Prosím o radu s hypotékou.
Ahojte, riešime momentálne hypotéku, som zamestnaná u otca od 1. Septembra a snúbenec je živnostník. Chcem sa spýtať, či má niekto podobnú skúsenosť ako ja, že je u rodinného príslušníka ako jeden zamestnanec, vravela nám poradkyňa, že to bude menší problém, pretože to berú ako fiktívne zamestnanie a musí to obhájiť, máte s tým niekto skúsenosť a že budú otca preverovať, koľko má mesacné prijmy a či nieje v mínuse. Dakujem.
@tahomi zle som to napísala, ja som u otca zamestnaná ako jediny zamestnanec a priateľ je živnostník
@milujem_modu nam toto tiez vravel financny poradca - ci nie sme zamestnani u nejakeho rodinneho prislusnika, zeby to mohlo vyzniet ucelovo (hlavne, ked zamestnanie netrva dlsho). Tiez som dovtedy nevedela, zeby to mal byt nejaky problem.
@veronikaszabova ja som u neho už pol roka, nám tiez vravela, že to môže banka brať účelovo, ale ked zamestnávateľ odvádza každy mesiac odvody, a chodí zamestnancovi - ako mne príjem, tak nerozumiem, prečo by to mal byť problém
@milujem_modu áno, je to pre banku otázne, či ide o reálne zamestnanie alebo iba fiktívne, ale rozhodne sa aj takéto príjmy bežne akceptujú pre potreby hypo. Schvaľovateľ si v každom prípade pozrie otca (finstat, orsr) a ak dáva logiku že si tam zamestnaná a odvádza normálne odvody, tak je to okej.
A ake mate platy a aspon nejake vlastne zdroje aby ste zvysili vasu bonitu? To zamestnanie u otca vyzera tak naoko a prietel zivnostnik aspon pol roka uz robi tu pracu? Myslim ze tam je dlhsia "skusobka"
@ivkazba odvody odvádza každý mesiac pravidelne na presný termín do sociálky, na danové aj do zdravotnej, len nam vravela, že si budú otca preverovať, aké má prijmy a či nieje v mínuse
@kitycat priateľ je zivnostnik uz vyse 5/6 rokov a ja som zamestnaná u otca pol roka
@kitycat ja mam plat 1100 v hrubom a priatel mesacne od tých 1350 do 1500 podla toho kolko odrobí
@milujem_modu áno, to je presne čo som písala, že si ho pozrú v registroch, ak má čísla v poriadku a odvody sú okej, tak s tým banky nemajú problém. Čo sa týka príjmu priateľa, nie je podstatné, koľko reálne zarobí mesačne. Podstatné je daňové a príjem, ktorý mu vychádza podľa daňového. t.j. záleží na tom, ako veľmi si optimalizuje daňové.
@ivkazba áno chápem, priateľa budú pozerať na základe obratov nie daňového to nám vravela poradkyňa.
@milujem_modu mam kamarata, ktory sa zamestnal u maminy a v pohode mu dali hypoteku. Ani nevravel, ze by mu robili kvoli tomu nejake problemy. Treba to vyskusat, mozno len plasia a pritom to bude v pohode. Aj ked on bral hypoteku pred 3 rokmi a odvtedy sa uz kriteria trochu pomenili. No treba vyskusat.
@milujem_modu Pamatam si tvoju minulu temu, kde si riesila, ze si skoncila skolu, priatel je zivnostnik, na zaklade jeho prijmu by vam vysla ista vyska hypo, ale vy potrebujete viac, tak si riesila ako to vymysliet, ci by ta mohol napr. zamestnat otec, kedze aj on je zivnostnik.
Z toho vyplyva je to bolo ucelove... ako si to vyhodnoti banka je uz druha vec.
@fokuska áno, písala som dávnejšie, lebo som mala ísť po škole na živnosť, lenže poradkyna vravela, že by som musela čakať rok až dva na daňové, skôr by mi nedali.
@milujem_modu Ano a pytala si sa, ci by ta mohol zamestnat otec - realne ale zamestnanca nepotreboval, riesila si ci ti moze dat administrativnu poziciu ked on je nejaky remeselnik, ak si dobre pamatam.
Cize ocividne si to vsetko riesila ucelovo. Taka je realita.
Banka ale vidi pravidelne platene odvody, vies vydokladovat prijem, takze z toho hladiska by to malo byt ok.
V pripade, ze maju pravo vyhodnotit to ako ucelove a urobia tak, tak sa nemozes cudovat ani hnevat...
@milujem_modu. Ahoj, brat sa takto pravidelne zamestnával u otca v s.r.o., keď potreboval refinancovat úvery. Vždy všetko ok. Skôr ja som sa dohadovala ako vedúca mzdového oddelenia vo veľkej firme, keď som si podpisovala potvrdenia o príjme. Keď z banky volali, slušne som im oznámila, nech si preveria stav na Sociálnej poisťovni a pohyby na účtoch (slušná mzda + mesačne ešte ďalšie prijmy cca 500 eur). A musí im stačiť môj podpis, lebo ako vedúca oddelenia jediná podpisujem tieto doklady a generálneho s tým nebudem zaťažovať. O 3 dni volali, že mi k hypoteke, spotrebaku a leasingu schvaľujú spotrebak 20 tisíc s parádnym urokom, aj keď som chcela len 12. Fakt záleží od konkrétnej banky. Držím palce
@milujem_modu
Samozrejme, ze si budu otca kontrolovat, pretoze potrebujes stabilnu pracu, aby mala banka istotu. Ako ked sa pytaju, ci mas zmluvu na dobu neurcitu.
Priatel bude posudzovany na zaklade prijmu len v banke, kde mu chodi vyplata, ta banka pre vas nemusi byt vobec vyhodna. Kolko potrebujete, kolko mate svojich prostriedkov a mate uz znalecky posudok?
@milujem_modu mozes mat príjem sj 2000€,potrebujes vypis kam ti tie peniaze odchafzaju,ci nejdu naspat odkial prišli- teda k otcovi

Tak je zivnostnik ci zamestnanec?