icon

Problémy so šteniatkom

zufalazena
19. apr 2017

Dobrý deň 🙂. Neviem ako začať, ale potrebujem pomôcť, moja dcéra si zobrala k sebe šteniatko, no je to hotový diabol, neviem si sním rady a vziať jej ho nechcem. Bojujeme s jeho výchovou už 8 mesiacov. Najprv sme ho chceli naučiť hygiene a to tak ze sme mu dali podložku na zem, keby niečo a bol pravidelne venčeny, podložke pochopil a po byte necikal, no rástol a chceli sme aby sa pýtal von, čo sa nám tiež podarilo, sem tam nestihol. Nerobil doma problémy ale neskôr keď už dovŕšil 8 mesiacov začalo sa ešte väčšie peklo a začal znova všade cikať dokonca aj dcérkynu posteľ a začal nám obhryzavat nábytok. Všetko mám potrhane. Všetci mi tvrdia ze je len tvrdohlavý pretože je to jazvečík, ale ja si nemyslim ze to je len tým. Dnes sa tak stalo znova. Poraďte mi prosím ako s nim, už je dosť starý na to aby takéto veci nerobil. Vďaka za každú odpoveď 🙂 a prajem pekný zbytok dňa.

Strana
z2
rusalkablack
19. apr 2017

nezvladli ste vychovu, pes sa zacina spravat ako dominantny.Dcerkinu postel ocikava preto, lebo chce byt " hierarchicky " nad nou. Superi s nou o prvenstvo vo svorke, Zrejme neuznava ani vas ako panov, kedze si robi, co chce. Tu je kazda rada draha. Bohuzial, kazdy si mysli, ze pes, to je iba dat najest a vyvencit, ale chce to aj trocha aj rozumiet psej dusi.

evittam
19. apr 2017

@zufalazena Je to rozmaznany pes-nic viac a nic menej. Pes potrebuje pana (vodcu svorky) s pevnou rukou.

oli18
19. apr 2017

A len jedného pána. Zrejme nevie, kto je jeho pánom, keďže sa staráte o neho všetci.

zufalazena
autor
19. apr 2017

@rusalkablack ďakujem ale ako ho to teraz máme od naučiť? Nerozumiem ako sa to mohlo stať, psa sme vychovali spôsobom ze po každé keď spravil niečo zlé bol potrestaný lenže on si robí stále čo chce.

zufalazena
autor
19. apr 2017

@evittam a co sa myslí pod pojmom pevná ruka?

sissy27
19. apr 2017

@zufalazena jazvečík je poľovnícke plemeno, nie bytový pes, potrebuje veľa pohybu, aktivitu a vodcu, ktorý bude nad ním, pretože je to povahovo tvrdohlavý dominantný pes. Ten váš sa nudí a nevychovali ste ho, ale on vychováva vás. Naučiť psa hygiene nie je výcvik...
Obráťte sa na odborníkov, je to ešte mladý pes a dá sa s ním pracovať. Potrebuje pevnú ruku, to si ale netreba zamieňať s bitkou. Pes má mať rešpekt, nie strach.

deti95060810
19. apr 2017

susedia majú tiež túto rasu, ale oni ho nemajú v byte, ale doma na dvore a majiteľ s ním chodí pravidelne do hory....Neviem či ste si vybrali dobre....

hettinka
19. apr 2017

@zufalazena ten pes je v puberte, treba byť len dôsledný a prejde ho to
naša sučka cikala v byte cca. do 1 roka, potom úplne prestala a občas sa stane, že jej ujde, ale naozaj sporadicky (1-2x do roka). Ona sa už ani nepýta, ona proste vydrží. My sme ju brali neskoro, mala už 4 mesiace, a bola v množiarni a chorá, takže aj preto nam to dlhšie trvalo.
Psi sú iní, oni aj značkujú.
A ked okusuje veci, asi je nevyťažený. Jazvečík je poľovnícke plemeno, ktoré potrebuje byť veľa vonku. V byte má málo podnetov, treba viac venčiť, nejaké cvičisko, chodiť do hory, kde by sa zabavil.

sardinka336
19. apr 2017

@zufalazena no mne by došla dcera domov so šteniatkom a otočka do utulku...to bola prva chyba. Psačí moč v posteli mojich detí? Okusany nabytok? No letel by pes velmi rýchlo....
Pes potrebuje pevnu ruku a vycvik inak vam len bude žrať nervy a ničiť nabytok.

maminuska
19. apr 2017

@zufalazena doporučím ti jedného cvičiteľa blízko ZA. Zoberie ti psa na mesiac a dostaneš úplne niekoho iného . Je to bývalý člen väzenskej stráže , ktorý mal na starosti psov. Samozrejme doma musíš s ním postupovať tak ako ti povie .
Môj brat mal westa, na totálku hrozný , hrýzol štekal , očúraval ... mal 18 mesiacov a pes tam strávil mesiac a prišiel ako vymenený .

ukulela
19. apr 2017

@zufalazena mimo vsetkeho - zvazte kastraciu.

evittam
20. apr 2017

@zufalazena Myslim,ze ti tu uz bolo odpovedane. Proste pes s vami "zameta" a pravdepodobne nema pana-vsetci to byt nemozete. A max.suhlasim so
@sardinka336

zufalazena
autor
20. apr 2017

Každého vec názoru ;), ja na to srdce nemám keďže útulky sú plné a viem v akých podmienkach tí psíkovia žijú :/ každopádne ďakujem všetkým za rady a pomoc, je mi to už jasné. Potrebuje pevnú ruku a vzhľadom na jeho plemeno potrebuje dlhé prechádzky z ktorých príde domov unavený a vyšantený a možno zvážime aj ten výcvik a kastraciu 🙂. Ešte raz vďaka 🙂

sardinka336
20. apr 2017

@zufalazena ja zase nemám peniaze na novy nabytok a zdravie mojich deti mi je prednejšie ako čokel...aby moja dcera spala na matraci kde sa ,,vyšťal,, pes a celkovo mat zničenu domacnost koli psovi tak na to zase ja nemám ,,srdce,,. No držím palce, nech vam z bytu neurobí kôlničku ,,na dříví,, ...

matago
20. apr 2017

Dať psa preč nie je riešenie, teda je, pre človeka, ale pes robí len to, čo mu majiteľ dovolí. Jazvečík je úžasný pes,ale tvrdohlavý.Viem to, máme doma 15 ročnú jazvečíčku a užili sme si svoje. Psíkovi treba ukázať,kto je pánom, vodcom svorky. Keď sa povie na miesto, treba na tom trvať, ak neposlúchne, zobrať ho a na jeho miesto ho položiť. Ak poslúchne- dať odmenu,pamlsok.Chce to pevné nervy a vytrvalosť,ale odmenou vám bude jeho oddanosť. A zvážte aj ten výcvik, je to dobrá rada. Lebo psíkov, ktorých majitelia to nezvládli sú plné útulky .

ivankapetka
20. apr 2017

@zufalazena Ahoj,uplne Ti rozumiem. Ja som mala civavy,skveli psi,nebrechavi,inteligentni,chodili na podlozku. Sucku som mala od malicka,psika z utulku,ked mal 9r. Ucenie chodit cikat na podlozku nam zabralo polroka s oboma. "Vychovu" nemali,ziadne povely sme sa neucili,boli to maznaci a bez problemov,ziadna dominancia,na volno som nepustala,iba v zahrade. Priatel si vsak zadovazil australskeho ovciarskeho psa - co bola od zaciatku fatalna chyba - do bytu,je vytazeny,cakali sme babo,cele zle. Psik prekrasny a top inteligentny,ale presne-dominantny a urceny k stadu. To sa neda nikdy nijako potlacit. S cikanim problem nebol,ale byt vyzeral,ako by sa po nom prehnalo tornado (stena ohryzena,zarubne...). Hoci mal psa rad, po 8 mesiacoch ho daroval. Je to hrozna rada,ja viem,ale radsej vybrat cloveka,ktory takemu plemenu rozumie a vie,co moze cakat,vyberat ho dlho a byt s nim v kontakte aspon prve mesiace,lebo aj ten pes si zasluzi dobry zivot. Aj ja som robila chyby pri svojich psoch a naozaj ma mrzia,preto som si potom vzala iba civavakov,lebo som vedela,ze to je pes,ktoreho povaha mi sedi a ktoreho zvladnem a s ktoreho zivotnym stylom sa zhodneme. Inak mojej babke som dala krizenca jazvecika a papilona,ked mala este psika z utulku. Obaja chalani,takze sa "precikavali" navzajom. Ten starsi je uz davno mrtvy,ale ocikavanie ostalo. Psik je mily,krasny,ale za ten svet neprestane,aj ked vie,ze nesmie (a uz ma takmer 8 rokov). Ale ja som nikdy neskusala nijakeho psieho "instruktora". Priatel chodil s australakom na kurz,ale nepomohlo. Kazdopadne drzim palce.

domak2
20. apr 2017

@zufalazena nie kazdy pes je vhodny do bytu k detom. Jazvecik sice vyzera nunu ale su to tvrdohlave svojrazne psiky. My sme mali miesaneho a bol sice zlaticko ale za svoj zivot nam pozral minimalne 30 parov topanok, kobercek a obcasne klobuk 😅 prestal az okolo 15 rokov...asi ho zacali boliet zuby. 😄 Riesenie by som videla asi vo vycviku, ale treba mu vela pozornosti, este je mladucky.

sintra
20. apr 2017

Vela tu uz odznelo, napisem za seba, som dlhorocny psickar. Aj 8 mesiacov je este vek, kedy sa da pes v pohode vychovavat.
- V pripade bytoveho psa zasadne neuznavam ziadne ucenie potreby na noviny, koberceky a neviem co. Pes musi vediet, ze v byte sa proste potreba nevykonava. Pokial nie ste zdravotne hendikepovani a mozete s nim chodit von, nevidim dovod. A pes ma chodit von minimalne 3 krat denne /to je skutocne minimalne/. Chyba bola, ze ste ho takto ucili, ale da sa to zmenit. Len musite byt dosledni, tu podlozku a cokolvek podobne zlikvidovat a fakt systematicky s nim chodit pravidelne von, zo zaciatku trebars aj 5 krat denne, aby pochopil ze pisa a kaka sa len vonku.
- nicenie zariadenia je typicke chovanie, ked sa pes nudi a ma nedostatok pozornosti a inej cinnosti. Jedna vec je, ze sa mu treba venovat, ale dalsia, ze ked uz nieco znici, treba mu dat razne najavo ze je to neprijatelne. Ako vlastne reagujete, ked take nieco spravi?
- kastracia v tomto pripad emoze pomoct, aj nemusi, takze len na nu by som sa urcite nespoliehala.

ukulela
20. apr 2017

@zufalazena tu kastraciu urcite. lepsie pre vas, aj ked sa budu okolo harat feny aspon bude psik kludny, nebude mat tiez potrebu vsetko znackovat. my teda mame kastrovaneho len kocura, stale je hravy, ale netara sa. je vonkajsi, no chodi spavat kazdy den domov a zdrzuje sa len doma. ked nebol kastrovany, chodil aj na 3-4 dnove zatahy.

wera011
20. apr 2017

Jazvečici sú ťažké povahy, radi si presadzujú vlastne pravidlá a celý čas život s nimi je tak trochu ako "kto z koho".
Máme fenku takze viem čo hovorím.
Ale je možné že je taký problematicky ak kvôli veku ...medzi 6-8 mesiacov až okolo roka majú aj psi takú akože pubertu ( naozaj 😂) a ich správanie sa dočasne zhorší , nepočúvajú naschvál, snažia sa byť dominantni.
Malo by to prejsť. Treba dať ale viac pozor na to aby pochopil že vodcom svorky nie je on. Nepustiť ho napr do postele alebo na gauč , vtedy sa pokladá za rovnocenného panovi, nedovoliť mu ťahať na voditku.., u nás toto zabralo ale aj sa to ukludnilo keď bola trošku staršia ... snáď pomohlo 🙂 držím palce a hlavne trpezlivosť

wera011
20. apr 2017

+ absolútne suhlasim so sintra

lenhag
20. apr 2017

Necitala som vsetky prispevky, tak sa mozno budem opakovat...psik zjavne potrebuje vycvik a vy to neviete, musite najst cloveka, ktory psikom rozumie a povedie vas, caka vam PRACA....vycik musi byt dokladny a vedeny pozitivne, tresty su to najhorsie pri vycviku, psik ma jedine strach a boji sa vas a to predsa nechcete....my mame v byte madarsku vyzlu, tiez polovnicke plemeno, tiez sme si presli fazou znicenych veci, ale bol stena, s tym musite ratat, vas psik je stale steniatko, skusa, co moze, musite mu proste VENOVAT CAS, nie len par min vonku a dat granulky ci maso, potrebuje zamestnat hlavu a k tomu potrebuje vas...Drzim palce!🙂

babika131
20. apr 2017

@sintra tak s Vami plne suhlasim. Moj koker mi dohryzol priatela,pes mal 5 rokov. Do toho casu bol pre mna ako dieta. Po tom incidentne mi vsetci hucali do hlavy,daj ho prec. No ani omylom. Zacali sme s nim chodit na vycvik a pes je uuuzasny,z uplne ineho pohladu to vidim,ked je vycviceny. On je stastnejsi,my sme spokojni. A uz mame dve deti a myslim,ze len vdaka vycviku sa k nim chova tak,ako ma. Podotknem,kastrovany bol uz nez napadol muza

romisami
20. apr 2017

@zufalazena Dobrý deň, my máme tiež poľovné plemeno-Welsh springer spaniel, zajtra bude mať 6 mesiacov 🙂 Máme 3 malé deti, takže je toho dosť ale snažíme sa jej venovať ozaj veľa času. Jej pán - vodca svorky je manžel-vníma ho tak aj Ginny /prirodzená autorita :D kŕmi ju najmä on, iba obed dávam ja keď je v práci/ Kúpili sme si knihu Výchova štenete loveckého psa a tam sme našli veľa rád ohladne výchovy. Chodíme von 6-8x za deň, ja som s najmenším synčekom ešte doma, čo je výhoda, chodíme všetci spolu von. A chodíme aspoň jednu až dve dlhé prechádzky kde sa vybehá bez vodítka, aportuje a pod aby sa unavila. Máme blízko domu pole, tak chodíme tam, cez víkendy ďalej od domu, do lesa... A keďže tiež rada hryzie a obžúva-menili sa jej práve zuby, tak jej kupujeme v chovprodukte stále niečo na žuvanie, čo ju zabaví /kosti, prasacie uši atď atď je toho veľa/ a nehryzie nábytok. Aj keď zostáva sama doma, nechám jej niečo na obžúvanie. Pekne ju vždy nájdeme bez toho aby narobila paseku 🙂 Potrebu už vykonáva len von, sem tam sa stane nehoda, ale to ozaj výnimočne. Muž ju chce aj poľovne viesť, tak uvidíme, ak sa zadarí aj nejaká tá výstava bude snáď 🙂 Ešte dodám, že zo začiatku sme boli obaja s mužom dosť unavení, ale už je to v pohode. Držím palce, nech sa Vám podarí psíka prevychovať, pravda je, že v 8-mich mesiacoch sú vraj psy v puberte ale podľa mňa sa ešte v pohode dá s ním pracovať 🙂 My ju učíme privolanie, sadni, ľahni, aport, zostaň, zahlás, stopa, a keď má čo robiť tak nešpekuluje ako hovoríme s mužom :D Držím palce a pozdravujem ;)

hettinka
20. apr 2017

@sardinka336 ty si, prosím ťa, naozaj NIKDY nekupuj domov žiadne zviera, lebo ak pri prvom probléme ho máš dať do útulku, to nemá zmysel... Potom jasné, že útulky praskajú vo švíkoch a množia sa nám túlavé psíky a mačky, keď ľudia k tomu pristupujú takto, ako píšeš ty. Pocikal sa, niečo obhrýzol - šup do útulku.

@sintra súhlasím, tiež sme neučili psa cikať na noviny, rovno von, Na začiatku každu hodinu vonku, do roka dosť často a teraz už je to tak 3x za deň a vydrží v pohode. My máme aj dvor, takže je vonku vždy dlhší čas, nielen 10 minút prechádzka.
A tiež u nás platí zákaz do postele, tam nesmie a ani nejde. Na gauč vyskočí len ak nie sme doma, akonáhle nás vidí vo dverách, už sa prace dolu

sweetangel20
20. apr 2017

@zufalazena pes je v puberte. Dajte ho kastrovat určite. Alen najmä mu chýba vycvik, pretože výchovu ste bohužiaľ nezvládli, neber to ako útok, prosím ťa. A pokiaľ nezačnete vychovávať čím skôr, bude to len horšie. K tomu obhryzaniu nábytku... nudí sa. Ako dlho býva doma sam? My mame 8mesacneho amstaffa a teda na potrebu sa pýta v podstate od začiatku a nestáva sa, že by niečo ocurala. Ale od začiatku sme učili von, žiadne noviny, podložky atď. A ďalšia vec, ktorá sa mnohým páčiť nebude, ale má svoje opodstatnenie... kúpte si klietku, veľkú, priestrannú, kde bude psík počas vašej neprítomnosti a aj v noci spať. Aj kvôli ochrane vášho majetku ale aj kvôli ochrane psíka. Nikdy nevieš, čo zožerie keď bude sám doma. Ci neprehryzie kábel, nezozerie kus dreva atď. Stále je to šteniatko a stále sa s ním dá niečo robiť a učiť ho. V okolí mate určite niekoho, kto cvičí psov. My s našou chodíme každý týždeň a nedám dopustiť. Ak chceš, tak mi napíš IP.

tyaja5
20. apr 2017

presne tu sa ukazalo to, co aj u mnohych inych rodin.len maloktora rodina si to pripusti, ze nezvladla vychovu psa.pes sa da vycvicit, ale je potrebne neustupovat.nastavit hranice a nepovolovat z nich.pretoze ak raz sa povoli tak uz potom ten pes je zmateny.

sintra
20. apr 2017

@babika131 No zhodou okolnosti som o.i. odchovala aj dvoch kokrov, takze ich povaha mi je doverne znama 🙂 Tieto povodne polovnicke psy maju velky temperament, inak v lese ako pracovne su uzasne. Len klamu telom, treba na nich pevnu ruku.

babika131
20. apr 2017

@sintra tak to ste uplne vystihla,ze klamu telom. Mne teda dlho trvalo,nez som pochopila,co mi vysvetluje pan na vycviku. Nastastie ten clovek to s nim dokazal a naozaj trval velmi na tom,ze musim byt dosledna,nepolavit. A oplatilo sa. A neverila som,ze aj take mensie plemeno,ako je koker,potrebuje behat a dlhe vychadzky.

stella333
20. apr 2017

@zufalazena Zacnite ho trenovat, jednoduche povely, sadni, lahni, zostan, pamlskami odmenovat, ked ich splni. Do dveri chodte vzdy prvi vy, nepustajte ho skor, z postele ho vyhanajte a nedovolte mu tam ist. Napr. aj zrat mu dajte, az ked nieco splni.

Strana
z2