Problémy s rodičmi - držia ma príliš nakrátko
Ahojte chcela by som sa s vami podeliť o môj dlhodobý problém s rodičmi, totižto mám 18 rokov a môžem byť max do 20:00 vonku a dlhšie mi nedovolia. Moji rodičia sa o mna prehnane boja a mám dojem že ma berú ako malé dieťa a moc ma to hnevá, chcela by som viac slobody a pochopenia z mojéj strany pretože ma nebaví neustále sedieť len doma. A k tomu vôbec nepijem ani nefajčím, keď im poviem že mám 18 a že chcem trocha priestoru tak sa moja mamka automaticky nahnevá a
povie že to už nechce viac počuť a že sa nemám tým ohradzať. Fakt už neviem čo mám robiť preto píšem sem s nádejou že mi niekto z vás nejak poradí čo by mi aspon trocha nejak pomohlo. Vopred vám ďakujem za každu radu. 🙂
@janulka2811 vieš, tady sa napíše, že keď budú rodičia pyskovať deťom.... Toto nie je len také niečo napísané, tá druhá osoba sa zastane trošku slušného správania sa a úcty k rodičom, to nie je rýpanie. A trošku slušnosti vo vyjadrovaní k druhým osobám by tiež nezaškodilo Čo znamená tá poznámka o bývaní?
@sissy27 tak my to mame zariadené tak v našej domácnosti, že dospeli členovia rodiny si robíme čo chceme. Takze ako mne manžel nekáže byt o 8 doma a môžem si prísť aj napriek tomu, že platí hypotéku na dom a pôžičku na moje auto aj o 5 ráno, tak tak môže prísť aj moja dospela dcéra, ktorej úplne dobrovoľne platím školu. Tam je jediná podmienka, že každý semester platím len raz, keď by nespravila skúšky a niečo by musela opakovať platí si sama. Dcéra pracuje od 15 rokov a dokaze sa o seba aj finančne postarať, ak jej niečo zaplatím, kúpim, tak to robím preto lebo chcem, nie preto, aby som ju tým vydierala alebo si niečo vynucovala. Moje dieťa sa na svet nepýtalo, dobrovolne sme sa rozhodli ju mat a priviesť na tento svet, tým pádom som jej nikdy nevykrikovala, že keď ju živím a šatim tak pre nu aj v dospelosti budú platit rovnake pravidlá ako keď bola neplnoletá. Takéto vydieračské reči sú pod moju úroveň a nevidím žiaden dôvod, aby som kontrolovala a ovládala jej život ako keď bola malá. Vychovávala som, keď bola dieťa, teraz je už na to neskoro môžem jej poradiť, navrhnúť a pod. ale nemám žiadne právo sa k nej spravat ako k nesvojpravnej osobe, vďaka tomu mám s dcérou teraz kamarátsky vzťah, zdôverí sa mi s hocičím, pýta si radu...
@sissy27 ja som sa tu docitala ze vonku bola po 8smej len raz a uz z toho robili dramu. A s vynimkou oslav(ktore pocitam tak max 1xza mesiac) jej dlhsie vychadzky nedovolia. Podla mna je to trochu extrem v 18 a mali by jej dat viac volnosti. Nevidim tu nikde ze by byvala vonku po vecierke castejsie😮len ten jeden raz...
@lucy1801 Odsťahovať sa? Ja mám 20 ročnú a chodí veru neskoro domov hocikedy, je dospelá, vadí mi to. Niekedy, keď sa chcem vyspať a jej niet, spím na jedno oko. Bojím sa, stať sa môže všeličo, nepotrebujem aby ju nejaký debil zabil. Je to hrozné, možno majú Tvoji rodičia slabé nervy. Ale ak ste sa doteraz nedohodli, všetko je o dohode. Prídem o 12 tej, o ôsmej napíšem aspoň sms, že žijem a pod. Si dospelá, odsťahuj sa a skús to.
@janulka2811 moja skoro 18rocna dcéra bude má ešte dva roky štúdia pred sebou,má dosť voľnosti,ale keď poviem to a to,tak to platí. Keď ona povie,že budem dovtedy a dovtedy a dodrží,tak platí. Pokiaľ by sa jej nepáčilo bude mať dvere otvorené. A príspevky matiek,ktorých dieťa ešte ani pubertiaci nemá ako nebudú dirigentom a ako sú dievčatá už teraz zodpovedne sú komické😉počkajte keď to príde,mimochodom dieťa sa z úplného andelicka dokáže zmeniť na nepoznanie za pár dní😀
@lucy1801 prebehla som si tvoje aj niektoré iné príspevky tejto diskusie. Napadlo mi - čo keď pod týmto "príkazom" o 20h doma, rodičia i ty si predstavujete každý niečo iné?
Ty - zákaz voľnosti, držanie na krátko
Oni - bez vysvetlenia buď von do 20h. Keď chceš byť dlhšie, oznám to dopredu, povedz kde si a kedy prídeš, budeme to akceptovať. Na tie oslavy ťa nepustili "zázrakom", ale preto, lebo vedeli dopredu kde si a s kým si.
Však aj keď budeš dospelá, spoločne bývať v partnerskom vzťahu (on nie je rodič) a u niekoho z vás sa plánuje firemná akcia, alebo nečakane musí niekto z vás ostať dlhšie v robote ako bežne, dáte partnerovi vedieť - prídem domov neskôr. Dovtedy platí nepísané pravidlo - napr. čakám ťa s večerou o 19h (najmä keď už máta deti) 🙂. Tu nejde o kontrolu, ale o prejav vzájomnej dôvery, o samozrejmé podanie informácie, aj preorganizovanie si času.
Pousmiala som sa nad tým, ako sa postupne menila komunikácia medzi dcérou a mnou:
- môžem ostať po škole von?
- ostávam po škole von
- môžem ísť tam a tam?
- vtedy a vtedy idem tam a tam
- prídem o tej a tej
- nečakaj ma, budeme do rána
So synom sa pomaly deje to isté 🙂
Od "môžem" sa postupne k prešlo k "idem". Samozrejme, keď som nedovolila, odudralio sa, ale akceptovalo. A samozrejme takáto sloboda aj niečo stojí. Máš brigádu, máš hotovosť, nemusia ťa dotovať rodičia, si aj v tomto nezávislejšia.
@maciatkolulu no moze zmenit,no ak je dieta vychovavane celu dobu a s respektom nezmeni sa.
Tvoja dcera ma volnosti s tvojho komentu dost,no autorka sa tak urcute nema.
@whatever1 strana 1, jej odpoveď 15:23 -vždy napíšem rodičom kedy prídem alebo keď sa zdržím...
Tak očividne sa to nestalo raz.
Mnohé tu argumentujú tým, že má 18. Ale ja stále vidím len študentku strednej školy, ktorá je práve v polovici štúdia, takže na môj vkus je to skoro na to, aby si robila čo chce bez nejakých pravidiel.
Že si mama pobrble alebo že chce mať aký - taký prehľad o svojej dcére, voči ktorej má stále vyživovaciu povinnosť, mi vôbec nepripadá čudné alebo nejak príšerne obmedzujúce.
Mama má voči dcére isté povinnosti a dcéra voči mame už nie?
@sissy27 radsej na to prdme😅takto budeme autorku chystat za slovicka a vymyslime uplne novy pribeh. Samozrejme ze suhlasim ze si nemoze robit co chce pokial zije pod ich strechou a maju voci nej vyzivovaciu povinnost. Chcela len poradit ako na rodicov aby ju nedrzali az tak na kratko. Ak ma tu vecierku do 8smej ako tvrdi tak je to ozaj prehnane. Ak to tak nie je a moze chodit dlhsie s tym ze napise tak to sa uz nedozvieme..
neviem akože niektorí ľudia tu dosť prehrotujú danú situáciu a pritom v skutočnosťi nevedia aké to mám doma.
@lucy1801 tak vitaj na modrom konovi😂Sto ludi, sto nazorov a len ty rozhodujes o tom ktoru radu si vezmes k srdcu. Ja uz som pisala ze u mna zabralo to ze som si nasla brigadu. Aj cez tyzden. Cez vikendy som koncila neskoro. Praca je zodpovednost a ked zvladas aj skolu tak si pre rodicov uplne top zodpovedny a dospely clovek😉Treba im to neaky sposobom dokazat. Ak im budes fnukat ze chces ist von s kamaratmi tak to moc"dospelacky"neposobi. Oni sa o teba boja, lebo ta miluju, ked budes starsia tak pochopis ten strach a mozno budes este prisnejsia ako oni. Tak bud to ries a dokaz im postupne ze sa o teba nemusia tak bat, alebo vydrz. Ono to tak nebude navzdy, max rok, dva a potom ta budu trapit uplne ine veci. Drzim ti palce
@lucy1801 to je pravda, že nevieme ako je to u vás doma. Raz napíšeš tak, potom zas inak, takže ťažko ti nejak seriózne poradiť, keďže vlastne ani nepíšeš úplne pravdu a tým je táto diskusia od začiatku úplne zbytočná.
@whatever1 ťažko sa radí, keď nepíše pravdu, resp. neúplné informácie. Možno keby sme vedeli naozaj detaily alebo mali info z druhej strany, tak by sme bez výhrad súhlasili s jej rodičmi.
Súhlasim s názorom @0silvia0 ( prispevok 18.8 na druhej strane) - u nás to funguje takto isto.... rozhovory, zdôvodnenia a rozumné kompromisy kde aj synovia sú si vedomí čo je vhodné , dôverujeme im, je to pre nich dôležité, učia sa byť samostatnými a zvládať riešiť rôzne situácie
@lucy1801 chce to veľa rozhovorov s rodičmi a dokázať im, že ti môžu veriť
Máš aj súrodencov?( Čítam iba na druhej strane.. idem pokračovať v čítaní)
Mám dvoch starších súrodencov, brata a sestru.
@lucy1801 nemusíš sa zdôveriť hocikomu, ale serióznu radu potom ani od hocikoho nežiadaj, to proste nejde. Očividne tvoji rodičia majú nejaký veľmi konkrétny dôvod, prečo majú postoj aký majú a ty o ňom veľmi dobre vieš. Osobne si myslím, že ak by sme ho poznali aj my, tak by sme s nimi súhlasili.
@lucy1801
už si doma niečo poriešila? Brigáda aj na konci leta sa oplatí a môžeš pokračovať aj cez šk.r., Ešte nie si v maturitnom ročníku. A teraz ťa čakajú semináre, budeš mať menej predmetov na učenie. Brigáda je dobrá škola do života, vždy s ňou môžeš prestať. Na začiatku som vo večerných hodinách chodila na zastávku pre dcéru ju vyzdvihnúť (bola mladšia než ty), teraz keď sme sa obe obkukali, už nie.
Moji rodicia tiez boli na mna prisny a velmi dlho, a koniec koncov som aj rada ze to tak bolo, ked som mala 18 zacala som pracovat popri skole a tak som im dokazala ze som zodpovedna a nepotrebujem nad sebou uz tu rodicovsku ruku, ktora ma bude vo vsetkom riadit aby som nahodou nespravila nejaku hlupost.
@lucy1801 ja som to mala veľmi podobne.. najprv mi hovorili že kým nemám 18 tak sa budem riadiť ich pravidlami (hlavne časy dochádzanie domov z vonku) potom keď som už 18 mala tak kým neskončis školu a nakoniec po škole na mna vytiahli kým bývam pod ich strechou.. tak som sa v 20tich odsťahovala vtedy s priateľom a bol pokoj. Ale nie každý má tu možnosť ísť niekam bývať mimo rodiny hneď takto po škole.. držím päste. Ako určite sa to trochu zlepšilo keď som začala po škole pracovať ale kontroly boli stále. Tak som odišla z domu. Podotýkam že s rodičmi som mala aj mám veľmi dobrý vzťah len sa o mna báli a vonku som ako 18 ročná tiež mohla byt max do 20:00-21:00 čo sa mi zdalo pritiahnuté za vlasy..ale už som tiež rodič a ich obavy z časti chápem..
Kamarátka mala 20 rokov, mohla byt von do 19:00, musela dýchať na rodičov či nepila/nefajcila, ešte aj ruky musela dať ovoňať, kontrola kabelky atd... pritom slušná baba nikdy nič zle nespravila a výborne sa učila. nechceli ju pustiť na vysokoškolský intrak, nakoniec ju pustili a správala sa ako odtrhnutá z reťaze
+ ak náhodou prišla neskôr domov mala zaracha 😊🙄

@janulka2811 na šťastie pre rodičov?