na rodicaku, vyhodí ta do práce? Sama si si odpovedala, už ťa to nenapĺňa a ak to zhadzuje ešte aj tvoje sebavedomie, utekaj, čo ti sily stačia.. Je to debil..

sasa1983
6. máj 2018

Je to asi takto:
1) budeš zarábať menej ako on=problém.
2) budeš zarábať viac ako on=problém
3) budete zarábať rovnako=potencionálny problém, lebo sa môže stať, že budete mať rôzny názor na výdavky

siska53
6. máj 2018

@otaznik16 Prepac ten sa nezmeni.. To bude dalsi z tych pakov,ktori aj ked je zena na rodicsku,chcu,aby vsetko bolo na polovicu..ja to vidim.tak. Zarabala som a moj priatel nemal.problem.mi aj tak nieco kupit,pozvat ma a tak.. Nie.. Na tvojom.mieste by som.od neho dala ruky prec,ak tu nrchces o par rokov vyplakavat,akonpodaktore...ty to aspon vies uz teraz a mozes to zmenit a najst si niekoho normalneho. Aj moja mama je jedinacik,ale vzdy bola normalna.. A moj ma zas o dooost starsiu sesteu,cize bol akor ako jedinacik vychovany,ale takto,ako sa tvoj,nikdy nespravala a to muntiez dost vychadzali vvustrety a nemal sa zle.. Fakt pozor na takych..aj ked chapem,ze po 5rokoch spolu je to tazke,si mlada... Zelam.vela stastia!

annamari4
6. máj 2018

Mne to pripomína môj prvý vzťah,boli sme spolu sedem rokov a vždy ešte aj na malinovky som si musela dať peniaze boli sme mladucki ,z odstupom času aj ľutujem že toľko rokov som s ním bola tiež má vždy ľúbil len jaksik to nevedel prejaviť.urcite si zaslúžia viac,nestrácajte čas aj keď to možno. Znie kruto.

lukrec
6. máj 2018

Utekaj, ja som si takeho vzala, mame deti. Ani cent mi nedava, taham seba a det z 200e rodicak. On p,ati najom nejake jedlo. To je vsetko. Je to hrozne.... a to nepisem ine veci, musim si od neho pozicat ked daco potrebujem a nevjde m a do centa vratit. A hnusne na mna vrci kazdu chvalu ze som este nevratilu...utekaj.